Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Kruche, aromatyczne, orzechowe ciasto, przełamane kwaskowym rabarbarem i słodką warstwą delikatnego budyniu. Całość oprószona cukrem pudrem. Ciasto idealne na każde popołudnie. Polecam !

Przepis znalazłam TUTAJ

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Składniki :

Kruche ciasto :

350 g mąki pszennej

100 g orzechów laskowych ( może być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku)

220 g  zimnego masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

175 g cukru trzcinowego lub białego

1 średnie jajko

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka imbiru  (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

 

Budyń :

600 ml mleka

65 g budyniu bez cukru

60 g cukru

 

Dodatkowo :

500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki)

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki imbiru  (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3 . Większą częścią ciasta wykładamy spód blachy 20/30 cm i podpiekamy w piekarniku  nagrzanym do 180º C przez 15 minut.  1/3 ciasta wkładamy ponownie do lodówki.

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.

Na podpieczonym cieście układamy pokrojony rabarbar wymieszany uprzednio z cukrem, mąką i przyprawami.

Na owoce wykładamy ugotowany budyń. Na koniec resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na warstwę budyniu.  

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 45-50 minut. 

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 29 maja 2017, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2017/06/13 21:25:54
............ " rhubarb square"...........
... drewniany stół z sękami ...
... kwiecisty skrawek w kolorową łączkę zaczarowany ...
... talerzyk z falbanką "szydełkopodobną" ...
... srebrzysty widelczyk i ... "rhubarb square"...
... kwaskowe seledynowe pałeczki ...
... obrane ze swej różowej "haleczki"...
... na ciepłym orzechowym "materacyku" poukładane ...
... szczypta pikantności imbirowej dodana ...
... nim budyniowa pierzynka spełni delikatne zadanie ...
... "CYNMONOWYM PYŁEM" przyprószona ...
... i grubą kruszonką "przygnieciona"...
... w cieple piecyka dojrzała, by po wystudzeniu ...
... shake, shake....... białym pudrem pokryła się cała ...
... ot, i to już "procedura" cała......hihihi.......
... kiedy "kostka" rabarbarowa się kształtowała.......
pozdrawiam wesoło, Ursa z Kpd.....
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram