Blog > Komentarze do wpisu
Kapusta po węgierskuW takie zimne i deszczowe jesienne dni jak ten, nie ma nic lepszego niż gorące, rozgrzewające danie. W oryginalnym przepisie jest młoda kapusta, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą białą lub włoską kapustą. Polecam serdecznie.
Składniki : 1 główka kapusty
Sposób przygotowania : Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę, paprykę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni. Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną z wody kapustę i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli. Gotujemy razem 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę z boczkiem, paprykę, cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Smacznego ! czwartek, 14 września 2017, paula.20.06
Tagi:
kapusta
TrackBack
|
![]() ![]() ![]() ![]() |