Blog > Komentarze do wpisu

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

Ciasto idealne na jesienne popołudnia przy kawie. Miękkie, puszyste a dzięki połączeniu z ricottą wilgotne i obłędnie pyszne.

Polecam serdecznie ! 

Przepis znaleziony TUTAJ 

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Składniki :


3 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ricotty (1 opakowanie)
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie oliwa z oliwek)
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy ser ricotta i miksujemy. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do formy(26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.   

Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 50-60 minut (do suchego patyczka). 

Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Smacznego ! 

piątek, 22 września 2017, paula.20.06
Tagi: ser śliwki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2017/09/22 15:15:40
a do tego jak ładnie wygląda!
-
Gość: Kasia, 188.191.200.*
2017/09/22 22:26:44
Witam a co ze śliwkami bo nie wiem w którym momencie je dodać?
-
Gość: , 95.108.85.*
2017/10/05 23:53:01
nie wiem jeszcze jak przepisy ;) ale zdjęcia obłędne!
-
Gość: , *.icpnet.pl
2017/10/06 10:49:45
Czy można dać mrożone śliwki?
-
2017/10/23 23:23:49
Prześliczne zdjęcia na blogu :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram