Blog > Komentarze do wpisu

Focaccia z cebulą

Jedno z najlepszych smaków jakie poznałam na wakacjach - Foccacia. Drożdżowe ciasto, suto skropione oliwą z oliwek, posypane solą lub jak w tym przypadku z cebulą. Fantastyczne ! Polecam ! 

Przepis znalazłam tutaj.

 

Focaccia z cebulą


Składniki :

( na blachę 30x40 cm ) 



170g wody

18 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

15 g drożdży

3g cukru (lub miodu)

290g mąki typu 650

6g soli

Do wykończenia :

 20g oliwy z oliwek

sól 

2/3 cebule 

 

Sposób przygotowania :

W misce umieszczamy wodę, oliwę, drożdże i cukier. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i sól, cały czas wyrabiając ( można mikserem z hakiem ).

Gdy ciasto będzie odklejało się od ścianek miski nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i odstawiamy na 30 minut. 


Focaccia z cebulą

 

Końcówką drewnianej łyżki lub palcem robimy w cieście wgłębienia (dołki). Następnie skrapiamy ciasto oliwą z oliwek, posypujemy całość solą i nakładamy pokrojoną w piórka cebulę. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º przez 15 minut aż będzie rumiana.

 

Focaccia z cebulą

 

Focaccia z cebulą

 

Smacznego ! 

wtorek, 17 października 2017, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Ags, *.opera-mini.net
2017/11/03 20:00:38
Nigdy nie robilam focaccii, wiec chyba trzeba ten pierwszy raz :)
Przy okazji, dzieki za przepis na rogale marcinskie! 11.11. sie zbliza..
Pozdrawiam.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram