Blog > Komentarze do wpisu

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

Przepis na ten keks znalazłam u Karolinki w zeszłym roku. To ciasto dojrzewające i powinno się go piec 3 tygodnie przed Świętami, więc to ostatni moment by je upiec :) 

Przepełniony bakaliami, pyszny i aromatyczny, polecam Wam bardzo serdecznie. 

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Składniki :

( na tortownicę o śr. 22 cm )


350 g rodzynek sułtańskich
110 g rodzynek
50 g koryntek
50 g kandyzowanych wiśni
50 g kandyzowanych skórek
60 ml brandy lub sherry
110 g masła w temp. pokojowej
90 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 jajka
1 łyżka dżemu pomarańczowego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie owoce i skórki kandyzowane wkładamy do miski i zalewamy alkoholem. Pozostawiamy na noc. 

Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.  Formę wykładamy podwójną warstwą brązowego papieru do pieczenia.  Ma wystawiać około 10 cm z ponad brzegi formy.

Masło ucieramy z cukrem na  puszystą masę.  Dodajemy otarte skórki z cytryny i pomarańczy.  Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.  Następnie dodajemy dżem pomarańczowy.  Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sól i przyprawy.  Na zmianę dodajemy do utartego masła z jajkami mąkę i namoczone owoce.  Mieszamy po każdym dodaniu składników.  Na koniec dodajemy esencję migdałową i mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.  Pieczemy przez 2 - 2,5 godziny, do suchego patyczka.

Upieczone, gorące ciasto smarujemy kilkoma łyżkami alkoholu.  Zawijamy w folię aluminiową (w formie) i studzimy w ten sposób.  Kiedy ciasto już ostygnie przekładamy do nowej folii i zamykamy w puszce.  Odstawiamy na około 3 tygodnie.  Keks możemy polać lukrem przed podaniem.

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Smacznego ! 

środa, 06 grudnia 2017, paula.20.06

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2017/12/14 08:15:37
Brawa za wykonanie, natknęłaś mnie do zrobienia tego
-
2017/12/21 17:42:28
Dlaczego ciasto jest najlepsze aż po 3 tygodniach?
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram