Blog > Komentarze do wpisu

Kwaśnica góralska

Zupa mocno kwaśna, z dużą ilością wędzonego mięsa i warzyw. Sycąca i rozgrzewająca, polecam na zimowe chłody. 

Przepis znalazłam TUTAJ

 

Kwaśnica góralska

 

Składniki :

50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

15-20 dag wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

400g kiszonej kapusty

1 duża cebula

włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora (opcjonalnie; można pominąć warzywa i dać same ziemniaki)

3 ząbki czosnku

3-4 ziemniaki

2 liście laurowe

3 suszone grzybki

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

1,5 łyżeczki majeranku

2 łyżki masła

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania :

W garnku umieszczamy pokrojone żeberka i boczek. Zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Następnie poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Gotujemy aż warzywa i  kapusta będą miękkie.

Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem,cukrem,  kminkiem i majerankiem. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 30 minut. 

Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Kwaśnica góralska 

 

Smacznego ! 

piątek, 19 stycznia 2018, paula.20.06
Tagi: kwaśnica zupy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2018/01/19 12:32:50
wygląda wspaniale :) muszę kiedyś spróbować :)
-
Gość: góral, *.dynamic.chello.pl
2018/01/23 19:56:02
To jest dupa nie kwaśnica. To jest kapuśniak. W kwaśnicy nie marchewki ani innego świństwa. Nawet wędzonka jest dyskusyjna. Wywar miał być z mięsa (chuda wieprzowina, a najlepiej gęś) ziemniaki, kiszona kapusta z sokiem i w diabły pieprzu. Zapraszam na kwaśnice do Cichego Górnego, Chochołowa albo do Piekielnika na Orawie. Kapuśniak zjecie wszędzie, kwaśnicę tylko tu. Za komuny była w Czarnym Dunajcu nielegalna knajpa w podwórku u Pietrzka. Wszyscy narzekali że Pietrek kombinuje, ale wszyscy żarli jako świnie. Pamiętam kłęby dymu papierosowego, chlipanie i kręcący w nosie pieprz.
-
2018/01/29 11:27:20
Nie zgadzam się z przedmówcą. Mi smakuje.. wypróbowałem przepis. Pozdrawiam!
______________
Dietetyk Flejsza
-
2018/02/07 09:08:26
Przepis dziś wykorzystam na obiad.. zobaczymy jak będzie smakować. Pozdrawiam!
___________
biopiekarz.pl/
-
2018/03/08 13:20:41
muszę jej spróbować bo wszystkie inne zupy już mi się przejadły, może w tej odnajdę sposób na studenckie przeżycie :D
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram