Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

Jako dziecko bardzo lubiłam te grzebienie, chrupiąca wierzchnia warstwa a środek wypełniony powidłami. Wspaniałe wspomnienie dzieciństwa :) 

Przepis znalazłam u Kasi :) 

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Składniki :

500g mąki,

50g świeżych drożdży,

2 żółtka,

250g masła 

2 łyżki cukru,

½ szklanki letniego mleka,


Dodatkowo :


2 białka,

Powidła śliwkowe,

1 budyń waniliowy

400 ml mleka

cukier

 

Sposób przygotowania :

Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je razem z cukrem za pomocą miksera kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze 1 minutę. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy maślanej, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste i kleiste wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie gotujemy budyń w 400 ml mleka i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Dzielimy je na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy cienką warstwę powideł i łyżeczkę budyniu. Każdy prostokąt składamy i dokładnie zlepiamy jego brzegi. Jeden z brzegów prostokąta nacinamy, aby utworzył nam się grzebyk.

Przed pieczeniem grzebienie smarujemy pianą z białka i posypujemy cukrem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok.15 minut aż będą rumiane. 

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Smacznego ! 

wtorek, 06 listopada 2018, paula.20.06

Polecane wpisy

  • Focaccia z cebulą

    Jedno z najlepszych smaków jakie poznałam na wakacjach - Foccacia. Drożdżowe ciasto, suto skropione oliwą z oliwek, posypane solą lub jak w tym przypadku z cebu

  • Serowe ślimaczki z rodzynkami

    W taki szary i ponury dzień, gdy grypiska panują na każdym kroku, gdy doskwiera brak energii i humoru....jedynym ratunkiem jest coś słodkiego. Coś słodkiego i p

  • Mini Panettone

    Drożdżowe baby zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami wielkanocnymi, a tymczasem oryginalnePanettone torodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyj

  • Ciasteczka alfajores

    To bardzo kruche i delikatne ciasteczka argentyńskie, przekładane kajmakiem (dulce de leche), coś w rodzaju naszych markiz. Swoją kruchość zawdzięczają mące kuk

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2018/11/06 21:18:56
Uwielbiam grzebienie, szczególnie z ciasta francuskiego. Ten przepis jest ciekawy, wypróbuję.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram