Blog > Komentarze do wpisu

Smalec z cebulą i jabłkami

Smalec przygotowałam na specjalne życzenie mojego męża i muszę Wam powiedzieć, że jest on zdecydowanie lepszy niż te kupione w sklepie. Dodatek cebuli i jabłka sprawił, że nabrał on lekko słodkiego a zarazem kwaskowego smaku.

Pajda chleba i nic więcej nie potrzeba :)

Przepis znalazłam u Olgi :) 

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Składniki :



800 g słoniny mielonej (bez skóry!)

3 duże cebule

3 duże jabłka

150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki

2 łyżeczki soli 

 

Sposób przygotowania :

Słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topimy na małym gazie przez około 20-30 minut (do czasu aż skwarki zaczną się rumienić). 

Do stopionej słoniny dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek.

Smażymy na małym ogniu przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Mieszamy delikatnie i smażymy 10-15 minut aż jabłka staną się na powierzchni szkliste.

Po delikatnym ostudzeniu przekładamy smalec do miseczek lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. 

Przechowujemy do 2 tygodni.

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Smacznego ! 

piątek, 08 lutego 2019, paula.20.06
Tagi: smalec

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2019/02/08 20:02:48
Genialny przepis mniam!
-
2019/02/11 16:01:12
wygląda nieźle
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram