sobota, 27 grudnia 2014

Nigdy nie lubiłam makowców, nawet nie wiem dlaczego ... W tym roku korzystając z przepisu Dorotki i bardzo przez nią zachęcona, postanowiłam zrobić je po raz pierwszy. Makowce wyszły genialne ! Wilgotne, aromatyczne, obłędnie pyszne ! Na trzeci dzień od upieczenia są nadal świeże i miękkie. Od tej chwili będę piekła je co roku, zdecydowanie !

 

makowiec

 

Składniki :

( na 2 duże makowce )

Ciasto drożdżowe :

3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

180 ml letniego mleka

150 g masła, roztopionego i przestudzonego

6 żółtek

45 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki rumu lub likieru migdałowego

ziarenka z 1 laski wanilii

 

Masa makowa :

500 g maku

170 g jasnego brązowego cukru

100 g rodzynków

50 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki miodu

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

6 białek

 

Dodatkowo :

Lukier ( 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody )

suchy mak do posypania

1 białko jajka

 

Sposób przygotowania :

Ciasto drożdżowe :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i rozcieramy mieszankę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz (ciasto jest bardzo klejące ale nie dosypujcie mąki, po wyrośnięciu ciasto łatwo da się rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką do podwojenia objętości ( ok. 1,5 godziny ).

Masa makowa :

Mak zalewamy wrzątkiem i wstawiamy na gaz, gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki oraz ubite na sztywno białka.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Rozwałkowane ciasta smarujemy ubitym na sztywno białkiem i na to wykładamy przygotowaną masę makową. Pozostawiamy na cieście z każdej strony 1 cm margines. Delikatnie zwijamy jak roladę, końce zawijamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). 

Zawinięte w papier makowce układamy na blaszce. Nagrzewamy piekarnik do 190ºC i pieczemy 30-40 minut aż będą wyrażnie rumiane.

Po upieczeniu makowce wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia a następnie przecinamy papier. Na koniec dokładnie polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.

 

makowiec

 

makowiec

 

Smacznego !



piątek, 26 grudnia 2014

Witajcie Kochani w ten Świąteczny dzień ! Pogoda za oknem zrobiła się typowo świąteczna i zimowa. Jest tak pięknie.....

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam spokoju, zdrowia, spełnienia wszystkich marzeń i radości każdego dnia.

W tym roku Święta mijają nam bardzo słodko :) Na moim stole pojawiło się kilka udanych nowości, którymi z chęcią się z Wami podzielę. Są również klasyki, których nie mogło zabraknąć, takich jak sernik czy piernik staropolski :)

Dzisiaj przedstawiam Wam ciasto, które miało już kilkanaście odsłon. Jest to modyfikacja znanego ciasta Shrek :) Moje dzieci absolutnie je uwielbiają :)

Zapraszam na ciasto w świątecznej odsłonie - Elf, pomocnik Świętego Mikołaja :)

 

ciasto Elf

 

Składniki :

Biszkopt : 

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Zielona masa budyniowa :

900 ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)

3 budynie waniliowe

2 łyżki cukru

 

Masa śmietanowa:

 500 ml śmietanki 30% (kremówki)

 2 galaretki cytrynowe

3-4 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

 podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 

2 galaretki truskawkowe



Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i przyprawą korzenną.

Ciasto przelewamy do formy (25/40cm lub trochę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

 

Zielony sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń .

Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia .

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy ciasteczka typu Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Galaretki truskawkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć, a następnie wylewamy na wierzch ciasta. 

Całość dobrze schładzamy, najlepiej całą noc.

 

ciasto Elf

 

ciasto Elf

 

Smacznego !



piątek, 19 grudnia 2014

Sanie Świętego Mikołaja ciągnie dziewięć reniferów: Kometa (Comet), Amor (Cupid), Błyskawica (Blitzen), Fircyk (Dasher), Pyszałek (Prancer), Tancerz (Dancer), Złośnik (Vixen), Profesor (Donner) i oczywiście Rudolf czerwononosy (Rudolph) :). Wszystkie renifery powędrowały dzisiaj z moimi dziećmi do szkoły na klasową wigilię :) 

Kruche korzenne ciasteczka, wycięte z foremki „piernikowego ciastka” , odwrócone do góry nogami, udekorowane cynamonowym lukrem, czekoladą i kolorowymi drażami. 

Inspiracje zaczerpnęłam z tego filmu :)

 

reniferki

 

Składniki :

(na ok. 25 dużych ciastek)

300g mąki pszennej

160g masła

4 łyżki cukru pudru

2 żółtka

pół łyżeczki domowej przyprawy korzennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka śmietanki 12%

 

Lukier cynamonowy :

białko z jednego jajka

6 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kakao

 

Dodatkowo :

kolorowe drażetki (typu m&m's lub skittles )

100g mlecznej czekolady (rozpuszczonej)

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy za pomocą foremki kształt piernikowego ludzika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 10-15 minut. 

Upieczone ciasteczka obracamy do góry nogami i dekorujemy lukrem : białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i cynamon.

Rogi, oczka, uszka malujemy roztopioną czekoladą i przyklejamy do lukru nosek.

 

reniferki

 

reniferki

 

Smacznego !



Korzenne przysmaki Słodki Prezent

piątek, 12 grudnia 2014

Dzisiaj przepis na pierniczki, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Przepis idealny dla zapracowanych lub nie mających czasu lub cierpliwości do dojrzewającego ciasta ;) Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i bezproblemowo. Krótkie pieczenie, potem lukrowanie i gotowe :) Zabawa na jedno popołudnie :) Przepis na pierniczki znalazłam u Dorotki

Na prośbę czytelników zamieszczam przepis na moim zdaniem najlepszy lukier do pierniczków, lukier królewski. Jest niezastąpiony przy dekoracjach gdzie uwzględniamy szczegóły lub chcemy zrobić napis. Bardzo szybko schnie co pozwala na bezproblemowe sklejanie ze sobą elementów np. przy tworzeniu chatki z piernika :)

Polecam !

 

szybkie pierniczki

 

Składniki na ciasto piernikowe :

( na ok. 50 sztuk )

300 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

130 g cukru pudru

100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

100 g miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i wyrabiamy miękkie i lekko lepkie ciasto. Nie dosypujemy mąki. Można wyrobić mikserem ze specjalną końcówką.

Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie wałkujemy na grubość nie mniejszą niż 4 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 minut. 

Po wystudzeniu lukrujemy.

 

szybkie pierniczki

 

* piernikowa choineczka wykonana przez mojego synka :)

szybkie pierniczki

 

 

Lukier królewski :

1 białko ze średniego jajka ( ok. 30g )

150g cukru pudru

pół łyżeczki soku z cytryny

 

Białko ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, zakładamy specjalną końcówkę lub po prostu ścinamy końcówkę woreczka i dekorujemy :) 

 

szybkie pierniczki

 

szybkie pierniczki

 

Smacznego !



Korzenne przysmaki

czwartek, 11 grudnia 2014

Taką inną, smakową kawę lubię pić zwłaszcza w grudniu, przed Świętami. Kawa piernikowa jest na pierwszym miejscu, tuż za nią jest kawa z dodatkiem pomarańczy i wanilii. Te dwa aromaty pięknie współgrają ze sobą sprawiając, że kawa zyskuje całkiem nowy smak. Polecam !

 

kawa pomarańczowa

 

Składniki :

( na 2 porcje )

1,5 szklanki* świeżo zaparzonej kawy

0,5 szklanki* mleka

skórka obrana z 1/4 ekologicznej pomarańczy

pół laski wanilii

1 łyżeczka cukru

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

śmietana kremówka do dekoracji

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Zaparzoną kawę przelewamy do rondelka i wstawiamy na gaz. Podgrzewamy na małym ogniu, dodając sparzoną skórkę z pomarańczy ( bez białej błonki ) , przeciętą połowę laski wanilii, cukier i przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut. Wlewamy mleko i mieszamy.

Kawę przelewamy do szklanek przez sitko, zapobiegając przedostaniu się niepożądanych drobinek. Dekorujemy ubitą śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Podajemy.

 

*szklanka o pojemności 250 ml 

 

kawa pomarańczowa

 

Smacznego !


Korzenne przysmaki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 91
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!