poniedziałek, 27 lipca 2015

Pogoda za oknami zdecydowanie nie nastraja wakacyjnie, co niektórzy oddychają z ulgą, bo skończyły się upały, a mnie jest bardzo żal :( . Jestem zdecydowaną zwolenniczką gorącego lata, gdy termometr wskazuje ponad 30ºC, słońce świeci, drzewa dają przyjemny cień, a lody i zimne napoje przyjemnie chłodzą. Mam nadzieję, że pogoda ma tylko chwilową przerwę i lada moment znów będzie gorąco :) Na poprawę humoru proponuję Wam przepis na letnie ciacho, które rewelacyjnie smakuje z lodami, w otoczeniu świeżych owoców sprawia, że uśmiech od razu pojawia się na twarzy :)

Przepis znaleziony u Kasi, dziękuję :)

 

Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

 

Składniki :

Ciasto:

 550 g mąki pszennej

 3/4 szklanki cukru pudru

 250 g masła

 3 jajka

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka starta z 1 cytryny (niewoskowanej)

1 łyżka soku z cytryny

 

Masa serowa:

250 g mascarpone

2 jajka

2 czubate łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

300 g jagód

300g porzeczek

cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania :

Z podanych składników na ciasto zagniatamy kulę, którą dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą ). Mniejszą część wstawiamy do zamrażalnika, a większą część wykładamy na blachę (20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut.

Serek mascarpone ucieramy z jajkami i cukrem. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na masę serową wykładamy umyte i oczyszczone owoce.

Resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warstwę owoców. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. 

Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

 

Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

 

Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

 

Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

 

Smacznego !

 

10:41, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 24 lipca 2015

Bomba witaminowa to mało powiedziane ! Buraki to prawdziwy skarb w naszej kuchni ! Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają antocyjanom. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy występowaniu nowotworów. Miseczka takiej zupy potrafi zdziałać cuda : uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił :) Polecam z całego serca !

 

Zupa botwinkowa

 

Składniki :

2 pęczki botwinki ( liście i korzeń )

200g wędzonego boczku

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

kawałek selery

natka pietruszki

natka selery

pęczek koperku

4 duże ziemniaki

3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

sok z połowy cytryny

sól, pieprz i cukier do smaku

 

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html

Sposób przygotowania :

W dużym garnku umieszczamy wędzony boczek i zalewamy go ok. 4 litrami wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na gaz. Podczas gotowania dodajemy pokrojone wszystkie warzywa : buraczki i liście, marchew, seler, pietruszkę wraz z poszatkowanymi natkami. Dodajemy posiekany koperek.  Boczek jeżeli nie był pokrojony, wyciągamy, kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Podajemy ze świeżą zieleniną ( koperek, pietruszka ).

 

Zupa botwinkowa

 

Zupa botwinkowa

 

Smacznego !

Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html



Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
10:10, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 22 lipca 2015

Lato w pełni ! Gorące i słoneczne dni nie mogą obejść się bez lodów i sernika na zimno ;) Dzisiaj sernik, w wersji mocno jagodowej, o pięknym kolorze i z taflą galaretki przygotowanej z soku jagodowego. Uwielbiam !

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Składniki :

( forma o śr. 26 cm )

100g biszkoptów na spód


2 jajka

2 łyżki miękkiego masła

200g cukru (1 szklanka)

1 kg sera twarogowego (z wiaderka)

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

 

360g jagód (2,5 szklanki)

250 ml wody (1 szklanka)

1 łyżka cukru

1 galaretka ( truskawkowa, wiśniowa lub z owoców leśnych)

 

Sposób przygotowania :

Formę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Umyte i sparzone jagody przekładamy do rondelka, wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie powstały sok (ok. 1,5 szklanki ) zlewamy do drugiego garnuszka a owoce miksujemy blenderem na mus. Sok ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim 1 galaretkę. Odstawiamy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem i dodajemy żółtka jaj ( wcześniej sparzonych wrzątkiem ).  Do masy stopniowo dodajemy ser. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej mus jagodowy. Miksujemy. Do masy serowo-jagodowej wlewamy przestudzoną żelatynę, dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie łączymy i od razu masę wylewamy na przygotowany spód z biszkoptami. Formę wstawiamy na godzinę do lodówki. Na stężałą masę serową wylewamy ostudzoną galaretkę jagodową. Całość ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wyjmujemy z formy i dekorujemy bitą śmietaną i owocami.  

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Smacznego !

08:38, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 20 lipca 2015

Witajcie Kochani po urlopie ! 

Dawno mnie nie było, ale bardzo tego potrzebowałam, odpoczęłam, wybawiłam się z dzieciakami za wszystkie czasy :) Po za tym strasznie tęskniłam za naszym polskim morzem, miło było tam wrócić, a nadmorska ryba ..... (wielbicielom ryb chyba nie muszę opisywać tego smaku).... smakowała obłędnie !

Witam Was przepisem na Sernikobrownies, które możecie przygotować z Waszymi ulubionymi owocami. Ja zrobiłam je z truskawkami i czerwonymi porzeczkami. Ciasto jest niezwykle wilgotne, słodkie i mocno czekoladowe, dodatek owoców tylko potęguje doznania smakowe ;) Polecam serdecznie :)

Przepis znalazłam u Dorotki :)

 

sernikobrownies z truskawkami i porzeczkami

 

Składniki :

( na formę 20x30 cm )

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

400 g cukru pudru

5 jajek

110 g mąki pszennej

400 g serka kremowego, twarogowego

nasionka z połowy laski wanilii

ulubione owoce, u mnie szklanka truskawek i szklanka porzeczek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy.

Masło i 250 g cukru pudru miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kolejno 3 jajka, nie przerywając miksowania. Wlewamy roztopioną i ostudzoną czekoladę, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. 3/4 masy przekładamy na blaszkę i wyrównujemy.

W drugiej misce ucieramy ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i nasionka wanilii. Masę serową wylewamy na masę czekoladową. Na wierzch wylewamy resztę masy czekoladowej i układamy owoce.

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut. Studzimy w ciepłym, uchylonym piekarniku.

 

sernikobrownies z truskawkami i porzeczkami

 

sernikobrownies z truskawkami i porzeczkami

 

sernikobrownies z truskawkami i porzeczkami

 

Smacznego !



piątek, 03 lipca 2015

Kochani.... już jesteśmy prawie spakowani, jutro wyjeżdżamy na wakacje :), także nie będzie mnie tutaj jakiś czas. Po powrocie zaserwuję Wam przysmaki z jagodami i porzeczkami, a dziś zapraszam na ciasto, ciasto które było hitem weekendowego spotkania u przyjaciół. Jest po prostu zniewalające ;) Polecam serdecznie !

Przepis znalazłam u Jolki, a wcześniej u Ewy. Dzięki dziewczyny :)

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

Składniki :

( forma 25x35 cm )

Biszkopt :

3 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)


Truskawkowa pianka :

800 ml śmietany kremówki

4 galaretki truskawkowe

400 ml wody

 

Truskawkowy mus :

1200 g truskawek

3 galaretki truskawkowe

1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny

 

Krem śmietanowy :

250 ml kremówki

1 łyżka cukru pudru

2 pełniejsze łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki gorącej wody



Dodatkowo :

małe biszkopciki

starta czekolada i truskawki do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut .


Truskawkowa pianka :

4 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując wlewamy tężejące galaretki. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i delikatnie wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej układamy okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Delikatnie je dociskamy.


Truskawkowy mus :

Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera. Wlewamy go do rondla i podgrzewamy, niemalże do zagotowania. Do musu wsypujemy proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mus studzimy, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Krem śmietanowy :

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Zimną żelatynę powoli wlewamy do ubitej śmietany, nie przerywając miksowania. Krem wykładamy na stężały mus i wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i cząstkami truskawek.

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

ciasto truskawkowa rozkosz

 

Smacznego ! 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!