piątek, 19 września 2014

Szarlotka ta jest niesamowicie pyszna ! Fakt, że przygotowuje się ją bardzo szybko i bezproblemowo przemawia jeszcze bardziej na jej korzyść. Składniki suche przekładamy na przemian z warstwą tartych jabłek i cynamonem, całość posypujemy startym zimnym masłem i pieczemy. Smakuje obłędnie ! Polecam serdecznie ! 

 

szarlotka sypana

 

Składniki :

1 szklanka ciemnego cukru (lub białego)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszki manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia


185 g zimnego masła

1200 g jabłek

cynamon

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. 

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki. 

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest by szczelnie zabezpieczyć formę, tak by podczas pieczenia masło nam nie wypłynęło przez szczeliny. 

Na dno formy wsypujemy 1 szklankę suchych składników. Na to wykładamy połowę startych jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie kolejna szklanka suchych składników i warstwa jabłek oprószonych cynamonem. Na końcu wsypujemy ostatnią szklankę suchych składników, którą pokrywamy startym masłem. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut. 

Kroimy wystudzoną. 

 

szarlotka sypana

 

szarlotka sypana

 

Smacznego ! 


Jabłko z cynamonem 2014

czwartek, 18 września 2014

Dzisiaj na obiad mam propozycję dania po chińsku, bardzo aromatyczny, lekko pikantny kurczak, który wspaniale komponuje się z makaronem i warzywami. Polecam serdecznie !

 

chow mein

 

Składniki :

( na 2 porcje )

pół opakowania makaronu Chow Mein (150g)

2 filety z piersi kurczaka

olej do smażenia

biała część pora

1 czerwona papryka

1 duża marchew

0,5 słoiczka pędów bambusa (170g)

0,5 słoika pędów fasoli mung ( 150g)

1 łyżeczka kurkumy

sól , pieprz

szczypta słodkiej papryki

szczypta curry

1 łyżka sosu sojowego

sok z 0,5 cytryny

1 łyżeczka świeżo tartego imbiru

szczypiorek do podania

 

Sposób przygotowania :

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Pierś kurczaka kroimy w paski lub kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka porę, pokrojoną w słupki marchewkę oraz paprykę. Smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, fasolę mung, pędy bambusa, sos sojowy, sok z cytryny i tarty imbir. Wszystko razem smażymy jeszcze kilka minut.

Ugotowany makaron dodajemy do kurczaka i mieszamy. Podajemy posypane szczypiorkiem. 

 

chow mein

 

Smacznego ! 

środa, 17 września 2014

Już dawno chodziła za mną taka strucla, gdy na blogu Małgosi zobaczyłam drożdżówkę ze śliwkami, wiedziałam, że muszę wykorzystać jej przepis na ciasto drożdżowe. Następne zrobię tak jak ona, ze śliwkami, a tym czasem zapraszam na mięciutką, puszystą struclę z jabłkami .... pychota ! 

 

strucla

 

Składniki :

( 2 keksówki 25x8cm )

500g mąki
30g świeżych drożdży
120g cukru
szczypta soli
2 jajka
200ml mleka (letnie)
70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo:

1kg jabłek
0,5 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu

1 jajko

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości. 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 5-7 minutach smażenia, jabłka zdejmujemy z palnika, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm . Na ciasto wykładamy prażone jabłka i zwijamy tak jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę przecinamy na połowę i umieszczamy w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 

Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut. 
Po upieczeniu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem . 

strucla

strucla

Smacznego ! 

Jabłko z cynamonem 2014

wtorek, 16 września 2014

Długo szukałam idealnego ketchupu dla dzieci, ten właśnie taki jest. Łagodny ,aromatyczny, mocno pomidorowy. Przepis wyszukany u Olgi , polecam serdecznie ! 

 

ketchup

 

Składniki :

( z podanych składników wyszły mi 2 buteleczki po 250ml )

1,5 kg pomidorów

1 biała cebula

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie)

szczypta ziół prowansalskich

szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

szczypta czerwonej mielonej papryki

 

Sposób przygotowania :

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry . Wrzucamy do

blendera razem z cebulą i miksujemy na papkę. Wlewamy całość do

garnka i gotujemy 30 minut. Następnie całość przecieramy przez sito.

Powstały sos wstawiamy ponownie na gaz i dodajemy przyprawy, sok z

cytryny oraz ocet. Sprawdzamy konsystencję i smak. Jeżeli wszystko

nam odpowiada przelewamy ketchup do wyparzonych buteleczek lub

słoiczków. Po wystudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut. 

 

ketchup

 

ketchup

 

Smacznego ! 


Pora na pomidora!

poniedziałek, 15 września 2014

Przez kilka ostatnich dni miałam bardzo ograniczony dostęp do komputera, dlatego nie było wpisów :( , ale za to większość czasu spędzałam w kuchni co zaowocowało kilkoma słodkimi propozycjami, w szczególności z jabłkami. Powstał również sernik. Nie byle jaki sernik :) Puszysty, wilgotny o delikatnie cytrynowym smaku. Polecam Wam go bardzo serdecznie ! Warstwa serowa to sernik tradycyjny ze strony Moje Wypieki .

 

sernik z cytrynowa pianka

 

Składniki :

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

200 g masła

250 g drobnego cukru do wypieków 

4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka

50 g kaszy manny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Cytrynowa pianka :

1 galaretka cytrynowa

1 szklanka wrzątku

260 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Masa serowa :

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, sok i skórkę z cytryny. Stopniowo dodajemy twaróg nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, , miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok 1 godzinę . Studzimy w uchylonym piekarniku. 

Cytrynowa pianka :

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki powoli wlewamy zimną galaretkę nie przerywając miksowania. 

Cytrynową piankę wylewamy na upieczony i ostudzony sernik. Całość wkładamy na noc do lodówki. przed podaniem dekorujemy owocami i plasterkami cytryny. 

 

sernik z cytrynowa pianka

 

sernik z cytrynowa pianka

 

sernik z cytrynowa pianka

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!