piątek, 24 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie :) Połączenie płatków, bakalii i chrupiących nasion to w połączeniu z jogurtem lub mlekiem zdrowe i pożywne śniadanie. Dostarcza wielu witamin, błonnika i energii na cały poranek. Z podanych składników przygotujecie musli na cały tydzień.

Polecam !

 

musli śniadaniowe

 

Składniki :

5 łyżek oleju rzepakowego

2 szklanki płatków owsianych górskich (200g)

2,5 szklanki płatków kukurydzianych (80g)

1 szklanka rodzynek (150g)

1 szklanka + 2 łyżki suszonej żurawiny (150g)

2 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki nasion sezamu

0,5 szklanki posiekanych orzechów np.włoskich (60g)

5-6 łyżek miodu

 

Sposób przygotowania :

Na dużą patelnię wlewamy olej i wsypujemy wszystkie płatki, nasiona i bakalie. Na końcu całość zalewamy płynnym miodem. 

Wstawiamy patelnię na gaz i smażymy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż całość będzie ładnie uprażona i nabierze złocistego koloru.

Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy do słoiczka lub puszki. Przechowujemy w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. 

 

musli śniadaniowe

 

musli śniadaniowe

 

Smacznego !

środa, 22 kwietnia 2015

Szarlotka bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Puszysta budyniowa pianka, kruche, maślane ciasto i warstwa jabłek z dużą ilością cynamonu. Po prostu pycha !

W oryginalnym przepisie, który znalazłam u Arabeski, są surowe jabłka. Ja użyłam prażonych jabłek z mojej spiżarni. Możecie użyć jednych lub drugich, efekt zawsze będzie smakowity ;)

 

jabłecznik z budyniem

 

Składniki :

( forma o wymiarach 28x35 cm )


Kruche ciasto :

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g  cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

200 g zimnego masła

5 żółtek

3-5 łyżek śmietany

 

Pianka budyniowa :

2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)

0,5 l  mleka

1 łyżka masła

5 białek

180 g cukru

 

Dodatkowo :

1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1,5 l prażonych jabłek ( ze słoika )

kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek – do smaku)

cynamon do oprószenia jabłek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę i dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki na 30 minut, drugą wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem schłodzonym w lodówce wykładamy spód blachy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Studzimy. 

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem lub wykładamy prażone jabłka ze słoika.

Budynie gotujemy w 0,5 l mleka. Do ciepłego, ugotowanego budyniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Łączymy z wystudzonym budyniem.

Budyniową piankę wykładamy na warstwę z jabłek i wyrównujemy.

Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach tarki resztę ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180ºC ) i pieczemy przez 60 minut. 

Po upieczeniu wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

Smacznego !

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ostatnio miewam straszne apetyty na wszelkiego rodzaju zupy. Takie zupy, które z powodzeniem zastępują pierwsze i drugie danie lubię najbardziej :)

Dzisiaj mam dla Was przepis na genialną, pożywną i łatwą w przygotowaniu zupę gołąbkową. Przy niewielkiej pracy mamy maksimum smaku prawdziwych gołąbków i obiad dla całej rodziny.

Polecam bardzo serdecznie a za przepis dziękuję Kasi :)

 

zupa gołąbkowa

 

Składniki :

( na 6-8 bardzo dużych porcji )

0,5 główki dużej młodej kapusty lub 1 mała

1 cebula,

500g mięsa mielonego,

100g ryżu,

1 marchewka,

1 por,

1 pietruszka,

kawałek selera,

3l wody,

2 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

3 ziarenka pieprzu,

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

szczypta ostrej papryki,

1/2 łyżeczka majeranku,

sól,

pieprz,

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania :

Do dużego garnka wlewamy olej i na nim podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy mięso mielone i je podsmażamy.

Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy całość 2 minuty.

Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Całość gotujemy około 20-25 minut. Po 5-10 minutach dodajemy surowy ryż. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy. Sprawdzamy smak i ewentualnie ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

zupa gołąbkowa

 

zupa gołąbkowa

 

 

Smacznego !



piątek, 17 kwietnia 2015

Bardzo kruche ciasteczka, które robię bardzo często dla moich dzieci :) Tym razem do ciastek dodałam masła orzechowego, które nadało im wyjątkowego smaku. Polecam bardzo serdecznie !

 

ciasteczka z masłem orzechowym

 

Składniki :

( na 2 blachy ciastek ok. 50 sztuk )


100g masła

100g masła orzechowego

1 szklanka* brązowego cukru

1 jajko

2,5 szklanki* mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

posiekane orzechy ( opcjonalnie )

cukier puder do oprószenia

 

*szklanka o pojemności 250 ml

 

Sposób przygotowania :

W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz posiekanych orzechów. Zagniatamy razem tworząc gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie za bardzo lepkie można podsypać mąką, a jeżeli za suche wlewamy 1 łyżkę śmietanki. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy i jeszcze raz zagniatamy.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 15 min . 

 

ciasteczka z masłem orzechowym

 

ciasteczka z masłem orzechowym

 

ciasteczka z masłem orzechowym

 

Smacznego ! 

środa, 15 kwietnia 2015

Przepis na te muffinki zobaczyłam kilka dni temu u Kasi, a że dawno u mnie nie było babeczek, postanowiłam je przygotować. Babeczki są bardzo wilgotne i bardzo słodkie, polecam szczególnie dla fanów kajmaku :)

 

muffinki kajmakowe

 

Składniki :

( na 13-14 sztuk )

 

260g mąki pszennej

150g brązowego cukru

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

250 ml mleka

80 ml oleju rzepakowego

1 duże jajko

ziarenka z połowy laski wanilii

 

200g masy kajmakowej

 

Polewa :

200g masy kajmakowej

100 ml śmietanki kremówki

posiekane orzechy do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy mleko z jajkiem i olejem.

Do suchych składników wlewamy składniki mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia się.

Masę wylewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do 1/3 wysokości, następnie do każdej babeczki nakładamy po pół łyżeczki masy kajmakowej, całość nakrywamy kolejną warstwą ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. 

Wystudzone babeczki polewamy polewą kajmakową : śmietankę łączymy z kajmakiem i delikatnie podgrzewamy ( można w mikrofali ) tak by polewa nabrała odpowiedniej konsystencji. Wierzch można udekorować posiekanymi orzechami.

 

muffinki kajmakowe

 

muffinki kajmakowe

 

muffinki kajmakowe

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 101
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!