czwartek, 21 maja 2015

Danie, które przygotujecie w kilka chwil, a zapewniam Was, ze będzie smakować każdemu. Mój mąż, który nie jest amatorem ryżu, zjadł całą porcję z wielkim apetytem :)

Korzystałam z przepisu Madame Edith.

Polecam z całego serca !

 

risotto ze szparagami

 

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk)

1/2 dużej cebuli (drobno posiekana)

60 g masła + 1 łyżka

500 ml bulionu

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

200 g ryżu Arborio

100 ml białego wytrawnego wina

dwie garstki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

świeży tymianek do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeśli tego wymagają obieramy delikatnie skrobaczką ( młodych, cieniutkich szparagów nie obieram, ale takie grubsze mają twarde łyka, które wolę usunąć skrobaczką do marchewki ). Szparagi tniemy na mniejsze ok. 3 cm kawałki i podsmażamy na połowie masła. Odstawiamy.

Cebulę szatkujemy i smażymy na pozostałym maśle. Do cebuli wsypujemy ryż i cały czas mieszając, smażymy ok. 2 minut. Następnie wlewamy wino. Dokładnie mieszamy, do czasu aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Zaczynamy stopniowo dolewać bulion. Zmniejszamy gaz i gotujemy całość ok. 15 minut, często mieszając i sprawdzając konsystencję i twardość ryżu. Gdy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego podsmażone szparagi, wraz z masłem, na którym były smażone oraz większość sera. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie łączymy, pozostawiamy danie przez 2 minuty pod przykryciem, po czym od razu podajemy.

Dekorujemy resztą tartego parmezanu i świeżym tymiankiem.

 

risotto ze szparagami

 

risotto ze szparagami

 

risotto ze szparagami

 

Smacznego !

środa, 20 maja 2015

Witajcie kochani :) W tym roku zajadam się szparagami jak nigdy, szkoda że sezon na nie tak szybko przemija.... chociaż patrząc z drugiej strony, gdyby były dostępne przez cały rok, pewnie by tak bardzo nie smakowały ;)

Dzisiaj mam propozycje na wyśmienitą tartę z kurczakiem i szparagami. Inspirowałam się TYM przepisem.

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

Składniki :

( forma o śr. 28 cm )

Ciasto na spód :

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka lodowatej wody

 

Nadzienie :

1 filet z piersi kurczaka

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

1 łyżka oleju rzepakowego


1 pęczek zielonych szparagów (średnich lub cienkich)

400 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

4 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki startego sera cheddar lub brie

szczypta suszonego tymianku

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Ciasto na spód :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 28 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

 

Nadzienie :

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju z ulubiona przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.

 

W misce mieszamy razem śmietankę, żółtka, tarte sery oraz przyprawy.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Jeśli nasze szparagi są dosyć grube warto skrobaczką je obrać, jeśli są cienkie nie potrzeba tego robić. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. 


Na upieczony spód wykładamy upieczonego kurczaka. Wylewamy masę serowo-śmietanową a następnie układamy pokrojone szparagi.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 45 minut.

Podajemy na ciepło.

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

Smacznego !


Szparagowe<3Love

10:16, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 maja 2015

Już dawno nie jadłam tak pysznej sałatki ! Z powodzeniem może zastąpić danie główne, gdyż jest bardzo sycąca. Wygląda bardzo wiosennie i genialnie smakuje.

Inspirowałam się przepisem Madame Edith.

Polecam bardzo serdecznie :)

 

sałatka ze szparagami

 

Składniki :

( na 2 porcje )

100 g ulubionych sałat (umytych i porwanych na drobne kawałki)

250 g szparagów (ok. 1/2 pęczka)

200 g młodych ziemniaczków

3 jajka

2 średnie pomidory

sól i pieprz do smaku

 

Sos vinaigrette:

1 łyżka octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

1/2 łyżeczki cukru

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania :

Ziemniaczki myjemy i gotujemy do miękkości.

Jajka gotujemy na twardo.

Szparagi obieramy skrobaczką i odcinamy twarde końce. Blanszujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na kawałki.

Na talerz lub do miski rwiemy sałatę, dodajemy pokrojone ziemniaczki, pokrojone pomidory, szparagi i cząstki jajek.

Całość skrapiamy sosem vinaigrette, którego przygotowujemy z podanych składników.W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

 

sałatka ze szparagami

 

sałatka ze szparagami

 

Smacznego !


Sałatki na grilla

Szparagowe<3Love

niedziela, 17 maja 2015

Dziś Światowy Dzień Pieczenia :)

Co dziś upieczecie dla swoich najbliższych ?

Ja z tej okazji polecam Wam przepyszną tartę ze słodkim serowym nadzieniem i kwaskowymi owocami. Całość pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :)

 

tarta z rabarbarem

 

Składniki :

( forma o śr. 29cm )

Ciasto :

300g mąki pszennej

150g masła

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietanki lub mleka

1 łyżka soku z cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

 

Masa serowa :

400g serka twarogowego ( wiaderkowego )

2 jajka

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo :

400g rabarbaru

100g truskawek

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 29 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy.

Masę serową wylewamy na upieczony spód.

Owoce oczyszczamy i kroimy na cząstki. Układamy na masie serowej.

Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 35-40 minut aż wierzch będzie rumiany.

Tartę można schłodzić w lodówce przed podaniem, ale nie jest to konieczne.

 

tarta z rabarbarem

 

tarta z rabarbarem

 

tarta z rabarbarem

 

Smacznego !



Rabarbarowa rewolucja

środa, 13 maja 2015

Wielką radość sprawiłam moim dzieciom tymi batonikami :) Jest z nimi w prawdzie trochę pracy, ale efekt końcowy oraz radość w oczach dzieci wynagradzają cały trud i czas im poświęcony. Z resztą nie tylko dzieciom smakują takie słodkości ;)  Polecam do kawki ;)

 

twixy

 

Składniki :

( na ok.40 sztuk )


Kruche ciasteczka :

250g mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

100g masła

1 łyżka śmietanki (18%)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

300g masy kajmakowej (toffi)

300g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki zagniatamy razem tworząc kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 4-5mm i nożem lub radełkiem wycinamy podłużne, prostokątne paski o wymiarach ok. 1,5 cm x 7 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-15 minut do złotego koloru. Studzimy na kratce. 

Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy by stała się bardziej płynna. Przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną płaską końcówką i wyciskamy porcję na każde ciasteczko.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka pokrywamy dokładnie każdy batonik. Odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin ( najlepiej w lodówce ).

 

twixy

 

twixy

 

twixy

 

twixy

 

Smacznego !

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 104
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!