czwartek, 17 kwietnia 2014

Idealna propozycja na pieczywo do Wielkanocnego Koszyczka :) Bułeczki z pszennej mąki są niesamowicie puszyste i mięciutkie . Możecie przygotować je już dzisiaj i zamrozić , po rozmrożeniu są tak samo świeże . Jeśli wolicie przygotować je na Śniadanie Wielkanocne a nie macie zamiaru zrywać się o świcie , przygotujcie ciasto wieczorem , ulepione zajączki spokojnie podrosną sobie w lodówce , a rano będzie w domu pachniało świeżym pieczywem . Goście będą zachwyceni :) 

 

bułeczki

 

bułeczki

 

Składniki :

( na 9 bułeczek )

235 ml mleka ( 1 szklanka )

120 ml wody ( 0,5 szklanki )

55g masła

650g mąki pszennej 

 15g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1,5 łyżeczki soli

1 jajko


Dodatkowo :

roztrzepane jajko do posmarowania bułek

 

Sposób przygotowania :

W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie )

W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia . 

Po tym czasie z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandaryni (tułów) i układamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Do dużej kulki doklejamy mniejszą ( główka ) , ponadto doklejamy ogonek i uszy .   W ten sposób formujemy resztę zajączków . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut .

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki-zajączki  roztrzepanym jajkiem . Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru . 

 

bułeczki

 

bułeczki

 

bułeczki

 

Smacznego ! 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

18:03, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (3) »
środa, 16 kwietnia 2014

Ten chleb jest moim absolutnym faworytem wśród wszystkich upieczonych do tej pory . Chleby na samym zakwasie wychodzą pyszne , ale są dość zbite i ciężkie , a moim noworocznym postanowieniem było upieczenie chleba miękkiego , puszystego a zarazem wilgotnego o miąższu sprężystym i zwartym . Ten bochenek właśnie taki jest :) Nad tym przepisem pracowałam kilka tygodni , za każdym razem było coś nie tak , poprawiałam to , dodawałam , zmieniałam proporcje . Wreszcie tydzień temu upiekłam chleb , który swoim zapachem doprowadzał do obłędu , pięknie wyrośnięty , o chrupiącej skórce . Upiekłam go ponownie ... i oto on :) 

 

chleb z ziarnami

 

Składniki :

2 płaskie łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego ) 

10g świeżych drożdży 

250 ml letniej wody 

200g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

300g mąki pszennej pełnoziarnistej ( użyłam ,,3 ziarna" )

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soli

0,5 szklanki nasion słonecznika 

0,5 szklanki wrzątku 

garść nasion sezamu

garść nasion siemienia lnianego  

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin .

Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki . 

Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy , dzięki temu chleb nie będzie się kruszył .

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy zmieszane i przesiane wcześniej mąki . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki )  , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut . 

Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , odsączone nasiona słonecznika , nasiona sezamu i siemienia lnianego oraz ponownie po łyżce mąki . 

Ciasto wyrabiamy ręcznie ( uwielbiam to :)) , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 30 minut .  Po ostatnim składaniu ciasto formujemy i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) . 

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą . 

Chleb przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy nasionami . Nacinamy ostrym nożem . 

Pieczemy przez 40 minut . 

Studzimy na kratce . 

 

chleb z ziarnami

 

chleb z ziarnami

 

chleb z ziarnami

 

Smacznego ! 


wtorek, 15 kwietnia 2014

Święta tuż tuż .... a jak Święta to musi być żurek :) Jakoś nie miałam ochoty na przygotowywanie specjalnego zakwasu bo wiem , że u mnie w domu nie ma specjalnie amatorów tej zupy . Na blogu Agaty znalazłam przepis na żurek zrobiony na chlebowym zakwasie , a taki siedzi sobie u mnie w lodówce :) Żurek wychodzi pyszny ! Nie za kwaśny , idealnie doprawiony , na pysznej białej kiełbasie . Na pewno zagości na naszym stole Wielkanocnym . Polecam z całego serca ! 

 

żurek

 

Składniki : 

( na 6 porcji ) 

1,5 litra wody

4 surowe białe kiełbasy 

2  marchewki

biała część pora 

1/2 małego selera 

1 pietruszka 

4 ziemniaki 

2 łyżki zakwasu żytniego 

2 duże liście laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka majeranku,

2 ząbki czosnku,

świeżo mielony czarny pieprz

jajka na twardo do podania

 

Sposób przygotowania : 

Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków gotujemy przez ok.godzinę razem z kiełbasą, zielem angielskim , liśćmi laurowymi i solą . Po tym czasie wyławiamy wszystkie składniki z wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

Do naczynia z zakwasem wlewamy 1-2 chochelki wywaru i mieszamy , aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotujemy przez kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do żurku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Uwaga ! : Pamiętajcie o tym , że zakwas przed użyciem należy wyciągnąć z lodówki , doprowadzić do temperatury pokojowej , dokarmić i odstawić na min. 12-16 godzin . Dopiero wtedy jest on gotowy do użycia :) 

 

żurek


Smacznego ! 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

16:10, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać tort jaki robiłam w miniony weekend . Jest to tort w stylu angielskim na pierwsze urodzinki córeczki mojej kuzynki . Tort miał być z motywem Myszki Minnie :) Tort jest piętrowy , spód to klasyczny Tort Węgierski , który robiłam jakiś czas temu , natomiast górna warstwa zrobiona z myślą o dzieciach , czyli biszkopt , krem budyniowy i dżem truskawkowo-wiśniowy . 

 

tort minnie

 

Składniki :

Spód - czyli Tort Węgierski 


Górna warstwa :

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

Ciasto przelewamy do formy (śr. 20cm lub mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.



Krem budyniowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

125g miękkiego masła 

 

Składniki na krem budyniowy mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem .

 

Dodatkowo :

Dżem do przełożenia górnej warstwy

Lukier plastyczny w 3 kolorach 

 

Sposób przygotowania : 

Spód przygotowujemy według przepisu na Tort Węgierski

Biszkopt na górną warstwę przecinamy na 3 części i odpowiednio je zmniejszamy  .

Przekładamy jedną warstwę kremem a drugą dżemem .

Wierzch dekorujemy lukrem plastycznym

 

tort minnie

 

tort minnie

 

tort minnie

 

tort minnie

 

Smacznego ! 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Wracam do żywych ....;) Remont skończony , porządki zrobione , jutro od rana jestem w kuchni :) 

Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę , bardzo słodka ( dla mnie aż za bardzo :)) , dość wilgotna , a za razem wystarczająco puszysta . W przepisie Anety , z którego korzystałam , babka oprószona jest cukrem pudrem i radzę Wam tak zrobić , ja oblałam babkę białą czekoladą  i mimo , że moi domownicy się nią zajadali to ja po jednym kawałku byłam totalnie zasłodzona :) 

Dla słodkich łasuchów będzie idealna :) 

 

babka

 

Składniki : 

300 g mąki tortowej

200 g białej czekolady

250 ml kwaśnej śmietany 18%

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100g cukru pudru

2 jajka 

2 łyżki oleju rzepakowego

skórka otarta z 1 cytryny

garść orzechów laskowych 

 

Dodatkowo :

100g białej czekolady 

1 łyżeczka masła 

kilka orzechów laskowych do dekoracji 

 

Sposób przygotowania : 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i orzechy , delikatnie łączymy . Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polewamy roztopioną czekoladą z masłem i dekorujemy orzechami . 

 

babka

 

babka

 

Smacznego ! 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!