poniedziałek, 29 września 2014

Za takimi ciastami przepadają moje dzieci, ale nie tylko :) Puszysty biszkopt, słodki mus gruszkowy i cytrynowa pianka. Ciasto doskonałe na jesienne popołudnia. Polecam serdecznie :) 

 

ciasto z musem gruszkowym

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka 

1  niepełna szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mus gruszkowy :

1400g gruszek

4 szklanki wody

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka świeżego tartego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

2 galaretki ( u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa )

 

Cytrynowa pianka :

500 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 galaretka cytrynowa

1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania całej mąki . Ciasto przelewamy na blachę(25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 25 min . Studzimy . 

Mus gruszkowy :

Gruszki obieramy i kroimy w cząstki. Przekładamy do dużego garnka, nalewamy wodę, wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz. Gdy mus zacznie się gotować wlewamy sok z cytryny i dodajemy tarty imbir. Całość gotujemy do czasu , aż gruszki zmiękną. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładki mus. Wstawiamy ponownie na ogień i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy garnek z pieca i wsypujemy do musu obie galaretki. Dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus gruszkowy odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 

Cytrynowa pianka :

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy. 

 

Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy lekko tężejący mus gruszkowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. 

Na stężałym musie gruszkowym rozprowadzamy cytrynową piankę. Wyrównujemy i całość ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Moja rada dotycząca przygotowania : cytrynową piankę przygotujcie dopiero jak mus gruszkowy stężeje na biszkopcie. W porównaniu do musu, pianka cytrynowa dość szybko tężeje :) 

 

z musem gruszkowym

 

z musem gruszkowym

 

Smacznego ! 

piątek, 26 września 2014

Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka, kruche, maślane, z pyszną domową marmoladą. Oprócz kanapki i owoców, w szkolnej śniadaniówce moi chłopcy znajdą właśnie te ciasteczka :) Przepis pochodzi ze strony Dorotki. Polecam serdecznie ! 

 

ciasteczka

 

Składniki :

( na 2 blaszki ciasteczek )

220 g masła, w temperaturze pokojowej

100 g cukru pudru

2 żółtka

300 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

kilka łyżek marmolady ( u mnie truskawkowa )

 

Sposób przygotowania :

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii, cały czas ucierając. 

Do masy maślanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i miksujemy na gładką masę.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masę wyciskamy na blaszki zachowując niewielkie odległości. Na środek każdego ciasteczka wyciskamy kleks z marmolady. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12-15 minut. 

 

ciasteczka

 

Smacznego ! 

Tagi: ciasteczka
09:53, paula.20.06 , ciasteczka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 września 2014

Jesień za oknami staje się coraz bardziej widoczna, zimno, deszczowo i wietrznie. Spacery z psem już nie są tak przyjemne jak do tej pory :( . Miejmy nadzieję, że jesień będzie łaskawa i jeszcze nie raz rozgrzeje nas promieniami słońca. 

Tym czasem mam dla Was tartę. Słodkie kruche ciasto, cytrynowy krem i kwaskowe jabłka. Bardzo udane i zrównoważone połączenie. Polecam serdecznie ! 

 

tarta z jablkami

 

Składniki :

Kruche ciasto :

300g mąki pszennej

200g masła

100g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

1 łyżka śmietanki

 

Krem cytrynowy :

500 ml mleka

3 jajka

4 łyżki cukru pudru

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

skórka starta z całej cytryny

 

Dodatkowo :

1 kg jabłek

cynamon 

cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania :

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę śmietanki). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. 

Z 0,5 litra mleka odlewamy 1 szklankę a resztę zagotowujemy. W misce ubijamy jajka z cukrem i dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz 1 szklankę mleka. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka całość energicznie mieszamy do czasu aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. 

Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone kruche ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Nadmiar ciasta odkładamy ponownie do lodówki, będzie potrzebne do zrobienia kratki. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i podpiekamy przez 10 minut.

Na podpieczony spód wykładamy ostudzony krem cytrynowy, na nim układamy cząstki jabłek. Posypujemy cynamonem. Resztę ciasta ponownie wałkujemy i za pomocą radełka lub noża wycinamy paski, które układamy na jabłkach w formie kratki. 

Całość pieczemy 35-40 minut w 180ºC . 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 

 

tarta z jablkami

 

tarta z jablkami

 

tarta z jablkami

 

Smacznego ! 


Jabłko z cynamonem 2014

10:16, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (3) »
środa, 24 września 2014

Dzisiaj mam dla Was kolejny wypróbowany przepis :). Po ketchupie z cukinii i ketchupie łagodnym przyszła pora na ketchup, który ma bardzo wyrazny i bogaty smak, duża ilość przypraw sprawia, że pomidory nabierają wyjątkowego znaczenia. Dla mnie ten ketchup jest zdecydowanym faworytem wśród wszystkich. Przepis znaleziony na blogu ,,Kuchnia w zieleni". Polecam Wam z całego serca ! 

 

domowy ketchup

 

Składniki :

( na 2 buteleczki po 250 ml )


1,5 kg pomidorów (u mnie lima)

1/3 szklanki cukru

1/8 szklanki octu

4 liście laurowe

5 kuleczek ziela angielskiego

pół łyżeczki ostrej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka soli

1 duża cebula lub 2 średnie

2 goździki

do smaku świeżo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki oregano

pół łyżeczki ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania :


Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i

wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę

cebulę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym o ogniu

bez przykrycia do momentu, aż pomidory się rozpadną, a cebula będzie

miękka (gotowałam je 2x po 1 godzinę). Następnie całość przecieramy

przez sito, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Powstały

sos wlewamy do garnka i ponownie podgrzewamy na małym ogniu, tak aby

większość płynu odparowała i powstała odpowiednia konsystencja. Dla

uzyskania bardziej gładkiej masy można ketchup zmiksować blenderem,

ale nie jest to konieczne. Gotowy

ketchup przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Po

wystudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut lub przechowujemy w

lodówce. 

 

ketchup

 

ketchup

 

ketchup

 

Smacznego ! 

wtorek, 23 września 2014

Dzisiaj przygotowałam przepis na klasyczny i chyba najbardziej znany włoski deser - Tiramisu. Dawno temu w pewnej restauracji jadłam go i byłam zachwycona smakiem. Połączenie kawy, alkoholu i puszystej masy serowej jest obłędne. Polecam serdecznie !

 

tiramisu

 

Składniki :

( na 4 pucharki )

250g serka mascarpone

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

ziarenka z połowy laski wanilii

200g podłużnych biszkoptów

3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

2 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)

kakao do oprószenia

 

Sposób przygotowania :

Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i dobrze myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodajemy serek. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. 

Do zaparzonej i przestudzonej kawy wlewamy likier. Mieszamy. Podłużne biszkopty namaczamy w kawie i układamy w pucharkach na przemian z masą serową. Namoczone biszkopty oprószamy lekko kakao, na to warstwa serka, ponownie biszkopty, warstwa serka itd.. Ostatnią warstwą jest serek, delikatnie wyrównujemy i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószamy kakao. 

 

tiramisu

 

tiramisu

 

 

tiramisu

 

Smacznego ! 


Tiramisu na sto sposobów

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 85
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!