wtorek, 22 listopada 2016

Zanim na dobre zagoszczą na blogach zimowo-świąteczne smakołyki, mam dla Was przepis na typowo jesienne ciasto. Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto, a w nim pełno cząstek jabłek i chrupiących orzechów. Przepis znaleziony na blogu Zjem to!

Polecam serdecznie na jesienne wieczory :)

 

Ciasto Salceson

 

Składniki :

( na formę o wymiarach 20x30 cm )

 

3 duże jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Dodatkowo :

4 duże jabłka

1 szklanka orzechów włoskich 

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt i olej. Dobrze mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i orzechy, lekko mieszając. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 50-60 minut , do suchego patyczka. 

Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 

 

Ciasto Salceson

 

Ciasto Salceson

 

Ciasto Salceson

 

Smacznego ! 

środa, 09 listopada 2016

Fantastyczne jesienne danie z dynią w roli głównej. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Polecam !

 

Quiche z dynią

 

Składniki :

Ciasto :

( forma o śr. 28 cm )

Ciasto na spód :

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka lodowatej wody

 

Nadzienie :

1 kg dyni

400g mielonego mięsa

100g wędzonego boczku

pół cebuli

ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz

400 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

szczypta gałki muszkatołowej 

200g tartego sera mozzarella

 

Sposób przygotowania :

Ciasto na spód :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 28 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Nadzienie :

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i boczek pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i chwilę smażymy. Odstawiamy. 

Śmietankę mieszamy z żółtkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową .

Na upieczony spód wykładamy mięso mielone z dynią. Całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypujemy tartym serem mozzarella. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 30-35 minut. 

 

Quiche z dynią

 

Quiche z dynią

 

Smacznego ! 

Tagi: dynia
09:24, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (5) »
środa, 02 listopada 2016

Listopad rozpoczynam rozgrzewającą i bardzo sycącą kremową zupą ziemniaczaną. Idealna na jesienne chłody.

Polecam ! Przepis znalazłam TUTAJ.

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Składniki :

( na 6 porcji )

0,5 łyżki oleju 

2 marchewki 

1 cebula

niewielki korzeń selera 

5 średniej wielkości ziemniaków

sól, pieprz

1 litr bulionu z kurczaka

0,5 szklanki mleka

natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania :

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę, pokrojoną marchew i seler. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut, po czym do garnka wlewamy bulion. Gotujemy całość na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na krem. Ponownie wstawiamy na gaz, zabielamy mlekiem i w razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Smacznego ! 

09:19, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 10 października 2016

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten przepis u Bernadetty, chlebek piekłam już kilka razy, a dziś przepis przekazuję dalej. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i mięciutki. Po zapieczeniu w tosterze i posmarowaniu masłem to już po prostu niebo w gębie ;) 

 

Chleb tostowy

 

Składniki :

( na dwie keksówki ) 

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) + mąka do podsypania stolnicy

450 g mąki pszennej typ 450-480

610 g letniej wody

40 g masła

20 g soli

1 czubata łyżka cukru

15 g świeżych drożdży 

 

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondelku. 

Do misy z mąkami wlewamy letnią wodę z drożdżami. Za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie zaczynamy zagniatanie ciasta. Po 10 minutach zagniatania dodajemy roztopione masło. Dokładnie łączymy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1,5 godziny). Po tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ponownie zagniatamy i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą umieszczamy w osobnej foremce keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-40 minut by podrosło. 

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200ºC ( góra-dół ). Na dnie pieca umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą. Chlebki pieczemy przez 45-50 minut, pod koniec można chlebki wyjąć z foremek i dopiec tak by się zarumieniły z każdej strony. 

Po upieczeniu studzimy na kratce. 

 

Chleb tostowy

 

Chleb tostowy

 

Chleb tostowy

 

Smacznego ! 

16:36, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (5) »
środa, 05 października 2016

Bardzo lubię kaszę pęczak, idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik sałatki lub tak jak w moim dzisiejszym przepisie do faszerowania. Kaszę połączyłam z mielonym mięsem z indyka co sprawiło, że faszerowane papryki stały się nie tylko dodatkiem do obiadu, czy przystawką, stały się daniem głównym ;)

Polecam !

 

Papryki faszerowane

 

Składniki :

6 średniej wielkości papryk

0.5 kg mielonego mięsa z indyka

200g kaszy pęczak ( waga przed gotowaniem )

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

garść świeżej bazylii

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz

szczypta mielonej papryki

 

Sposób przygotowania :

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Papryki myjemy, odcinamy górną część (której nie wyrzucamy)  i oczyszczamy z gniazd nasiennych. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mieloną paprykę. Mieszamy i odstawiamy. 

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. 

Farszem napełniamy przygotowane papryki. Każdą nakrywamy odciętą wcześniej częścią i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Do tegoż naczynia wlewamy ok. pół szklanki wody. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 1 godzinę. 

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Smacznego ! 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 127
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram