wtorek, 31 marca 2015

Przed Świętami mój piekarnik zdecydowanie odpoczywa ;), poza pieczeniem chleba i bułek dla chłopców, staram się nie ,,męczyć" go za bardzo ;). Apetyt na słodkości zaspokajamy deserem, pysznie cytrynowym i świeżym. Proste w przygotowaniu masy serowe i śmietankowe przełożone herbatnikami, a wszystko o smaku cytrynowym :).

Polecam !

 

cytrynowa kostka 

 

Składniki :

400g herbatników maślanych

galaretka cytrynowa


Masa serowa :

400g sera twarogowego śmietankowego ( 3 krotnie mielonego , może być z wiaderka )

100g masła

2 jajka

0,5 szklanki cukru

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki mleka

sok i skórka starta z połowy cytryny ( niewoskowanej )

 

Cytrynowa pianka :

1 galaretka cytrynowa

1 szklanka wrzątku

330 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Na dnie formy 20/30 cm układamy herbatniki.


Masa serowa :

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie by napęczniała , a następnie zalewamy gorącym mlekiem . Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy do przestudzenia .

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.

W osobnej misce ucieramy masło z cukrem.

Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na białą puszystą masę.

Do ubitych żółtek po trochu dodajemy ser, sok i skórkę z cytryny .

Przestudzoną żelatynę dodajemy do misy z masą serową i mieszamy . Na końcu masę delikatnie łączymy z ubitymi wcześniej białkami .

Masę serową wylewamy na spód z herbatników.

Na masie serowej układamy drugą warstwę ciasteczek.

Wstawiamy do lodówki do stężenia. 



Cytrynowa pianka :

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki powoli wlewamy zimną galaretkę nie przerywając miksowania.

Cytrynową piankę wylewamy na masę serową i herbatniki.

Ponownie wstawiamy do lodówki.

 

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

Gdy masa serowa i cytrynowa pianka stężeją na wierzch wylewamy zimną galaretkę.

Całość schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

Przed podaniem kosteczki dekorujemy bitą śmietaną.

 

cytrynowa kostka

 

cytrynowa kostka

 

Smacznego !



piątek, 27 marca 2015

W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na drożdżowe bułeczki-zajączki, które posłużyły mi jako pieczywo do Święconki. W tym roku idę w stronę klasyki i upiekłam takie oto małe bochenki chleba. Chlebki są na zakwasie z niewielkim udziałem drożdży, mają piękną złocistą i chrupiącą skórkę a miąższ miękki i wilgotny. 

Z podanych składników zrobiłam 8 małych bochenków, z których część zamroziłam a resztę zjedliśmy :)

 

mini chlebki

 

Składniki :

2  łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego ) 

8g świeżych drożdży 

250 ml letniej wody 

500g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soli

 

1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania chlebków

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go (3 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki letniej wody) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki. 

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy mąkę. Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki ), ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 

Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i stopniowo resztę mąki.

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera ze specjalną końcówką (hak). Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące. Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 45 minut.  Po ostatnim składaniu ciasto dzielimy na 8 części, formujemy małe bochenki i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) .

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Na dnie pieca umieszczamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą.

Chlebki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i nacinamy ostrym nożem . 

Pieczemy przez ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. 

Studzimy na kratce.

 

mini chlebki

 

mini chlebki

 

Smacznego !

 

Wypiek bierze udział w marcowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Akacjowy blog.



Wielkanocne Smaki - edycja V

15:15, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (3) »
środa, 25 marca 2015

Jajka to główny symbol Świąt Wielkanocnych i nie może ich zabraknąć na śniadaniu wielkanocnym. Dziś mam propozycję na jajka faszerowane. Chrzan jest tutaj zdecydowanie dominującym smakiem, ale dzięki połączeniu z serkiem twarogowym i majonezem staje się bardziej delikatny i smacznie komponuje się z jajkiem. Polecam !

 

jajka chrzanowe

 

Składniki :

3 jajka

2 czubate łyżeczki serka twarogowego ( typu almette )

1 łyżeczka tartego chrzanu

1 łyżeczka majonezu

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania :

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i przecinamy na pół. Delikatnie wyciągamy z każdego jajka żółtko. Żółtka umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy widelcem. Do żółtek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Można widelcem lub blenderem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy połówki białek. Na koniec można posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

jajka chrzanowe

 

jajka chrzanowe

 

Smacznego !

Wielkanocne Smaki - edycja V

ALE JAJA!

13:12, paula.20.06 , Wielkanoc
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 23 marca 2015

Przepis na zakwas na żurek już był. W poprzednim wpisie zamieściłam przepis na chlebowe miseczki a dziś mam dla Was obiecany, GENIALNY, przepis na żurek wielkanocny :) Przepis ten znalazłam u Agatki i mogę w 100% potwierdzić jej słowa, że ,, jest to najsmaczniejsza zupa na świecie" :)

Koniecznie musicie go przygotować ! Nie pożałujecie :)

 

żurek w chlebku

 

Składniki :

( na 4-6 porcji )

700g żeberek

kawałek wędzonego boczku ( 50-60g )

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek pora

kawałek selera

5 kulek ziela angielskiego

3 niewielkie listki laurowe

2 łyżeczki soli

4 ziemniaki

3 sztuki białej kiełbasy (parzonej)

zakwas (ilość wg uznania)

2 łyżki majeranku

1-1,5 łyżeczki tartego chrzanu

śmietanka kremówka (ilość wg uznania)

chlebowe miseczki do podania

 

Sposób przygotowania :

Do dużego garnka wlewamy ok. 2,5-3 litry wody, dodajemy żeberka, boczek, wszystkie warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy do miękkości warzyw.

Gdy wywar będzie gotowy, wyciągamy żeberka, boczek oraz ugotowane warzywa. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Następnie do zupy wlewamy przygotowany wcześniej zakwas. Przed użyciem zakwas dobrze zamieszajcie i wyciągnijcie z niego liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zakwas wlewamy stopniowo, sprawdzając smak żurku, ja wlałam ok. 3/4 przygotowanego zakwasu. 

Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, doprawiając majerankiem, chrzanem oraz zabielając śmietanką.

Podajemy z ugotowanym jajkiem w chlebowych miseczkach lub tradycyjnie :)

 

żurek w chlebku

 

żurek w chlebku

 

Smacznego !



Wielkanocne Smaki - edycja V

17:22, paula.20.06 , zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 marca 2015

Nigdy nie podawałam zupy w takich chlebowych miseczkach, miałam obawy, że miseczka nie wytrzyma gorącego płynu i się zwyczajnie rozpadnie. Na szczęście się myliłam, a żurek w chlebku nie tylko ładnie się prezentuje, ale także świetnie smakuje. Warto przygotować na Wielkanoc i zachwycić rodzinkę nietypowym podaniem obiadu. Polecam !

Przepis znalazłam u Kasi

Wypiek bierze udział w marcowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Akacjowy blog.

 

chlebowe miseczki

 

Składniki :

( na 6 dużych bułek, miseczek )

5 szklanek mąki pszennej (chlebowej – typ 850) (ok. 700g)

1 i 2/3 szklanki ciepłej wody (ok. 400 ml)

25 g drożdży świeżych
1 jajo

1 łyżka masła

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu


Dodatkowo :

1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania wierzchu

 

Sposób przygotowania :

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy. Do miski nalewamy ciepłą wodę i w niej rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę miodu. Dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając (można mikserem ze specjalną końcówką). Po wykorzystaniu połowy mąki do ciasta wbijamy jajko i dodajemy sól. Wyrabiamy dalej dodając resztę mąki. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. 

Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, lepiej jest użyć dwóch blach lub piec bułki po 3 sztuki, tak by się ze sobą nie stykały. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą by naparować piec. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy przez ok. 25-30 minut aż się ładnie zarumienią. 

Po upieczeniu i wystudzeniu w bułkach odcinamy górę, miąższ wydrążamy i możemy podawać w nich zupkę :) 

 

chlebowe miseczki

 

chlebowe miseczki

 

Smacznego !

Wielkanocne Smaki - edycja V

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 99
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!