piątek, 30 stycznia 2015

Kokosanki to ciasteczka, które bardzo lubi mój mąż. Ja choć nie przepadam za kokosem ze smakiem zjadłam kilka sztuk ;) Bardzo delikatne, słodkie i chrupiące z zewnątrz. Polecam serdecznie.

 

kokosanki

 

Składniki :

( na ok. 20 sztuk )

2 białka jaj

szczypta soli

0,5 szklanki cukru pudru

170g wiórków kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania :

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie łyżką. Kokosanki formujemy przy pomocy łyżki (łyżki do lodów) i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. 

 

kokosanki

 

kokosanki

* Inspiracja

 

Smacznego !

środa, 28 stycznia 2015

Dzisiaj kolejna wędlina domowej roboty :) Przepis znaleziony u Eweliny bardzo trafił w nasze upodobania smakowe. Bardzo łatwa w przygotowaniu i na prawdę smaczna. Możecie dodać do mięsa ulubionych przypraw lub ziół i w ten sposób ją modyfikować. Gwarantuję, że będziecie zadowoleni :)

 

mielonka

 

Składniki :

( z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki 150ml i 4 słoiczki 250ml )

0,5 kg szynki wieprzowej,

0,5 kg łopatki wieprzowej,

500g wędzonego boczku,

4-6 ząbków czosnku,

majeranek,

natka pietruszki

pieprz,sól

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania :

Mięso z szynki, łopatki i boczek drobno mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę. Masę wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia masę przekładamy do wyparzonych słoiczków do 2/3 wysokości. Mocno zakręcamy. Na dnie dużego garnka umieszczamy ściereczkę, wstawiamy do niego słoiczki tak by się ze sobą nie stykały, zalewamy wodą do połowy ich wysokości i pasteryzujemy przez 30 minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy co 24 godziny. 

 

mielonka

 

mielonka

 

Smacznego !

wtorek, 27 stycznia 2015

Karnawał w pełni :) Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowo słodkie pączki, pączki z kajmakiem. Moje starsze dziecko, wielbiciel czekolady i masy krówkowej był zachwycony, ale nie tylko on ;)

Polecam Wam serdecznie !

 

pączki z kajmakiem

 

 

Składniki :

( na ok. 35 sztuk )

800 g mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania

30 g  świeżych drożdży

pół łyżeczki soli

60 g drobnego cukru do wypieków

1,5 szklanki mleka

4 duże jajka

2 żółtka 

100 g masła, roztopionego

2 łyżki ekstraktu cytrynowego (lub rumu)

 

Dodatkowo :

1 l oleju rzepakowego

400g masy krówkowej ( kajmaku )

lukier lub cukier puder

 

Sposób przygotowania :

Mąkę pszenną przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy by drożdże ruszyły. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony ciepły tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy  na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki . Odkładamy je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). 

Po wyrośnięciu smażymy pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia. Nadziewamy masą krówkową przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.

Jeszcze ciepłe lukrujemy. Dodatkowo możemy pączki udekorować stróżkami kajmaku.

 

pączki z kajmakiem

 

pączki z kajmakiem

 

pączki z kajmakiem

 

Smacznego ! 



sobota, 24 stycznia 2015

Praktycznie od kilku miesięcy nie zdarzyło mi się kupić u rzeżnika żadnej wędliny. Domowa wędlina okazała się nie tyle co zdrowsza, co dużo lepsza w smaku. Mało tego wiem co jem i wiem co daję moim dzieciom. Dzisiaj kolejna wersja wędliny tzw. pięciominutowej - rolada z indyka z szynką parmeńską. Pyszna !!! Szczerze Wam polecam !

 

rolada z indyka

 

Składniki :

1,5 kg piersi z indyka

4 plastry szynki parmeńskiej

2 litry wody

1/3 szklanki soli morskiej

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

4 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

4 szt. ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 łyżeczka kolendry

                                           1 łyżeczka kuminu

2 ziarna jałowca

 

Sposób przygotowania :

Mięso myjemy, rozkładamy na blacie i ostrym nożem nacinamy tak by powstał maksymalnie duży i dość cienki (2cm) płat mięsa. Można delikatnie pomóc sobie tłuczkiem.

Na tak przygotowanym filecie układamy plastry szynki. Całość zawijamy jak roladę, mocno ściskamy i związujemy sznurkiem.

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy  w garnku (z majonezu utworzą się kuleczki ale tak ma być). Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej zalewy wkładamy przygotowane mięso i zagotowujemy, od momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiamy tak na całą noc. Rano ponownie gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego ostudzenia. Wędlina jest gotowa do jedzenia.

Przechowujemy w lodówce .

 

rolada z indyka

 

Smacznego ! 

piątek, 23 stycznia 2015

Ten Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe moich chłopców. Pracy było z nim sporo, ale efekt końcowy zachwycił nie tylko moje dzieci ;)

 

Tort Tarcza

 

Składniki :

Ten tort jest przygotowany z podwójnej porcji, ale możecie go zrobić w mniejszej wersji i skorzystać z podanych składników.

 

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka* cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka* mąki pszennej

0,5 szklanki* mąki ziemniaczanej

 

Krem budyniowy :

3 szklanki* mleka

1 szklanka* cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

125g miękkiego masła

 

Dodatkowo :

ulubione owoce lub dżem do przełożenia

Lukier plastyczny w 3 kolorach

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do formy (śr. 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

Krem :

Składniki na krem budyniowy mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem .

 

Biszkopt przecinamy na 3 blaty delikatnie je kształtując na kształt tarczy. Biszkopty nasączamy wodą z sokiem cytrynowym i przekładamy kremem i owocami ( dżemem ). Wierzch pokrywamy kremem budyniowym i dekorujemy lukrem plastycznym.

 

Tort Tarcza

 

Smacznego !


* szklanka o pojemności 250 ml

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 95
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!