poniedziałek, 20 października 2014

Dzisiaj polecam Wam pyszne danie obiadowe. Robię je dosyć często, smakuje wszystkim :)  Przepis podpatrzyłam w kulinarnym programie Nigelli Lawson. Polecam ! 

 

carbonara

 

Składniki :

( na 4 porcje )

400g makaronu spagetti 

150g wędzonego boczku 

50g szynki parmeńskiej

2 jajka

100g żółtego sera 

3 łyżki tartego parmezanu 

2 łyżki śmietanki ( 30% )

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej 

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Boczek i szynkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente), nie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy starty żółty ser oraz parmezan . Do jajek dolewamy śmietankę i doprawiamy sos jajeczny solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowany makaron, prosto z wody. Smażymy chwilę a następnie zdejmujemy patelnię z ognia i natychmiast do makaronu wlewamy przygotowany wcześniej sos jajeczny. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Podajemy od razu. 

 

carbonara

 

Smacznego ! 

czwartek, 16 października 2014

Krem doskonały ! Karmelowo-czekoladowy, aksamitny, słodki. Genialnie smakuje z pieczywem, ale również idealnie sprawdzi się do przełożenia ciasteczek, wafli czy naleśników. Lekko podgrzany zmienia swoją konsystencję na płynną i wtedy można użyć go jako polewę do deserów lub ciast :) 

Polecam !

Przepis znalazłam na blogu ,,Kornik w kuchni" , dziękuję :)  

 

krem karmelowo-czekoladowy

 

Składniki :

( na słoiczek 250 ml )

125g białego cukru

250 ml śmietanki kremówki

szczypta soli morskiej

90g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Na dużą patelnię wsypujemy cukier. Wstawiamy na średni ogień i rozpuszczamy. Możemy delikatnie przechylać patelnią lub delikatnie mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści i zacznie się karmelizować. 

Do gotowego karmelu wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy (cały czas podgrzewając ) do czasu aż składniki się połączą i karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczyptę soli i pokruszona czekoladę, mieszamy. Gotowy krem przelewamy do słoiczka. Wystudzony krem jest gęsty, ale bez problemu można go rozsmarować na pieczywie lub ciasteczku :) Przechowujemy w lodówce. 

 

krem karmelowo-czekoladowy

 

krem karmelowo-czekoladowy

 

Smacznego ! 

wtorek, 14 października 2014

Te ciasteczka przygotowałam specjalnie dla moich dzieci, słodkie, kruche, o delikatnym orzechowo-korzennym smaku. Prawdziwie jesienne ciasteczka :) Polecam ! 

 

ciasteczka pełnoziarniste

 

Składniki :

( na ok. 24 sztuki )

160g mąki pełnoziarnistej ( typ 1850 )

85g mielonych orzechów ( włoskie, laskowe )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki przyprawy korzennej

80g brązowego cukru

1 łyżka miodu

130g masła

1 żółtko

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy i zagniatamy w kulę. Ciasto schładzamy 30 minut w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka przy pomocy ulubionych foremek. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 13 minut. Studzimy na kratce . 

 

ciasteczka

 

ciasteczka

 

ciasteczka

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 13 października 2014

Tarta obłędnie czekoladowa ! Szybka w przygotowaniu i mega pyszna ! Dla wielbicieli czekolady :) Polecam !

 

tarta czekoladowa

 

Składniki :

Spód : 

230g ciasteczek kakaowych ( typu markizy ) 

100g roztopionego masła

1 łyżeczka kakao 

 

Masa czekoladowa :

330 ml śmietanki 30%

120g serka mascarpone

210g czekolady

2 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

szczypta cynamonu

2 lyżki cukru pudru

1 łyżka kakao 

 

Sposób przygotowania :

Ciasteczka kruszymy w blenderze i dodajemy roztopione masło oraz kakao. Masę przekładamy do formy na tartę i dokładnie wyklejamy spód i brzegi. Schładzamy w lodówce. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

W misie miksera ubijamy na sztywno śmietankę oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder. 

Do śmietanki wlewamy powoli ( nie przerywając miksowania ) rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, następnie ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu i kakao. Mieszamy i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy i schładzamy ok 3 godziny w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy wiórkami z czekolady.

 

tarta czekoladowa

 

tarta czekoladowa

 

Smacznego !  

środa, 08 października 2014

Idealna na rozgrzewkę i na poprawę humoru :) Bardzo aromatyczna, lekko ostra a za razem słodka. Każdy może ją dowolnie modyfikować, dopasować do swoich kubków smakowych, odważnym polecam szczyptę płatków chili ;) , ja jednak wolę wersję bardziej słodką niż ostrą i Wam także tę polecam :)

 

kawa meksykanska

 

Składniki : 

0,5 szklanki gorącej mocnej kawy

2 łyżki likieru kawowego lub orzechowego

szczypta mielonego cynamonu

szczypta mielonej ostrej papyki

20g czekolady ( mlecznej lub gorzkiej ) 

pół łyżeczki brązowego cukru ( opcjonalnie )

2 laski kory cynamonu

 

Sposób przygotowania :

W kubku umieszczamy czekoladę, szczyptę cynamonu i szczyptę papryki. Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z likierem i z cukrem. Wlewamy do kubka z czekoladą i dokładnie mieszamy. Podajemy z laską cynamonu . 

 

kawa meksykańska

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 86
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!