niedziela, 28 sierpnia 2016

Amerykański klasyk, który kojarzy mi się tylko z filmami rodem z Hollywood ;)  Kruche ciasto skrywające w swym wnętrzu obłędną ilość wiśni.....tego nie można z niczym porównać, tego trzeba spróbować ! 

Przepis pochodzi od Martha Stewart ,,Martha'a American Food ".

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Składniki :

(na formę o średnicy 26 cm ) 

Kruche ciasto :

420g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru pudru

260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki

0,5 szklanki zimnej wody

 

Nadzienie :

1,5 kg wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)

30g (trochę mniej niż 1/4 szklanki) mąki kukurydzianej

1 szklanka cukru 

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

2 łyżki (28g) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki

 

Dodatkowo :

1 jajko, rozbełtane

1 łyżka śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy razem.

Zagniatamy w kulę,

zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną wykładamy spód formy wysmarowanej uprzednio masłem. 

Ciasto nakłuwamy widelcem. 

 

Wiśnie mieszamy z mąką kukurydzianą, cukrem i ekstraktami. 

Wykładamy je na spód ciasta. 

Na wiśniach układamy pokrojone lub starte na tarce masło. 

Drugą część ciasta wałkujemy i nakrywamy nim owoce, dobrze zlepiając

brzegi. 

Na wierzchu robimy kilka nacięć. 

Na końcu całość smarujemy jajkiem zmieszanym ze śmietanką. 

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 1 godzinę. 

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Smacznego ! 


Tagi: wiśnie
12:24, paula.20.06 , tarty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 sierpnia 2016

Przed wyjazdem na wakacje miałam umieścić na stronie kilka zaległych przepisów na ogórki, niestety nie zdążyłam :(

Mimo, że już jest po sezonie przepis postanowiłam umieścić. Znalazłam go u Domi a ogórki wychodzą znakomite. Ekstra chrupiące z nutką orientalnych przypraw. Polecam serdecznie. 

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 720 ml. 

 

Ogórki w curry

 

Składniki :

2,5 kg młodych ogórków gruntowych 

 

Do każdego słoiczka :

2 łyżeczki białej gorczycy

3 ziarenka czarnego pieprzu 

1-2 ziarenko ziela angielskiego 

 

Zalewa:
1250 ml przegotowanej wody
250 ml octu 10%
350g białego cukru
2 łyżki miodu (zamiast miodu można dać 2 dodatkowe łyżki cukru)
2 łyżki soli
3 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy 

 

Sposób przygotowania :

Ogórki myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w niej na godzinę.

Po tym czasie ogórki obieramy i kroimy w plasterki. 

W wyparzonych słoiczkach umieszczamy gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Następnie wkładamy poszatkowane ogórki. 

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewę przelewamy do słoiczków z ogórkami. Słoiczki zakręcamy. 

Po wystudzeniu słoiczki pasteryzujemy. 

 

Ogórki w curry

 

Ogórki w curry

 

Smacznego ! 

 


piątek, 12 sierpnia 2016

Przygotowywałam ten torcik chyba ze cztery razy ....nigdy nie miałam czasu na sesję, a jest naprawdę warty uwagi :) Poza tym niewiele z nim pracy, a smak pozostaje długo w pamięci :) 

Wierzch udekorowałam świeżymi borówkami, które ładniej się prezentują od drobnych jagód, te natomiast należą do moich ulubionych letnich owoców. Wystarczy niewielka ilość by zwykłe ciasto biszkoptowe przemienić w wystawny tort.

Polecam !

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Składniki : 

(forma o średnicy 26 cm)

Biszkopt :

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

 

Masa jagodowa :

300g świeżych lub mrożonych jagód

500 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki mleka 

 

Dodatkowo :

100g czekolady 

1 łyżeczka masła

100ml śmietanki 30% lub mleka

borówki do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Studzimy w piekarniku.

 

Masa jagodowa :

Jagody oczyszczamy, jeżeli mamy zamrożone przelewamy je ciepłą wodą. Jagody miksujemy na mus za pomocą blendera.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy jagodowy mus oraz przestudzoną żelatynę. Mieszamy.

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy na połowę. Spód ponownie wkładamy do formy, w której był pieczony. Na biszkopt wylewamy masę jagodową. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie nakładamy drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Całość schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. 

Przed podaniem tort wyciągamy z formy i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z roztopionej czekolady śmietanki i masła. Na wierzchu układamy borówki. 

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Tort czekoladowo-jagodowy

 

Smacznego ! 

W tym roku do corocznych przetworów dołączyły ogórki konserwowe - korniszony. Jako,że jestem absolutną wielbicielką takich ogórków, nie mogło ich tu zabraknąć. 

Korzystałam z przepisu Kasi, za co bardzo dziękuję :) 

Z podanych składników przygotowałam 7 słoiczków po 700ml każdy.

 

Korniszony


Składniki :

2 kg małych ogórków

4 ząbki czosnku

korzeń chrzanu

baldachimy kopru

 

Zalewa :

1,5 l wody

1,5 szklanki octu 10%

200g cukru

40g soli 

4 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy

1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu

 

Sposób przygotowania :

Ogórki myjemy i pozostawiamy na 1 godzinę w zimnej wodzie. 

Słoiczki wyparzamy i do każdego wkładamy po baldachimie kopru, kilka plasterków czosnku i kawałek chrzanu. Następnie w słoiczkach ciasno układamy ogórki. 

Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut po czym gorącą zalewamy słoiczki z ogórkami. Zakręcamy. 

Słoiczki dla bezpieczeństwa można poddać pasteryzacji ale nie jest to konieczne. 

 

Korniszony

 

Korniszony

 

Smacznego ! 

 

środa, 10 sierpnia 2016

Lody przygotowuję bez względu na pogodę....więc nawet gdy na dworze jest ziąb, pada deszcz czy wieje wiatr lody nam smakują zawsze :) 

Do przygotowania tych lodów nie potrzebujecie maszynki do lodów, do uzyskania smaku możecie użyć dżemu z czarnych porzeczek lub tak jak w przepisie syropu porzeczkowego. Jeżeli dodacie dżem, w lodach będą widoczne kawałki owoców, więc jeśli wolicie lody bez drobinek polecam użycie syropu. 

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Składniki :

( na ok. 1 litr lodów ) 

 

320 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

150g cukru

1 łyżka przegotowanej gorącej wody

 

Dodatkowo : 

2 szklanki  czarnych porzeczek

pół szklanki cukru  

 

Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od przygotowania esencji porzeczkowej . Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Gdy puszczą sok wstawiamy na gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu . Gotujemy porzeczki kilka minut do czasu aż owoce się rozpadną  a sok będzie lekko gęsty . Całość przecieramy przez sito . Pestki i skórki wyrzucamy . Gęsty sok porzeczkowy odstawiamy do wystudzenia . 

 

Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

Do żółtek dodajemy 70g cukru i 1 łyżkę gorącej wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

Śmietankę także ubijamy na sztywno. ( należy uważać by nie przebić śmietanki, jest dobrze ubita, gdy mikser pozostawia w masie wyraźne wzorki ) 

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy gęsty i ostudzony sok porzeczkowy ( smak możemy regulować ) , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczka . Wychodzi ok. 1 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Smacznego ! 


13:21, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 124
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram