wtorek, 12 czerwca 2018

Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe lody ....a jeżeli dodamy do nich nasze ulubione pralinki to smak nas po prostu powali...;)

Polecam serdecznie !

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher



Składniki :

320 ml śmietanki kremówki

2 jajka ( skorupki sparzone ! )

50g cukru

100g czekolady 60%

opakowanie pralinek Ferrero Rocher

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Przygotowujemy 3 miski. W jednej ubijamy żółtka z 50g cukru, masa musi być biała i puszysta, do masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając mikserem. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę.

Do ubitych żółtek z czekoladą dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokruszone pralinki Ferrero Rocher i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do pojemniczków (mi wyszło 1,5 litra lodów) . Zamrażamy . Po ok 3-4 godz. lody są gotowe :) .

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher

 

Smacznego !

10:11, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 maja 2018

Klasyczny deser Tiramisu w postaci ciasta. Wzbogacony o czekoladowy biszkopt i puszystą śmietankową piankę. Prawdziwa delicja nie tylko dla smakoszy kawy ;)

 

Kostka Tiramisu

 

Składniki :

                                                 Biszkopt kakaowy :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

 

Krem Tiramisu :

250g serka mascarpone

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

ziarenka z połowy laski wanilii

 

Krem śmietankowy :

600ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru 

2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącego mleka

 

Dodatkowo :

200g podłużnych biszkoptów

3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

2 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)

kakao do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao. 

Ciasto przelewamy do formy 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy i skrapiamy kilkoma łyżkami świeżo zaparzonej kawy.

Krem Tiramisu :

Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i dobrze myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodajemy serek. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. 

Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy. 

Na kremie układamy namoczone w kawie biszkopty. Skrapiamy je alkoholem. 

Krem śmietankowy :

Śmietankę umieszczamy w misie razem z cukrem pudrem. Miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Zimną łączymy z masą śmietanową. 

Krem wykładamy na warstwę biszkoptów. Wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Przed podaniem oprószamy całość kakao. 

 

Kostka Tiramisu

 

Kostka Tiramisu

 

Kostka Tiramisu

 

Smacznego ! 

Tagi: kawa Tiramisu
14:12, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 kwietnia 2018

W momencie, gdy na zewnątrz zaczęły pojawiać się +20º temperatury , u mnie zaczął się lodowy sezon :) Jako pierwsze zrobiłam lody z ciasteczkami Oreo......genialne ! Polecam serdecznie ! 

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Składniki :

( na ok. 1 litr lodów ) 

320 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

100g cukru

1 łyżka przegotowanej gorącej wody

 

Dodatkowo : 

opakowanie ciastek Oreo

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy śmietankę, w drugiej białka a w trzeciej żółtka jaj.

Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę gorącej wody. Miksujemy, aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej.

Śmietankę także ubijamy na sztywno ( należy uważać by nie przebić śmietanki, jest dobrze ubita, gdy mikser pozostawia w masie wyraźne wzorki ).

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietankę, również stopniowo i delikatnie mieszamy. 

Na koniec do masy dodajemy pokruszone ciasteczka. Delikatnie łączymy. Masa musi pozostać puszysta. 

Przekładamy lody do pojemniczka i zamrażamy przez min. 4 godziny. Masy nie potrzeba mieszać. Z racji, że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia.

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Smacznego ! 

Tagi: lody Oreo
09:36, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (4) »
wtorek, 27 marca 2018

Dostojna drożdżowa baba na miarę świąt. Bardzo wilgotna, przepełniona bakaliami i masą makową. Po prostu pyszna ! 

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Składniki :

( na 2 duże baby )

Ciasto drożdżowe :

3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

180 ml letniego mleka

150 g masła, roztopionego i przestudzonego

6 żółtek

45 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki rumu lub likieru migdałowego

ziarenka z 1 laski wanilii



Masa makowa :

500 g maku

170 g jasnego brązowego cukru

100 g rodzynków

50 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki miodu

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

6 białek



Dodatkowo :

Lukier ( 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody )

1 białko jaja 

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto drożdżowe :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i rozcieramy mieszankę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz (ciasto jest bardzo klejące ale nie dosypujcie mąki, po wyrośnięciu ciasto łatwo da się rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką do podwojenia objętości ( ok. 1,5 godziny ).

 

Masa makowa :

Mak zalewamy wrzątkiem i wstawiamy na gaz, gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki oraz ubite na sztywno białka.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Rozwałkowane ciasta smarujemy ubitym na sztywno białkiem i na to wykładamy przygotowaną masę makową. Pozostawiamy na cieście z każdej strony 1 cm margines. Delikatnie zwijamy oba ciasta jak roladę i wkładamy do form na babę wysmarowanych masłem.

 Nagrzewamy piekarnik do 190ºC i pieczemy 30-40 minut aż będą wyraźnie rumiane.

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy baby lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. 

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 12 marca 2018

Tradycyjny, bardzo kruchy mazurek, z dużą ilością masy kajmakowej. Dla przełamania smaku można pod warstwą kajmaku posmarować ciasto kwaskowymi powidłami. Wierzch ozdabiamy czekoladą i bakaliami. 

 

Mazurek kajmakowy

 

Składniki :

Ciasto :

300g mąki pszennej

150g masła

80g cukru pudru

1 jajko


Dodatkowo :

1 puszka masy kajmakowej

kilka łyżek powideł lub dżemu (opcjonalnie)

Bakalie i czekolada do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto zagniatamy tworząc kulę. Owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Przycinamy na kształt formy (u mnie 25x35 cm). Z pozostałości ciasta robimy ozdobny wałeczek i obklejamy nim brzegi ciasta. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25 minut. 

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy ciasto masą kajmakowa, czekolada i/lub ulubionymi bakaliami. 

 

Mazurek kajmakowy

 

Mazurek kajmakowy

 

Mazurek kajmakowy

 

Smacznego ! 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 133
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram