poniedziałek, 23 maja 2016

Pierwszy raz robiłam i jadłam sernik z rabarbarem, połączenie niezwykłe ale jakże smaczne :) Dla przełamania smaku do rabarbaru dodałam dżem truskawkowy, można oczywiście zamienić go na świeże truskawki, które teraz tanieją z dnia na dzień. Truskawki bardzo się lubią z rabarbarem :) Bezowa pianka pokryta złotymi kropelkami wygląda uroczo i bardzo wiosennie. Polecam serdecznie ! 

 

Sernik z rabarbarem

 

Składniki :

( forma 25/35 cm )

Na ciasto :

2 szklanki mąki

4 żółtka

150g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietanki 30%

 

Na masę serową :

500g sera twarogowego ( zmielonego )

1 jajko

50g masła

1 budyń waniliowy ( proszek )

0,5 szklanki cukru

sok z połowy cytryny 


Dodatkowo :

0,5 kg rabarbaru

3 łyżki dżemu truskawkowego ( lub 0,5 kg świeżych tryskawek )

 

Beza :

4 białka 

szczypta soli 

1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto łączymy szybko tworząc kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki . 

Blachę (25/35cm) wykładamy papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wykładamy spód formy ugniatając palcami  lub wałkując przy pomocy wałka . 

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy na puszystą masę . 

Masę serową wykładamy na spód z ciasta. 

Umyty i obrany rabarbar kroimy na kawałeczki, mieszamy go z dżemem truskawkowym lub świeżymi truskawkami. Owoce umieszczamy na warstwie serowej. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC , spód z masa serową i owocami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dobrze miksujemy.  

Gdy spód i masa serowa będą podpieczone, ciasto wyjmujemy z pieca i wykładamy na nie ubite białka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, ale obniżamy temperaturę pieca do 160º C. 

Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w lodówce. 

 

Sernik z rabarbarem

 

Sernik z rabarbarem

 

Sernik z rabarbarem

 

Smacznego ! 


piątek, 20 maja 2016

Wypatrzyłam ten przepis u Asi, zachwycił mnie kolorami i takim wiosennym klimatem :) Nawet nie spodziewałam się, że zupa ta będzie hitem tegorocznego sezonu na szparagi. Musicie ją przygotować, koniecznie .... jest przepyszna ! Mimo, że nie przepadam za serem feta, to tej zupie dodaje on wyrazistego smaku, jest wręcz niezbędny, do tego świeża zielenina ...... po prostu genialna !   

 

Wiosenna zupa ze szparagami, ziemniakami i serem feta

 

Składniki : 

( na 4 porcje ) 

1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)

1/2 kg ziemniaków np. młodych

1 łyżka oliwy extra vergine

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego

1/3 łyżeczki kurkumy w proszku

4 łyżki posiekanego koperku

4 łyżki posiekanego szczypiorku

200 g śmietany 18%

ser feta

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku na oliwie i maśle podsmażamy przez kilka minut obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy posiekany czosnek. 

Zalewamy ziemniaki gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i gotujemy całość do czasu aż ziemniaki będą miękkie. 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (które wyrzucamy) i kroimy w plasterki, główki zachowujemy w całości. 

Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szparagi łącznie z główkami. Gotujemy całość jeszcze kilka minut. 

Dodajemy do zupy posiekany koperek i zestawiamy z ognia. Śmietanę hartujemy gorącą zupą a następnie wlewamy do garnka. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w kostkę serem feta. 

 

Wiosenna zupa ze szparagami, ziemniakami i serem feta

 

Wiosenna zupa ze szparagami, ziemniakami i serem feta

 

Wiosenna zupa ze szparagami, ziemniakami i serem feta

 

Smacznego ! 



10:36, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 maja 2016

Trafiłam ostatnio u Bereniki na przepis na placek z rabarbarem. Już nie mogłam się doczekać gdy urośnie mój w ogródku :) Placek ten jest bardzo delikatny i kruchy, wprost rozpływa się w ustach. Dodatek słodkiego kokosu przełamuje kwaśny smak rabarbaru. Całość oprószona cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia :) 

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Składniki :

( forma 25x28 cm )

 

Ciasto :

1,5 szklanki mąki

150g masła 

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

skórka starta z cytryny

szczypta soli

2 łyżki śmietanki kremówki

 

Nadzienie :

ok. 5-6 łodyg rabarbaru (ok. 700g ) 

0,5 szklanki cukru

1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

 

Kokosowa pierzynka :

100g masła

200g wiórków kokosowych 

100g cukru pudru

2 jajka 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto zagniatamy w kulę, schładzamy przez 30 minut w lodówce a następnie wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z budyniem i cukrem. Wykładamy na spód z ciasta. Całość podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 40 minut. 

W czasie pieczenia spodu z rabarbarem przygotowujemy kokosową pierzynkę. 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wsypujemy wiórki kokosowe i cukier puder. Mieszamy. Smażymy kilka chwil do czasu aż wiórki się przyrumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy mikserem aż będą puszyste. Do ubitych jajek dodajemy ostudzone wiórki i delikatnie mieszamy. 

Po 40 minutach pieczenia spodu wyciągamy blachę z piekarnika. Na warstwie rabarbaru wykładamy jajka z kokosem. Wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut. 

Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Smacznego ! 

15:13, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 28 kwietnia 2016

Pamiętam jak byłam dzieckiem i po szkole czasami odwiedzałam moją babcię. Nie raz zdarzało się, że babcia właśnie robiła pierogi. Często były z owocami, ale najbardziej pamiętam smak właśnie pierogów ruskich. Dziś podaję Wam przepis z zeszytu babci na pierogi ruskie :)

 

Pierogi ruskie

 

Składniki :

( na ok. 25-30 sztuk )  

 

Składniki na ciasto :

2,5 szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

1 szklanka gorącej wody (250ml)

1 łyżka oleju

 

Farsz :

250g twarogu ( zmielonego)

250g duszonych ziemniaków (pùree)

2 cebule

1 łyżka masła

sól i pieprz

 

Do podania : 

masło 

boczek 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody zmieszanej z olejem i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę by odpoczęło.

Farsz :

Twaróg mielimy minimum dwa razy, można użyć blendera.

Ugotowane ziemniaki mielimy lub dusimy za pomocą praski ( można również użyć ziemniaczanego pùree, które zostało nam od obiadu ) .

W misce mieszamy twaróg, ziemniaki oraz poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch.

Gotowe pierogi podajemy od razu, polane roztopionym masłem i/lub podsmażonym i pokrojonym w kosteczkę boczkiem. 

 

Pierogi ruskie

 

Pierogi ruskie

 

Pierogi ruskie

 

Smacznego !

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Są świetne ! Wyśmienite na śniadanie z ciepłym mlekiem lub z jogurtem. Najbardziej jednak smakowały nam na sucho, podjadane od czasu do czasu, z łykiem gorącej kawy :) Bardzo ważne jest by ciasto rozwałkować jak najcieniej, między dwoma arkuszami papieru, wtedy płatki będą idealne. Przepis znalazłam na TEJ stronie. Polecam ! 

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Składniki :

( na 2 duże blachy ) 

160g mąki pszennej + łyżka do podsypywania

160g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

115g oleju kokosowego + 1 łyżka

70g brązowego cukru

50 g białego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub nasionka z jednej laski )

2 łyżeczki miodu

120 ml maślanki

 

Sposób przygotowania :

W dużej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu. Dodajemy 115g oleju kokosowego, brązowy cukier, 25g białego cukru, wanilię i miód. Dokładnie mieszamy mikserem z hakiem lub ręcznie. Dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto w kulę. 

Dzielimy ciasto na dwie połówki. Każdą porcję ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami papieru, najcieniej jak się da. Blaty nie mogą być grubsze niż 0,5 cm.

Łyżkę oleju kokosowego roztapiamy i studzimy. Resztę białego cukru (25g) mieszamy z łyżeczką cynamonu. 

Rozwałkowane ciasta przekładamy z papierem na blachę do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym a następnie równomiernie oprószamy cukrem cynamonowym. 

Przy pomocy noża do pizzy kroimy blaty na małe kwadraciki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 10-15 minut. 

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Smacznego !  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 121
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram