piątek, 31 października 2014

Słodkie ... ale w smaku ;) Wyglądem są raczej dość mroczne, idealne na Halloween ;) Łatwe w przygotowaniu i smaczne, dzieciaki będą zachwycone :) 

 

słodkie kosteczki

 

Składniki :

słone paluszki

pianki marshmallow

2 tabliczki białej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Paluszki łamiemy na 3 cm kawałki. Pianki nakłuwamy na końce paluszków. Jeśli nie mamy mini pianek, możemy użyć tych większych, ale należy je poprzecinać na mniejsze cząstki. 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą dokładnie oblewamy każdą kosteczkę, odstawiamy na pergamin do stężenia. Można wstawić do lodówki, by proces przyspieszyć. 

 

Smacznego ! 


środa, 29 października 2014

Jak już Wam wcześniej pisałam, w tym roku odkrywam dynię w daniach wytrawnych, obiadowych, mocno rozgrzewających. To curry właśnie do takich należy :) Dynia i kurczak to zdecydowanie zgrane połączenie, a jeśli dodamy mnóstwo aromatycznych przypraw, otrzymamy pyszne danie, doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Polecam serdecznie !

Przepis znaleziony na blogu ,, Kwestia Smaku ", delikatnie zmodyfikowany ;) 

 

curry dyniowe

 

Składniki :

(na 4 porcje ) 

2 pojedyncze piersi kurczaka

200 - 300 g dyni pokrojonej w dużą kostkę

400 ml mleka kokosowego w puszce

100g przecieru pomidorowego

200 g (2 torebki) ryżu do podania

olej do smażenia

 

Przyprawy do zamarynowania mięsa :

sól i pieprz

0,5  łyżeczki ostrej papryki 

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka drobno startego imbiru

0,5 łyżeczki mielonej kolendry

2 ząbki czosnku, drobno startego

szczypta mielonego cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki oliwy extra vergine

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej (wieczorem) przygotowujemy mięso.

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie przyprawy oraz oliwę.

Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.


W rondelku rozgrzewamy olej.

Wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i podsmażamy.

Gdy mięso będzie lekko przyrumienione, wyciągamy je z rondla.

Do tego samego garnuszka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną

dynię, solimy. Chwilę smażymy. Otwieramy puszkę z mleczkiem

kokosowym i zbieramy wierzchnią warstwę śmietanki (3/4 puszki)

, odkładamy do miseczki. Pozostałą wodę wlewamy do dyni. Dusimy kilka

minut. Dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony w niecałej szklance

zimnej wody. Do dyni dodajemy zebraną wcześniej śmietankę kokosową.

Dokładnie mieszamy. Następnie ponownie wrzucamy do garnuszka mięso z

kurczaka. Dusimy całość jeszcze przez 5 minut, po czym próbujemy i

ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem .

 

curry dyniowe

 

curry dyniowe

 

Smacznego ! 


wtorek, 28 października 2014

Nie dawno na blogu Małej Cukierenki pojawiło się ciasto dyniowe, zrobiło na mnie niesamowite wrażenie, głównie za sprawą ozdobnych sezamków domowej roboty, które powbijane w wierzch ciasta, wyglądały naprawdę zjawiskowo. Ciasto dyniowe zrobiłam na podstawie wypróbowanego wcześniej ciasta z cukinią, pozmieniałam kilka składników i wyszło bardzo wilgotne, aromatyczne ciasto. Cytrynowa pianka ciekawie przełamuje smak słodkiej dyni oraz sezamków.

Polecam Wam bardzo serdecznie ! 

 

dyniowe z sezamkami

 

Składniki :

( forma o średnicy 26 cm )

Ciasto dyniowe :

100 g miękkiego masła

pół szklanki oleju

250 g cukru 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

2 szklanki dynii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g )

 

Cytrynowa pianka :

330 ml śmietanki kremówki 

1 galaretka cytrynowa

1 szklanka wrzątku

starta skórka z jednej cytryny

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

 

Sezamki :

0,5 szklanki sezamu

0,5 szklanki płatków migdałowych

1 szklanka cukru

1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy. Po kolei wbijamy jajka nie przerywając miksowania. 

Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Następnie przyprawy i mąkę ziemniaczaną oraz startą dynię . Dobrze mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . 

Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka . 

 

Cytrynowa pianka :

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy delikatnie zimną galaretkę, nie przerywając miksowania. Piankę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Sezamki :

Na suchej patelni podsmażamy sezamki oraz płatki migdałowe. 

W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Wstawiamy na gaz i mieszając rozpuszczamy cukier. Mieszamy tak kilka minut, aż rozpuszczony cukier zacznie nabierać złotego koloru i zacznie pachnieć karmelem. Wsypujemy do karmelu uprażone sezamki i płatki migdałowe. Szybko mieszamy i wylewamy na papier do pieczenia. Rozprowadzamy i odstawiamy w chłodne miejsce .

Stwardniałą masę łamiemy na kawałki i dekorujemy wierzch ciasta.

 

dyniowe z sezamkami

 

dyniowe z sezamkami

 

Smacznego !  


poniedziałek, 27 października 2014

To, że dynia nadaje się do ciast i deserów wiedziałam już dawno ;), natomiast dynia w potrawach wytrawnych zachwyca mnie się wciąż bez końca.  Tym razem danie jednogarnkowe, aromatyczne i bardzo rozgrzewające. Zainspirował mnie przepis Kwestii Smaku , z moimi zmianami podaję dalej :) Polecam ! 

 

dyniowe risotto

 

Składniki :

( na 3-4 porcje )

2 łyżki oleju do smażenia

1 średnia cebula 

2 ząbki czosnku

      350 g mielonego mięsa  

   1 łyżeczka kurkumy 

    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryk i czerwonej słodkiej papryki

100 g ryżu

3 szklanki bulionu

2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni

600 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów

natka pietruszki do podania 

 

Sposób przygotowania :

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Dodajemy przyprawy. Następnie wsypujemy suchy ryż i podsmażamy kilka chwil. Do garnka wlewamy ciepły bulion. Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną dynię oraz pomidory bez skóry. Dusimy kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe risotto podajemy ze świeżą natką pietruszki . 

 

dyniowe risotto

 

Smacznego ! 


piątek, 24 października 2014

Taki mus to prawdziwy skarb w lodówce i spiżarni ;) Nadaje się do wielu dań, jako dodatek do owsianki, deseru, ciasta. Wyśmienicie smakuje z naleśnikami lub z goframi. Słodki i bardzo aromatyczny. Z podanych składników zrobiłam 8 słoiczków po 250 ml. Polecam ! 

 

mus dyniowy

 

Składniki :

2 kg dyni ( obranej i wypestkowanej )

1 szklanka wody

1 kg jabłek

skórka starta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

2 szklanki cukru

pół łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki cynamony

100g suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania :

Dynię kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i dusimy(na małym ogniu) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.  Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gdy masa zaczyna gęstnieć, zdejmujemy z ognia i delikatnie rozdrabniamy blenderem. Ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy często, uważając ponieważ mus bardzo pryska. Gdy konsystencja jest odpowiednia, zdejmujemy mus z ognia. Dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut. 

 

mus dyniowy

 

Smacznego ! 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 87
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!