poniedziałek, 28 lipca 2014

Witajcie ! Dziś mam dla Was kolejne wydanie przepysznych domowych lodów :) Lody cytrynowe to mocno orzeźwiający i bardzo aromatyczny smak . Są doskonałe na letnie upalne dni ! Polecam z całego serca ! 

 

lody

 

Składniki :

                                        330 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem )

100g cukru

1 łyżka wody przegotowanej

1 cała cytryna 

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

Śmietankę także ubijamy na sztywno .

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy skórkę startą z całej cytryny oraz powoli mieszając sok wyciśnięty z połowy cytryny , masę przekładamy do pojemniczków . Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .

 

lody

 

lody

 

Smacznego ! 


Akcja lodowa 2014

piątek, 25 lipca 2014

Jedna z najlepszych kremowych zup jakie jadłam .... szczerze ! Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to koniecznie przygotujcie właśnie tę zupę . Gęsta , kremowa , wyrazista , dodatek chrupiących grzanek zdecydowanie podkreśla jej smak . Polecam z całego serca ! 

 

krem z cukinii

 

Składniki :

2 młode cukinie 

2,5 szklanki bulionu 

2 łyżki oleju do smażenia 

1 cebula

biała część pora 

1 duży ząbek czosnku

sól , pieprz

2 łyżeczki ziół prowansalskich 

1 łyżka śmietanki ( opcjonalnie ) 

 

Sposób przygotowania :

W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę , czosnek oraz por . 

Cukinię myjemy i kroimy w kawałki nie obierając ze skóry . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną cukinię , zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut , często mieszając . Doprawiamy solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi . 

Następnie wlewamy bulion i ponownie gotujemy na małym ogniu , aż cukinia będzie całkiem miękka . 

Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy zupę na gładki krem . Ponownie wstawiamy na gaz i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec możemy dodać trochę śmietanki . 

Podajemy z grzankami i natką pietruszki .

 

krem z cukinii

 

krem z cukinii

 

Smacznego ! 


Cukinia 2014

Tagi: cukinia zupa
10:20, paula.20.06 , zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 lipca 2014

Pozycja obowiązkowa w mojej kuchni :) Od wiosny po całe lato systematycznie nastawiam ogórki małosolne . Smakują wybornie , do sałatki , do kanapki , do chrupania :) Polecam !

 

ogórki

 

Składniki :

1 kg ogórków gruntowych ( niepryskanych )

4 ząbki czosnku

4-5cm korzenia chrzanu

pęczek kwitnącego kopru

1,5 łyżki soli na 1l wody

 

Sposób przygotowania :

Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do wystudzenia . Na dnie dużego słoja , lub kamionki układamy koper i ząbki czosnku . 

Następnie układamy ogórki i obrany korzeń chrzanu . 

Całość zalewamy przygotowana solanką .

Odstawiamy pod przykryciem na 2-3 dni . 

 

ogórki

 

ogórki

 

ogórki

 

Smacznego ! 


Przetwory

środa, 23 lipca 2014

Bardzo często przygotowuję takie śniadanka :) Uwielbiamy płatki owsiane i wszystkie sposoby przygotowania ich . Granola jest przeze mnie systematycznie przygotowywana . Zdrowa i pożywna . Dodatek serniczka , bitej śmietany i frużeliny jagodowej sprawia , że ta granola wynosi się nawet do miana deseru ! Smakuje wybornie ! Polecam wszystkim :)

 

kokosowa granola

 

Składniki :

( na 6-8 porcji )

Serniczki :

2 szklanki jagód 

300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego

1 żółtko

2 białka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki żelatyny

 

Kokosowa Granola :

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki otrębów pszennych

0,5 szklanki otrębów owsianych

0,5 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki ziaren sezamu

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki orzechów laskowych

0,5 szklanki suszonych moreli (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 szklanki miodu

 

Dodatkowo :

bita śmietana 

frużelina jagodowa lub owoce

 

Sposób przygotowania :

Serniczki :

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .

Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .

Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus .

Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy . 

Masę serową przekładamy do pucharków lub szklaneczek i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę . 

Granola :

Na dużą patelnię wysypujemy płatki owsiane , otręby , sezam , rodzynki , pokrojone w kosteczkę suszone morele oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe . Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i dolewamy miodu . 

Patelnię wstawiamy na mały ogień i smażymy cały czas mieszając . Całość zaczyna się łączyć ze sobą a w powietrzu unosi się niesamowity aromat prażonych orzeszków , ziaren sezamu i bakalii . Smażymy kilka minut aż wszystko nabierze złotego koloru .

Gotową granolę zostawiamy chwilę do przestudzenia a następnie przekładamy na schłodzone stężałe serniczki . 

Dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną , owocami lub frużeliną jagodową . 

Przechowujemy w lodówce . 

 

kokosowa granola

 

kokosowa granola

 

Smacznego ! 



Słodkie jagodowe lato

wtorek, 22 lipca 2014

To ciasto wypatrzyłam u Małej Cukierenki , zachwyciło mnie wyglądem i kompozycją smaków  . Nie zawiodłam się ! Dziś przepis przekazuję dalej zapewniając Was , że jest niesamowicie pyszne i warto je przygotować w sezonie owoców letnich . Ja przygotowałam je z czerwonymi porzeczkami , ale na pewno świetnie pasują do niego jagody , maliny , wiśnie czy nawet brzoskwinie ! Pieczcie , komponujcie smaki i napiszcie mi czy Wam także tak bardzo smakowało  :) 

 

kruche z porzeczkami

 

Składniki :

Kruche ciasto :

200g zimnego masła

3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 

3/4 szklanki cukru pudru

4 żółtka

 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki śmietanki

skórka starta z 1 cytryny



Beza:

4 białka

1 szklanka cukru

100g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo :

3-4 szklanki czerwonej porzeczki 

1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki . 

Beza :

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy , aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy .


Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia . 

Na ciasto wykładamy 2 szklanki czerwonej porzeczki , przesypujemy mąką i wysypujemy resztę porzeczek . 

Na owoce wykładamy kokosową bezę i wyrównujemy .

Mocno schłodzoną resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na wierzch ciasta . Dodatkowo możecie wierzch posypać delikatnie kruszonką , ale nie jest to konieczne :)

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. 60 minut .

 

kruche z porzeczkami

 

kruche z porzeczkami

 

kruche z porzeczkami

 

Smacznego !  


Porzeczkowo mi 2014

14:58, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!