czwartek, 28 sierpnia 2014

Kolejny przepis na wykorzystanie pysznej cukinii :) Przepis ten znalazłam na stronie mientablog.com  i jestem bardzo zadowolona :) Wszak , że ketchup ten nie za bardzo zasmakował moim dzieciom ( za ostry ) , ale myślę , że będzie on idealnym dodatkiem do pizzy lub mięsa czy wędliny . Polecam !

 

ketchup_z_cukinii

 

 Składniki :

( na 7 słoiczków )  

1,5 kg obranej cukinii

0,5 kg cebuli

2 szklanki cukru

szklanka octu

łyżeczka słodkiej papryki

kopiasta łyżeczka cayenne

łyżeczka pieprzu

400 g koncentratu pomidorowego

garść soli

 

Sposób przygotowania :

Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki , cebulę drobno kroimy.

Całość przekładamy do większego garnka , zasypujemy garścią soli , mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).

Po tym czasie warzywa stawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać . 

Następnie dodajemy cukier i ocet , gotujemy ok. 20 minut , mieszając od czasu do czasu .

Dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Zdejmujemy ketchup z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na gładki sos . Sprawdzamy konsystencję i smak , w razie potrzeby redukujemy i doprawiamy do smaku . 

Przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i zakręcamy .

Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

 

ketchup z cukinii

 

ketchup z cukinii 

 

Smacznego ! 

wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasto obłędnie pyszne .... miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Cukinia jest nie wyczuwalna , a sprawia , że ciasto nabiera wyjątkowego , głębokiego smaku . 

Moje dzieci chociaż nie lubią cukinii , pochłonęły to ciasto w jedno popołudnie :) 

Przepis wypatrzyłam na zagranicznym blogu cookiesandcups.com  , ale potem ten sam znalazłam u Dorotki , co upewniło mnie w przekonaniu , że ciasto wyjdzie super :) 

Polecam serdecznie ! 

 

czekoladowe z cukinia

 

czekoladowe z cukinia

 

Składniki :

( na tortownicę o śr. 26 cm )

100 g miękkiego masła

pół szklanki oleju

250 g cukru 

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

30 g kakao

2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g )

100 g czekolady (dowolnej )

 

Polewa czekoladowa :

60 g czekolady mlecznej

4 łyżki mleka 

1 łyżka masła

1 łyżeczka kakao

1 łyżka cukru pudru 

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej . Odstawiamy . 

Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól . Łączymy . Po kolei wbijamy jajka nie przestając miksowania .

Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną . Następnie  kakao i startą cukinię . Dobrze mieszamy . Na końcu wlewamy roztopioną czekoladę . Mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . 

Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka . 

W rondelku rozpuszczamy na gazie wszystkie składniki polewy . Odstawiamy do wystudzenia . 

Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową . 

 

czekoladowe z cukinia

 

czekoladowe z cukinia

 

czekoladowe z cukinia

 

Smacznego ! 

09:08, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Dawno na blogu nie było przepisu na bułeczki , a tak często je przygotowuję :) Przedstawiam przepis na bułeczki śniadaniowe , które są idealną propozycją dla tych , którzy nie lubią zrywać się o świcie :) Te bułeczki przygotowujemy wieczorem , przez noc rosną w lodówce , a rankiem pieczemy i po chwili mamy świeże , ciepłe pieczywo :) Polecam serdecznie ! 

 

bułeczki

 

Składniki :

( na 9 bułeczek ) 

                                                        200 ml mleka 

150 ml wody 

kopiasta łyżka masła

650g mąki pszennej 

 15g świeżych drożdży

1,5 łyżki cukru

1,5 łyżeczki soli

1 jajko

 

Dodatkowo : 

1 jajko + łyżka mleka

mak

 

Sposób przygotowania :

W rondelku podgrzewamy mleko z wodą , gdy będzie letnie odlewamy pół szklanki i w tym rozpuszczamy drożdże . Resztę mleka ponownie wstawiamy na gaz , dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy tak by było bardzo gorące ale nie zagotowało się . Odstawiamy . 

Do dużej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier i wbijamy jajko . Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie łączymy je z mąką . Na końcu wlewamy resztę gorącego mleka i dobrze całość wyrabiamy . Gdy ciasto będzie elastyczne , miękkie i nie będzie kleiło się do rąk , nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce by urosło . 

Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Blaszkę wstawiamy na noc do lodówki . 

Rankiem wyciągamy wyrośnięte pieczywo z lodówki i stawiamy na blacie kuchennym na 15-20 minut . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC . 

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem , posypujemy makiem i nacinamy ostrym nożem . 

Pieczemy w rozgrzanym piecu przez 13-15 minut aż będą rumiane . 

 

bułeczki

 

bułeczki

 

Smacznego ! 




Tagi: bułki
09:20, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (4) »
piątek, 22 sierpnia 2014

Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie :) Pyszne i zdrowe , a dodatek karmelu i owców w nim zanurzonych sprawia , że nabiera wyjątkowego smaku .

Polecam ! 

 

owsianka

 

Składniki : 

( na 2-3 porcje )

500 ml mleka 

2 szklanki płatków owsianych 

 

2 brzoskwinie 

kilka malin 

6 łyżeczek cukru

3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania :

Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem , wtedy nie będziemy musieli czekać , aż wystygnie i napęcznieje . Mleko zagotowujemy i zmniejszamy gaz , wsypujemy płatki i mieszamy . Odstawiamy na 10 minut . Po tym czasie płatki przekładamy do miseczek lub kokilek . Wystudzone wkładamy na noc do lodówki . 

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Podgrzewamy NIE mieszając , aż cukier zacznie się karmelizować . Brzoskwinie kroimy na cząstki i wrzucamy do karmelu razem z malinami , delikatnie smażymy obracając kilka razy . Może to trwać tylko ok. minuty , nie dłużej . 

Schłodzoną owsiankę przekładamy na talerzyk ,, obracając do góry nogami " :) Na owsiankę wykładamy owoce w karmelu , razem z powstałym syropem . Podajemy !

 

owsianka

 

owsianka

 

Smacznego !  

czwartek, 21 sierpnia 2014

Jeden z najcenniejszych skarbów w mojej spiżarni , złocista konfitura ze słodkich klapsów , papierówek i żółtych śliwek to połączenie zaskakująco pyszne :)  Dla wzmocnienia smaku dodałam szczyptę cynamonu i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Już sobie wyobrażam jak zimą do śniadania otworzę słoiczek a aromaty i smaki przeniosą mnie znów na ciepłą i słoneczną łąkę :) Polecam ! 

 

konfitura z gruszek

 

Składniki :

1 kg gruszek ( klapsy )

0,5 kg jabłek ( papierówki )

0,5 kg żółtych śliwek 

1,5 szklanki cukru

sok z połowy cytryny

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 

szczypta cynamonu 

 

Sposób przygotowania :

Gruszki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cząstki . Ze śliwki dzielimy na cząstki i wyjmujemy pestki . Owoce przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem . Odstawiamy na minimum godzinę by puściły sok .

Po tym czasie garnek stawiamy na średnim ogniu i smażymy ok. 45 minut często mieszając . Pod koniec dodajemy sok z cytryny . Jeżeli owoce są niedostatecznie rozgotowane możemy całość zetrzeć blenderem zdejmując z ognia lub podgotować dłużej . Ja użyłam blendera . Gładki przecier wstawiamy ponownie na gaz , dodajemy cynamon i skórkę pomarańczową i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji . U mnie to trwało jeszcze 0,5 godziny . 

Gotową przestudzoną konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków ( 4 sztuki ) i po ostudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut . 

 

konfitura z gruszek

 

konfitura z gruszek

 

Smacznego ! 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 81
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!