środa, 19 grudnia 2018

 

Coroczna piernikowa chatka i życzenia Świąt spokojnych, zdrowych i radosnych, spędzonych w miłej rodzinnej atmosferze. 

                                                                                       Życzy :

                                                                              Cynamonowy Pył 

 

Chatka z piernika 2018

 

Chatka z piernika 2018

 

Wesołych Świąt !

Delikatny, puszysty biszkopt, jabłka zatopione w cytrynowej galaretce a wierzch cały w śniegu ;)... słodkim, śmietankowym śniegu ;)

Polecam !

 

Jabłecznik pod śniegową czapą

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka 

1  niepełna szklanka cukru ( 150g )

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ( 70g )



Masa jabłkowa :

2 kg jabłek

2 galaretki cytrynowe 



Masa śmietankowa

400 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

2 łyżeczki cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania całej mąki . Ciasto przelewamy na blachę(25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 25 min . Studzimy . 

Masa jabłkowa :

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia . 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z  przestudzonymi galaretkami. 

Gdy galaretki z jabłkami zaczną tężeć wykładamy wszystko na upieczony i wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki. 


Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Cały czas miksując do śmietanki powoli wlewamy zimną rozpuszczoną żelatynę. 

Masę śmietanową rozprowadzamy na warstwie jabłek z galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki. 

 

Jabłecznik pod śniegową czapą

 

Smacznego ! 

wtorek, 06 listopada 2018

Jako dziecko bardzo lubiłam te grzebienie, chrupiąca wierzchnia warstwa a środek wypełniony powidłami. Wspaniałe wspomnienie dzieciństwa :) 

Przepis znalazłam u Kasi :) 

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Składniki :

500g mąki,

50g świeżych drożdży,

2 żółtka,

250g masła 

2 łyżki cukru,

½ szklanki letniego mleka,


Dodatkowo :


2 białka,

Powidła śliwkowe,

1 budyń waniliowy

400 ml mleka

cukier

 

Sposób przygotowania :

Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je razem z cukrem za pomocą miksera kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze 1 minutę. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy maślanej, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste i kleiste wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie gotujemy budyń w 400 ml mleka i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Dzielimy je na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy cienką warstwę powideł i łyżeczkę budyniu. Każdy prostokąt składamy i dokładnie zlepiamy jego brzegi. Jeden z brzegów prostokąta nacinamy, aby utworzył nam się grzebyk.

Przed pieczeniem grzebienie smarujemy pianą z białka i posypujemy cukrem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok.15 minut aż będą rumiane. 

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 08 października 2018

Ciasto idealne na jesienną porę , smaki perfekcyjnie wyważone ....słodycz waniliowej pianki cudownie przełamuje kwaskowe śliwki . Całość to prawdziwa poezja .....

Polecam serdecznie ! 

Przepis znalazłam u Kasi :)

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Składniki :

Ciasto :

1,5 szklanki mąki tortowej

80 g miękkiego masła

3 żółtka

1 płaska łyżka śmietany 18%

3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piana :

7 białek

1 szklanka cukru pudru

2 budynie waniliowe

3/4 szklanki oleju

 

Dodatkowo :

1 kg śliwek 

1 budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania :

Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki równomiernie rozkładamy na cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.

Pianę przekładamy na warstwę śliwek, wyrównujemy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Smacznego ! 


14:17, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 12 września 2018

 

Sałatka idealna na jesienne wieczory, pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Polecam !

Przepis znaleziony TUTAJ 

 

Sałatka grzybowa polana

 

Składniki :

1 duży słoik marynowanych pieczarek,

300g piersi z kurczaka,
3 jajka,
3 ogórki konserwowe,
3 ziemniaki,
2 średnie marchewki,
100g żółtego sera,
Sól,
Pieprz,
Słodka papryka,
Olej do smażenia,
Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
majonez

 

Sposób przygotowania :

Obrane marchewki i ziemniaki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.

Pieczarki odsączamy. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki kapeluszem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami.

Następnie wykładamy marchewkę, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem.

Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.

 

Sałatka grzybowa polana

 

Sałatka grzybowa polana

 

Smacznego !

 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 134
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram