czwartek, 27 sierpnia 2015

Dania jednogarnkowe są rewelacyjne ! Chyba się ze mną zgodzicie...;) ? Przy niewielkim nakładzie pracy, otrzymujemy kilkuskładnikowy posiłek, który łączy w sobie doskonałe smaki i aromaty. Dzisiaj polecam Wam pyszny ragout z mięsa mielonego z dodatkiem kalarepy. Przepis znalazłam u Małgosi i od razu wiedziałam, że to danie będzie pysznie smakowało :)

 

Ragout z mięsa mielonego z kalarepą

 

Składniki :

( na ok. 4 porcje )

500g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

około 300ml bulionu

2-3 łyżki oliwy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 kalarepy z liśćmi

2-3 liście kapusty pekińskiej ( użyłam młodej, białej )

2-3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta mielonego kminku

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania :

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, startą na tarce marchewkę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy bulion i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka. Liście kalarepy oraz kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Na koniec do dania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ponownie doprawiamy całość do smaku. Podajemy gorące z ulubionym pieczywem i natką pietruszki.

 

Ragout z mięsa mielonego z kalarepą

 

Ragout z mięsa mielonego z kalarepą

 

Smacznego !



wtorek, 25 sierpnia 2015

Mimo, że pogoda za oknem trochę się zepsuła, to jednak nadal mamy lato :), a jak lato, to muszą być lody ! Dziś w trochę innej wersji, bardziej luksusowej ;), a to za sprawą masy kajmakowej i batoników Snickers. Podobno jeszcze mają przyjść upały, więc polecam Wam przygotowanie takich lodów, Wasi goście będą zachwyceni :)

 

Tort lodowy Snikers

 

Składniki :

Warstwa waniliowa :

300 ml śmietanki kremówki 36%

2 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem )

60g cukru

1 łyżka wody przegotowanej

1 laska wanilii

 

Warstwa kajmakowa :

150 ml śmietanki kremówki 36%

1 jajko ( skorupki sparzone wrzątkiem )

1 łyżeczka cukru

1 łyżka wody przegotowanej

200g masy kajmakowej

 

Dodatkowo :

200g masy kajmakowej

50g orzechów ziemnych

2 batony Snickers

50g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy śmietankę, w drugiej białka a w trzeciej żółtka.

Do żółtek dodajemy 30g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy, aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy jeszcze chwilę.

Śmietankę także ubijamy na sztywno.

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietankę, również stopniowo i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy nasionka z wnętrza wanilii, mieszamy i przekładamy do tortownicy o śr. 21 cm, wyłożonej folią spożywczą. Warstwę lodów waniliowych zamrażamy ok. 2 godziny w zamrażalniku. 

Po tym czasie przygotowujemy warstwę kajmakową. Żółtko ubijamy na puszystą masę z cukrem i łyżką wody. Do ubitego żółtka dodajemy kajmak. Ubijamy jeszcze chwilę i odstawiamy. Do masy z kajmakiem dodajemy powoli i delikatnie, ubite na sztywno białko a następnie ubitą śmietankę. Całość wylewamy na zamrożoną wcześniej warstwę lodów waniliowych. Zamrażamy kolejne 2 godziny.

Na zamrożonych lodach wykładamy resztę (200g) masy kajmakowej, posypujemy orzeszkami i pokrojonymi na kawałki batonikami. Całość polewamy strużkami rozpuszczonej czekolady. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

 

Tort lodowy Snikers

 

Tort lodowy Snikers

 

Tort lodowy Snikers

 

Smacznego !


piątek, 21 sierpnia 2015

Dzisiaj mam dla Was przepis na tort :) Tort orzechowy, bardzo klasyczny, na kakaowych blatach biszkoptowych i z orzechowym kremem budyniowym. Blaty biszkoptowe mocno skropione likierem orzechowym. Całość zwieńczona krokantem orzechowym i polewą czekoladową. Tort przygotowany specjalnie na rocznicę ślubu mojego wujostwa :)

Polecam :)

 

Tort orzechowy

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

 

Krem orzechowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej


200g miękkiego masła 

200g zmielonych orzechów (laskowe,włoskie)

3 łyżki likieru orzechowego



Krokant orzechowy :

100g orzechów włoskich

100g migdałów 

2 łyżki cukru

3 łyżki wody

 

Dodatkowo :

150g konfitury wiśniowej

4 łyżki likieru orzechowego + 0,5 szklanki wody

100g roztopionej czekolady + łyżka masła

cząstki orzechów włoskich do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Studzimy w piekarniku.

 

Krem orzechowy :

Składniki na krem  ( za wyjątkiem orzechów , masła i likieru ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem, gdy masa będzie gładka dodajemy zmielone orzechy oraz likier. Miksujemy. 

 

Krokant orzechowy :

Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze . 

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy .

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy na której będzie serwowany i skrapiamy likierem orzechowym wymieszanym z wodą. Na blacie biszkoptowym rozsmarowujemy 1/3 kremu orzechowego. Na krem nakładamy cienką warstwę konfitury. Następnie kolejność powtarzamy : blat, likier, krem, konfitura. Ostatni blat również skrapiamy likierem i całość pokrywamy resztą kremu orzechowego ( można zostawić 3 łyżki kremu do dekoracji ).  Boki tortu dekorujemy krokantem orzechowym. Wierzch dekorujemy polewą z roztopionej czekolady i masła. Na końcu tort ozdabiamy pozostałym kremem i cząstkami orzechów.

Schładzamy tort przez całą noc w lodówce.

 

Tort orzechowy

 

Tort orzechowy

 

Tort orzechowy

 

Smacznego !



środa, 19 sierpnia 2015

Tak jak Wam pisałam w poprzednim wpisie, fasolka obrodziła nam w tym roku jak nigdy :) Dziś kolejny pyszny przepis na wykorzystanie jej. Przepis znalazłam u Karoliny i od razu wiedziałam, że będzie nam bardzo smakowało. Danie przypomina trochę fasolkę po bretońsku, ale jest bardziej delikatna, mocno pomidorowa.... pyszna ! Polecam z całego serca !

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

 

Składniki : 

500g fasolki szparagowej

1 kg pomidorów

1 cebula

300g dobrej kiełbasy ( lub 150g kiełbasy i 150g wędzonego boczku )

sól , pieprz

szczypta słodkiej papryki

gałązka tymianku

2 liście laurowe

3-4 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki.

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodajemy pokrojoną fasolkę, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą papryki. 

Podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem.

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

 

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

 

Smacznego !

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

W tym roku fasolka szparagowa obrodziła nam w ogródku jak nigdy. Korzystamy i zajadamy się tym sezonowym warzywem na wszystkie możliwe sposoby. Dziś chciałabym Wam zaproponować pomysł na zapiekankę z udziałem fasolki i cukinii. Danie idealnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam serdecznie :)

 

Zapiekanka z cukinią i fasolką

 

Składniki :

( na 2 mniejsze(15x15cm) lub jedną dużą(29x18cm) formę do zapiekania ) 

 

400g fasolki szparagowej

1 mała cukinia (ok.240g)

500g młodych ziemniaków

2 kiełbasy polskie surowe

2 jajka

150g jogurtu naturalnego

100 ml śmietanki 18%

sól morska

świeżo mielony pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

masło do wysmarowania formy

150g tartego żółtego sera

 

Sposób przygotowania :

Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach. Z fasolki odcinamy końcówki, myjemy i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Kiełbaski kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 

Jajka mieszamy z jogurtem i śmietanką i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim plasterki ugotowanego ziemniaka, fasolkę szparagową, podsmażoną kiełbaskę oraz plasterki cukinii. Warzywa zalewamy mieszanką jajeczną. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut. 

Podajemy od razu  :)

 

Zapiekanka z cukinią i fasolką

 

Zapiekanka z cukinią i fasolką

 

Zapiekanka z cukinią i fasolką

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 110
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!