piątek, 24 października 2014

Taki mus to prawdziwy skarb w lodówce i spiżarni ;) Nadaje się do wielu dań, jako dodatek do owsianki, deseru, ciasta. Wyśmienicie smakuje z naleśnikami lub z goframi. Słodki i bardzo aromatyczny. Z podanych składników zrobiłam 8 słoiczków po 250 ml. Polecam ! 

 

mus dyniowy

 

Składniki :

2 kg dyni ( obranej i wypestkowanej )

1 szklanka wody

1 kg jabłek

skórka starta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

2 szklanki cukru

pół łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki cynamony

100g suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania :

Dynię kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i dusimy(na małym ogniu) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.  Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gdy masa zaczyna gęstnieć, zdejmujemy z ognia i delikatnie rozdrabniamy blenderem. Ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy często, uważając ponieważ mus bardzo pryska. Gdy konsystencja jest odpowiednia, zdejmujemy mus z ognia. Dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut. 

 

mus dyniowy

 

Smacznego ! 


środa, 22 października 2014

Karpatkę znam od dziecka :) Jest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Dziś mając własne dzieci, widzę w nich siebie z tamtych lat. Ukradkiem podkradane faliste kawałki ciasta, przeznaczonego dla gości, znikają w zastraszającym tempie :) Ale o to przecież chodzi.... o radość i uśmiech wywołane przez małe słodkie podjadanie ;) 

Polecam z całego serca :) 

 

karpatka

 

Składniki :

Ciasto :

1 czubata szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

100g masła 

szczypta soli

4 duże jajka

 

Krem :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

125g miękkiego masła 

100 ml śmietanki kremówki 30%

 

Sposób przygotowania :

Na początek radzę przygotować krem, który wymaga znacznie więcej czasu by wystygł :) 

Krem :

Obie mąki, cukry i mleko mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem i śmietanką .

Ciasto parzone :

W rondelku umieszczamy masło, wodę i szczyptę soli. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Gdy masło całkiem się rozpuści i masa zacznie bulgotać, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie się łączyć w jedną kulę. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa ostygnie ucieramy dokładnie mikserem z jajkami.

Dwie formy o wymiarach 28x20 cm smarujemy masłem. Równomiernie rozkładamy na nich ciasto. Jeżeli nie macie dwóch takich samych foremek, możecie to zrobić po kolei, raz pieczemy jedną warstwę (spód), a następnie drugą (wierzch). Pamiętamy o tym by po wyłączeniu piekarnika nie otwierać przez 15 minut drzwiczek, ponieważ istnieje ryzyko, że ciasto nam opadnie i z falistych górek będą nici ;)

Ciasta pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C . Pozostawiamy w wyłączonym piecu 15 minut, a następnie wyciągamy i studzimy. 

Na jedną warstwę ciasta wykładamy przygotowany krem. Przykrywamy drugim blatem. Delikatnie dociskamy. Ciasto warto schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

karpatka

 

karpatka

 

Smacznego !  


Imieniny u cioci

12:31, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 21 października 2014

Sezon dyniowy już trwa w najlepsze, a u mnie na blogu jeszcze w tym roku nic :( Koniecznie trzeba to nadrobić. Na pierwszy rzut idą placki dyniowe, bardzo aromatyczne, mięciutkie i pyszne :) Doskonałe na obiad lub śniadanie, polecam serdecznie ! 

 

placki dyniowe

 

Składniki :

( na ok. 8-10 sztuk )

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy korzennej

0,5 łyżeczki cynamonu

1 szklanka tartej na drobnych oczkach dyni

1 łyżka brązowego cukru

1 szklanka mleka 

olej do smażenia 

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju ( 1 łyżeczkę ) i łyżką nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron na małym gazie na złoty kolor. Podajemy z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym . 

 

placki dyniowe

 

placki dyniowe

 

Smacznego ! 


poniedziałek, 20 października 2014

Dzisiaj polecam Wam pyszne danie obiadowe. Robię je dosyć często, smakuje wszystkim :)  Przepis podpatrzyłam w kulinarnym programie Nigelli Lawson. Polecam ! 

 

carbonara

 

Składniki :

( na 4 porcje )

400g makaronu spagetti 

150g wędzonego boczku 

50g szynki parmeńskiej

2 jajka

100g żółtego sera 

3 łyżki tartego parmezanu 

2 łyżki śmietanki ( 30% )

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej 

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Boczek i szynkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente), nie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy starty żółty ser oraz parmezan . Do jajek dolewamy śmietankę i doprawiamy sos jajeczny solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowany makaron, prosto z wody. Smażymy chwilę a następnie zdejmujemy patelnię z ognia i natychmiast do makaronu wlewamy przygotowany wcześniej sos jajeczny. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Podajemy od razu. 

 

carbonara

 

Smacznego ! 

czwartek, 16 października 2014

Krem doskonały ! Karmelowo-czekoladowy, aksamitny, słodki. Genialnie smakuje z pieczywem, ale również idealnie sprawdzi się do przełożenia ciasteczek, wafli czy naleśników. Lekko podgrzany zmienia swoją konsystencję na płynną i wtedy można użyć go jako polewę do deserów lub ciast :) 

Polecam !

Przepis znalazłam na blogu ,,Kornik w kuchni" , dziękuję :)  

 

krem karmelowo-czekoladowy

 

Składniki :

( na słoiczek 250 ml )

125g białego cukru

250 ml śmietanki kremówki

szczypta soli morskiej

90g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Na dużą patelnię wsypujemy cukier. Wstawiamy na średni ogień i rozpuszczamy. Możemy delikatnie przechylać patelnią lub delikatnie mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści i zacznie się karmelizować. 

Do gotowego karmelu wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy (cały czas podgrzewając ) do czasu aż składniki się połączą i karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczyptę soli i pokruszona czekoladę, mieszamy. Gotowy krem przelewamy do słoiczka. Wystudzony krem jest gęsty, ale bez problemu można go rozsmarować na pieczywie lub ciasteczku :) Przechowujemy w lodówce. 

 

krem karmelowo-czekoladowy

 

krem karmelowo-czekoladowy

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 87
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!