czwartek, 22 września 2016

Absolutny światowy klasyk ....pomidory, ser mozzarella, świeża bazylia i szczypta przypraw, całość skropiona oliwą z oliwek....nic więcej nie potrzeba.... 

 

Sałatka Caprese

 

Składniki :

pomidory ( u mnie koktajlowe 250g )

ser mozzarella ( w wersji mini 250g )

garść świeżych liści bazylii

sól, pieprz 

oliwa z oliwek 

 

Sposób przygotowania :

Pomidorki myjemy i przekładamy do miski. Mozzarellę odsączamy z zalewy i dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy oczyszczone liście bazylii. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem a następnie skrapiamy oliwą z oliwek. 

Podajemy od razu ze świeżym pieczywem. 

 

Sałatka Caprese

 

Sałatka Caprese

 

Smacznego ! 

13:11, paula.20.06
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 września 2016

Pomidory w całości , w sosie własnym są idealnym składnikiem sosów i zup. Ja przede wszystkim robię z nich sos do pizzy. Sprawdzą się również jako dodatek do risotta, bigosu czy lecza.

Polecam ! 

 

Pomidory w sosie własnym

 

Składniki :

( na 3 litrowe słoiki )

2.800 kg pomidorów lima

2 łyżeczki soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oregano

1 łyżka bazylii

 

Sposób przygotowania :

Pomidory myjemy, nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach zdejmujemy skórkę z pomidorów. 

Większe pomidory przecinamy na połowę, mniejsze zostawiamy w całości. Przekładamy wszystkie do garnka. Zasypujemy solą, cukrem i wstawiamy na gaz. Dodajemy pieprz oraz oregano i bazylię. Delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 

Po zagotowaniu od razu zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. 

Słoiczki pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Pomidory w sosie własnym

 

Pomidory w sosie własnym

 

Smacznego ! 

Kolejny fantastyczny przepis na zimowe zapasy. Tym razem jest to sałatka z pomidorów i ogórków, w zalewie słodko-kwaśnej, która sprawdzi się zarówno do obiadu jak i na kanapkę. Przepis z książki ,,Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowskiej. 

 

Sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli

 

Składniki :

( z podanych składników zrobiłam 4 słoiki 1-litrowe oraz jeden 0,5l ) 

2 kg świeżych ogórków gruntowych

1 kg pomidorów

3 cebule ( po 100g każda )

 

4 łyżeczki soli

1 szklanka octu 10% (250ml)

0,5 szklanki cukru

2 szklanki przegotowanej wody (500ml)

 

Dodatkowo na każdy słoiczek :

1 łyżka oleju

baldachim kopru 

 

Sposób przygotowania :

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki jak na mizerię. Posypujemy solą i zalewamy octem. Pozostawiamy tak na kilka godzin. 

Pokrojoną w piórka cebulę zanurzamy przez 3 minuty we wrzątku. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. 

Pomidory kroimy w plasterki. 

Przegotowaną wodę (500ml) mieszamy z cukrem. 

Ogórki odcedzamy, sok wytworzony z ogórków mieszamy z wodą z cukrem. 

Do wyparzonych słoików wkładamy koper a następnie układamy odcedzone ogórki na przemian z pomidorami i cebulą. 

Do każdego słoika wlewamy zalewę (sok z ogórków z octem wymieszany z wodą z cukrem) oraz po 1 łyżce oleju. 

Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli

 

Sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli

 

Smacznego ! 

Przepis na tę sałatkę znalazłam i Domi. Jest inna niż wszystkie, smakuje wybornie i doskonale pasuje do obiadu lub dań z grilla. Polecam ! 

 

Sałatka szwedzka

 

Składniki : 

(z podanych składników przygotowałam 6 słoików po 720ml każdy) 


2 kg ogórków gruntowych

2 białe cebule (350g po obraniu)

1-2 czerwone, dorodne papryki

3 litry gorącej wody

10 płaskich łyżek soli kamiennej

 

Na każdy słoiczek :

4 plasterki obranej marchewki

1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy

1 ziarenko ziela angielskiego

2 ziarenka czarnego pieprzu

1 łyżka oleju

 

Zalewa :

1 litr przegotowanej wody

500 ml octu

650 g cukru

2 łyżki miodu (opcjonalnie) 

 

Sposób przygotowania :

Umyte ogórki zalewamy wodą i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ogórki osuszamy i kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę również kroimy. Mieszamy wszystko razem.

W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i solanką zalewamy warzywa. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie warzywa odcedzamy na sicie i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Składniki zalewy zagotowujemy. Do słoiczków z warzywami dodajemy przyprawy, marchew i olej. Zalewamy słoiczki gorącą zalewą i zakręcamy.

Na koniec słoiczki poddajemy pasteryzacji.  

 

Sałatka szwedzka

 

Smacznego ! 

Do kolekcji syropów w mojej spiżarni w tym roku dołączyły słoiki z syropem wiśniowym. Zimą gdy na dworze ziąb przyjemnie jest dosłodzić herbatę takim syropem. Polecam ! 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Składniki :

( na 3 litrowe butelki )

2 kg wydrylowanych wiśni ( świeżych lub mrożonych )

4 litry wody

800g truskawek ( świeżych lub mrożonych )

200g czerwonych porzeczek

1,5 kg cukru

 

 

Sposób przygotowania :

Owoce umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym odstawiamy na noc (12h). 

Po tym czasie przecieramy sok przez sito. Owoce można użyć do przygotowania dżemu lub konfitury, a sok przelewamy ponownie do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny. Można to podzielić i gotować syrop 2x po 1,5-2 godziny, do czasu aż uzyskamy konsystencję syropu. 

Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych butelek a następnie pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 125
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram