poniedziałek, 20 lutego 2017

W tym tygodniu Tłusty Czwartek, dlatego chciałabym zaproponować Wam przepis na szybkie, pyszne, puszyste i bananowe mini pączki. Na blogu znajdziecie już przepis na mini pączki z serka, pyszne i delikatne. Te są równie smaczne, ale o wyraźnie bananowym smaku. 

Polecam pozostałe moje przepisy na tłustoczwartkowe słodkości, które znajdziecie TUTAJ

Przepis na te pączki znalazłam TU

 

Mini pączki bananowe

 

Składniki :

( na ok. 25 sztuk )

 

3 dojrzałe banany

200 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka cukru z wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka alkoholu

1 l. oleju do smażenia

cukier puder do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem lub ucieramy blenderem. 

Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. 

W rondlu rozgrzewamy olej do 175ºC.

Łyżką zamoczoną w oleju nakładamy ciasto i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. 

Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. 

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Mini pączki bananowe

 

Mini pączki bananowe

 

Mini pączki bananowe

 

Smacznego ! 

piątek, 17 lutego 2017

Jedna z moich ulubionych zup, zdecydowanie ! Gęsta, treściwa z bogactwem wędzonego boczku i kiełbasy, pełna warzyw. Wprost idealna na przygnębiającą aurę za oknem. Polecam z całego serca. 

 

Zupa fasolowa

 

Składniki :

(na 6 dużych porcji)

1 łyżka oleju

300g wędzonego boczku

200g kiełbasy ( np.myśliwskiej, lekko wędzonej)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

kawałek selery 

2-3 marchewki

korzeń pietruszki

2 puszki białej fasoli (po 400g każda)

4-5 ziemniaków

2 l bulionu z kurczaka

sól , pieprz

majeranek

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek i pokrojone w kostkę warzywa : seler, marchew i pietruszkę. Smażymy całość kilka minut często mieszając. 

Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, zmniejszamy gaz i gotujemy całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy odcedzoną fasolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majeranek ( ok. 1 łyżki lub więcej ).

Zupę gotujemy jeszcze przez 15 minut po czym zestawiamy z ognia.

Opcjonalnie można do zupy dodać 2 łyżki śmietanki 30% by ją zabielić, ale nie jest to konieczne. 

Najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu, dlatego z powodzeniem można ją zrobić dzień wcześniej.  

 

Zupa fasolowa

 

Zupa fasolowa

 

Smacznego ! 

Tagi: fasola zupa
14:23, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 31 stycznia 2017

W taki szary i ponury dzień, gdy grypiska panują na każdym kroku, gdy doskwiera brak energii i humoru....jedynym ratunkiem jest coś słodkiego. Coś słodkiego i pysznego jak te drożdżowe ślimaczki z serem ;) Do tego ciepły koc, gorąca kawa... i od razu lepiej :)

 

Serowe ślimaczki z rodzynkami

 

 

Składniki :

( na ok. 18 sztuk )

Ciasto :

500g mąki

30g świeżych drożdży

120g cukru

szczypta soli

2 jajka

200ml mleka (letnie)

70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Masa serowa :

250g sera twarogowego

3 łyżki cukru z wanilią

1 żołtko

2 łyżki śmietanki kremówki

Dodatkowo :

garść rodzynek

lukier lub cukier puder

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości ( ok. 2 godzin ).

Składniki na masę serową umieszczamy w misce i za pomocą blendera ucieramy na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na kwadraty o wymiarach ok. 20x20 cm. Każdy kwadrat smarujemy masą serową i posypujemy rodzynkami. Ciasta zwijamy tak jak rolady. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 9 części. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy między drożdżówkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Pieczemy każdą blachę przez 15-20 minut (funkcja góra/dół).
Po upieczeniu ślimaczki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. 

Serowe ślimaczki z rodzynkami

Serowe ślimaczki z rodzynkami
Smacznego ! 


16:08, paula.20.06 , drożdżowe
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zimą, gdy temperatury wskazują stopnie poniżej zera nic tak nie smakuje jak zupy. Najlepsze są te gęste, kremowe, sycące, przygotowane z wielu warzyw, pełne witamin.

Dziś polecam kremową zupę serowo-brokułową, podana na gorąco z dużą ilością sera jest wprost wyśmienita. Rozgrzewa i mocno syci.

Inspiracja - damndelicious.net

 

Kremowa zupa serowo-brokułowa

 

Składniki :

( na 4 porcje )

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek selery

2 marchewki

500 ml bulionu z kurczaka

300 ml mleka

1 brokuł

2 szklanki tartego sera cheddar

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania : 

W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy a następnie całość zalewamy bulionem z kurczaka. Dodajemy podzielonego na cząstki brokuła i gotujemy całość do miękkości warzyw. 

Gdy warzywa będą miękkie zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy. 

Do zupy dodajemy mleko i tarty ser. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z tartym serem i natką pietruszki. 

 

Kremowa zupa serowo-brokułowa

 

 

Smacznego ! 

Tagi: brokuły zupa
14:14, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 03 stycznia 2017

Pozostając w klimacie świąteczno-noworocznym dziś chciałabym polecić Wam kolejny przepis na domowy likier jajeczny czyli Eggnog. Tak jak poprzednim razem przepis znalazłam u Karoliny i tak jak poprzednim razem jestem zachwycona. Ten likier jest o tyle lepszy od poprzedniego, iż dłużej zachowuje świeżość (u mnie wytrzymał spokojnie 10 dni w lodówce), nie rozwarstwia się, do końca utrzymał konsystencję likieru. Można go pić w wersji bezalkoholowej na ciepło lub z dodatkiem alkoholu na zimno. Polecam serdecznie ! 

 

Eggnog II

 

Składniki :



500 ml mleka

5 całych goździków

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

60 ml słodzonego mleka skondensowanego (dałam 100ml )

4 żółtka

60 g cukru 

250 ml śmietany kremówki

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania :

Do garnka wlewamy mleko, mleko skondensowane i dodajemy goździki i cynamon. Podgrzewamy na niewielkim ogniu. 

W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. 

Gdy mleko będzie się prawie gotować, powoli, po jednej łyżce wlewamy je do misy z żółtkami, nie przerywając ucierania. Gdy żółtka będą zahartowane wlewamy je do garnka z resztą gotującego się mleka. Mieszamy energicznie przez 3 minuty aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji sosu. Następnie dolewamy śmietankę i dodajemy gałkę oraz wanilię. Podgrzewamy całość nie doprowadzając do zagotowania. 

Tak przygotowany Eggnog przelewamy do butelki i schładzamy. 

Jeżeli wybierzemy wersję z alkoholem to na 1 litr Eggnog dodajemy 250 ml rumu, whiskey lub brandy. 

Przechowujemy w lodówce.

 

Eggnog II

 

Eggnog II

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 129
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram