piątek, 29 lipca 2016

Od jakiegoś czasu namiętnie trwa u mnie akcja zamykania lata w słoiczki ;) Pokaźna kolekcja zbiera się na półeczkach w piwnicy a przetworów z każdym dniem przybywa. 

Z wielu kilogramów wiśni zerwanych z drzewka mojej sąsiadki powstały między innymi takie oto konfitury :) Ja dodałam do nich trochę zamrożonych wcześniej truskawek i dla podkręcenia smaku i zagęszczenia konfitury, dwie szklanki czerwonej porzeczki. 

Z podanych składników zrobiłam 3 słoiczki po 250g i 3 słoiczki po 150g

Polecam serdecznie :) 

 

Konfitura wiśniowa z truskawką i porzeczką

 

Składniki :

2 kg wiśni

800g truskawek ( użyłam mrożonych )

400g czerwonej porzeczki

2,5 szklanki cukru 

 

Sposób przygotowania :

Wiśnie drylujemy. Umieszczamy w garnku i wstawiamy na mały ogień. Smażymy kilka minut po czym dodajemy truskawki i czerwone porzeczki. Całość smażymy około 15 minut często mieszając. Po tym czasie owoce zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 12 godzin. 

Następnego dnia lub po upływie 12 godzin konfiturę ponownie umieszczamy na ogniu. Doprowadzamy do wżenia często mieszając. Dodajemy cukier i smażymy przez 15 minut. Konfiturę należy często mieszać, gdyż po dodaniu cukru bardzo łatwo o przypalenie. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. 

Po upływie danego czasu i gdy konfitura ostygnie sprawdzamy konsystencję. Jeżeli jest wystarczająco gęsta możemy przełożyć ją do słoiczków, jeżeli nie powtarzamy smażenie. 

Po umieszczeniu konfitury w wyparzonych słoiczkach, pasteryzujemy je przez 10-15 minut. 

 

Konfitura wiśniowa z truskawką i porzeczką

 

Konfitura wiśniowa z truskawką i porzeczką

 

Smacznego ! 

wtorek, 19 lipca 2016

Lipiec w tym roku jakoś nie daje się lubić pod względem pogodowym :(

Na szczęście dzięki letnim owocom możemy sobie ten czas trochę osłodzić ;)

Ten sernik to wyśmienite połączenie jagód i malin. W oryginalnym przepisie jest spód wykonany z herbatników, ja wybrałam biszkopty. Całość ukoronowana galaretką i owocami. W sam raz na letnie przyjęcia. Polecam ! 

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Składniki :

( forma o śr. 26cm )

180g biszkoptów

550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego

200g malin

150g jagód

4 łyżki cukru pudru

200ml śmietanki kremówki 30%

5 łyżeczek żelatyny

6 łyżek wody

1 galaretka wiśniowa lub malinowa

maliny i jagody do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. 

275g twarogu (połowę) miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Jagody oczyszczamy i miksujemy blenderem na mus. Mus dodajemy do masy serowej. 2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce do czasu aż będzie rozpuszczona. Przestudzoną żelatynę mieszamy z masą serowo-jagodową. 100g zimnej śmietanki ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masę jagodową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by stężała. 

Podobnie postępujemy z masą malinową. Maliny jednak po utarciu blenderem należy przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

Przygotowaną masę serowo-malinową wylewamy na stężałą warstwę jagodową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

Na stężałym serniku układamy maliny i jagody. Całość zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. 

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Smacznego ! 

13:03, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 15 lipca 2016

Sposób na te ogórki przywędrował do nas z Rosji i cieszy się ostatnio wielkim powodzeniem. Małosolne uwielbiam a fakt, że robi się je błyskawicznie i potrzebują tyko doby by były gotowe, sprawia, że stałam się ich absolutną fanką :)

Korzystałam z przepisu Kasi.

Polecam Wam bardzo serdecznie !

 

Ogórki małosolne na sucho

 

Składniki :

1 kg drobnych ogórków gruntowych

kawałek korzenia chrzanu

3 baldachimy kopru

5 ząbków młodego czosnku

2 łyżeczki soli

niecała łyżka gorczycy

 

Sposób przygotowania :

Ogórki myjemy i zalewamy zimną wodą, pozostawiamy w niej na godzinę. 

Po godzinie ogórki wycieramy ręcznikiem papierowym i odcinamy końcówki. 

Tak przygotowane ogórki wkładamy do woreczka do żywności ( może być taki do mrożonek z zapięciem strunowym ). Do ogórków dodajemy obrany korzeń chrzanu, koper, pokrojony w plasterki czosnek, sól i gorczycę. 

Woreczek szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po 4 godzinach woreczek z ogórkami wyciągamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 godzin.

Po tym czasie ogórki są gotowe :)

 

Ogórki małosolne na sucho

 

Ogórki małosolne na sucho

 

Ogórki małosolne na sucho

 

Smacznego !  

 

poniedziałek, 11 lipca 2016

Lato rozpieszcza nas bogactwem witamin zawartych w letnich owocach i warzywach. Powinniśmy każdego dnia korzystać z tych dobrodziejstw i zajadać się tymi pysznościami :) 

Dzisiaj propozycja letniego deseru z udziałem słodkich i dojrzałych malin. Polecam bardzo serdecznie :) 

 

Mus malinowy

 

Składniki :

( na 3 małe i 4 duże pucharki )

600g świeżych malin

400 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru ( lub więcej według upodobań )

3 czubate łyżeczki żelatyny 

0,5 szklanki mleka

200g herbatników lub biszkoptów kakaowych 

 

Sposób przygotowania :

W pucharkach umieszczamy pokruszone ciasteczka, ja użyłam resztek biszkoptu, który mi został po pieczeniu tortu. 

Maliny oczyszczamy ( kilka odkładamy do dekoracji ) i za pomocą blendera miksujemy. Powstały mus przecieramy przez sito, pozbywając się pestek. 

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnego mleka by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w pozostałym mleku (gorącym). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odkładamy 3-4 łyżki ubitej śmietany do dekoracji, a do reszty wlewamy przetarte maliny i rozpuszczoną żelatynę.  Mieszamy dokładnie. 

Gotowy mus przekładamy do przygotowanych pucharków. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i malinami. 

 

Mus malinowy

 

Mus malinowy

 

Mus malinowy

 

Smacznego ! 

23:12, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 czerwca 2016

Dzisiaj kończę tegoroczny sezon szparagowy.... Ta zupa jest idealnym pożegnaniem. Wiem, że  szparagi jeszcze można spotkać na targach i w sklepach, także zachęcam Was do przygotowania jej. Najlepsza jest następnego dnia, spokojnie można ją przygotować wieczorem, dzień przed podaniem. Jest przepyszna, polecam :)

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Składniki :

( na 6-8 dużych porcji )

2 pęczki białych szparagów

4 l. wody

1 łyżeczka soli

1 listek laurowy

2 kulki ziela angielskiego

2 pęczki młodych warzyw ( marchew, seler, por, pietruszka ) 

0,5 kg młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

sól, pieprz do smaku 

0,5 łyżeczki kurkumy

150 ml śmietanki kremówki 30%

natka pietruszki lub koperek do podania 

 

Sposób przygotowania :

Na początku przygotowujemy wywar ze szparagów. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i za pomocą skrobaczki obieramy z łyka. Obrane szparagi odstawiamy a końcówki i łyka przekładamy do garnka, do którego wlewamy 4 litry wody.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po ugotowaniu wywar przecedzamy i odstawiamy. 

W drugim garnku na rozgrzanym maśle i oleju podsmażamy posiekaną porę i poszatkowany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa : marchew, seler, korzeń pietruszki. Smażymy przez 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. 

Po tym czasie do warzyw wlewamy przecedzony wywar ze szparagów. Zagotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kosteczkę, obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy kurkumę. Gotujemy przez 20 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 

Na koniec zupę zabielamy śmietanką lub jak ktoś woli mlekiem. Podajemy z natka pietruszki lub posiekanym koperkiem. 

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 123
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram