poniedziałek, 08 października 2018

Ciasto idealne na jesienną porę , smaki perfekcyjnie wyważone ....słodycz waniliowej pianki cudownie przełamuje kwaskowe śliwki . Całość to prawdziwa poezja .....

Polecam serdecznie ! 

Przepis znalazłam u Kasi :)

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Składniki :

Ciasto :

1,5 szklanki mąki tortowej

80 g miękkiego masła

3 żółtka

1 płaska łyżka śmietany 18%

3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piana :

7 białek

1 szklanka cukru pudru

2 budynie waniliowe

3/4 szklanki oleju

 

Dodatkowo :

1 kg śliwek 

1 budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania :

Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki równomiernie rozkładamy na cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.

Pianę przekładamy na warstwę śliwek, wyrównujemy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Smacznego ! 


14:17, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 12 września 2018

 

Sałatka idealna na jesienne wieczory, pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Polecam !

Przepis znaleziony TUTAJ 

 

Sałatka grzybowa polana

 

Składniki :

1 duży słoik marynowanych pieczarek,

300g piersi z kurczaka,
3 jajka,
3 ogórki konserwowe,
3 ziemniaki,
2 średnie marchewki,
100g żółtego sera,
Sól,
Pieprz,
Słodka papryka,
Olej do smażenia,
Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
majonez

 

Sposób przygotowania :

Obrane marchewki i ziemniaki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.

Pieczarki odsączamy. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki kapeluszem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami.

Następnie wykładamy marchewkę, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem.

Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.

 

Sałatka grzybowa polana

 

Sałatka grzybowa polana

 

Smacznego !

 
wtorek, 12 czerwca 2018

Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe lody ....a jeżeli dodamy do nich nasze ulubione pralinki to smak nas po prostu powali...;)

Polecam serdecznie !

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher



Składniki :

320 ml śmietanki kremówki

2 jajka ( skorupki sparzone ! )

50g cukru

100g czekolady 60%

opakowanie pralinek Ferrero Rocher

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Przygotowujemy 3 miski. W jednej ubijamy żółtka z 50g cukru, masa musi być biała i puszysta, do masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając mikserem. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę.

Do ubitych żółtek z czekoladą dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokruszone pralinki Ferrero Rocher i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do pojemniczków (mi wyszło 1,5 litra lodów) . Zamrażamy . Po ok 3-4 godz. lody są gotowe :) .

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher

 

Smacznego !

10:11, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 28 maja 2018

Klasyczny deser Tiramisu w postaci ciasta. Wzbogacony o czekoladowy biszkopt i puszystą śmietankową piankę. Prawdziwa delicja nie tylko dla smakoszy kawy ;)

 

Kostka Tiramisu

 

Składniki :

                                                 Biszkopt kakaowy :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

 

Krem Tiramisu :

250g serka mascarpone

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

ziarenka z połowy laski wanilii

 

Krem śmietankowy :

600ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru 

2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącego mleka

 

Dodatkowo :

200g podłużnych biszkoptów

3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

2 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)

kakao do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao. 

Ciasto przelewamy do formy 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy i skrapiamy kilkoma łyżkami świeżo zaparzonej kawy.

Krem Tiramisu :

Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i dobrze myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodajemy serek. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. 

Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy. 

Na kremie układamy namoczone w kawie biszkopty. Skrapiamy je alkoholem. 

Krem śmietankowy :

Śmietankę umieszczamy w misie razem z cukrem pudrem. Miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Zimną łączymy z masą śmietanową. 

Krem wykładamy na warstwę biszkoptów. Wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Przed podaniem oprószamy całość kakao. 

 

Kostka Tiramisu

 

Kostka Tiramisu

 

Kostka Tiramisu

 

Smacznego ! 

Tagi: kawa Tiramisu
14:12, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 kwietnia 2018

W momencie, gdy na zewnątrz zaczęły pojawiać się +20º temperatury , u mnie zaczął się lodowy sezon :) Jako pierwsze zrobiłam lody z ciasteczkami Oreo......genialne ! Polecam serdecznie ! 

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Składniki :

( na ok. 1 litr lodów ) 

320 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

100g cukru

1 łyżka przegotowanej gorącej wody

 

Dodatkowo : 

opakowanie ciastek Oreo

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy śmietankę, w drugiej białka a w trzeciej żółtka jaj.

Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę gorącej wody. Miksujemy, aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej.

Śmietankę także ubijamy na sztywno ( należy uważać by nie przebić śmietanki, jest dobrze ubita, gdy mikser pozostawia w masie wyraźne wzorki ).

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietankę, również stopniowo i delikatnie mieszamy. 

Na koniec do masy dodajemy pokruszone ciasteczka. Delikatnie łączymy. Masa musi pozostać puszysta. 

Przekładamy lody do pojemniczka i zamrażamy przez min. 4 godziny. Masy nie potrzeba mieszać. Z racji, że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia.

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Smacznego ! 

Tagi: lody Oreo
09:36, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 133
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram