czwartek, 28 kwietnia 2016

Pamiętam jak byłam dzieckiem i po szkole czasami odwiedzałam moją babcię. Nie raz zdarzało się, że babcia właśnie robiła pierogi. Często były z owocami, ale najbardziej pamiętam smak właśnie pierogów ruskich. Dziś podaję Wam przepis z zeszytu babci na pierogi ruskie :)

 

Pierogi ruskie

 

Składniki :

( na ok. 25-30 sztuk )  

 

Składniki na ciasto :

2,5 szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

1 szklanka gorącej wody (250ml)

1 łyżka oleju

 

Farsz :

250g twarogu ( zmielonego)

250g duszonych ziemniaków (pùree)

2 cebule

1 łyżka masła

sól i pieprz

 

Do podania : 

masło 

boczek 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody zmieszanej z olejem i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę by odpoczęło.

Farsz :

Twaróg mielimy minimum dwa razy, można użyć blendera.

Ugotowane ziemniaki mielimy lub dusimy za pomocą praski ( można również użyć ziemniaczanego pùree, które zostało nam od obiadu ) .

W misce mieszamy twaróg, ziemniaki oraz poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch.

Gotowe pierogi podajemy od razu, polane roztopionym masłem i/lub podsmażonym i pokrojonym w kosteczkę boczkiem. 

 

Pierogi ruskie

 

Pierogi ruskie

 

Pierogi ruskie

 

Smacznego !

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Są świetne ! Wyśmienite na śniadanie z ciepłym mlekiem lub z jogurtem. Najbardziej jednak smakowały nam na sucho, podjadane od czasu do czasu, z łykiem gorącej kawy :) Bardzo ważne jest by ciasto rozwałkować jak najcieniej, między dwoma arkuszami papieru, wtedy płatki będą idealne. Przepis znalazłam na TEJ stronie. Polecam ! 

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Składniki :

( na 2 duże blachy ) 

160g mąki pszennej + łyżka do podsypywania

160g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

115g oleju kokosowego + 1 łyżka

70g brązowego cukru

50 g białego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub nasionka z jednej laski )

2 łyżeczki miodu

120 ml maślanki

 

Sposób przygotowania :

W dużej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu. Dodajemy 115g oleju kokosowego, brązowy cukier, 25g białego cukru, wanilię i miód. Dokładnie mieszamy mikserem z hakiem lub ręcznie. Dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto w kulę. 

Dzielimy ciasto na dwie połówki. Każdą porcję ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami papieru, najcieniej jak się da. Blaty nie mogą być grubsze niż 0,5 cm.

Łyżkę oleju kokosowego roztapiamy i studzimy. Resztę białego cukru (25g) mieszamy z łyżeczką cynamonu. 

Rozwałkowane ciasta przekładamy z papierem na blachę do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym a następnie równomiernie oprószamy cukrem cynamonowym. 

Przy pomocy noża do pizzy kroimy blaty na małe kwadraciki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 10-15 minut. 

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Smacznego !  

piątek, 22 kwietnia 2016

Po raz pierwszy jadłam to ciasto u mojego brata i bratowej na imieninach, bardzo nam smakowało :) Kolejnym razem u cioci na imieninach....kwestią czasu było, by Kilimandżaro pojawiło się na blogu. Kakaowe blaty ciasta przełożone masą jabłkową i kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą i oprószony wiórkami kokosowymi.....och musicie sami spróbować, to ciasto jest przepyszne ! 

 

Kilimandżaro

 

Składniki :

( forma 25/35 cm ) 

Ciasto : 

6 jajek

180g cukru

120g mąki pszennej

120g mąki ziemniaczanej

30g kakao

1 łyżka jogurtu greckiego

4 łyżki oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masa jabłkowa :

1,5 kg jabłek 

2 łyżki masła

2 galaretki cytrynowe

 

Krem budyniowy :

500 ml mleka

100g cukru

2 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

250g masła

 

Polewa :

150g czekolady ( użyłam mlecznej i gorzkiej )

100 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki wiórków kokosowych do posypania

 

Sposób przygotowania :

Najlepiej jest zacząć od przygotowania masy jabłkowej i kremu budyniowego, ponieważ te dwie warstwy najdłużej stygną i gęstnieją. 

Masa jabłkowa :

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim starte jabłka. Po kilku minutach smażenia wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę (ok. 2 minuty ). Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. 

Krem budyniowy :

Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy obie mąki oraz mleko. Całość wstawiamy na gaz i cały czas mieszając gotujemy tak jak budyń. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z miękkim masłem, tak by powstał aksamitny krem. 

Ciasto :

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łyżce cukru. Puszystą masę mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki z resztą składników : mąkami, kakao, proszkiem, olejem i jogurtem.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przecinamy na pół, tak by powstały dwa blaty. 

Jeden blat ciasta wkładamy z powrotem do formy, w której był pieczony. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Po tym czasie warstwę jabłek pokrywamy kremem budyniowym. 

Na krem wykładamy drugi blat ciasta. Delikatnie dociskamy. 

W rondelku podgrzewamy śmietankę, tak by była gorąca ale się nie zagotowała. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszona czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. 

Polewą oblewamy dokładnie wierzch ciasta. Na koniec całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

 

Kilimandżaro

 

Kilimandżaro

 

Kilimandżaro

 

Smacznego ! 

środa, 20 kwietnia 2016

Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, smaczne i pożywne. W przepisie Asi, z którego korzystałam jest dodatkowo czerwona fasola, ja ją tym razem pominęłam. Nie wpłynęło to znacząco na smak potrawy, a dzięki temu danie zjadła cała moja rodzina :) 

Polecam serdecznie :) 

 

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

 

Składniki :

( na 4 porcje )

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 cebula

3/4 szklanki suchej kasy pęczak

0,5 szklanki wytrawnego białego wina

szczypta oregano

2 piersi z kurczaka

kawałek ostrej papryczki ( lub szczypta sproszkowanej )

sól i pieprz

2 szklanki bulionu 

400g pomidorów z puszki 

ok.150g kukurydzy z puszki 

400g czerwonej fasoli z puszki ( pominęłam )

 

Sposób przygotowania :

W garnku podsmażamy posiekaną cebulę na oleju i maśle. Dodajemy suchą kaszę i podsmażamy całość ciągle mieszając przez 2 minuty. 

Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy kilka minut. Wlewamy wino i dodajemy ostrą paprykę. Mieszamy. Gdy wino się wchłonie wlewamy bulion. Mieszamy, nakrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut. 

Następnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Podajemy na gorąco z natką pietruszki, kolendrą lub tartym serem. 

 

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

 

Smacznego ! 

piątek, 15 kwietnia 2016

Mówi się, że kobieta potrafi zrobić dwie rzeczy z niczego : awanturę i.... sałatkę :) Ta sałatka powstała właśnie z tego co miałam w lodówce ;)

Do tej sałatki możecie dodać jeszcze np. ser żółty lub świeżego ogórka, który orzeźwi smak całej sałatki.  Polecam !

 

Sałatka makaronowa z kurczakiem, kapustą pekińską i jajkiem

 

Składniki :

2 szklanki ugotowanego makaronu np. świderki, kokardki

1 duży filet z kurczaka

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka np. Kamis

pół średniej kapusty pekińskiej

2 jajka

pęczek szczypiorku

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju dodając przyprawę do kurczaka. Odstawiamy. 

Kapustę szatkujemy. Jajka kroimy w kostkę. 

W misce umieszczamy ugotowany makaron, kapustę, usmażonego kurczaka, jajka i posiekany szczypiorek. 

Dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

 

Sałatka makaronowa z kurczakiem, kapustą pekińską i jajkiem

 

Sałatka makaronowa z kurczakiem, kapustą pekińską i jajkiem

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 120
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram