piątek, 22 lutego 2019

Pyszna i dość szybka wersja karnawałowych słodkości. Plasterki jabłek w delikatnym cieście, obtoczone cynamonowym cukrem.....to co, robimy kawę ?

Przepis znalazłam u Dorotki :)

 

Jabłka w cieście


Składniki :

Ciasto : 

300 g mąki pszennej

2 duże jajka

200 ml mleka

szczypta soli

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki)

 

Dodatkowo :


4 - 5 jabłek

cukier cynamonowy (wymieszać: 4 łyżki drobnego cukru + 4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka cynamonu)

olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na ciasto łączymy mikserem. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek. Jabłka obieramy, wydrążamy od góry gniazda nasienne i kroimy na 0,5 cm plastry (nie cieńsze, by się nie łamały w gęstym cieście).

Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu, jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia.

Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cynamonowym cukrze. 

 

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście

 

Smacznego ! 


piątek, 08 lutego 2019

Smalec przygotowałam na specjalne życzenie mojego męża i muszę Wam powiedzieć, że jest on zdecydowanie lepszy niż te kupione w sklepie. Dodatek cebuli i jabłka sprawił, że nabrał on lekko słodkiego a zarazem kwaskowego smaku.

Pajda chleba i nic więcej nie potrzeba :)

Przepis znalazłam u Olgi :) 

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Składniki :



800 g słoniny mielonej (bez skóry!)

3 duże cebule

3 duże jabłka

150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki

2 łyżeczki soli 

 

Sposób przygotowania :

Słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topimy na małym gazie przez około 20-30 minut (do czasu aż skwarki zaczną się rumienić). 

Do stopionej słoniny dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek.

Smażymy na małym ogniu przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Mieszamy delikatnie i smażymy 10-15 minut aż jabłka staną się na powierzchni szkliste.

Po delikatnym ostudzeniu przekładamy smalec do miseczek lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. 

Przechowujemy do 2 tygodni.

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Smacznego ! 

środa, 19 grudnia 2018

 

Coroczna piernikowa chatka i życzenia Świąt spokojnych, zdrowych i radosnych, spędzonych w miłej rodzinnej atmosferze. 

                                                                                       Życzy :

                                                                              Cynamonowy Pył 

 

Chatka z piernika 2018

 

Chatka z piernika 2018

 

Wesołych Świąt !

Delikatny, puszysty biszkopt, jabłka zatopione w cytrynowej galaretce a wierzch cały w śniegu ;)... słodkim, śmietankowym śniegu ;)

Polecam !

 

Jabłecznik pod śniegową czapą

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka 

1  niepełna szklanka cukru ( 150g )

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ( 70g )



Masa jabłkowa :

2 kg jabłek

2 galaretki cytrynowe 



Masa śmietankowa

400 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

2 łyżeczki cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania całej mąki . Ciasto przelewamy na blachę(25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 25 min . Studzimy . 

Masa jabłkowa :

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia . 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z  przestudzonymi galaretkami. 

Gdy galaretki z jabłkami zaczną tężeć wykładamy wszystko na upieczony i wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki. 


Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Cały czas miksując do śmietanki powoli wlewamy zimną rozpuszczoną żelatynę. 

Masę śmietanową rozprowadzamy na warstwie jabłek z galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki. 

 

Jabłecznik pod śniegową czapą

 

Smacznego ! 

wtorek, 06 listopada 2018

Jako dziecko bardzo lubiłam te grzebienie, chrupiąca wierzchnia warstwa a środek wypełniony powidłami. Wspaniałe wspomnienie dzieciństwa :) 

Przepis znalazłam u Kasi :) 

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Składniki :

500g mąki,

50g świeżych drożdży,

2 żółtka,

250g masła 

2 łyżki cukru,

½ szklanki letniego mleka,


Dodatkowo :


2 białka,

Powidła śliwkowe,

1 budyń waniliowy

400 ml mleka

cukier

 

Sposób przygotowania :

Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je razem z cukrem za pomocą miksera kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze 1 minutę. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy maślanej, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste i kleiste wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie gotujemy budyń w 400 ml mleka i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Dzielimy je na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy cienką warstwę powideł i łyżeczkę budyniu. Każdy prostokąt składamy i dokładnie zlepiamy jego brzegi. Jeden z brzegów prostokąta nacinamy, aby utworzył nam się grzebyk.

Przed pieczeniem grzebienie smarujemy pianą z białka i posypujemy cukrem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok.15 minut aż będą rumiane. 

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Drożdżowe grzebienie z budyniem i powidłami

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 134
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram