wtorek, 22 lipca 2014

To ciasto wypatrzyłam u Małej Cukierenki , zachwyciło mnie wyglądem i kompozycją smaków  . Nie zawiodłam się ! Dziś przepis przekazuję dalej zapewniając Was , że jest niesamowicie pyszne i warto je przygotować w sezonie owoców letnich . Ja przygotowałam je z czerwonymi porzeczkami , ale na pewno świetnie pasują do niego jagody , maliny , wiśnie czy nawet brzoskwinie ! Pieczcie , komponujcie smaki i napiszcie mi czy Wam także tak bardzo smakowało  :) 

 

kruche z porzeczkami

 

Składniki :

Kruche ciasto :

200g zimnego masła

3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 

3/4 szklanki cukru pudru

4 żółtka

 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki śmietanki

skórka starta z 1 cytryny



Beza:

4 białka

1 szklanka cukru

100g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo :

3-4 szklanki czerwonej porzeczki 

1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki . 

Beza :

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy , aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy .


Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia . 

Na ciasto wykładamy 2 szklanki czerwonej porzeczki , przesypujemy mąką i wysypujemy resztę porzeczek . 

Na owoce wykładamy kokosową bezę i wyrównujemy .

Mocno schłodzoną resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na wierzch ciasta . Dodatkowo możecie wierzch posypać delikatnie kruszonką , ale nie jest to konieczne :)

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. 60 minut .

 

kruche z porzeczkami

 

kruche z porzeczkami

 

kruche z porzeczkami

 

Smacznego !  


Porzeczkowo mi 2014

14:58, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 lipca 2014

Piękne , gorące lato sprzyja pieczeniu pysznych bochenków chleba :) Dziś zapraszam na chleb na zakwasie z dodatkiem aromatycznej pietruszki i tartego parmezanu . Pięknie wyrośnięty , z chrupiącą skórką , a wnętrzem miękkim i delikatnym . Polecam gorąco ! 

 

chleb z pietruszka

 

Składniki :

2  łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego ) 

10g świeżych drożdży 

250 ml letniej wody 

500g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soli

pół szklanki posiekanej natki pietruszki

3 płaskie łyżki tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go (3 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki letniej wody) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki . 

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy mąkę . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki )  , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut . 

Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , posiekaną natkę pietruszki , tarty parmezan oraz ponownie po łyżce mąki . 

Ciasto wyrabiamy ręcznie , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 45 minut .  Po ostatnim składaniu ciasto formujemy i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) . 

Piekarnik nagrzewamy do 230ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą . 

Chleb przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i obkładamy listkami zielonej pietruszki . Posypujemy odrobiną parmezanu i nacinamy ostrym nożem . 

Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku po czym zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze 30 minut .

Studzimy na kratce . 

 

chleb z pietruszką

 

chleb z pietruszka

 

chleb z pietruszka

 

chleb z pietruszka

 

Smacznego ! 

 

Przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" , prowadzonych w lipcu przez Łucję z blogu ,,Fabryka Kulinarnych Inspiracji "

 

piątek, 18 lipca 2014

Kolejna wakacyjno - letnia propozycja na przepyszny obiad , który jest niesamowicie pysznym wspomnieniem z dzieciństwa . Uwielbiałam gdy mama robiła na obiad zupę owocową , koniecznie z makaronem :) Jedliśmy ją gdy jeszcze całkiem nie ostygła , a po obiedzie w ramach deseru lub jako przekąska w przerwie na zabawę , wypijaliśmy resztę kubkami na zimno :) W taki sposób do kolacji znikał wielki gar zupy :) Dziś gdy moje dzieci nie za bardzo są za takimi obiadami :/ , cały garnek jest dla mnie .... siadam w altanie , słońce praży , a ja chłodzę się pyszną zupą owocową , wspomnienia wracają , aż chce się zdjąć sandały i pobawić w ogrodzie w gonito :) 

 

zupa owocowa

 

Składniki :

2 litry wody 

1 szklanka poziomek

0,5 szklanki jagód

1 szklanka malin

1 szklanka wiśni 

2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 0,5 szklanki zimnej wody

makaron

 

Sposób przygotowania :

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu .

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie owoce , wcześniej umyte , a wiśnie wydrylowane . Doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy cukier . Wlewamy sok z cytryny i gotujemy całość na małym ogniu ok. 10 minut . Po tym czasie sprawdzamy czy zupa jest dostatecznie słodka i w razie czego jeszcze dosładzamy .

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującej się zupy . Gotujemy jeszcze 3 minuty , po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia  . 

Podajemy z ulubionym makaronem . 

 

zupa owocowa

 

Smacznego ! 

W wiśniowym sadzie 2014

czwartek, 17 lipca 2014

Uwielbiany przez dzieciaki , bez sztucznych barwników , aromatów i konserwantów . Bardzo łatwy w przygotowaniu a jakże smaczny :) Polecam wszystkim ! 

 

kisiel

 

Składniki :

( na 2 porcje )

0,5 szklanki porzeczek ( można użyć więcej )

1,5 szklanki wody 

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej + 0,5 szklanki zimnej wody

 

Sposób przygotowania :

Owoce zalewamy wodą i stawiamy na gaz . Gotujemy kilka minut aż owoce stracą barwę i będą całkiem miękkie . Zdejmujemy z ognia i całość przecieramy przez sitko . Sok wstawiamy ponownie na gaz i dodajemy cukier , doprowadzamy do wrzenia po czym zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie . Energicznie mieszamy a następnie przelewamy do pucharków . Studzimy . 

 

kisiel

 

Smacznego ! 

Tagi: porzeczki
18:57, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (1) »
środa, 16 lipca 2014

Sezon na owoce leśne w pełni ! Dziś mam dla Was propozycję na pyszne kruche babeczki , wypełnione po brzegi jagodowym serkiem i jagodami . Przysmak nie tylko dla dzieci :) Polecam ! 

 

jagodowe babeczki

 

Składniki :

Ciasto :

250g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

125g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 żółtko 

1 łyżeczka soku z cytryny 

skórka otarta z połowy cytryny 

2 łyżki śmietanki 

 

Masa serowo-jagodowa :

300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego

1 żółtko

2 białka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki żelatyny

2 szklanki jagód 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny .

Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy koła , którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki do babeczek . Ciasto nakłuwamy widelcem , wykładamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut do złotego koloru . Studzimy na kratce .

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .

Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .

Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus , zostawiając trochę do dekoracji .

Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy . 

Masą serowo-jagodową napełniamy upieczone babeczki . Schładzamy w lodówce minimum godzinę . Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami . 

 

jagodowe babeczki

 

jagodowe babeczki

 

jagodowe babeczki

 

Smacznego ! 


Słodkie jagodowe lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 76
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!