sobota, 06 lutego 2016

Tłusty Czwartek wszakże już minął, ale mimo to stwierdziłam, że przepis na  hiszpańskie churros powinien znaleźć się na blogu. Dla mnie osobiście nie ma nic lepszego w karnawale od pączków, ale moi domownicy zajadali się tym hiszpańskim przysmakiem :) 

Korzystałam z przepisu Dorotki :)

 

Churros

 

Składniki :

( na ok. 30 sztuk )

240 ml wody

50 g masła

2 łyżki cukru demerara

szczypta soli

1 i 1/8 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 jajka, średniej wielkości

 

Dodatkowo :

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę, wymieszaną z cynamonem. Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia . 

Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami. Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. 

Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej wyciskamy paski ciasta o długości ok. 10 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron. 

Osuszamy na ręczniku papierowym, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Można dodatkowo podać z roztopioną czekoladą lub masą kajmakową. 

 

Churros

 

Churros

 

Churros

 

Smacznego ! 

piątek, 05 lutego 2016

Zawsze chciałam zrobić tort z lalką Barbie, ale nigdy nie miałam okazji. Jakiś czas temu udało mi się zrealizować taki właśnie tort.

Biszkopt waniliowy, przełożony waniliowym kremem budyniowym, dżemem i owocami.

Wierzch oczywiście to lukier plastyczny.

 

Tort Zimowa Księżniczka

 

Tort Zimowa Księżniczka

 

Tort Zimowa Księżniczka

 

  

czwartek, 28 stycznia 2016

Niedawno imieniny obchodził mój mąż i młodszy synek. Taki mocno czekoladowy tort jest zawsze idealny na takie okazje. Krem czekoladowy jest przygotowany na bazie kremu budyniowego, taki lubimy najbardziej :) Biszkopt kakaowy dodatkowo możecie skropić kawą, ja ze względu na dzieci, biszkopt nasączyłam herbatą. Do dekoracji użyłam czekoladowych drzewek zrobionych z roztopionej czekolady i paluszków. Całość w zimowym klimacie oprószona wiórkami kokosowymi.

Polecam serdecznie ! 

 

Tort czekoladowy

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao


 

Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

200 g masła 

100 ml śmietanki kremówki

200 g gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo :

150 g konfitury wiśniowej

150 g orzechów włoskich

mocna herbata lub kawa do nasączenia biszkoptu

 

Polewa czekoladowa :

100 g mlecznej czekolady

100 ml śmietanki kremówki 

1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Studzimy w piekarniku.

 

Krem czekoladowy :

 Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Składniki na krem  ( oprócz masła, śmietanki i czekolady ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem, a następnie wlewamy śmietankę i roztopioną, przestudzoną czekoladę.

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy na której będzie serwowany i skrapiamy kawą lub herbatą. Na blacie biszkoptowym rozsmarowujemy 1/3 kremu czekoladowego. Na kremie układamy posiekane orzechy.

Następnie kolejny blat biszkoptowy, poncz, krem i konfitura. Ostatni blat również skrapiamy herbatą i całość pokrywamy resztą kremu czekoladowego. Wierzch dekorujemy polewą z roztopionej czekolady, śmietanki i masła. Na końcu tort ozdabiamy czekoladowymi drzewkami i wiórkami kokosowymi. 

Całość schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.  

 

Tort czekoladowy

 

Tort czekoladowy

 

Tort czekoladowy 

Smacznego ! 

wtorek, 26 stycznia 2016

Bardzo często przygotowuję domowe hamburgery. Oprócz ulubionych warzyw dodatkiem do naszych burgerów był ketchup i majonez. Niedawno na blogu u Kasi znalazłam przepis na wyśmienity sos do hamburgerów. Od tej pory jest on naszym ulubionym sosem i dodatkiem nie tylko do hamburgerów, idealnie sprawdza się do tortilli lub do zwykłych kanapek :)

 

Sos do hamburgerów

 

Składniki :

3 łyżki majonezu 

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 ogórek konserwowy

1 mała cebula 

płaska łyżeczka musztardy

2 spore szczypty czosnku w proszku

2 spore szczypty słodkiej papryki 

1/2 łyżeczki octu winnego 

0,5 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania :

Ogórek konserwowy oraz cebulę ucieramy na tarce o małych oczkach. Można również zmielić je w blenderze. 

Do ogórka i cebuli dodajemy resztę składników i mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 

 

Sos do hamburgerów

 

Sos do hamburgerów

 

Smacznego ! 

piątek, 22 stycznia 2016

Szczerze mówiąc....dawno nie jadłam tak znakomitej zupy :) Bardzo intensywny smak, trochę przypominający rybę po grecku. Pięknie wygląda i doskonale rozgrzewa.

Korzystałam z przepisu Izy i Olgi, w przepisie podaję składniki i proporcje, których ja użyłam do zrobienia tej zupy.

 

Pomidorowa zupa rybna

 

Składniki :

( na 4 duże lub 6 małych porcji )

 

800 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, sola itp.)

2 puszki pomidorów bez skóry lub 400 ml passaty pomidorowej

500 ml wywaru warzywnego lub bulionu

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

kawałek selera

biała część pora

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżeczka bazylii

2 liście laurowe

3-4 kulki ziela angielskiego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta chili

sok z ½ cytryny

sól, pieprz

100 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania :

Filety z ryby oczyszczamy, usuwamy ewentualne ości. Kroimy w kostkę,

oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy

do miski i wstawiamy do lodówki.


Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por, cebulę i

czosnek szatkujemy.


W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę i czosnek.

Do cebuli dodajemy tarte warzywa : marchew, pietruszkę, seler oraz por.

 Smażymy do miękkości często mieszając. 


Do warzyw dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki oraz

koncentrat pomidorowy.  Mieszamy. Dodajemy przyprawy : paprykę w

proszku, chili, bazylię, ziele angielskie i liście laurowe.


Następnie wlewamy bulion. Gotujemy ok. 10 minut. 


Do zupy dodajemy kawałki ryb. Gotujemy pod przykryciem przez 15-20

minut aż ryba będzie miękka. 


Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku a także jeśli potrzeba

odrobiną cukru. 


Jeżeli lubicie można dodać śmietanki, ale nie jest to konieczne. 

 


Pomidorowa zupa rybna

 

 

Pomidorowa zupa rybna

 

Smacznego !

  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 117
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram