czwartek, 22 czerwca 2017

Ciasto idealne na niespodziewanych gości, szybkie i bezproblemowe. Dodatek serka bądź gęstej śmietany sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a za sprawą białej czekolady doskonale skomponuje się z kwaskowym rabarbarem. Polecam serdecznie.

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Składniki :

( forma 22x33 cm )

2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml )

0,5 szklanki cukru

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150g serka waniliowego (typu Danio) lub kwaśnej śmietany

0,5 szklanki oleju

200g białej czekolady (roztopiona i przestudzona )

kilka łodyg rabarbaru

 

Sposób przygotowania :

W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy na największych obrotach, aż będą jasne i puszyste. Do ubitych jajek dodajemy olej i serek. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Na końcu wlewamy roztopioną i przestudzoną białą czekoladę.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 45-50 minut. 

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Smacznego !

 

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, aromatyczne, orzechowe ciasto, przełamane kwaskowym rabarbarem i słodką warstwą delikatnego budyniu. Całość oprószona cukrem pudrem. Ciasto idealne na każde popołudnie. Polecam !

Przepis znalazłam TUTAJ

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Składniki :

Kruche ciasto :

350 g mąki pszennej

100 g orzechów laskowych ( może być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku)

220 g  zimnego masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

175 g cukru trzcinowego lub białego

1 średnie jajko

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka imbiru  (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

 

Budyń :

600 ml mleka

65 g budyniu bez cukru

60 g cukru

 

Dodatkowo :

500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki)

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki imbiru  (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3 . Większą częścią ciasta wykładamy spód blachy 20/30 cm i podpiekamy w piekarniku  nagrzanym do 180º C przez 15 minut.  1/3 ciasta wkładamy ponownie do lodówki.

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.

Na podpieczonym cieście układamy pokrojony rabarbar wymieszany uprzednio z cukrem, mąką i przyprawami.

Na owoce wykładamy ugotowany budyń. Na koniec resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na warstwę budyniu.  

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 45-50 minut. 

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Smacznego ! 

16:16, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 maja 2017

Sezon szparagowy w pełni, zatem zapraszam na pyszne i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Danie to jest bardzo pyszne i pożywne, smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub podane na zimno w formie sałatki.

Polecam serdecznie :) 

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Składniki :

(na 4 porcje)

1 szklanka suchej kaszy pęczak

1 filet z piersi kurczaka 

pęczek zielonych szparagów

pół główki młodej kapusty

1 łyżka masła

sól, pieprz 

łyżeczka cukru

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (złocista lub gyros)

1 łyżka oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Do garnka wlewamy 1 litr wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kaszę i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 20 minut aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Odcedzamy. 

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzamy. Do garnka dodajemy masło, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Mieszamy, (kapustę można jeszcze delikatnie podsmażyć).

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone w kawałki szparagi. Smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy. 

Do garnka z ugotowaną i odcedzoną kaszą dodajemy kapustę a następnie kurczaka ze szparagami. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Przed podaniem można opcjonalnie posypać tartym parmezanem. 

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Smacznego ! 

środa, 12 kwietnia 2017

Obawiałam się, że nie zdążę umieścić tego przepisu przed Świętami, a wierzcie mi ta babka jest warta przygotowania, a przepis musi iść w świat ;)

Bardzo cytrynowa, wilgotna i za razem puszysta. Zachwyciła nas smakiem i zniknęła w oka mgnieniu.

Oryginalny przepis jest na dużą babkę, ja zmniejszyłam składniki o połowę i wyszła mi jedna średniej wielkości babka i jedna malutka, idealna do koszyczka wielkanocnego. 

Bardzo polecam na zbliżające się Święta.

 

Babka cytrynowa

 

Składniki :

(na jedną średnią lub dwie małe formy do babki )

100g masła

150g cukru

165g mąki pszennej

120 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

skórka z 2  niewoskowanych cytryn

 

Dodatkowo :

sok z dwóch cytryn

60g cukru

 

cukier puder do oprószenia 

 

 

Sposób przygotowania :

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. 

Dodajemy proszek do pieczenia, a następnie na przemian w trzech turach mąkę i mleko. 

Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny. 

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, do suchego patyczka. 

W garnuszku umieszczamy przelany przez sitko sok z obu cytryn, dodajemy cukier i podgrzewamy tak by cukier się rozpuścił. Odstawiamy. 

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w formie na blat i patyczkiem robimy kilka dziurek. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy sok z cytryn i pozostawiamy do wystudzenia. 

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. 

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Smacznego ! 

 

 

Tagi: babka cytryny
11:07, paula.20.06 , Wielkanoc
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 marca 2017

Przyszła wiosna, a z nią słońce tak wyczekiwane, tak utęsknione. Za niedługo na straganach pojawią się pierwsze krajowe warzywa i owoce, a na stołach zagoszczą pyszne wiosenne sałatki. Ale jak narazie mam dla Was przepis na zupę pełną warzyw, niestety jeszcze tych mrożonych lub zeszłorocznych, które zamknęłam w słoiczki. Zupa jest gęsta i sycąca. 

Polecam bardzo serdecznie.

 

Pomidorowa zupa ze szpinakiem i tortellini

 

Składniki :

(na 6 porcji)

1 łyżka oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 marchewki

2 puszki krojonych obranych pomidorów (po 400g każda)

1 litr bulionu z kurczaka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 opakowanie pierożków tortellini (nadzienie dowolne)

mrożone lub świeże liście szpinaku ( ilość według uznania )

tarty parmezan do podania

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. 

Na koniec do zupy dodajemy pierożki tortellini i liście szpinaku. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż tortellini będą miękkie. 

Zupę podajemy z tartym parmezanem. 

 

Pomidorowa zupa ze szpinakiem i tortellini

*Inspiracja  

Smacznego ! 

 

14:29, paula.20.06 , zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 130
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram