piątek, 21 listopada 2014

Na wielu blogach przygotowania do Świat ruszyły pełną parą :) U mnie początek zwiastuje bardzo aromatyczna przyprawa korzenna. Wykorzystałam ją do zrobienia ciasta na Piernik Staropolski, który leżakuje już sobie od tygodnia w zimnej piwnicy, a wczoraj z moimi chłopakami zagnietliśmy ciasto na pierniczki, w niedzielę zaczynamy wypiekanie :) Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście ciasta na piernik, koniecznie to zróbcie, jeszcze zdążycie :) , ale przedtem zacznijcie od przyprawy, bogactwo aromatów Was urzeknie :)

Korzystałam z przepisu Renatki.

 

przyprawa korzenna

 

Składniki :

40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)

2 płaskie łyżki mielonego imbiru

1 ziarno gałki muszkatołowej lub opakowanie (ok. 10 g) mielonej

15 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki goździków

2 łyżeczki ziaren kolendry

15 strączków kardamonu w łupinach lub 10g mielonego

1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)

1-2 gwiazdy anyżu

 

Sposób przygotowania :

Korę cynamonu kruszymy, z gwiazdek anyżu wyłuskujemy nasionka. Ziarno gałki muszkatołowej trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki  nie zmielone ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku lub blenderze. 

Wszystko razem mieszamy i umieszczamy w szczelnym pojemniczku.

Z podanych składników otrzymałam 85g gotowej przyprawy.

 

przyprawa korzenna

 

przyprawa korzenna

 

Smacznego ! 



wtorek, 18 listopada 2014

Ryż z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała go przeważnie z musu z papierówek, układała na przemiennie z ryżem i zapiekała w piekarniku, obiad dla całej rodziny :)

Ja zrobiłam ryż bardziej jako deser lub słodkie śniadanie z lodówki :) Pyszne prażone jabłka z cynamonem i słodki ryż na mleku. Polecam serdecznie !

 

Ryż z jabłkami

 

Składniki :

( na 2 porcje )

0,5 szklanki ryżu (100g)

1,5 szklanki mleka (375 ml)

2 łyżeczki cukru

 

2 duże jabłka

2 łyżeczki cukru

pół łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Ryż wsypujemy do gotującego się mleka. Mieszamy często na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Dodajemy cukier. Gdy ryż będzie miękki i napęcznieje, zestawiamy z ognia.

Jabłka myjemy i obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu. Prażymy ok. 5 minut, zestawiamy z ognia i dodajemy cynamon, mieszamy, przekładamy do pucharków lub miseczek. Na jabłka wykładamy ugotowany ryż. Wierzch posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Ryż z jabłkami

 

Smacznego !

08:58, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 17 listopada 2014

Ostatnia w tym roku propozycja na przetwory :) Pyszna konfitura, która została przygotowana z nadmiaru ogrodowych winogron ;), z dodatkiem słodkich gruszek i czekolady. Smakuje wyśmienicie. Polecam !

 

konfitura z winogron

 

Składniki :

2 kg ogrodowych winogron

1 kg gruszek

1 kg cukru

100g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Winogrona myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zgniatamy delikatnie aby puściły sok. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Gdy będą całkiem rozgotowane przecieramy całość przez sito, pozbywając się skórek i pestek. Przecier z winogron wstawiamy ponownie na gaz i dodajemy do niego pokrojone w kawałki lub starte na tarce gruszki. Gdy gruszki zmiękną,  dodajemy cukier. Konfiturę często mieszamy do czasu, aż osiągnie odpowiednią konsystencję ( ok. 1,5 godziny ). Na koniec  zdejmujemy konfiturę z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z owocami.  Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok.15 minut.

 

konfitura z winogron

 

Smacznego !

czwartek, 13 listopada 2014

Jabłecznik ten okazał się bardzo udanym eksperymentem :) Bardzo wilgotny i delikatny biszkopt. Słodkie i soczyste jabłka, które starłam na tarce i zmieszałam z galaretką, nie do końca stężałe delikatnie nasączyły ciasto. Wierzch ozdobiłam śmietanką o delikatnym cynamonowym smaku. 

Polecam ! 

 

jabłecznik

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka 

1  niepełna szklanka cukru ( 150g )

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ( 70g )

 

Masa jabłkowa :

2 kg jabłek

2 galaretki cytrynowe 

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

 

Masa śmietankowo- cynamonowa :

400 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania całej mąki . Ciasto przelewamy na blachę(25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 25 min . Studzimy . 

 

Masa jabłkowa :

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia . 

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon, cukier i wystudzone galaretki. 

Tężejącą masę jabłkową wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. 

Całość wstawiamy do lodówki . 

 

Masa śmietankowo-cynamonowa :

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cynamonem. 

Cały czas miksując do śmietanki powoli wlewamy zimną rozpuszczoną żelatynę. 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na stężałej masie jabłkowej robimy ozdobne kleksy ;) Można również masę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Całość dobrze schłodzić. Wierzch można oprószyć cynamonem. 

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

Smacznego ! 

środa, 05 listopada 2014

Uwielbiam leczo ! W sezonie paprykowym zaopatruję się w to pyszne warzywo kilogramami. Mrożę, wekuję, marynuję i robię leczo. Leczo, które po przygotowaniu zamrażam. Zimą po powrocie z długiego spaceru, nie ma nic lepszego od gorącego, pikantnego lecza :) Raz, dwa i gotowe ! Wystarczy podgrzać.

Ale nie tylko paprykowe leczo jest pyszne ... wczoraj zrobiłam leczo dyniowe, nie zabrakło w nim papryki oczywiście, ale dominującym składnikiem w tym daniu jest dynia. Pikantna, aromatyczna potrawa, która rozgrzeje w największe chłody :) Polecam !  

 

dyniowe leczo

 

Składniki :

( na 4 porcje )

0,5 kg dyni (obranej i wypestkowanej)

3 duże żółte papryki

2 kiełbasy wędzone (typu jałowcowa, myśliwska) 

1 duża cebula

4 pomidory ( opcjonalnie można użyć pomidorów z puszki lub 3 łyżki koncentratu )

sól, pieprz

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

0,5 łyżeczki mielonej kolendry

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki kurkumy

szczypta cynamonu

szczypta ostrej mielonej papryki

olej do smażenia 

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną cebulkę i podsmażamy. Następnie kroimy kiełbaskę i dodajemy do garnka. Mieszając podsmażamy do zrumienienia. Zmniejszamy gaz i dodajemy pokrojoną paprykę , dynię oraz pomidory(bez skóry). Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli lubicie leczo mocno rozgotowane należy dusić odrobinę dłużej, ja lubię jak warzywa są chrupiące. 

Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem. 

 

dyniowe leczo

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 89
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!