czwartek, 31 stycznia 2013

 

Mam w domu małego Makaroniarza :) Uwielbia makaron pod każdą postacią , a najbardziej na świecie Spagetti , choć by się waliło i paliło raz w tygodniu musi być na obiad Spagetti :)

 

spagetti

 

Składniki :

300g makaronu Spagetti

300g mięsa mielonego

pół małej cebulki

2 łyżki oleju

4 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżki mąki

1 łyżeczka oregano

sól , pieprz

 

spagetti

 

Sposób wykonania :

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie . Odcedzamy .

W głębokiej patelni podsmażamy na oleju poszatkowaną cebulkę , dodajemy mięso mielone . Smażymy kilka minut . Doprawiamy solą i pieprzem . Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z pół litra zimnej wody i wlewamy do mięsa . Zagotowujemy . Dosypujemy oregano . Mąkę rozrabiamy w szklance zimnej wody i zagęszczamy sos energicznie mieszając .

Gorącym sosem polewamy makaron , posypujemy startym parmezanem i podajemy .

 

spagetti

 

Smacznego ! 

Tagi: makaron
22:29, paula.20.06 , dania obiadowe
Link Komentarze (1) »
środa, 30 stycznia 2013

 

Deser przepyszny .... robiłam go po raz pierwszy i jestem zachwycona . Delikatny , słodki , śmietankowy z pysznym sosem truskawkowym . Pycha.....

 

panna cotta

 

Składniki :

330ml śmietanki kremówki

330ml mleka 3,2%

laska wanilii ( lub ekstrakt )

4 łyżki cukru

3 łyżeczki żelatyny

 

Sos:

Mrożone truskawki

2 łyżki cukru pudru

ewentualnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

 

panna cotta

 

Sposób wykonania :

Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody . Do garnka wlewamy śmietanę , mleko , cukier i laskę wanilii . Zagotowujemy . Gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Laskę waniliową wyciągamy . Gorącą śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną ( nie gotujemy ) . Można lekko przestudzić . Wlewamy do miseczek lub filiżanek i wkładamy do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc . Aby łatwo wyjąć deser z foremek , moczymy naczynie przez 10 sekund w gorącej wodzie , przykładamy talerzyk i obracamy . 

Truskawki wkładamy do rondelka dolewamy łyżkę wody i gotujemy . Dosypujemy cukier puder i mieszamy . Gotujemy przez 10 min. Truskawki rozduszamy widelcem lub miksujemy w blenderze . Gdy sos jest za rzadki zagęszczamy go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą . Chwilkę gotujemy . Studzimy . 

Zimnym sosem polewamy gotową Panna Cottę .

Podajemy od razu .

 

panna cotta

 

panna cotta

 

Smacznego !

Tagi: truskawki
15:06, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (4) »
wtorek, 29 stycznia 2013

 

Dzisiaj danie obiadowe . Szybkie , pożywne i bardzo smaczne . W oryginalnym przepisie jest sam makaron z sosem , ja dodałam do sosu parówki , można też dodać pokrojoną szynkę lub kurczaka . Polecam !

 

makaron

 

Składniki :

300g makaronu fusilli ( świderków ) u mnie razowy

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

0,5 szklanki wywaru z kurczaka

0,5 szklanki gęstej śmietanki 18%

sól i pieprz do smaku

0,5 szklanki tartego sera Parmezan

2 cienkie parówki

 

makaron

 

Sposób wykonania :

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie . Odcedzamy .

Roztapiamy masło w rondelku , rozprowadzamy w nim mąkę tworząc zasmażkę . Dolewamy wywar i śmietankę , dodajemy przyprawy . Gotujemy na małym ogniu , ciągle mieszając do zagęszczenia sosu . Dodajemy starty ser i pokrojone parówki , gotujemy jeszcze przez 2 minuty . 

Gotowym sosem polewamy makaron . Podajemy .

 

makaron

 

Smacznego !

poniedziałek, 28 stycznia 2013

 

Po wczorajszych ciasteczkach pozostał wielki niedosyt , więc dzisiaj trochę uproszczona wersja ciasteczek cytrynowych : waniliowo-śmietankowe kruche z cukrem :)

 

serduszka

 

Składniki :

130g mąki pszennej

60g miękkiego masła

1 żółtko

1 łyżka śmietanki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

serduszka

 

Sposób wykonania :

Wszystkie składniki łączymy razem , zagniatamy w kulę i wkładamy na pół godzinki do lodówki . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy foremką ciasteczka, każde ciasteczko maczamy w cukrze i lekko dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 10-12 min. na złoty kolor . 

 

serduszka

 

serduszka

 

Smacznego !

niedziela, 27 stycznia 2013

 

W niedzielne popołudnie dobrze jest zjeść coś słodkiego .... Pyszne , kruche ciasteczka o niesamowitym cytrynowym smaku i aromacie , który wypełni każdy zakamarek Waszego domu . Spróbujcie koniecznie :)


ciasteczka cytrynowe

 

Składniki :

130g mąki pszennej

60g miękkiego masła

1 żółtko

1 łyżka śmietanki

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połówki cytryny

 

Dodatkowo :

2 łyżki cukru pudru

sok z połówki cytryny

skórka z cytryny


ciasteczka cytrynowe

 

Sposób wykonania :

Wszystkie składniki zagniatamy szybko na elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 20 min . do lodówki . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy foremką dowolne kształty . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 10-12 min . na złoty kolor . Gdy ciasteczka wystygną lukrujemy ,przygotowanym z soku z połówki cytryny i cukru pudru lukrem . Na końcu ciasteczka obsypujemy startą skórką cytrynową .


ciasteczka cytrynowe

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram