piątek, 31 stycznia 2014

Dziś propozycja zdrowego deseru ;) . Zdrowy za sprawą kaszy jaglanej , która zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów . 

Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe . Stąd jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych . 

Ja połączyłam ją z frużeliną wiśniową oraz kremem z serka mascarpone , wyszedł pyszny deser który można serwować zarówno na podwieczorek , jak i na drugie śniadanie . 

Polecam ! 

 

deser jaglany

 

Składniki :

( na 2 porcje )

3/4 szklanki kaszy jaglanej 

2 szklanki mleka 

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 

 

Frużelina wiśniowa :

2 szklanki mrożonych wiśni 

pół szklanki cukru 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

 

125g serka mascarpone

pół szklanki śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru 

 

kandyzowane wiśnie do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy  najpierw w zimnej wodzie a następnie przepłukujemy kaszę wrzątkiem ( w ten sposób pozbawimy kaszę goryczki ) .

Przekładamy kaszę do garnuszka z grubym dnem i zalewamy mlekiem . Wstawiamy na gaz i gotujemy kaszę do miękkości . Pod koniec dodajemy cukier . Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków .

Wiśnie rozmrażamy w rondelku na gazie razem z cukrem . Gdy owoce zaczną się rozpadać dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Energicznie mieszamy aż powstanie gęsty sos . Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy owoce na przygotowaną wcześniej kaszę . Pucharki odstawiamy do lodówki na 30 minut . 

Serek mascarpone , śmietankę oraz cukier przekładamy do miski i ubijamy na sztywny krem . Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy deser . Na końcu ozdabiamy kandyzowaną wiśnią . Całość schładzamy ok. 1 godziny w lodówce . 

 

deser jaglany

 

deser jaglany

 

deser jaglany

 

Smacznego ! 


czwartek, 30 stycznia 2014

Uproszczona wersja klasycznych gołąbków , zawijanych w kapuściane liście . Smak bardzo zbliżony za sprawą wkrojonej kapusty . Propozycja na obiad , szybki , smaczny i pożywny . Aksamitny sos pomidorowy dopełnia smak całego dania . Polecam ! 

 

gołąbki bez zawijania

 

Składniki :

500g mięsa mielonego 

pół małej główki kapusty białej

1 jajko

pół szklanki bułki tartej

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

olej do smażenia 

 

Sos pomidorowy :

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka wody

2 łyżeczki mąki pszennej lub śmietanki kremówki

sól , pieprz , cukier do smaku

1 łyżeczka oregano ( opcjonalnie )

 

Sposób przygotowania :

W misce mieszamy mięso , poszatkowaną drobno kapustę , jajko , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy  . Dobrze zagniatamy rękoma , gdy masa jest zbyt rzadka ( ciężko się ją formuje ) dodajemy trochę bułki tartej , która wchłonie nadmiar wilgoci i łatwiej uformujemy kulki . 

Formujemy zgrabne kulki , okrągłe lub owalne i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor . 

Po usmażeniu wyciągamy mięso na talerz , a na patelnię wlewamy koncentrat pomidorowy rozmieszany w zimnej wodzie . Mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku . Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą lub śmietanką . Chwilę gotujemy , po czym do sosu wkładamy upieczone wcześniej mięso . Podajemy gorące .

 

gołąbki bez zawijania

 

Smacznego ! 

wtorek, 28 stycznia 2014

Obłędnie pomarańczowe , aromatyczne ciasto , uwielbiane przez moje dzieci . Puszyste i wilgotne , a do tego bardzo szybko się je robi :) Przepis wypatrzyłam na blogu mojej imienniczki , za który bardzo dziękuję :)

Polecam serdecznie ! 

 

ciasto pomaranczowe

 

ciasto pomaranczowe

 

Składniki :

 2 pomarańcze

3/4 szkl cukru

1/2 szkl oleju

3 jajka

2 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania :

W misce łączymy ze sobą skórkę startą z dwóch pomarańczy oraz 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy cukier, olej i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy  np. przy pomocy trzepaczki, szpatułki lub miksera na niskich lub średnich obrotach.  Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki jedynie do połączenia się składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (22/10 ) i pieczemy w 180ºC przez ok 45-50 minut, do suchego patyczka. 

 

ciasto pomaranczowe

 

ciasto pomaranczowe

 

ciasto pomaranczowe

 

Smacznego ! 

22:29, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 26 stycznia 2014

Delikatne i puszyste jak obłoczki , wprost rozpływają się w ustach . Dzięki temu ,że są pieczone w piekarniku a nie w głębokim tłuszczu , można rzec , że są dietetyczne ;) Do nadziania można użyć konfitury lub dżemu , ja tym razem postanowiłam napełnić je budyniem , wyszło smacznie i lekko . Przepis znalazłam na stronie ,, Słodkie Fantazje " .

Polecam serdecznie ! 

 

paczki pieczone

 

Składniki : 

( na ok. 30 sztuk )

40g świeżych drożdży 

2 szklanki ciepłego mleka

4,5 szklanki mąki pszennej tortowej

0,5  szklanki cukru

4 łyżki roztopionego masła

2 jajka

 

Dodatkowo :

1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

cukier puder do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Mąkę pszenną przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku  . Dodajemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy , pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy  na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki . Na każdym krążku nakładamy po łyżeczce ugotowanego wcześniej budyniu , zlepiamy formując kulki i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia . Zachowujemy odstępy ponieważ pączki sporo rosną .   Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 13-15 minut . 

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem .

 

paczki pieczone

 

paczki pieczone

 

paczki pieczone

 

Smacznego ! 

piątek, 24 stycznia 2014

Dziś chciałabym pokazać Wam niezwykły tort , jaki miałam przyjemność robić z okazji 15 urodzin dla kuzyna moich dzieci . Jest to postać z gry komputerowej .

Podstawą tego tortu jest biszkopt przełożony kremem budyniowym o smaku waniliowym oraz malinami .

Cały wierzch zrobiony jest z lukru plastycznego .  

 

minecraft

 

minecraft

 

Wszystkie przepisy jak zrobić poszczególne elementy tortu znajdziecie tutaj :

biszkopt

krem budyniowy

lukier plastyczny

 

minecraft

 

Smacznego !  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram