czwartek, 28 lutego 2013

 

Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażalce i znalazłam 3 kg mrożonych wiśni z ogródka mojej sąsiadki .... no nie byłabym sobą gdybym ich od razu nie wykorzystała do czegoś pysznego :) . Ciasto czekoladowe z wiśniami już zrobiłam , czas na deser ! Niebiański deser ..... 

 

wiśnia

 

Składniki :

1 wiśniowa galaretka

2 szklanki mrożonych wiśni

500ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Do dekoracji użyłam kandyzowanych czereśni , ale można użyć wiśni mrożonych lub w sezonie świeżych .

( na 4 pucharki )

 

wiśnia

 

Sposób przygotowania :

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozlewamy na dno pucharków . Schładzamy by galaretka stężała .

Wiśnie wrzucamy do rondelka , dolewamy odrobinę wody i rozmrażamy . Dosypujemy cukru i mieszamy . Do wytworzonego soku z wiśniami wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie . Mieszamy utworzony kisiel wiśniowy . Schładzamy .

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .

Na stężałą galaretkę wykładamy po łyżce śmietany , na śmietanę wykładamy schłodzony sos wiśniowy , następnie znowu śmietankę , z której robimy kopczyk . Na czubku dekorujemy kandyzowaną czereśnią lub wiśnią .

Schładzamy min. pół godziny w lodówce .

 

wiśnia

 

wiśnia

 

Smacznego !

środa, 27 lutego 2013

 

Danie jednogarnkowe , nadające się zarówno na obiad jak i na kolację . Przepis mam jeszcze z zeszytu mojej mamy , która bardzo często robiła fasolkę po bretońsku na kolację . Do tego chrupiący chlebek .....pycha !

Polecam Wszystkim .

 

fasolka

 

Składniki :

0,5 kg fasoli ( u mnie 2 puszki z fasolką , czerwona + biała )

2 kiełbasy polskie pieczone

300g boczku wędzonego

300g mięsa z karkówki ( pominęłam )

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

sól , pieprz , cukier do smaku

olej do smażenia

 

fasolka

 

Sposób przygotowania :

Jeśli mamy fasolę surową to dzień wcześniej namaczamy ją w wodzie .

Napęczniałą fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości .

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulkę i  sprasowany czosnek . Dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę ( mięso ) . Podsmażamy . Następnie dodajemy odcedzoną fasolkę . Całość zalewamy rozrobionym w wodzie koncentratem pomidorowym . Mieszamy i doprawiamy do smaku . Jeśli sos wydaje nam się za rzadki , zagęszczamy go odrobiną mąki rozrobioną w zimnej wodzie .

Podajemy na ciepło .

 

fasolka

 

fasolka

 

Smacznego !  

wtorek, 26 lutego 2013

 

Te muffinki mają wywołać wiosnę .... smakują jak piękny słoneczny dzień , gdy ptaki śpiewają , a w powietrzu unosi się cudowny zapach wszystkiego co budzi się do życia ... ale się rozmarzyłam ;) , ale muffinki na prawdę polecam ....

Inspiracja - mojewypieki.com

 

muffananas

 

Składniki :

( na 12 sztuk )

1,5 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 duże jajko

100 ml maślanki ( ja dałam jogurt gruszkowy )

80 ml syropu ananasowego ( z puszki po ananasach )

pół szklanki oleju

pół szklanki płatków owsianych ( ja dałam szklankę musli )

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250g ananasów z puszki ( pokrojonych )

 

Do posypania :

Płatki migdałowe 

Cukier demerara ( pominęłam )

 

muffananas

 

Sposób przygotowania :

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki : mąkę , cukier , proszek do pieczenia i musli . W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki : roztrzepane jajko , jogurt , syrop ananasowy i olej . Łączymy razem zawartość obu naczyń , tylko do połączenia się składników . Dodajemy pokrojone ananasy .

Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Na wierzchu każdą babeczkę posypujemy płatkami migdałowymi .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 25 min. 

 

muffananas

 

muffananas

 

Smacznego !

poniedziałek, 25 lutego 2013

 

Makaron to jest fantastyczna sprawa , pyszny , zdrowy , a odmian i rodzajów jest tyle , że nie wiadomo na jaki się zdecydować ;) .

Dziś wybrałam na obiad makaron wstęgi Tagiatelle , do tego mięsko z indyka i niezawodny sos z pieczarkami ........doskonałe ....

 

tagiatelle

 

Składniki :

Opakowanie makaronu wstęgi Tagiatelle

400g pieczarek

500g medalionów z indyka

natka pietruszki

sól , pieprz

olej do smażenia

mała cebulka

2 łyżki śmietanki 18%

łyżka mąki + woda do zagęszczenia sosu ( niekoniecznie )

 

tagiatelle

 

Sposób przygotowania :

Makaron gotujemy w osolonej wodzie .

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy poszatkowaną cebulkę . Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię . Doprawiamy solą i pieprzem . Smażymy do miękkości .

W garnuszku gotujemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki . Gdy zmiękną dodajemy je do mięsa . Chwilę dusimy pod przykryciem . Dodajemy natkę pietruszki i śmietankę . Mieszamy . Łyżkę mąki rozrabiamy z  zimną wodą i dolewamy do mięsa z pieczarkami zagęszczając sos . W razie potrzeby dodajemy jeszcze soli i pieprzu . 

Podajemy od razu polewając sosem makaron .

 

tagiatelle

 

Smacznego !

niedziela, 24 lutego 2013

 

To czekoladowe cudo upatrzyłam na http://pieczarkamysia.blox.pl , jest niesamowicie czekoladowe a dzięki kwaskowemu posmakowi wiśni jest doskonałe w smaku .

Każda niedziela powinna upływać w towarzystwie tego ciasta . 

Polecam .

 

czeko-wiśnia

 

Składniki :

125g masła

100g gorzkiej czekolady

155ml wody

12g kakao

0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

170g cukru

0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 jajka

150g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

większa szczypta soli

szklanka mrożonych wydrylowanych wiśni

 

Polewa czekoladowa:

100g mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

 

czeko-wiśnia

 

Sposób przygotowania :

Masło , czekoladę , wodę , kakao ,kawę i cukier umieścić w rondelku . Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników . Odstawić na 15-20 min. do ostudzenia .

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą . Do czekoladowej mieszanki dodać ekstrakt i jajka , zmiksować . Dodać mąkę . Miksować ok. minuty , aż masa stanie się gładka . Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 20 cm lub do keksówki , posypać równomiernie wiśniami . Piec przez ok. 45 min. w temp. 170ºC  ( podczas pieczenia mrożone wiśnie przenikają przez całe ciasto nadając mu cudowny smak )

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu , mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji . Gotowe , przestudzone ciasto polewamy czekoladową polewą . Można ozdobić wiśniami lub jak ja kandyzowanymi czereśniami .

 

czeko-wiśnia

 

czeko-wiśnia

 

Smacznego !

16:43, paula.20.06 , ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram