czwartek, 28 lutego 2013
Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażalce i znalazłam 3 kg mrożonych wiśni z ogródka mojej sąsiadki .... no nie byłabym sobą gdybym ich od razu nie wykorzystała do czegoś pysznego :) . Ciasto czekoladowe z wiśniami już zrobiłam , czas na deser ! Niebiański deser .....
Składniki : 1 wiśniowa galaretka 2 szklanki mrożonych wiśni 500ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji użyłam kandyzowanych czereśni , ale można użyć wiśni mrożonych lub w sezonie świeżych . ( na 4 pucharki )
Sposób przygotowania : Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozlewamy na dno pucharków . Schładzamy by galaretka stężała . Wiśnie wrzucamy do rondelka , dolewamy odrobinę wody i rozmrażamy . Dosypujemy cukru i mieszamy . Do wytworzonego soku z wiśniami wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie . Mieszamy utworzony kisiel wiśniowy . Schładzamy . Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem . Na stężałą galaretkę wykładamy po łyżce śmietany , na śmietanę wykładamy schłodzony sos wiśniowy , następnie znowu śmietankę , z której robimy kopczyk . Na czubku dekorujemy kandyzowaną czereśnią lub wiśnią . Schładzamy min. pół godziny w lodówce .
Smacznego !
środa, 27 lutego 2013
Danie jednogarnkowe , nadające się zarówno na obiad jak i na kolację . Przepis mam jeszcze z zeszytu mojej mamy , która bardzo często robiła fasolkę po bretońsku na kolację . Do tego chrupiący chlebek .....pycha ! Polecam Wszystkim .
Składniki : 0,5 kg fasoli ( u mnie 2 puszki z fasolką , czerwona + biała ) 2 kiełbasy polskie pieczone 300g boczku wędzonego 300g mięsa z karkówki ( pominęłam ) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól , pieprz , cukier do smaku olej do smażenia
Sposób przygotowania : Jeśli mamy fasolę surową to dzień wcześniej namaczamy ją w wodzie . Napęczniałą fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulkę i sprasowany czosnek . Dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę ( mięso ) . Podsmażamy . Następnie dodajemy odcedzoną fasolkę . Całość zalewamy rozrobionym w wodzie koncentratem pomidorowym . Mieszamy i doprawiamy do smaku . Jeśli sos wydaje nam się za rzadki , zagęszczamy go odrobiną mąki rozrobioną w zimnej wodzie . Podajemy na ciepło .
Smacznego !
wtorek, 26 lutego 2013
Te muffinki mają wywołać wiosnę .... smakują jak piękny słoneczny dzień , gdy ptaki śpiewają , a w powietrzu unosi się cudowny zapach wszystkiego co budzi się do życia ... ale się rozmarzyłam ;) , ale muffinki na prawdę polecam .... Inspiracja - mojewypieki.com
Składniki : ( na 12 sztuk ) 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko 100 ml maślanki ( ja dałam jogurt gruszkowy ) 80 ml syropu ananasowego ( z puszki po ananasach ) pół szklanki oleju pół szklanki płatków owsianych ( ja dałam szklankę musli ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250g ananasów z puszki ( pokrojonych )
Do posypania : Płatki migdałowe Cukier demerara ( pominęłam )
Sposób przygotowania : W jednym naczyniu mieszamy suche składniki : mąkę , cukier , proszek do pieczenia i musli . W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki : roztrzepane jajko , jogurt , syrop ananasowy i olej . Łączymy razem zawartość obu naczyń , tylko do połączenia się składników . Dodajemy pokrojone ananasy . Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Na wierzchu każdą babeczkę posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 25 min.
Smacznego !
poniedziałek, 25 lutego 2013
Makaron to jest fantastyczna sprawa , pyszny , zdrowy , a odmian i rodzajów jest tyle , że nie wiadomo na jaki się zdecydować ;) . Dziś wybrałam na obiad makaron wstęgi Tagiatelle , do tego mięsko z indyka i niezawodny sos z pieczarkami ........doskonałe ....
Składniki : Opakowanie makaronu wstęgi Tagiatelle 400g pieczarek 500g medalionów z indyka natka pietruszki sól , pieprz olej do smażenia mała cebulka 2 łyżki śmietanki 18% łyżka mąki + woda do zagęszczenia sosu ( niekoniecznie )
Sposób przygotowania : Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy poszatkowaną cebulkę . Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię . Doprawiamy solą i pieprzem . Smażymy do miękkości . W garnuszku gotujemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki . Gdy zmiękną dodajemy je do mięsa . Chwilę dusimy pod przykryciem . Dodajemy natkę pietruszki i śmietankę . Mieszamy . Łyżkę mąki rozrabiamy z zimną wodą i dolewamy do mięsa z pieczarkami zagęszczając sos . W razie potrzeby dodajemy jeszcze soli i pieprzu . Podajemy od razu polewając sosem makaron .
Smacznego !
niedziela, 24 lutego 2013
To czekoladowe cudo upatrzyłam na http://pieczarkamysia.blox.pl , jest niesamowicie czekoladowe a dzięki kwaskowemu posmakowi wiśni jest doskonałe w smaku . Każda niedziela powinna upływać w towarzystwie tego ciasta . Polecam .
Składniki : 125g masła 100g gorzkiej czekolady 155ml wody 12g kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 170g cukru 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 150g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia większa szczypta soli szklanka mrożonych wydrylowanych wiśni
Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania : Masło , czekoladę , wodę , kakao ,kawę i cukier umieścić w rondelku . Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników . Odstawić na 15-20 min. do ostudzenia . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą . Do czekoladowej mieszanki dodać ekstrakt i jajka , zmiksować . Dodać mąkę . Miksować ok. minuty , aż masa stanie się gładka . Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 20 cm lub do keksówki , posypać równomiernie wiśniami . Piec przez ok. 45 min. w temp. 170ºC ( podczas pieczenia mrożone wiśnie przenikają przez całe ciasto nadając mu cudowny smak ) Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu , mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji . Gotowe , przestudzone ciasto polewamy czekoladową polewą . Można ozdobić wiśniami lub jak ja kandyzowanymi czereśniami .
Smacznego ! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
KATEGORIE
KONTAKT
PRZELICZNIK WAG
ULUBIONE
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |