piątek, 28 lutego 2014

Po wczorajszym szaleństwie z pączkami , dzisiaj poza dodatkowymi kilogramami ;) mamy do spożytkowania białka , które nam zostały po pieczeniu pączków . Polecam wykorzystać je do zrobienia takiego oto deseru . Pyszna , puszysta truskawkowa pianka , a z wierzchu galaretka , która powstaje w iście magiczny sposób ;) 

 

truskawkowe ptasie mleczko

 

Składniki : 

7 białek 

200g cukru

1 galaretka truskawkowa 

2 łyżeczki żelatyny 

woda 

kilka biszkoptów

 

Sposób przygotowania :

Szklaną dużą miskę wykładamy folią spożywczą .

W jednej szklance wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę . Dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się . 

Cukier wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby przykryła cukier . Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy  tak by tylko zaczęły się pienić. Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C).  Kiedy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas delikatnie ubijając białka. Dolewamy też galaretkę z żelatyną.  Zwiększamy obroty i ubijamy na prawie sztywno. Gotową piankę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i układamy na niej biszkopty . Wstawiamy do lodówki do stężenia. , najlepiej na całą noc . 

Rano zauważymy iż część galaretki spłynęła na spód miski :) . Bierzemy duży talerz i wykładamy na niego naszą kopułę , obracając miskę do góry nogami . Dzięki folii łatwo wyskoczy :) , folię zdejmujemy . Możemy udekorować truskawkami i podawać .  

Piankę przechowujemy w lodówce . 

 

truskawkowe ptasie mleczko

 

truskawkowe ptasie mleczko


Smacznego ! 


Lekkie desery bez piekarnika

12:33, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (4) »
czwartek, 27 lutego 2014

Z racji , że na blogu nie ma (jeszcze) osobnej kategorii na Tłusty Czwartek , postanowiłam spisać Wam wszystkie przepisy na pączki w jednym wpisie . Będzie Wam łatwiej i szybciej znależć przepis , który Was zainteresuje . Życzę miłego i bardzo tłustego czwartku :) 

 

paczki  Delikatne pączki pieczone z budyniem 

 

paczki   Pączki z konfiturą 

 

paczki  Gniazdka - pączki hiszpańskie 

 

paczki  Puszyste Oponki serowe 

 

paczki  Pieczone doughnuts 

 

paczki  Mini Pączki z serka homogenizowanego 

 

 

Smacznego ! 

 

Tagi: pączki
08:46, paula.20.06
Link Komentarze (1) »
środa, 26 lutego 2014

Oj , jak ja lubię takie desery :) Szybkie w przygotowaniu i tak niebiańsko pyszne .

Polecam ! 

 

deser bananowy

 

bananowy deser

 

Składniki :

( na 2 porcje ) 

kilka sztuk ciasteczek kakaowo-orzechowych 

2 banany 

kilka kropel soku z cytryny

szklanka śmietanki kremówki 36%

1 łyżka cukru pudru 

pół szklanki posiekanych orzechów

 

Sposób przygotowania :

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem . Do pucharków kruszymy ciasteczka ( 1-2 na pucharek ) , na ciasteczka wykładamy śmietankę , następnie układamy pokrojone banany , które skrapiamy sokiem z cytryny . Banany posypujemy orzeszkami a następnie znowu kruszymy ciasteczka , na to śmietana itd . :) Kolejność warstw jest dowolna , ostatnią warstwą jest bita śmietana z pokruszonymi orzeszkami . Deser przechowujemy w lodówce . 

Do tego deseru świetnie pasowałby likier orzechowy , możecie spróbować go dodać , ale ja ze względu na dzieci z niego zrezygnowałam . 

 

deser bananowy

 

deser bananowy

 

deser bananowy

 

Smacznego ! 


Lekkie desery bez piekarnika

poniedziałek, 24 lutego 2014

Uwielbiam zupy ! W moim domu rodzinnym moja mama często gotowała nam różne zupy , oczywiście my jako dzieci zawsze kręciliśmy nosem na taki obiad , ale mój tata był strasznym ich amatorem . Kapuśniak był jedną z takich zup , z dużą ilością warzyw , mięsem i wędzonym boczkiem .  Pychota ! Dawno już jej nie gotowałam ..... smaki dzieciństwa wróciły :) 

 

kapuśniak

 

Składniki :

250g łopatki 

250g wędzonego boczku

400g kapusty kiszonej

4 marchewki 

1 korzeń selery

2 korzenie pietruszki 

1 pora 

4 ziemniaki

3 ząbki czosnku

ziele angielskie

liście laurowe

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka majranku

sól i pieprz 

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku umieszczamy oczyszczone mięso i boczek i zalewamy wodą do połowy objętości . Wstawiamy na gaz , wrzucamy ziele angielskie , czosnek(posiekany) i liście laurowe , gotujemy ok. 30 minut . W tym czasie kroimy wszystkie warzywa . Kapustę płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie i szatkujemy . Pokrojone warzywa dodajemy do wywaru . Następnie dodajemy kapustę oraz wszystkie przyprawy . Gotujemy aż warzywa będą miękkie . Boczek wyciągamy i kroimy w kostkę , po czym ponownie dorzucamy go do zupy . Doprawiamy solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest gdy parę godzin postoi i smaki się przegryzą , a na drugi dzień jest obłędna :) Polecam !

 

kapuśniak

 

kapuśniak

 

Smacznego !  

10:01, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 23 lutego 2014

Przez jednych nazywane pączkami hiszpańskimi , inni nazywają je wiedeńskimi , u nas w Poznaniu są to gniazdka :) . Puszyste w środku , z wierzchu chrupiące , wykonane z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie czy karpatkę , wprost rozpływają się w ustach . Warto je przygotować na zbliżający się tłusty czwartek :) Polecam ! 

 

pączki hiszpańskie

 

Składniki : 

( na ok. 25 sztuk )

200g mąki pszennej ( 1,5 szklanki )

1 szklanka wody

100g masła ( pół kostki )

szczypta soli 

4 jajka 

olej do smażenia 

 

Sposób przygotowania :

W garnuszku roztapiamy masło z wodą i szczyptą soli . Doprowadzamy do wrzenia i cały czas gotując na małym ogniu , jednym ruchem wsypujemy do garnuszka mąkę . Energicznie mieszamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie i będzie tworzyło sklejoną ,, kluchę " ;) . Odstawiamy do wystudzenia . 

Zimne ciasto ucieramy kolejno z jajkami . Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką . Papier do pieczenia smarujemy olejem i na tak przygotowany papier wyciskamy krążki . Następnie nożyczkami wycinamy kwadraty , tak by każde gniazdko było na osobnym papierku . W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej ( 175º ) , każde gniazdko wkładamy na rozgrzany olej papierkiem do góry , delikatnie zdejmując go ( schodzi bardzo łatwo ) . Smażymy pączki na złoty kolor z każdej strony . Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym i lukrujemy . 

 

gniazdka

 

gniazdka

 

pączki gniazdka

 

Smacznego ! 


Tłusty czwartek 2014

Tagi: pączki
14:19, paula.20.06 , ciasteczka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram