piątek, 26 lutego 2016

Flan jest bardzo popularnym deserem w Meksyku, Hiszpanii i Portugalii. Ma bardzo delikatną, zwartą i kremową konsystencję. Deser niezwykle słodki, a tafla złocistego karmelu, która rozlewa się po przełożeniu flanu na talerzyk tylko potęguje słodycz tego niezwykłego przysmaku. 

Szczerze polecam zwłaszcza amatorom karmelu :)

Przepis pochodzi ze strony Ale Meksyk!

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Składniki :

( na 4 kokilki )

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru ( radzę pominąć )
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointrau (można zastąpić innym likierem)
  • łyżeczka esencji waniliowej (można dodać aromat)
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania :

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Należy pilnować by karmel się nie przypalił. Nie mieszamy, a tylko delikatnie przechylamy patelnią by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i będzie ciemno brązowy rozlewamy go do przygotowanych kokilek. Karmel po chwili całkiem zastygnie. 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Do misy miksera wbijamy jajka, żółtko i dodajemy resztę składników. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zacznie się mocno pienić. Masę mleczno-jajeczną przelewamy do kokilek z karmelem. Miseczki umieszczamy w żaroodpornej formie, do której nalewamy wrzątku ( do połowy wysokości kokilek). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez 35 minut. 

Po upieczeniu flan studzimy, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.  

Przed podaniem flan przekładamy na talerzyki, podważając brzegi i obracając kokilki do góry nogami. Karmel, który był na spodzie miseczek delikatnie rozlewa się po całym deserze.

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Smacznego !  

środa, 24 lutego 2016

Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zamiast kupować sklepowe biszkopty, które aż kipią od chemicznych dodatków, przygotujcie je sami. Zapewniam, że są sto razy lepsze w smaku i macie pewność, że nie ma w nich spulchniaczy, polepszaczy i konserwantów. Z podanej porcji zrobicie ok. 40 sztuk. To co nie zjecie można z powodzeniem zamrozić i użyć np. do deserów.

Polecam serdecznie.


Domowe biszkopty

 

Składniki :

4 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)

2 łyżki oleju rzepakowego 

 

Sposób przygotowania :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii, oraz olej.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.

Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki lub szprycy czy rękawa cukierniczego robimy krążki o średnicy 2 cm. Ciasto nakładamy "z górką", podczas pieczenia ciasto rozleje się odrobinę. 

Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch ciasta będzie lekko rumiany. 

 

Domowe biszkopty

 

Domowe biszkopty

 

Smacznego ! 

 


piątek, 12 lutego 2016

Bardzo lekkie i delikatne ciasto. Idealnie się sprawdzi jako coś słodkiego na Walentynki. Do tego malinowy mus w romantycznie różowym kolorze i romans wisi w powietrzu ;)

 Polecam :) 

 

Rolada z musem malinowym

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)

 

Mus malinowy :

500g mrożonych malin

500 ml śmietanki kremówki 30%

4 łyżeczki żelatyny 

0,5 szklanki cukru 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami. 

Ciasto wylewamy na możliwie największą blachę ( taką od piekarnika ), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch ciasta będzie lekko rumiany. 

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i jeszcze ciepły zawijamy (jak roladę) w ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Odstawiamy do przestudzenia.

 

Mus malinowy :

Maliny przekładamy do garnuszka. Dolewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Gdy maliny zaczną się gotować, zdejmujemy garnek z ognia ( jeżeli nie chcecie by w musie wyczuwalne były pestki należy w tym momencie przetrzeć maliny przez sitko a następnie ponownie zagotować ) , dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Maliny z żelatyną ( powstały syrop malinowy) odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy zimny syrop malinowy nie przerywając miksowania. Masę odstawiamy do lodówki do czasu aż zacznie tężeć.

Wystudzony biszkopt odwijamy ze ściereczki. Do środka przekładamy tężejący mus malinowy. Zawijamy roladę. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi malinami.  

 

Rolada z musem malinowym

 

Rolada z musem malinowym 

Smacznego !

środa, 10 lutego 2016

Meksykańskie Tacos to rewelacyjne, kolorowe danie, przygotowane z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej. Najczęściej Tacos podawane jest z mięsem wołowym, cebulą, czosnkiem, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami. U mnie wersja z kurczakiem cieszyła się większym powodzeniem i taką podaję Wam :)  W odróżnieniu od tortilli, które powinny być miękkie i elastyczne, tacos mają być chrupiące i sztywne. Dlatego przygotowuje się je z dodatkiem mąki kukurydzianej, a po upieczeniu na patelni, warto uformować je na ściereczce w kształt charakterystycznej muszli. 

 

Domowe Tacos

 

Składniki :

( na 10-12 sztuk )

Ciasto :

150 g mąki kukurydzianej

150 g mąki pszennej

około 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo :

2 filety z kurczaka 

olej do smażenia

sól, pieprz, czerwona mielona papryka, oregano, tymianek, kurkuma, sproszkowany czosnek ( możecie użyć Waszej ulubionej przyprawy do kurczaka )


kapusta pekińska

pomidory

czerwona papryka

kukurydza ( z puszki )

czerwona fasola ( z puszki )

 

Sos do tacos :

200 g jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

3 łyżki ketchupu

1 łyżeczka cukru

2 ząbki czosnku 

sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 30 minut by odpoczęło. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i przy pomocy np. miseczki wykrawamy placki o średnicy ok. 15 cm. 

Każdy placek smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po pół minuty z każdej strony. Po upieczeniu formujemy w muszlę i układamy na ściereczce do wystudzenia. 

 

Domowe Tacos

 

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przypraw. 

Składniki na sos mieszamy razem z rozgniecionym przez praskę czosnkiem.

Muszle do tacos faszerujemy kurczakiem i ulubionymi warzywami ( u mnie kapusta pekińska, czerwona papryka, pomidory, czerwona fasola, kukurydza ). Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy. 

 

Domowe Tacos

 

Domowe Tacos

 

Domowe Tacos

 

Domowe Tacos

 

Domowe Tacos

 

Smacznego ! 


poniedziałek, 08 lutego 2016

Niedawno u Beatki na blogu (Niebo na talerzu) pojawił się przepis na pasztet. Od razu wiedziałam, że przepis zrobi u mnie furorę :) Pyszny, zdrowy, najlepszy z pajdą świeżego domowego chleba.... nic więcej nie potrzeba. Za przepis dziękuję i posyłam go dalej :) 

 

Pasztet z indyka

 

Składniki :

(na 4-5 słoiczków 200 g)

700 g piersi z indyka

300 g wątróbki z indyka

50 g wędzonego boczku ( opcjonalnie )

3 cebule

2 ząbki czosnku

3-4 ziarenka pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

kulka ziela angielskiego i jałowca

szczypta estragonu i tymianku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

2 łyżki masła klarowanego 

 

Sposób przygotowania :

Mięso myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody i dusimy mięso pod przykryciem, do czasu aż będzie miękkie. 

Miękkie mięso przekładamy do miski. Na patelni od smażenia mięsa podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek z dodatkiem masła. 

Cebulę dodajemy do mięsa. Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej dwa razy, lub mielimy na pastę przy pomocy blendera. 

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy. Jeżeli pasztet wyda nam się za suchy możemy dodać do niego dwie łyżki oleju lub klarowanego masła. 

Pasztet przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać pasztet dłużej niż 2 tygodnie należy słoiczki poddać tyndalizacji, jak w przepisie na Mielonkę

 

Pasztet z indyka

 

Pasztet z indyka

 

Smacznego ! 

12:43, paula.20.06 , pasztety
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram