piątek, 22 lutego 2019

Pyszna i dość szybka wersja karnawałowych słodkości. Plasterki jabłek w delikatnym cieście, obtoczone cynamonowym cukrem.....to co, robimy kawę ?

Przepis znalazłam u Dorotki :)

 

Jabłka w cieście


Składniki :

Ciasto : 

300 g mąki pszennej

2 duże jajka

200 ml mleka

szczypta soli

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki)

 

Dodatkowo :


4 - 5 jabłek

cukier cynamonowy (wymieszać: 4 łyżki drobnego cukru + 4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka cynamonu)

olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na ciasto łączymy mikserem. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek. Jabłka obieramy, wydrążamy od góry gniazda nasienne i kroimy na 0,5 cm plastry (nie cieńsze, by się nie łamały w gęstym cieście).

Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu, jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia.

Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cynamonowym cukrze. 

 

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście

 

Smacznego ! 


piątek, 08 lutego 2019

Smalec przygotowałam na specjalne życzenie mojego męża i muszę Wam powiedzieć, że jest on zdecydowanie lepszy niż te kupione w sklepie. Dodatek cebuli i jabłka sprawił, że nabrał on lekko słodkiego a zarazem kwaskowego smaku.

Pajda chleba i nic więcej nie potrzeba :)

Przepis znalazłam u Olgi :) 

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Składniki :



800 g słoniny mielonej (bez skóry!)

3 duże cebule

3 duże jabłka

150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki

2 łyżeczki soli 

 

Sposób przygotowania :

Słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topimy na małym gazie przez około 20-30 minut (do czasu aż skwarki zaczną się rumienić). 

Do stopionej słoniny dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek.

Smażymy na małym ogniu przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Mieszamy delikatnie i smażymy 10-15 minut aż jabłka staną się na powierzchni szkliste.

Po delikatnym ostudzeniu przekładamy smalec do miseczek lub słoiczków i wstawiamy do lodówki. 

Przechowujemy do 2 tygodni.

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Smalec z cebulą i jabłkami

 

Smacznego ! 

Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram