piątek, 29 listopada 2013

Bardzo łatwe w przygotowaniu , miękkie i puszyste ! Muffinki są niezwykłym wypiekiem , można w nich praktycznie umieścić każde ciasto , od szarlotki po sernik :) Dziś w tych małych , poręcznych foremkach umieściłam smak piernika , obowiązkowo polane lukrem , ozdobione lukrowymi laseczkami , dają znak , że Święta coraz bliżej :) 

Przepis znalazłam u ,, Słodkiej Fantazji "

 

muffinki

 

Składniki :

( na 12 babeczek )

2 szklanki mąki

0,5 szklanki brązowego cukru

1 łyżka cynamonu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)

1 duże jajko

3/4 szklanki mleka

¼ szklanki oleju słonecznikowego

250 ml konfitury lub dżemu morelowego (lub innego)

 

Sposób przygotowania :

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu mieszamy jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy konfiturę/dżem. Odrobinę mieszamy (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury,  ale nie powinien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po upieczeniu muffinki lukrujemy .

 

muffinki

 

muffinki

 

muffinki

 

Smacznego ! 

środa, 27 listopada 2013

Zupa gęsta , sycąca i mega rozgrzewająca ! Jeśli jesteście zmarzluchami tak jak ja , będziecie jej fanami ! Kolejne danie z cyklu wspomnień z dzieciństwa :) Polecam ! 

 

krupnik

 

Składniki :

500 g łopatki wieprzowej lub żeberek

2 marchewki
1 pietruszka
pół pora
kawałek selera
4 ziemniaki
pół szklanki kaszy jęczmiennej
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
3 l bulionu lub wody
100 ml śmietanki 30% lub mleka 

 

 

Sposób przygotowania :

Mięso kroimy w kawałki i gotujemy z zielem angielskim  (4-5 ziarenek)  i liściem laurowym do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach ,  pora kroimy w drobne plasterki ,  a ziemniaki w kostkę .  Do mięsa dolewamy resztę wody lub bulionu  ( można wykorzystać domową kostkę ) ,  dodajemy warzywa i gotujemy około  20  minut.  Po tym czasie warzywa będą miękkie ,   więc można doprawić zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem .  Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do zupy ,  gotujemy jeszcze  15  minut .  Na koniec dodajemy słodką śmietankę lub w wersji light mleko  . 

 

krupnik

 

krupnik

 

Smacznego ! 

Tagi: warzywa zupa
10:15, paula.20.06 , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 listopada 2013

Niektórym może się wydać dziwne , połączenie ciasta orzechowego z jabłkami , ale wierzcie mi nic bardziej mylnego :) Jabłecznik ten jest bardzo delikatny , ciasto bardzo miękkie ale za razem kruche , dodatek masła orzechowego nie zabija smaku jabłecznika , orzechy są delikatnie wyczuwalne . Jabłka użyłam z domowej spiżarni , ale możecie użyć świeżych . Wierzch polałam lukrem i ozdobiłam pokruszonymi orzechami . Polecam serdecznie ! 

 

jabłecznik orzechowy

 

Składniki :

500g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

150g cukru pudru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 

150g masła

2 łyżki masła orzechowego 

2 jajka

6 łyżek śmietanki 18% ( lub mleka )

1 litrowy słoik prażonych jabłek ( lub świeżych jabłek + cukier + cynamon )

 

Dodatkowo :

lukier i posiekane orzechy

 

 

Sposób przygotowania :

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem , cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia , dokładnie siekamy z masłem . Jajka mieszamy ze śmietanką i wlewamy do miski z mąką . Szybko zagniatamy , pod koniec dodajemy masło orzechowe ( jeśli ciasto będzie się mocno kleiło do rąk można trochę podsypać mąką ) . Ciasto dzielimy na dwie równe części . Jedną częścią starannie wyklejamy dno blaszki (22/33cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawiamy na 30 minut do lodówki (resztę ciasta również schładzamy) . Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C i podpiekamy spód ok. 10 minut . Na podpieczony spód wykładamy prażone jabłka ( lub tarte świeże wymieszane z cukrem i cynamonem ) . Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem rozwałkowanym na wielkość blachy . Pieczemy w tej samej temperaturze ok. 45 minut , aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni . Upieczony jabłecznik polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami . 

 

jabłecznik

 

 

jabłecznik

 

 

jabłecznik

 

Smacznego ! 


sobota, 23 listopada 2013

Ja już na prawdę nie mogę się opanować ! Uwielbiam ten czas , czas Adwentu i oczekiwania na Boże Narodzenie :) Miałam wytrzymać do końca listopada , ale wszędzie już huczy od Świątecznych ozdób i świecidełek . Prawdę mówiąc nie czuję jeszcze tej niezwykłej atmosfery , ale myślę , że za kilka dni , gdy grudzień zagości w naszych domach , będziemy już bardzo wyrażnie czuć , że zbliżają się Święta :) Dziś mam dla Was fantastyczne lukrowe laseczki , wykonane z lukru plastycznego . W wolnym czasie można je przygotować , schować w suchym miejscu i użyć do ozdobienia Świątecznych wypieków . 

Podaję przepis na porcję lukru plastycznego , którym można ozdobić duży tort , tak więc jeśli już wyrobicie lukier podzielcie go sobie , weżcie tyle ile potrzebujecie a resztę możecie zamrozić zawinięte w woreczek i użyć innym razem .

 

laseczki

 

Składniki : 

800g cukru pudru ( 4 szklanki ) 

100g glukozy ( 0,5 szklanki )

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody ( 5 dużych łyżek )

czerwony barwnik spożywczy

dowolny aromat np.migdałowy

 

Sposób przygotowania :

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę ( można nad palnikiem ale trzeba uważać by się nie zagotowała ) . Dodajemy trochę cukru pudru , aromat i mieszamy . Masę przenosimy na stolnicę i stopniowo dodajemy resztę cukru pudru , wyrabiając rękoma . W trakcie wyrabiania można dodawać barwniki spożywcze ( ja dodaję zawsze tych proszkowych ). Ja tym razem masę zostawiłam białą , barwniki dodaję do wybranych kawałków lukru . Gdy masa będzie już dość plastyczna ( jakieś 20 minut wyrabiania ), odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego . Jedne zostawiamy białe a drugie łączymy z czerwonym barwnikiem spożywczym. Jeśli masa nam wysycha i staje się mało plastyczna należy ją podgrzać , można w dłoniach lub lekko podgrzać w mikrofalówce . Z białego kawałka masy robimy cieniutki wałeczek , tak samo robimy z masą w kolorze czerwonym . Wałeczki łączymy ze sobą , skręcając razem i rolując rękoma na stolnicy . Ucinamy wałeczek na dowolną długość a końcówkę zawijamy jak laseczkę . Odstawiamy , po chwili laseczka jest już sucha . 

 Masa szybko wysycha i twardnieje , więc pozostałą masę , którą mamy zamiar jeszcze użyć zawijamy w szczelny woreczek . To czego nie wykorzystamy ze spokojem możemy zamrozić i użyć w razie potrzeby .

Takie laseczki świetnie wyglądają jako ozdoby Świątecznych ciast lub zawieszone na choince . 

Już wkrótce opiszę jak zrobić ozdobne liście ostrokrzewu bez konieczności użycia specjalnych drogich wykrawaczek :) 

 

laseczki

 

laseczki

 

Smacznego !


piątek, 22 listopada 2013

Ciasto na ravioli robiłam chyba ze cztery razy , za każdym razem korzystałam z innego przepisu i za każdym razem ciasto było twarde i gumiaste :(  W końcu zdecydowałam się na zrobienie ravioli z wypróbowanego przeze mnie ciasta na pierogi . To był strzał w dziesiątkę ! Nie dodawałam jajek jak w innych przepisach lecz tylko 1 żółtko . Ciasto wyszło miękkie i delikatne , takie jak chciałam , do tego genialny farsz ze szpinakiem i serem ricotta ...... Pycha ! 



ravioli

 

 

Składniki na ciasto :

( ok. 23-25 sztuk )

2,5 szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

1 szklanka gorącej wody

1 żółtko 

 

Farsz :

220g mrożonego szpinaku w liściach

1 łyżka oleju

pół małej cebulki

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka tartego parmezanu 

150g sera ricotta

sól , pieprz do smaku

 

Dodatkowo :

tarty parmezan 

stopione masło

 

 

Sposób przygotowania :

 Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli oraz żółtko . Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ) . Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach , tak długo aż będzie elastyczne , gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.) . Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło .

W tym czasie przygotowujemy farsz . Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy szpinak . Smażymy tak długo aż szpinak się rozmrozi a woda odparuje . Do szpinaku dodajemy drobno posiekanej cebulki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę . Następnie dodajemy ser ricotta i dokładnie łączymy go ze szpinakiem . Na końcu dodajemy tarty parmezan oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy . 

Ciasto dzielimy na dwie części . Obydwie części wałkujemy na cienkie placki . Na jednym układamy farsz w niewielkich odstępach ( przerwy między farszem można lekko posmarować wodą  , by ciasto dobrze nam się skleiło ), a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta . Dociskamy i wycinamy kwadraciki nożem ( radełkiem ) . 

Przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie , do czasu aż zaczną wypływać na wierzch .

Podajemy polane stopionym masłem i posypane tartym parmezanem .

Pierogi po ugotowaniu i ostudzeniu można zamrozić , smakują idealnie . Również farsz ( jeśli zostanie ) można przełożyć do pojemniczka i zamrozić . 

 

ravioli

 

ravioli

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram