piątek, 28 listopada 2014

Odkąd na zewnątrz temperatury zaczęły spadać do zera (niekiedy nawet poniżej) bezustannie gotuję jakieś rozgrzewające zupy :) Dzisiaj mam dla Was przepis na gęstą, lekko pikantną zupę krem z marchewki. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Po jesiennym spacerze jest idealna.

Polecam ! 

 

krem z marchwi

 

Składniki :

( na 2-3 porcje )

0,5 kg marchwi

2 łyżki oleju

1 cebula

biała część pora

2 szklanki bulionu

sól , pieprz

szczypta imbiru

szczypta kurkumy

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

 

Grzanki :

2-3 kromki chleba (dowolnego)

1 łyżeczka masła

pół łyżeczki ziół prowansalskich

 

zielona pietruszka do podania

 

 

Sposób przygotowania :

W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulkę oraz pokrojonego w piórka pora. Podsmażamy kilka chwil, po czym dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy pod przykryciem ok.10 minut. Następnie wlewamy bulion. Gotujemy całość do czasu aż marchewka całkiem zmięknie.  Zdejmujemy z palnika i przy pomocy blendera ucieramy na krem. Wstawiamy ponownie na gaz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy resztę przypraw. Jeżeli konsystencja zupy wyda nam się za gęsta, możemy dolać trochę wody.

Chleb kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony chleb i zioła prowansalskie. Smażymy aż kosteczki będą chrupiące i lekko złote.

Zupę podajemy na gorąco z ziołowymi grzankami i posiekaną natką pietruszki.

 

krem z marchwi

 

Smacznego !

Tagi: marchew zupa
14:49, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 26 listopada 2014

Od pewnego czasu eksperymentuję z domowymi wędlinami :) Ta zdecydowanie góruje na innymi, sposobem przygotowania, smakiem i wilgotnością mięsa.  Do tego przepisu można użyć dowolnego mięsa, ja tym razem użyłam mięsa od szynki. Tę przygotowuję najczęściej, jest na prawdę pyszna ! 

Przepis znalazłam na blogu Kuchnia na wzgórzu.

Polecam !

 

domowa wędlina

 

Składniki :

2 kg mięsa ( u mnie szynka )

2 litry wody

1/3 szklanki soli

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

4 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

4 szt. ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kuminu

 

Sposób przygotowania :

Mięso myjemy i odkładamy do lodówki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy  w garnku (z majonezu utworzą się kuleczki ale tak ma być). Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy, od momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiamy tak na całą noc. Rano ponownie gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego ostudzenia. Wędlina jest gotowa do jedzenia. 

Po nocy w lodówce zawinięta w folię aluminiową szynka stała się krucha, wilgotna i pyszna :)

 

domowa wędlina

 

Smacznego !

poniedziałek, 24 listopada 2014

Ta zupa chodziła już za mną dłuższy czas. Wykorzystałam dzisiejszy zimny i deszczowy dzień na przygotowanie jej. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która w moim rodzinnym domu bardzo często ją gotowała, właśnie w takie jesienne i chłodne dni :)  Polecam !

 

zupa pieczarkowa

 

Składniki :

( na 2-3 porcje )

0,5 kg pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)

2 szklanki bulionu ( ok.400-500 ml )

sól, pieprz

2 łyżki słodkiej śmietanki

2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania :

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekana cebulkę. Podsmażamy do czasu, aż cebula się zeszkli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebulki. Podsmażamy na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Następnie wlewamy bulion. Gotujemy kolejne 10 minut. Do filiżanki odlewamy 3 łyżki zupy i do niej wlewamy śmietankę. Po czym zahartowaną śmietankę wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeżeli tak jak ja lubicie gęste zupy możecie zagęścić ją dodatkowo mąką rozmieszaną w filiżance wody :) 

Zupę podajemy z grzankami i natką pietruszki.

 

zupa pieczarkowa

 

Smacznego !

16:05, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 21 listopada 2014

Na wielu blogach przygotowania do Świat ruszyły pełną parą :) U mnie początek zwiastuje bardzo aromatyczna przyprawa korzenna. Wykorzystałam ją do zrobienia ciasta na Piernik Staropolski, który leżakuje już sobie od tygodnia w zimnej piwnicy, a wczoraj z moimi chłopakami zagnietliśmy ciasto na pierniczki, w niedzielę zaczynamy wypiekanie :) Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście ciasta na piernik, koniecznie to zróbcie, jeszcze zdążycie :) , ale przedtem zacznijcie od przyprawy, bogactwo aromatów Was urzeknie :)

Korzystałam z przepisu Renatki.

 

przyprawa korzenna

 

Składniki :

40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)

2 płaskie łyżki mielonego imbiru

1 ziarno gałki muszkatołowej lub opakowanie (ok. 10 g) mielonej

15 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki goździków

2 łyżeczki ziaren kolendry

15 strączków kardamonu w łupinach lub 10g mielonego

1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)

1-2 gwiazdy anyżu

 

Sposób przygotowania :

Korę cynamonu kruszymy, z gwiazdek anyżu wyłuskujemy nasionka. Ziarno gałki muszkatołowej trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki  nie zmielone ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku lub blenderze. 

Wszystko razem mieszamy i umieszczamy w szczelnym pojemniczku.

Z podanych składników otrzymałam 85g gotowej przyprawy.

 

przyprawa korzenna

 

przyprawa korzenna

 

Smacznego ! 



Wigilijny Piernik 2014

wtorek, 18 listopada 2014

Ryż z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała go przeważnie z musu z papierówek, układała na przemiennie z ryżem i zapiekała w piekarniku, obiad dla całej rodziny :)

Ja zrobiłam ryż bardziej jako deser lub słodkie śniadanie z lodówki :) Pyszne prażone jabłka z cynamonem i słodki ryż na mleku. Polecam serdecznie !

 

Ryż z jabłkami

 

Składniki :

( na 2 porcje )

0,5 szklanki ryżu (100g)

1,5 szklanki mleka (375 ml)

2 łyżeczki cukru

 

2 duże jabłka

2 łyżeczki cukru

pół łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Ryż wsypujemy do gotującego się mleka. Mieszamy często na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Dodajemy cukier. Gdy ryż będzie miękki i napęcznieje, zestawiamy z ognia.

Jabłka myjemy i obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu. Prażymy ok. 5 minut, zestawiamy z ognia i dodajemy cynamon, mieszamy, przekładamy do pucharków lub miseczek. Na jabłka wykładamy ugotowany ryż. Wierzch posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Ryż z jabłkami

 

Smacznego !

08:58, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram