środa, 25 listopada 2015

Kiedy na zewnątrz robi się coraz zimniej, dachy i drzewa pokrywa szron, odczuwam wzmożoną potrzebę rozgrzewających dań i zup. Dzisiaj mam dla Was przepis na taką właśnie bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową.

Jest przepyszna ! Polecam serdecznie :) 

Przepis znalazłam u Edyty.

 

Zupa gulaszowa

 

Składniki :

( na 4 porcje )

500 g wołowiny pokrojonej w kostkę (np. z łopatki, udźca)

olej lub oliwa

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki kminku

1 łyżka węgierskiej papryki w proszku (użyłam 1/2 łyżki papryki słodkiej i 1/2 pikantnej)

1 pietruszka

1 duży pomidor

2 duże ziemniaki lub kilka małych

2 marchewki

1 czerwona papryka

1 mała łyżeczka ostrej pasty paprykowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki – do podania

 

Sposób przygotowania :

Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek. Mieszamy.

Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut aż mięso lekko zbrązowieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie dodajemy pokrojonego pomidora oraz pokrojona w kostkę paprykę. Smażymy kolejne kilka minut.

Zdejmujemy całość z ognia i dodajemy sproszkowane papryki. Mieszamy a następnie wlewamy ok 1 litr wody. Wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy ok. 1,5 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy przez 20 minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz pastą paprykową.

Podajemy z natką pietruszki i ulubionym pieczywem.

 

Zupa gulaszowa

 

Zupa gulaszowa

 

Smacznego !



poniedziałek, 23 listopada 2015

Zasmakowaliśmy w tym kurczaku już kilka miesięcy temu... od tej pory przygotowywałam go już wielokrotnie, za każdym razem wychodzi fantastyczny ! Mięso jest soczyste w środku a z wierzchu ma delikatną, chrupiącą skórkę. Parujące piwo nawilża mięso kurczaka, ale nie zmienia jego smaku. Tak przygotowany kurczak nie tylko świetnie smakuje, podany w sąsiedztwie pieczonych warzyw i z odrobiną zieleniny idealnie nada się na niedzielny, rodzinny obiad lub wystawne Święta.

Polecam serdecznie !

Korzystałam z przepisu Asi i Natalii

 

Kurczak pieczony na butelce

 

Składniki :

1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg

2 łyżki roztopionego masła

1 czubata łyżka słodkiej papryki

1,5 łyżeczki chilli w proszku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 czubata łyżka majeranku

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 piwo w butelce



Sposób przygotowania :

Kurczaka dobrze oczyszczamy i usuwamy szyję i kuper. Osuszamy delikatnie i nacieramy roztopionym masłem a następnie wszystkimi przyprawami za wyjątkiem czosnku. Czosnek rozgniatamy praską i nacieramy nim całe wnętrze kurczaka. Całość zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na noc ( na ok. 12 godzin ).

 

Kurczak pieczony na butelce


Przed pieczeniem z butelki od piwa usuwamy wszystkie etykiety. Otwieramy ją i nadziewamy kurczaka na butelkę. Kurczaka wstawiamy do brytfanki lub do naczynia żaroodpornego z wyższym brzegiem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C (grzanie góra-dół). Pieczemy przez 1,5 godziny. Na ostatnie 20 minut włączamy termoobieg, żeby kurczak dopiekł się dobrze z każdej strony.

Każdy kilogram kurczaka piecze się 1 godzinę. Jeżeli będziemy mieć więc 2-kilogramowego kurczaka, musimy go piec 2 godziny.

Po upieczeniu wyciągamy kurczaka z piekarnika i zostawiamy go na ok. 20 minut, zanim go pokroimy. Kurczak będzie dzięki temu bardziej soczysty, soki pozostaną w środku. A gorąca butelka uchroni go przed schłodzeniem.

 

Kurczak pieczony na butelce

 

Kurczak pieczony na butelce

 

Smacznego !



Tagi: kurczak
16:20, paula.20.06 , dania obiadowe
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 listopada 2015

Już jakiś czas temu znalazłam przepis na te urocze ciasteczka, niestety ciągle nie miałam czasu by je przygotować. Zupełnie nie byłam świadoma jak szybko się je robi. Jeżeli tak jak ja macie przygotowane w słoikach prażone jabłka, przygotowanie tych ciastek zajmie Wam dosłownie kilka minut ! Ciasteczka są idealne do popołudniowej kawy lub na przekąskę w szkole lub pracy. Polecam !

Przepis znalazłam TUTAJ.


Ciasteczka z jabłkami i owsianą kruszonką

 

Ciasteczka z jabłkami i owsianą kruszonką

 

Składniki :

(na ok. 24 sztuki )

1 rolka ciasta francuskiego

1 l. słoik prażonych jabłek

 

Owsiana kruszonka :

2 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki brązowego cukru

1 szklanka płatków owsianych górskich

200g masła ( roztopionego )


*szklanka o pojemności 250 ml


 

Sposób przygotowania :

Formę do muffinek smarujemy masłem ( można za pomocą pędzelka posmarować odrobiną roztopionego wcześniej masła ).

Z ciasta francuskiego wycinamy koła wielkości odpowiadającej średnicy naszej formy do babeczek. Krążki ciasta umieszczamy w formie. Następnie na cieście umieszczamy po 1 łyżce prażonych jabłek.

Kruszonkę przygotowujemy z mąki, cukru, brązowego cukru, płatków owsianych i roztopionego masła. Składniki suche mieszamy razem i wlewamy roztopione masło. Mieszamy łyżką do uzyskania średniej grubości okruchów.

Przygotowaną kruszonkę wykładamy na warstwę prażonych jabłek ( 1 łyżka na każde ciastko ) Dociskamy.

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180º C ) i pieczemy przez 30 minut. 

Po lekkim wystudzeniu można ciasteczka wyciągnąć z formy ( ja pozostawiłam je w formie na noc, rano z łatwością je wyciągnęłam ).

 

Ciasteczka z jabłkami i owsianą kruszonką

 

Ciasteczka z jabłkami i owsianą kruszonką

 

Ciasteczka z jabłkami i owsianą kruszonką

 

Smacznego !

poniedziałek, 09 listopada 2015

Pyszne jesienne ciasteczka. Chrupiące ciasto skrywające w swym wnętrzu kawałeczki jabłek z cynamonem oraz słodkim karmelem. Idealne ciasteczka do szkoły, pracy lub do popołudniowej kawki. Polecam !

Przepis znaleziony TUTAJ

 

Ciasteczka z jabłkami i karmelem

 

Składniki :

( na ok. 25-30 sztuk )

4 szklanki* mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200g masła

1 szklanka śmietanki 18% ( 250 ml )

 

Dodatkowo :

5-6 dużych jabłek

1 łyżka soku z cytryny

0,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki cukru

ok. 10 szt. karmelowych cukierków (krówki, iryski lub 2 łyżki masy kajmakowej)

1 jajko i cukier kryształ na wierzch ciasteczek

 

*szklanka o pojemności 250 ml

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto łączymy razem w kulę. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Składamy ciasto na 3 jak w przypadku ciasta francuskiego, a następnie ponownie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinamy koła o śr. 5 cm.

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do jabłek dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon.

Na jednym krążku ciasta umieszczamy łyżeczkę jabłek i pokrojone karmelowe cukierki ( lub odrobinę masy kajmakowej ) , nakrywamy drugim krążkiem ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi za pomocą widelca.

Ciasteczka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. 

 

Ciasteczka z jabłkami i karmelem

 

Ciasteczka z jabłkami i karmelem

 

Ciasteczka z jabłkami i karmelem

 

Ciasteczka z jabłkami i karmelem

 

Smacznego !

 

czwartek, 05 listopada 2015

Tort ten przygotowałam specjalnie na siódme urodzinki mojego synka. Był kulminacyjnym punktem na jego urodzinowym przyjęciu. Dzieciom bardzo się podobał i niesamowicie szybko został zjedzony :)

Wnętrze Minionka to waniliowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, bananami i warstwą dżemu truskawkowego.

Wierzch wykonany został z lukru plastycznego.

 

Tort Minionek

 

Tort Minionek

 

Tort Minionek

 

Tort Minionek

 
1 , 2
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram