czwartek, 30 listopada 2017

Puszysty i delikatny, z kremowym wykończeniem, ciemnym ciasteczkowym spodem oraz ciasteczkami dodanymi do masy serowej. Gratka dla każdego sernkiomaniaka ;)

 

Sernik z ciasteczkami Oreo

 

Składniki :

(forma o średnicy 26 cm)

Spód:

150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem)

2 łyżki roztopionego masła

 

Masa serowa :

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki

 

Krem śmietankowy:

250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Spód :

Ciasteczka blendujemy z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy. Schładzamy. 

Masa serowa :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Miksujemy do połączenia się składników, ale nie za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. 

Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. W masę wciskamy ciasteczka Oreo, delikatnie je zatapiając.

Pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzamy w lodówce przez około 12 godzin.

Krem śmietanowy :

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Śmietankę i serek ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder.

Kremem i ciasteczkami dekorujemy wierzch sernika. 

 

Sernik z ciasteczkami Oreo

 

Sernik z ciasteczkami Oreo

 

Sernik z ciasteczkami Oreo

 

Sernik z ciasteczkami Oreo

*Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

 

Smacznego ! 

Tagi: Oreo sernik
08:44, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (2) »
środa, 15 listopada 2017

Jesienią takie dania smakują najlepiej.....smaczne, bezproblemowe, rozgrzewające. Polecam na jesienne chłody. 

Przepis znaleziony u Kasi

 

Biała kiełbasa pieczona z fasolą

 

Składniki :



600g surowej białej kiełbasy,
200g suchej fasoli białej drobnej (u mnie 100g białej i 100g czerwonej)
150g boczku,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka majeranku,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
2 szklanki wody z gotowania fasoli,
Sól,
Pieprz,
Szczypta cukru,
Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej fasolę płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie. Zostawiamy na 12-24h. W dniu gotowania fasolę umieszczamy w garnku wraz z wodą z jej moczenia, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 30 minut od zagotowania. Fasolę odcedzamy, a wodę z gotowania zachowujemy.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim jedną posiekaną cebulę i pokrojony w kosteczkę boczek. Następnie dodajemy białą kiełbasą i smażymy na rumiano z każdej strony. Kiełbasę z boczkiem i cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie na patelni szklimy kolejną posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i wodę z moczenia fasoli i zagotowujemy. Do wina dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy podgotowaną fasolę i całością zalewamy białą kiełbasę.

Danie nakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 140ºC , pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie sos jest zredukowany a danie pyszne i aromatyczne. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Biała kiełbasa pieczona z fasolą

 

Smacznego ! 

Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram