poniedziałek, 30 grudnia 2013

Połączenie niezwykle udane , masa makowa , sernik i kruche ciasto . Po listopadowych Rogalach Świętomarcińskich zostało mi trochę masy makowej , zamroziłam ją z myślą o babeczkach lub ciasteczkach , ostatecznie masa świetnie się nadała do tarty . Jeśli nie macie białego maku , możecie użyć zwykłego niebieskiego lub po prostu kupcie gotową masę makową . Tarta wyszła znakomita ! Polecam serdecznie ! 

 

tarta

 

Składniki :

 

Na ciasto kruche :

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru pudru

150g zimnego masła

2 żółtka

skórka otarta z połowy cytryny

 

Masa serowa :

250g twarogu półtłustego

230 ml śmietanki kremówki

150g cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka ( osobno żółtka i białka )

sok z połowy cytryny 

 

Masa makowa ( użyłam 350g bo tyle mi zostało z rogali świętomarcińskich , lecz Wy możecie użyć więcej ) 


Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto kruche łączymy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez pół godziny w lodówce .

Schłodzone ciasto wałkujemy na placek , którym wykładamy spód formy na tartę , uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Ponownie schładzamy .

Twaróg , śmietankę , żółtka , połowę cukru pudru , sok z cytryny i mąkę miksujemy na gładką masę . Białka ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru i ponownie chwilę ubijamy .

Pianę delikatnie mieszamy z masą serową .

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 10 minut . 

Ciasto studzimy i rozsmarowujemy na nim masę makową . Następnie wylewamy na to masę serową .

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-40 minut , aż wierzch ładnie się zarumieni . Studzimy w piekarniku . 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem .

 

tarta

 

tarta

 

tarta

 

Smacznego ! 

sobota, 28 grudnia 2013

Druga propozycja na moim blogu na pyszne paszteciki drożdżowe do barszczu . Przepis na te paszteciki znalazłam u Pieczarki Mysi , dziękuję Saro , są fantastyczne . Zachowują świeżość nawet drugiego i trzeciego dnia . Farsz można sobie dowolnie zmieniać , ja zrobiłam z kapustą i pieczarkami , moje ulubione :) Maczane w barszczu są po prostu genialne !  Polecam serdecznie ! 

 

paszteciki

 

paszteciki

 

Składniki :

Ciasto :

450 g mąki

30 g drożdży

2 żółtka

200 g ciepłego mleka

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Farsz :

 0,5 kg kapusty kiszonej

300g  pieczarek 

łyżka masła

1 liść laurowy

2 kuleczki ziela angielskiego 

sól i pieprz 


Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

sezam lub kminek

 

Sposób przygotowania :

Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotowujemy nadzienie.

Pieczarki i kroimy w kostkę. Dusimy na ogniu aż zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodajemy przyprawy , masło i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażymy około 20 minut. Całkowicie studzimy .

Podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 / 45 cm. Dzielimy go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska układamy nadzienie i zawijamy w długi rulonik, na końcu sklejamy ciasto na całej długości łączenia. Powtarzamy to z resztą pasków.

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na papier ruloniki (zachowujemy odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem kroimy każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem lub siemieniem . 

Zostawiamy na 30 minut do napuszenia .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25 minut do złotego koloru . 

Całkowicie studzimy i kroimy na kawałki w miejscach nacięć . 

 

paszteciki

 

paszteciki

 

paszteciki

 

Smacznego ! 


piątek, 27 grudnia 2013

Barszcz jest jak bigos , każdy przygotowuje go na swój sposób :) Przeglądając przepisy nie spotkałam dwóch takich samych , bardzo mi się to podoba :) . Barszcz to również taka potrawa , przy której możemy eksperymentować ze smakiem , za sprawą przypraw barszcz może być pikantny lub łagodny , słodki lub kwaskowy . Mój barszcz jest bardzo buraczany ;) bo zrobiony z 4 kg buraków , słodko - kwaśny , taki właśnie lubimy :)

Z podanych składników otrzymałam 5 litrów barszczu .

 

barszcz

 

Składniki :

4 kg buraków

400g wędzonki ( łopatki , boczku )

5 liści laurowych

1 łyżka ziela angielskiego  

2 cytryny

sól , pieprz i cukier do smaku 

 

 

Sposób przygotowania :

Buraki obieramy ze skóry i tniemy na połówki . Wędzonkę dzielimy na 2 części . Z racji , że buraków mam tak dużo , barszcz gotuję w dwóch dużych garnkach . 

Buraki umieszczamy w garnkach razem z wędzonką . Zalewamy wodą tak by buraki były całkiem przykryte . Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz sok z obu cytryn . 

Gotujemy ok. 2 godzin aż buraki będą miękkie . Po tym czasie z barszczu wyciągamy buraki i mięso , a wywar doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz cukrem . 

Podajemy z uszkami lub pasztecikami . 

 

barszcz

 

Smacznego ! 


czwartek, 26 grudnia 2013

Przepełniony słodkimi bakaliami i chrupiącymi orzeszkami . Pod grubą czapą z  lśniącego lukru , prezentuje się pysznie i tak właśnie smakuje . Polecam gorąco ! 

 

keks

 

Składniki :

300g mąki 

150g masła

200g cukru

4 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100g rodzynek 

100g suszonych moreli

100g suszonej żurawiny

50g orzechów włoskich

50g migdałów

kieliszek aromatycznego alkoholu ( u mnie rum )

 

Sposób przygotowania :

Rodzynki zalewamy alkoholem . Resztę bakalii szatkujemy . 

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem , dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia . Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce . Następnie dodajemy wszystkie bakalie łącznie z rodzynkami w rumie . Na końcu delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka . Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 90 minut , do suchego patyczka . Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał nakrywamy go folią aluminiową . 

Po upieczeniu dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową .

 

keks

 

keks

 

keks 

 

Smacznego ! 


wtorek, 24 grudnia 2013

Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik . Taki , którego można przygotować na ostatnią chwilę . Ten jest właśnie taki , prosty w przygotowaniu i nieziemsko pyszny , wilgotny i aromatyczny .  Przepis zapożyczony ze strony Feeria Smaków .  Polecam Wam serdecznie ! 

Przy okazji chciałabym Wam Wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia : przede wszystkim zdrowia , spokoju i radości . Aby wszystkie Wasze dni przepełnione były miłością i towarzystwem bliskich wam osób . Cieszcie się każdym dniem , bawcie i spełniajcie marzenia :)

Wesołych Świąt Kochani ! 

 

piernik

 

Składniki :

2,5  szklanki mąki pszennej

0,5  szklanki cukru pudru

30 g cukru waniliowego

2 czubate łyżeczki kakao

opakowanie przyprawy do piernika (40g )

1 łyżeczka sody

2 łyżki płynnego miodu

1 szklanka mleka

200 g powideł śliwkowych

120 g roztopionego masła

3 duże jajka

0,5  szklanki sparzonych rodzynek

 

Polewa :

50 g mlecznej czekolady

75 g masła

łyżeczka kakao

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

odrobina ekstraktu z wanilii

 

 

 

Sposób przygotowania :



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową - przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy.

W drugiej misce ubijamy całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący).

W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec delikatnie łączymy z  rodzynkami . Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy około 1 godziny (u mnie 1 godz i 15 minut) do tzw suchego patyczka. Jeśli wierzch zanadto się rumieni przykrywamy folią. Studzimy .

Składniki polewy umieszczamy w rondelku. Powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Lekko studzimy i polewamy  piernik.

 

 

piernik

 

 

piernik

 

 

 

Smacznego ! 


 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram