wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik z bakaliami to obowiązkowy punkt na Święta. Ten jest bardzo uniwersalny. Można go przygotować z Waszymi ulubionymi bakaliami, wierzch polać polewą czekoladową lub lukrem. Robiłam go już kilka razy, zawsze wychodzi. Polecam nie tylko na Święta :) 

 

sernik z bakaliami

 

Składniki :

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

200 g masła

250 g drobnego cukru do wypieków 

4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka

50 g kaszy manny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki suszonej żurawiny

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Polewa śmietankowo-cytrynowa :

1 galaretka cytrynowa

1 szklanka wrzątku

260 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Masa serowa :

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i sok z cytryny. Stopniowo dodajemy twaróg nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, , miksujemy. Dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.


Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki powoli wlewamy zimną galaretkę nie przerywając miksowania. 

Cytrynową piankę wylewamy na upieczony i ostudzony sernik. Całość wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy kosteczkami galaretki.

 

sernik z bakaliami

 

sernik z bakaliami


Smacznego !

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Keks jest u mnie w domu bardzo lubianym ciastem. Tym razem korzystałam z przepisu Pierre Hermé z książki ,,Desery". Kilka proporcji pozmieniałam dopasowując ciasto do naszych smaków, ciasto jest przepełnione bakaliami, wilgotne i aromatyczne. Bardzo nam smakowało :)

 

keks angielski 

 

Składniki :

( na foremkę 10x28 cm )

300g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

210g masła

150g cukru

4 jajka

100g rodzynków

100g suszonej żurawiny

8 sztuk suszonych moreli

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100g orzechów włoskich

3 łyżki likieru orzechowego

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kilka godzin przed pieczeniem rodzynki i żurawinę zalewamy likierem i odstawiamy.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, morele, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i żurawinę wraz z likierem w którym były namoczone. Mieszamy do połączenia i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 20 minut, następnie zwiększamy temp. do 175ºC i pieczemy kolejne 30-40 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu dowolnie dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

 

keks angielski

 

keks angielski

 

Smacznego !

sobota, 27 grudnia 2014

Nigdy nie lubiłam makowców, nawet nie wiem dlaczego ... W tym roku korzystając z przepisu Dorotki i bardzo przez nią zachęcona, postanowiłam zrobić je po raz pierwszy. Makowce wyszły genialne ! Wilgotne, aromatyczne, obłędnie pyszne ! Na trzeci dzień od upieczenia są nadal świeże i miękkie. Od tej chwili będę piekła je co roku, zdecydowanie !

 

makowiec

 

Składniki :

( na 2 duże makowce )

Ciasto drożdżowe :

3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

180 ml letniego mleka

150 g masła, roztopionego i przestudzonego

6 żółtek

45 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki rumu lub likieru migdałowego

ziarenka z 1 laski wanilii

 

Masa makowa :

500 g maku

170 g jasnego brązowego cukru

100 g rodzynków

50 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki miodu

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

6 białek

 

Dodatkowo :

Lukier ( 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody )

suchy mak do posypania

1 białko jajka

 

Sposób przygotowania :

Ciasto drożdżowe :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i rozcieramy mieszankę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz (ciasto jest bardzo klejące ale nie dosypujcie mąki, po wyrośnięciu ciasto łatwo da się rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką do podwojenia objętości ( ok. 1,5 godziny ).

Masa makowa :

Mak zalewamy wrzątkiem i wstawiamy na gaz, gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki oraz ubite na sztywno białka.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Rozwałkowane ciasta smarujemy ubitym na sztywno białkiem i na to wykładamy przygotowaną masę makową. Pozostawiamy na cieście z każdej strony 1 cm margines. Delikatnie zwijamy jak roladę, końce zawijamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). 

Zawinięte w papier makowce układamy na blaszce. Nagrzewamy piekarnik do 190ºC i pieczemy 30-40 minut aż będą wyrażnie rumiane.

Po upieczeniu makowce wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia a następnie przecinamy papier. Na koniec dokładnie polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem.

 

makowiec

 

makowiec

 

Smacznego !



piątek, 26 grudnia 2014

Witajcie Kochani w ten Świąteczny dzień ! Pogoda za oknem zrobiła się typowo świąteczna i zimowa. Jest tak pięknie.....

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam spokoju, zdrowia, spełnienia wszystkich marzeń i radości każdego dnia.

W tym roku Święta mijają nam bardzo słodko :) Na moim stole pojawiło się kilka udanych nowości, którymi z chęcią się z Wami podzielę. Są również klasyki, których nie mogło zabraknąć, takich jak sernik czy piernik staropolski :)

Dzisiaj przedstawiam Wam ciasto, które miało już kilkanaście odsłon. Jest to modyfikacja znanego ciasta Shrek :) Moje dzieci absolutnie je uwielbiają :)

Zapraszam na ciasto w świątecznej odsłonie - Elf, pomocnik Świętego Mikołaja :)

 

ciasto Elf

 

Składniki :

Biszkopt : 

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Zielona masa budyniowa :

900 ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)

3 budynie waniliowe

2 łyżki cukru

 

Masa śmietanowa:

 500 ml śmietanki 30% (kremówki)

 2 galaretki cytrynowe

3-4 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

 podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 

2 galaretki truskawkowe



Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i przyprawą korzenną.

Ciasto przelewamy do formy (25/40cm lub trochę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

 

Zielony sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń .

Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia .

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy ciasteczka typu Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Galaretki truskawkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć, a następnie wylewamy na wierzch ciasta. 

Całość dobrze schładzamy, najlepiej całą noc.

 

ciasto Elf

 

ciasto Elf

 

Smacznego !



piątek, 19 grudnia 2014

Sanie Świętego Mikołaja ciągnie dziewięć reniferów: Kometa (Comet), Amor (Cupid), Błyskawica (Blitzen), Fircyk (Dasher), Pyszałek (Prancer), Tancerz (Dancer), Złośnik (Vixen), Profesor (Donner) i oczywiście Rudolf czerwononosy (Rudolph) :). Wszystkie renifery powędrowały dzisiaj z moimi dziećmi do szkoły na klasową wigilię :) 

Kruche korzenne ciasteczka, wycięte z foremki „piernikowego ciastka” , odwrócone do góry nogami, udekorowane cynamonowym lukrem, czekoladą i kolorowymi drażami. 

Inspiracje zaczerpnęłam z tego filmu :)

 

reniferki

 

Składniki :

(na ok. 25 dużych ciastek)

300g mąki pszennej

160g masła

4 łyżki cukru pudru

2 żółtka

pół łyżeczki domowej przyprawy korzennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka śmietanki 12%

 

Lukier cynamonowy :

białko z jednego jajka

6 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kakao

 

Dodatkowo :

kolorowe drażetki (typu m&m's lub skittles )

100g mlecznej czekolady (rozpuszczonej)

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy za pomocą foremki kształt piernikowego ludzika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 10-15 minut. 

Upieczone ciasteczka obracamy do góry nogami i dekorujemy lukrem : białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i cynamon.

Rogi, oczka, uszka malujemy roztopioną czekoladą i przyklejamy do lukru nosek.

 

reniferki

 

reniferki

 

Smacznego !



Korzenne przysmaki Słodki Prezent

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram