czwartek, 31 grudnia 2015

W zeszłym roku o tej samej porze Eggnog królował na stronie Karoliny :) Obiecałam sobie wtedy, że na kolejne Święta go przygotuję :) Oto i on.... słodki, aromatyczny likier śmietanowo-jajeczny z wyczuwalną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej. Przepyszny ! Eggnog to znany świąteczny drink przygotowywany głównie w Ameryce w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Od tego roku na stałe zagości również u mnie :)  

 

Z okazji zbliżającego się Nowego Roku 2016, chciałabym Wam życzyć aby wszystkie plany Wam się zrealizowały, marzenia się spełniły a zdrowie dopisywało :) 

Szczęśliwego Nowego Roku ! 

 

Eggnog

 

Składniki : 

(na około 650 ml bazy)

3 jajka

1 żółtko

55 g cukru

1/8 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

375 g mleka

125 g śmietanki kremówki 30-36%

gałka muszkatołowa

cynamon

Dodatkowo :

ok. 200 ml alkoholu ( u mnie whiskey )


Sposób przygotowania :

Jajka, żółtko, cukier, wanilię i sól umieszczamy w misce. Miskę z jajkami wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i ubijamy mikserem na parze na najwyższych obrotach. Masa powinna być delikatna i puszysta, powinna podwoić swoją objętość. Wyciągamy masę z kąpieli wodnej.
Nie przerywając miksowania powoli wlewamy mleko i śmietankę. Miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową oraz cynamon. Mieszamy, przelewamy do butelki i wstawiamy do schłodzenia.
Po całkowitym schłodzeniu do bazy dolewamy alkohol. 
W zależności od preferencji na 1 litr bazy dodajemy 250 ml alkoholu. Może to być rum, brandy, whiskey.

Eggnog

Eggnog

Eggnog
Smacznego ! 
 
środa, 23 grudnia 2015

Kochani ! 

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia i spokoju. By te Święta upłynęły Wam w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Radości i pokoju, a przy wigilijnym stole samych uśmiechniętych twarzy. 

Jak co roku na Święta przygotowuję piernikową chatkę. Tegoroczna jest odzwierciedleniem mojego wymarzonego domku. Ze spadzistym dachem i kamiennym kominem. W całości wykonana z ciasta piernikowego, dekoracje wykonałam z lukru królewskiego, masy cukrowej i płatków śniadaniowych. 

Zostawiam Wam zdjęcia i jeszcze raz życzę zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt ! 

 

Chatka z piernika 2015

 

 

Chatka z piernika 2015

 

 

Chatka z piernika 2015

 

 

Chatka z piernika 2015

 

Wesołych Świąt ! 

 

piątek, 11 grudnia 2015

Chyba w każdym domu na Święta goszczą śledzie. U mnie zdecydowanie w

takiej sałatce :)

Przepis znaleziony TUTAJ.

Polecam serdecznie. 

 

Sałatka śledziowa

 

Składniki :

5 filetów matjas (wcześniej namoczonych w wodzie lub w mleku)

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach

3 jajka ugotowane na twardo

3 duże ogórki kiszone lub konserwowe

1 duże soczyste jabłko

1 duża cebula lub 2 mniejsze 

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet z białego wina)

szczypta mielonego białego pieprzu

kilka gałązek koperku lub szczypiorku


Sposób przygotowania :

Śledzie kroimy na kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone jajka,

ogórki, jabłko i ziemniaki. Dodajemy pieprz do smaku i posiekany koperek

lub szczypiorek. Sałatkę mieszamy z majonezem, musztardą i sokiem z

cytryny. Wstawiamy do lodówki.

Sałatka śledziowa
Smacznego ! 
wtorek, 08 grudnia 2015

Już w zeszłym roku miałam zrobić te pierniczki, ale z powodu kłopotu ze zdobyciem foremek zrezygnowałam. Obiecałam sobie, że w tym roku nie odpuszczę, a że we wrześniu wybraliśmy się na rodzinną wycieczkę do Torunia, udało mi się zrealizować plany. Pierniczki są pyszne ! Mimo,że potrzebują czasu na to by zmiękły, warto je przygotować. 

Autorką przepisu na te pierniczki jest oczywiście Pani Barbara Bytnerowiczowa. 

Polecam bardzo serdecznie !

 

Katarzynki

 

Składniki :

( na ok. 40 sztuk )

200 g miodu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ( najlepiej domowej )

kilka łyżek karmelu (zamiast można dodać 1 łyżeczkę kakao)

100 g cukru pudru

1 jajko

400 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki łączymy razem, zagniatając w kulę. Wałkujemy na grubość 5mm-1cm i wycinamy foremką pierniczki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdego pierniczka odrobiną wody.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 12-15 minut. 

 

Katarzynki

 

Katarzynki

 

Katarzynki

 

Katarzynki

 

Katarzynki

 

Smacznego !

 

wtorek, 01 grudnia 2015

Grudzień nadszedł niesamowicie szybko..... ogromnie się cieszę, bo uwielbiam ten czas, adwent i przygotowania do Świąt. Czas ten jest dla mnie zawsze bardzo gorącym okresem, pieczenie pierniczków, kupowanie prezentów i porządki świąteczne. Dużo wcześniej przed Świętami przygotowuję wigilijne uszka, pierogi, kapustę i pierniki. W tym roku do tej listy dołączyły śledzie w zalewie. Przepis znalazłam u Edyty i jestem bardzo zadowolona. Ryby przygotowane przełożyłam do słoiczków i schowałam do lodówki. Część użyję do sałatki a reszta zostanie w zalewie do Świąt. Są przepyszne, szczerze polecam !

 

śledzie w zalewie

 

Składniki :

( na 3 średnie słoiczki )

0,5kg śledzia matias (odsączonego z wody)

100 ml octu spirytusowego 10%

200 g cukru

275 ml wody

2 liście laurowe

10 sztuk ziela angielskiego

2 goździki

1 średnia marchewka

1 średnia biała cebula



Sposób przygotowania :

Śledzie płuczemy 3 razy w lodowatej wodzie, następnie pozostawiamy je na 3h lub na całą noc w zimnej wodzie.

Marchew i cebulę szatkujemy.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do gorącej zalewy dodajemy marchew i cebulę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy wlewamy ocet i dodajemy pokrojone w kawałki śledzie. Tak przygotowane śledzie potrzebują 2 dni by przeszły wszystkimi smakami. Ja przełożyłam je do słoiczków i zakręciłam, w ten sposób wytrzymają do 30 dni w lodówce.

 

śledzie w zalewie

 

Smacznego !

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram