środa, 27 grudnia 2017

Bûche de Noël to tradycyjne Bożonarodzeniowe ciasto rodem z Francji. Z racji niecodziennego wyglądu postanowiłam przygotować je dla moich dzieci na te Święta. Ciasto to mimo, że wygląda na skomplikowane wcale takie nie jest. Jest to czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym zwinięty w roladę , przycięty i udekorowany tym samym kremem.

Polecam serdecznie ! 

 

Buche de Noel

 

Składniki :

Ciasto biszkoptowe :

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2/3 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mocnego kakao

 

Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka 

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

125 ml śmietany kremówki 

125g masła 

200g gorzkiej czekolady 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut .

Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe zwijamy w rulon w bawełnianą ściereczkę. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krem :

Mleko , cukier , cukier waniliowy i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia .

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 

Po wystudzeniu kremu miksujemy go z masłem, śmietanką i roztopioną czekoladą. 

 

Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy , w środku umieszczamy połowę czekoladowego kremu. Zawijamy. Odcinamy końce rolady pod ukosem i doklejamy je po bokach rolady na kształt pnia drzewa. 

Wierzch dekorujemy resztą kremu, robiąc charakterystyczne wgłębienia za pomocą noża. 

 

Buche de Noel

 

Buche de Noel

 

Buche de Noel

 

Smacznego ! 

Z okazji minionych Świąt Bożego Narodzenia składam Wam najlepsze życzenia zdrowia i spełnienia marzeń, a Nowy Rok niech przyniesie Wam szczęście i wiele miłości. 

Jak co roku na Święta Bożego Narodzenia przygotowuję piernikową chatkę. Tegoroczna była inspirowana chatką z bajki, kolorową i cukierkową.           

W całości wykonana z ciasta na pierniczki, ozdobiona lukrem i słodkościami. 

 

 

Chatka z piernika 2017

 

Chatka z piernika 2017

 

Chatka z piernika 2017

środa, 06 grudnia 2017

Przepis na ten keks znalazłam u Karolinki w zeszłym roku. To ciasto dojrzewające i powinno się go piec 3 tygodnie przed Świętami, więc to ostatni moment by je upiec :) 

Przepełniony bakaliami, pyszny i aromatyczny, polecam Wam bardzo serdecznie. 

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Składniki :

( na tortownicę o śr. 22 cm )


350 g rodzynek sułtańskich
110 g rodzynek
50 g koryntek
50 g kandyzowanych wiśni
50 g kandyzowanych skórek
60 ml brandy lub sherry
110 g masła w temp. pokojowej
90 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 jajka
1 łyżka dżemu pomarańczowego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie owoce i skórki kandyzowane wkładamy do miski i zalewamy alkoholem. Pozostawiamy na noc. 

Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.  Formę wykładamy podwójną warstwą brązowego papieru do pieczenia.  Ma wystawiać około 10 cm z ponad brzegi formy.

Masło ucieramy z cukrem na  puszystą masę.  Dodajemy otarte skórki z cytryny i pomarańczy.  Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.  Następnie dodajemy dżem pomarańczowy.  Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sól i przyprawy.  Na zmianę dodajemy do utartego masła z jajkami mąkę i namoczone owoce.  Mieszamy po każdym dodaniu składników.  Na koniec dodajemy esencję migdałową i mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.  Pieczemy przez 2 - 2,5 godziny, do suchego patyczka.

Upieczone, gorące ciasto smarujemy kilkoma łyżkami alkoholu.  Zawijamy w folię aluminiową (w formie) i studzimy w ten sposób.  Kiedy ciasto już ostygnie przekładamy do nowej folii i zamykamy w puszce.  Odstawiamy na około 3 tygodnie.  Keks możemy polać lukrem przed podaniem.

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Smacznego ! 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram