niedziela, 31 marca 2013

 

Babka kajmakowa jest od tej chwili moją faworytką wśród wszystkich babek ! Jest genialna w smaku , miękka , puszysta i niesamowicie wilgotna . Kajmakowa polewa i prażone migdały nadają jej wyrazistości a wygląd .... sami powiedzcie ... prezentuje się fantastycznie ;)

Przepis od Mysi ( pieczarkamysia.blox.pl )

Polecam gorąco !

 

babka kajmakowa

 

Składniki :

5 jajek ( oddzielnie białka i żółtka )

3 łyżki cukru

sok z jednej cytryny

100g masła

300g masy krówkowej (kajmak)

180g mąki pszennej

100g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Dodatkowo :

100g masy krówkowej (kajmak)

3-4 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

30-40g płatków migdałowych , podprażonych

 

babka kajmakowa

 

Sposób przygotowania :

Masę kajmakową i masło łączymy , delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubijamy na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier . Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały sok z cytryny . Do ubitej masy jajecznej wlewamy masę kajmakową , obydwie mąki i proszek do pieczenia . Delikatnie mieszamy .

Formę na babkę smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą . Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45-50 minut . 

Resztę kajmaku mieszamy ze śmietanką na małym gazie . Upieczoną babkę jeszcze ciepłą polewamy sosem kajmakowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami .

 

babka kajmakowa

 

babka kajmakowa

 

Smacznego !

Tagi: babka kajmak
12:27, paula.20.06 , Wielkanoc
Link Komentarze (1) »
sobota, 30 marca 2013

 

Kochani !

Z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wam najlepsze życzenia , a dla tych , którzy nie upiekli jeszcze sernika polecam ten . Jest z nim trochę roboty , ale wierzcie mi warto ! Sernik ten jest zdecydowanie moim ulubionym , puszysty , miękki , delikatny , rozpływający się w ustach . Tym razem dodałam do niego kruchy spód ( co bardzo ułatwiło wyciąganie go z blachy ) oraz karmelową polewę . Polecam gorąco ! ( przepis ze strony slodkiefantazje.pl )

 

sernik na spodzie

 

Składniki :

Na spód :

300g herbatników

100g masła

 

Na masę serową :

1 kg sera twarogowego

10 żółtek

10 łyżek cukru pudru

100g płynnego masła

10 łyżek mąki pszennej

8 łyżeczek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

450 ml mleka

10 białek

niepełna szklanka cukru

 

Na polewę :

3 szklanki cukru

 

1 szklanka śmietanki kremówki

50g masła

orzechy laskowe do dekoracji

 

sernik na spodzie

 

Sposób wykonania :

Herbatniki mielimy w blenderze lub drobno kruszymy i łączymy z masłem . Mieszanką wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( boków blachy nie wykładamy ).

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i powoli dodajemy po kilka łyżek twarogu . Dodajemy przestudzone roztopione masło , obie mąki , mleko i aromat waniliowy . Mieszamy . Białka ubijamy na sztywno , dodając pod koniec ubijania cukier . Pianę dodajemy do masy delikatnie mieszając .

Masę serową wylewamy na herbatnikowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC . Pieczemy w tej temperaturze 5 min. po czym otwieramy piekarnik i ostrym nożem oddzielamy brzegi ciasta od blachy . Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 30 min. , następnie uchylamy piekarnik na 15 min. i pieczemy ciasto w takim uchylonym piekarniku . Po kwadransie delikatnie zamykamy piekarnik i dopiekamy sernik przez kolejne 15 - 20 min. w 180ºC . Sernik studzimy w piecu , po przestudzeniu wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia . 

W garnuszku roztapiamy masło , dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy aż cukier się rozpuści a masa zacznie gęstnieć . Gdy polewa zacznie robić się gęsta , karmelowa zdejmujemy z gazu i delikatnie studzimy . Polewą polewamy ostudzony sernik i ozdabiamy orzechami laskowymi .

 

sernik na spodzie

 

Smacznych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych !

czwartek, 28 marca 2013

 

Nie ma nic lepszego i zdrowszego od domowej granoli z porcją owoców i jogurtem naturalnym . Jest to pełnowartościowe śniadanie , które doda nam energii na cały poranek . Zawiera dużo błonnika , białka i witamin poza tym wyśmienicie smakuje ! Granolę można podawać z mlekiem , sokiem , jogurtem , owocami bądż chrupać samą . Jest przepyszna , a przygotowana samodzielnie zapewni nas , że nie ma w niej niechcianych składników . Podstawą granoli są płatki owsiane , resztę możemy komponować w dowolny sposób . Oto moja propozycja na domową granolę z truskawkami i jogurtem naturalnym - Pyszne Śniadanko !

 

granola

 

granola

 

Składniki :

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki otrębów pszennych

0,5 szklanki otrębów owsianych

2 łyżki ziaren sezamu

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki orzechów laskowych

0,5 szklanki suszonych moreli

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 szklanki miodu

 

Dodatkowo :

szklanka truskawek ( mogą być mrożone )

1 jogurt naturalny

 

granola

 

Sposób przygotowania :

Na dużą patelnię wysypujemy płatki owsiane , otręby , sezam , rodzynki , pokrojone w kosteczkę suszone morele oraz pokruszone orzechy laskowe . Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i dolewamy miodu . 

Patelnię wstawiamy na mały ogień i smażymy cały czas mieszając . Całość zaczyna się łączyć ze sobą a w powietrzu unosi się niesamowity aromat prażonych orzeszków , ziaren sezamu i bakalii . Smażymy kilka minut aż wszystko nabierze złotego koloru .

Gotową granolę zostawiamy chwilę do przestudzenia a następnie przekładamy do pojemniczka . 

Na śniadanie - do szklanki lub miseczki wsypujemy ok 2 łyżek naszej granoli , na to nakładamy 2 łyżki jogurtu , potem rozduszone truskawki i znowu granola oraz jogurt .

 

granola

 

granola

 

Smacznego !

środa, 27 marca 2013

 

Jedliście już obiad ? Jeśli nie to zapraszam na pyszne , soczyste pałki z kurczaka , moje dzieciaki za nimi przepadają !

 

pałki z kurczaka

 

Składniki :

8 pałek z kurczaka

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

sól , pieprz

papryka słodka ( sproszkowana )

tymianek ( świeży lub suszony )

 

Sposób przygotowania :

Pałki z kurczaka dobrze myjemy i oczyszczamy . Do miski wlewamy olej i wkładamy wszystkie pałki . Mięso dobrze solimy , doprawiamy pieprzem , papryką i tymiankiem . Zalewamy wyciśniętym sokiem z cytryny . Na końcu dodajemy pocięty w plasterki czosnek .  Dokładnie mieszamy , przykrywamy folią lub talerzykiem i odstawiamy na minimum  30 min. do lodówki. 

Do głębokiej patelni lub brytfanki wkładamy całe mięso razem z marynatą. Smażymy najpierw na dużym ogniu , tak by pałki ładnie nam się zarumieniły , a potem zmniejszamy gaz , dolewamy pół szklanki wody i dusimy mięso ok. 15 min. do czasu aż płyn się zredukuje .

Usmażone pałki z kurczaka podajemy z ziemniaczkami , frytkami lub z pieczywem .

 

pałki z kurczaka

 

pałki z kurczaka

 

Smacznego !

wtorek, 26 marca 2013

 

Mam słabość do ciasta na tortille ;) Jest fenomenalne , szybkie , smaczne i bardzo plastyczne. Dzisiaj zamiast wałkować płaskie placki , bawiłam się w lepienie koszyczków :).Nadzienie jest dosyć pikantne ale równie dobrze można do nich nałożyć np. sałatkę albo coś słodkiego(owoce i bita śmietana :P)

Polecam na Wielkanoc !

 

koszyczki

 

Składniki :

( na 8 koszyczków )

 

Ciasto na tortille :

250g mąki pszennej

pół filiżanki oleju

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

pół filiżanki gorącej wody

 

Na farsz :

1 mała cukinia

pół puszki pomidorów krojonych

pół cebulki

kilka plasterków kiełbasy jałowcowej

pół szklanki mięsa mielonego

100g tartego żółtego sera

sól , pieprz do smaku

 

koszyczki

 

Sposób wykonania :

Składniki na ciasto wyrabiamy razem tworząc elastyczną kulę . Odstawiamy na chwilę by ciasto odpoczęło . Po chwili odrywamy po małym kawałeczku i lepimy koszyczki . Ja użyłam formy na muffinki , którą wysmarowałam olejem i w otwory wkładałam ciasto dokładnie oblepiając ścianki . W środek każdego koszyczka wkładałam kulkę z folii aluminiowej wypełniając całe wnętrze formy . Kulka zabezpieczy ciasto przed zbytnim wyrośnięciem i podtrzyma rączkę koszyczka , którą doklejamy do reszty ciasta w formie . Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy ok. 15 min .

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy mięso i kiełbaskę . Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i doprawiamy do smaku . Gdy cukinia będzie miękka dodajemy pomidory z puszki i chwilkę gotujemy aż nadmiar płynu odparuje .

Gdy koszyczki nabiorą złotego koloru ( ok. 15 min. ) wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia . Następnie delikatnie wyciągamy folię z każdego wnętrza koszyczka .

Gotowym farszem napełniamy upieczone koszyczki , na wierzchu posypujemy delikatnie startym żółtym serem .

Przekąska smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno .

 

koszyczki

 

koszyczki

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram