poniedziałek, 31 marca 2014

Tort dla zwolenników czekolady oraz wiśni z alkoholem :) Mocno czekoladowy biszkopt , krem kakaowy i wiśnie uprzednio nasączone alkoholem . Boki tortu zdobi orzechowy krokant a wierzch polany został roztopioną czekoladą . Dekoracja z kremu oraz wisienek dopełnia całości . Polecam serdecznie ! 

 

tort wegierski

 

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek Farmio 

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

3/4 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mocnego kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 



Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego


2 łyżki mocnego kakao

100g masła 

100 ml śmietanki kremówki 

 

Krokant orzechowy :

100g orzechów włoskich

100g migdałów 

2 łyżki cukru

3 łyżki wody 

 

Dodatkowo :

2 szklanki mrożonych wiśni 

pół szklanki cukru

pół szklanki alkoholu ( u mnie rum )


100g roztopionej czekolady + łyżeczka masła 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt : 

Jajka Farmio ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , proszkiem do pieczenia i kakao .

Ciasto przelewamy do formy (śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.


Krem czekoladowy :

Składniki na krem  ( za wyjątkiem kakao , masła i śmietanki ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem oraz z kakao , gdy masa będzie gładka cienkim strumieniem wlewamy śmietankę kremówkę , cały czas ubijając . 

 

Krokant orzechowy :

Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze . 

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy . 

 

Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu aż puszczą sok . Zalewamy alkoholem i odstawiamy na minimum 2 godziny . 

Po tym czasie wiśnie odsączamy na sitku a zalewę zostawiamy do nasączenia biszkoptu . 

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy na której będzie serwowany i nasączamy zalewą z wiśni . 

Smarujemy kremem i układamy wiśnie . Drugi i trzeci blat również nasączamy i przekładamy kremem i wiśniami . Całość dokładnie pokrywamy kremem i wyrównujemy . Boki dekorujemy krokantem orzechowym . Wierzch tortu polewamy roztopioną czekoladą z masłem . Resztę kremu ładujemy do szprycy ze specjalną końcówką i ozdabiamy brzegi . Wierzch dodatkowo dekorujemy pozostałymi wiśniami . 

 

tort wegierski

 

tort wegierski

 

tort wegierski

 

Smacznego ! 

wtorek, 25 marca 2014

Doskonałe na śniadanie , jako przekąska w szkole lub w pracy . Pyszne serowe buły , z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i puszyste . Polecam serdecznie ! 

 

paluchy serowe

 

Składniki :

( na ok. 10 bułek )

15g świeżych drożdży

230 ml mleka

120 ml wody

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

650g mąki pszennej + do podsypania

1 jajko

1 szklanka tartego żółtego sera + trochę do posypania 

3 łyżki tartego parmezanu 

 

Sposób przygotowania :

W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników ( pomijając sery) i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy starte sery . Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy w wałeczki , układamy na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Odstawiamy na 30 minut do napuszenia . 

Przed pieczeniem bułki posypujemy startym serem .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 

 

paluchy serowe

 

paluchy serowe

 

Smacznego !


Tagi: bułki ser
11:55, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (2) »
niedziela, 23 marca 2014

Ostatnio coś dużo piekę słodkości z ciasta parzonego :) Nie dawno były eklery , potem dzieciaki zażyczyły sobie ptysie , które zniknęły w jedno popołudnie :) Kolejnym wypiekiem były także ptysie , ale z innym nadzieniem . Zrobiłam pyszny krem kawowy , który ku mojemu zdziwieniu okazał się nieziemsko pyszny :) Polecam !

 

ptysie

 

Składniki :

( na ok. 25 ptysi )

Ciasto :

1 szklanka wody

szczypta soli

125g masła lub margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

4 duże jajka 



Krem :

3 szklanki mleka 

1 szklanka cukru 

ziarenka z połowy laski wanilii 

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej



120g masła w temperaturze pokojowej

100 ml śmietanki kremówki 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( proszku )

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia . 

Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami. Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .


Krem :

Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę , w której uprzednio dokładnie rozpuszczamy kawę ( by lepiej rozpuścić kawę i wydobyć z niej więcej aromatu warto śmietankę delikatnie podgrzać ) .

Upieczone ptysie rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem .

Wierzch oprószamy kakao . 

 

ptysie

 

ptysie

 

Smacznego ! 


Ciasto parzone

czwartek, 20 marca 2014

Jutro pierwszy dzień Wiosny i chyba Pani Wiosna wzięła sobie do serca Nasze ubiegłoroczne narzekania (,, że tak długo jej nie ma " ) i w tym roku przyszła z wyprzedzeniem :) Co niesamowicie mnie cieszy ! Wszędzie zakwitają kwiatki , zieleń po kilkudniowych opadach deszczu nabiera soczystego koloru , słońce grzeje i jest bardzo przyjemnie . Upiekłam z tej okazji sernik , który bardzo wszyscy lubimy , jest łatwy do przygotowania , (mimo 5 warstw !) , a do jego użycia możecie wykorzystać dowolne owoce , ja tym razem postawiłam na kolor i w moim serniku znalazły się mandarynki , kiwi , żółte i czerwone pomarańcze oraz czerwone winogrona . Wyszło słodko ale świeżo dzięki cytrusom . Polecam serdecznie ! 

 

sernik

 

Składniki : 

Na ciasto :

3 szklanki mąki

5 żółtek

200g zimnego masła

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Na masę serową :

500g sera twarogowego ( zmielonego )

1 jajko

50g masła

1 budyń waniliowy ( proszek )

0,5 szklanki cukru

sok z połowy cytryny



Na masę białkową :

5 białek

0,5 szklanki cukru pudru 

1 budyń waniliowy

 

Dodatkowo :

Ulubione owoce :)

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto łączymy szybko tworząc kulę , dzielimy ją na 2 części ( mniejszą i większą ) i wkładamy na 30 minut do lodówki . 

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy na puszystą masę . 

Białka ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz proszek budyniowy . 

Blachę (22/33cm) wykładamy papierem do pieczenia , większą część ciasta wykładamy na spód ugniatając palcami  lub wałkując przy pomocy wałka . 

Na kruche ciasto wylewamy masę serową , na to wykładamy owoce . Następnie pianę z białek i na końcu resztę kruchego ciasta , ja powycinałam z niego kwiatuszki i to one zdobią wierzch mojego sernika , ale Wy możecie resztę ciasta utrzeć na tarce , także będzie ładnie wyglądało :) 

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut . Studzimy w piekarniku .

Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem .

 

sernik

 

sernik

 

sernik

 

Smacznego ! 



16:14, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 17 marca 2014

Na dworze plucha , zimno i wietrznie , a w domu remont na całego :/ . Już sama nie wiem czy się cieszyć czy płakać . Z jednej strony super , wreszcie nasza łazienka doczekała się remontu , z drugiej strony przez pył i kurz mój mały dostał znowu ataku alergicznego :( Pół nocy kaszle i go dusi .... nie wiem co by było , gdybym nie miała leków . Trzymajcie kciuki by ten remont szybko się skończył .... 

A wracając do przepisu , których jest teraz zdecydowanie mniej :( . Dziś polecam sałatkę na poprawę humoru , wiosenna , słoneczna , słodko-słona . Bardzo ją lubię , dość często ją przygotowuję , bo wszystkim smakuje . 

 

sałatka hawajska

 

Składniki :

100g ryżu 

pół puszki kukurydzy 

1 pierś z kurczaka 

pół puszki ananasa w plastrach 

1 łyżka jogurtu naturalnego 

1 łyżka majonezu 

sól , pieprz , słodka papryka 

 

Sposób przygotowania :

Ryż gotujemy . Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na odrobinie oleju , doprawiając solą , pieprzem i papryką . 

W misce mieszamy ugotowany ryż , usmażone mięso , kukurydzę , ananasa pokrojonego w kostkę oraz jogurt i majonez . Mieszamy i doprawiamy do smaku . 

 

sałatka hawajska

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram