poniedziałek, 29 kwietnia 2013

 

Kolorowo się ostatnio zrobiło na moim blogu :) a to za sprawą moich ukochanych pomidorków ! Tak , uwielbiam pomidory ! Jest to moje ulubione warzywo , dlatego gdy tylko w sklepach i na targach pojawiają się soczyste , krajowe pomidorki w mojej kuchni robi się czerwono od tych cudnych warzyw . Dzisiaj propozycja na majowe śniadanko , piknik lub dodatek do mięsa - nadziewane pomidorki ! Robi się je błyskawicznie a smakują - pycha !

 

pomidorki

 

Składniki :

6 małych pomidorków ( ale nie koktajlowych ! )

250g białego twarożku

pół cebulki

pęczek szczypiorku

natka pietruszki

ząbek czosnku ( jak ktoś nie lubi można pominąć )

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania :

Pomidorki myjemy . Ostrym nożem odcinamy górę pomidora wraz z ogonkiem . Pomidorki ostrożnie drylujemy łyżeczką , środek odkładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem . Wydrążone pomidorki odkładamy na talerzyk .

Serek dokładnie mieszamy z rozdrobnionymi pomidorkami , dodajemy posiekaną cebulkę , szczypiorek , natkę pietruszki , czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .

Dokładnie mieszamy i tak przygotowanym serkiem nadziewamy wydrążone pomidorki . Na wierzchu posypujemy szczypiorkiem lub nakrywamy odciętą górą pomidorka :) Przechowujemy w lodówce .

 

pomidorki

 

pomidorki

 

Smacznego !

niedziela, 28 kwietnia 2013

 

Już dawno miałam ochotę na razowe bułeczki z nasionami . Uwielbiamy chleb razowy i często go jemy , ale bułeczek razowych jeszcze nie piekłam. Inspirację zaczerpnęłam od Sary z ,, PieczarkaMysia.pl" , niektóre składniki pozmieniałam , trochę swoich dodałam . W rezultacie bułeczki wyszły wilgotne , z chrupiącą skórką , dość zbite ( jak to na razowe przystało ) i na prawdę smaczne ! Mieliśmy dziś pyszne śniadanko ! Podaję skład moich bułeczek , po oryginał zapraszam do Mysi :)

 

bułki

 

bułki

 

Składniki :

( na 10 bułek )

3 szklanki mąki żytniej chlebowej

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki soli

25g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłej kawy zbożowej ( rozpuszczalnej lub ekspresowej )

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka nasion sezamu

1 łyżka siemienia lnianego

2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania :

Obie mąki mieszamy z solą w dużej misce . Drożdże rozkruszamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami ciepłej kawy zbożowej , aż do rozpuszczenia się drożdży . Wlewamy rozpuszczone drożdże do mąki , następnie stopniowo wlewamy oliwę i resztę kawy ( dzięki kawie bułeczki mają ładny ciemny kolor ) . Ciasto dobrze wyrabiamy rękami . Powinno być dość zbite ale elastyczne . Pod koniec wyrabiania dodajemy wszystkie nasiona , zostawiając trochę słonecznika do posypania na wierzchu . Zagniatamy jeszcze chwilę a następnie lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia . Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszkę . Zostawiamy na 0,5 godz. do napuszenia . Nagrzewamy piekarnik do 200ºC . Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą . Dzięki temu piekarnik będzie naparowany a bułeczki chrupiące . Przed włożeniem do pieca bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem . Pieczemy ok. 15- 20 min. 

 

bułki

 

bułki

 

bułki

 

Smacznego !  

sobota, 27 kwietnia 2013

 

Dzisiaj mam dla Was pierwszą propozycję na majówkę , wytrawne muffinki idealnie sprawdzą się na pikniku , do grilla lub jako przekąska na podwieczorek . Mięciutkie , wilgotne , po prostu pyszne !

Gorąco polecam !

 

muffinki

 

muffinki

 

Składniki :

( na 12 muffinek )

1 szklanki mąki pszennej

1 szklanki mąki żytniej

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka musztardy

0,5 szklanki startego żółtego sera ( dałam Radamer )

6 łyżek oliwy z oliwek

0,5 szklanki + 2 łyżki śmietanki 12%

0,5 szklanki mleka

1 jajko

2 średnie pomidorki

10 szt. ciemnych oliwek

 

Dodatkowo :

12 koktajlowych pomidorków

4 łyżki startego sera parmezan

 

Sposób przygotowania :

W dużej misce mieszamy obie mąki , proszek do pieczenia i sól . W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki : jajko , mleko , śmietankę , musztardę i oliwę z oliwek . Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką . Dodajemy starty żółty ser , pokrojone w kostkę pomidory i pokrojone oliwki , delikatnie mieszamy . Pamiętajmy , że ciasto na dobre muffinki musi mieć grudki . 

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami . Wierzch każdej muffinki posypujemy startym parmezanem a następnie w każdą muffinkę wciskamy pomidorek koktajlowy .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20 min.

Podajemy na ciepło lub na zimno .

 

muffinki

 

muffinki

 

muffinki

 

Smacznego !


piątek, 26 kwietnia 2013

 

Nie ma to jak własnej roboty cukier waniliowy ! Czy wy macie pojęcie co jest w składzie pospolitych , paczkowanych cukrów waniliowych ? Cukier i etylowanila ! Nawet nie wiem co to jest ? Polecam wszystkim zrobienie własnego cukru waniliowego , pracy mało , a w efekcie otrzymujemy aromatyczny , naturalny dodatek do naszych wypieków .

 

cukier

 

Składniki :

cukier ( ja użyłam 2 szklanek )

1 laska wanilii

 

Sposób przygotowania :

Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy ze środka ziarenka . Mieszamy je razem z cukrem . Cukier umieszczamy w słoiczku z zamknięciem , do środka możemy wsunąć wydrążoną laskę wanilii i słoiczek zamykamy . Gotowe ! 

 

cukier

 

cukier

czwartek, 25 kwietnia 2013

 

Uwielbiam Czechy a zwłaszcza ich stolicę - Pragę . Właśnie tam jadłam po raz pierwszy Rohliky , poza tym Praga ma dla mnie znaczenie bardzo sentymentalne - na Moście Karola mój mąż poprosił mnie o rękę :) . Wracamy do tego ślicznego miasta kiedy tylko możemy , ostatnio zabraliśmy tam nasze dzieci , mam nadzieję , że niedługo znów tam pojedziemy .

Przepis pochodzi z czeskiego bloga , a znalazłam go u Anity z ,, Tak sobie pichcę "

 

bułki

 

bułki

 

Składniki :

( na 6 sztuk )

250g mąki ( hladke , czyli z drobnego przemiału , u mnie poznańska )

125 ml mleka

12g świeżych drożdży

20g + 2 łyżki masła

0,5 łyżeczki soli

 

Dodatkowo :

woda + kminek

 

Sposób przygotowania :

Z drożdży , łyżki mąki i łyżki mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce . Gdy drożdże ruszą dodajemy mąkę , sól , letnie mleko i 20g miękkiego masła ( można je rozpuścić ) . Wyrabiamy miękkie , elastyczne ciasto , a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę .

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części . Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki owal , smarujemy roztopionym masłem i zwijamy w rulon . Odkładamy do wyrośnięcia na 40 min.

Przed pieczeniem każdego Rohlika smarujemy letnią wodą i posypujemy kminkiem . Pieczemy w 200ºC przez ok. 10-15 min. 

 

bułki

 

bułki

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram