poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Dziś propozycja iście piknikowa , a że mamy w tym tygodniu majowy weekend , pogoda dopisuje , polecam Wam podwójnie . Bułeczki są mięciutkie i puszyste a środek bułki wypełniony jest pysznymi kabanosami . Kaba-dogi idealnie komponują się z dipem chrzanowym . Polecam !
Składniki : ( na 12-14 kaba-dogów ) 235 ml mleka ( 1 szklanka ) 120 ml wody ( 0,5 szklanki ) 55g masła 650g mąki pszennej 15g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 jajko
Dodatkowo : Kabanosy chrzanowe Tarczyński
Sposób przygotowania : W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie ). W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia . Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty , w które zawijamy kabanosy , dokładnie zlepiamy . Bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut . Przed włożeniem do piekarnika możemy bułeczki ponacinać . Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Smacznego !
piątek, 25 kwietnia 2014
To ciasto smakuje nie tylko dzieciom , wierzcie mi , dorośli także je uwielbiają . Jest delikatne , słodkie i bardzo orzezwiające . Korzystałam z przepisu Kasi , zmieniłam tylko przepis na biszkopt oraz dodałam więcej cukru do masy budyniowej i śmietanowej . W trakcie przygotowywania stwierdziłam , że masy są za mało słodkie ;) Końcowy efekt nie tylko zachwyca wyglądem , ciasto jest niesamowicie pyszne ! Polecam serdecznie !
Składniki : Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Zielona masa budyniowa : 900 ml zielonego soku przecierowego (Kubuś, Pysio) 3 budynie waniliowe 2 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki agrestowe 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 2 galaretki agrestowe
Sposób przygotowania : Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami. Ciasto przelewamy do formy (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku. Zielony sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń . Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia . Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2 pozostałe galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego przestudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Smacznego !
środa, 23 kwietnia 2014
To ciasto gości na moim stole niemal na każde święta , czy wiosną czy zimą smakuje rewelacyjnie . Ta propozycja jest nową wersją mojego starego przepisu , który dostałam od Cioci :) Jest bardzo słodkie i mięciutkie . Główną rolę w tym cieście grają orzechy , możecie użyć dowolnych : ziemnych , laskowych , włoskich , z każdymi smakuje świetnie . Miód jest delikatnie wyczuwalny w cieście i nadaje mu karmelowy kolor i smak . Do tego delikatna kawa , która idealnie współgra z tym ciastem i jestem w niebie :) Polecam !
Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 2 całe jajka 3/4 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody
Krem : 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego
125g miękkiego masła 100 ml śmietanki 30%
Masa orzechowa : 400g orzechów ziemnych niesolonych ( lub innych ) 50g cukru 2 łyżki miodu 100g masła
Dodatkowo : 100g czekolady 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania : Krem : Składniki na krem mieszamy razem w rondelku , do czasu aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem . Nie przerywając ucierania powoli dolewamy śmietankę . Ciasto : Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 równe części . Jedną część od razu przekładamy na blaszkę o wymiarach 22/33 cm ( można najpierw ciasto rozwałkować i potem rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ) Boków nie wykładamy . Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem . Pieczemy spód ciasta w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 15 min . Po tym czasie ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy do przestudzenia . Delikatnie przekładamy upieczony spód na deskę i na tą samą blachę wykładamy drugą część ciasta . Na surowym cieście rozkładamy przygotowaną wcześniej masę z orzechów . Masa z orzechów : Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem , dodajemy orzechy i mieszamy . Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając , aż masa nabierze karmelowej konsystencji . Wykładamy równomiernie ciepłą masę orzechową na surowe ciasto . Wkładamy całość do pieca i pieczemy 15 min . w temp. 160ºC.
Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany krem , wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta , które było upieczone z orzechami . Delikatnie dociskamy . W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło . Polewą dekorujemy wierzch ciasta .
Smacznego !
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Witajcie kochani :) Jak Wam mijają Święta ? Ja z samego ranka zostałam perfidnie oblana zimną wodą przez moją dziatwę :) Chociaż mężulek też dodał swoje pięć groszy :) W każdym bądż razie myć się już nie musiałam ;) Wracając do przepisu ... w Święta nie mogło zabraknąć czekoladowej babki , ta jest pyszna ! Miękka , wilgotna i bardzo , bardzo czekoladowa :) Moja rada : jeżeli lubicie smak gorzkiej czekolady pozostańcie przy tym przepisie , jeśli jednak wolicie mleczną dodajcie 2 łyżki cukru więcej lub zrezygnujcie z gorzkiej w ogóle . Babka bardzo mocno oddaje smak czekolady . Przepis pochodzi z TEJ strony . Polecam !
Składniki : 100g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 150g masła 70g czekolady mlecznej 30g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki cukru Sposób przygotowania : Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i przelewamy do czekolady, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostudzenia . Jeśli użyjemy ciemnej czekolady, należy zwiększyć ilość cukru w przepisie. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Masło roztapiamy i przelewamy do ciasta, to samo robimy z czekoladą. Ucieramy jednolite ciasto. Niewielką formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy i studzimy. Ozdabiamy polewą czekoladową.
Smacznego !
niedziela, 20 kwietnia 2014
Kochani .... Z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych i Błogosławionych Świąt , spokoju , radości i pogody ducha . Aby te Święta upłynęły Wam w rodzinnej atmosferze wśród pysznych aromatów babek i serników , białych kiełbas i żurków :) Wesołego Alleluja ! Do życzeń dołączam przepis na pyszne mini babeczki z białek . Są miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Zrobiłam je w wersji mini , która świetnie sprawdziła się jako pieczywo do koszyczka wielkanocnego . Przepis pochodzi od Karoliny , dziękuję .
Składniki : ( na 20 mini babeczek ) 4 białka jaj 150 g cukru 290 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml mleka Dodatkowo : Polewa karmelowa Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania : Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Do ubitej piany dodajemy stopniowo mleko, olej i przesianą mąkę. Całość delikatnie łączymy . Małe foremki do babeczek smarujemy masłem . Do każdej wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 35 minut . Po upieczeniu babeczki obracamy do góry nogami i dekorujemy polewą karmelową lub czekoladową . Jeżeli chcecie aby w waszych babeczkach był komin , należy za pomocą narzędzia do drylowania jabłek lub małego nożyka wyciąć otwory .
Smacznego ! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
KATEGORIE
KONTAKT
PRZELICZNIK WAG
ULUBIONE
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |