poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Dziś propozycja iście piknikowa , a że mamy w tym tygodniu majowy weekend , pogoda dopisuje , polecam Wam podwójnie . Bułeczki są mięciutkie i puszyste a środek bułki wypełniony jest pysznymi kabanosami . Kaba-dogi idealnie komponują się z dipem chrzanowym . Polecam ! 

 

kabadogi

 

Składniki :

( na 12-14 kaba-dogów )

235 ml mleka ( 1 szklanka )

120 ml wody ( 0,5 szklanki )

55g masła

650g mąki pszennej 

 15g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1,5 łyżeczki soli

1 jajko

 

Dodatkowo :

Kabanosy chrzanowe Tarczyński 

 

Sposób przygotowania :

W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie ).

W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia . 

Po tym czasie ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty , w które zawijamy kabanosy , dokładnie zlepiamy . Bułki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut .

Przed włożeniem do piekarnika możemy bułeczki ponacinać . 

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru . 

 

kabadogi

 

kabadogi

 

Smacznego ! 

Tagi: bułki
18:28, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (8) »
piątek, 25 kwietnia 2014

To ciasto smakuje nie tylko dzieciom , wierzcie mi , dorośli także je uwielbiają . Jest delikatne , słodkie i bardzo orzezwiające . Korzystałam z przepisu Kasi , zmieniłam tylko przepis na biszkopt oraz dodałam więcej cukru do masy budyniowej i śmietanowej . W trakcie przygotowywania stwierdziłam , że masy są za mało słodkie ;) Końcowy efekt nie tylko zachwyca wyglądem , ciasto jest niesamowicie pyszne !

Polecam serdecznie ! 

 

ciasto shrek

 

Składniki : 

Biszkopt : 

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Zielona masa budyniowa :

900 ml zielonego soku przecierowego (Kubuś, Pysio)

3 budynie waniliowe

2 łyżki cukru 



Masa śmietanowa:

 500 ml śmietanki 30% (kremówki)

 2 galaretki agrestowe

3-4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 

2 galaretki agrestowe

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do formy (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

Zielony sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń . 

Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia . 

Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy). 

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

2 pozostałe galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego przestudzenia . 

Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . 

Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . 

 

ciasto shrek

 

ciasto shrek

 

Smacznego ! 

środa, 23 kwietnia 2014

To ciasto gości na moim stole niemal na każde święta , czy wiosną czy zimą smakuje rewelacyjnie . Ta propozycja jest nową wersją mojego starego przepisu , który dostałam od Cioci :) Jest bardzo słodkie i mięciutkie . Główną rolę w tym cieście grają orzechy , możecie użyć dowolnych : ziemnych , laskowych , włoskich , z każdymi smakuje świetnie . Miód jest delikatnie  wyczuwalny w cieście i nadaje mu karmelowy kolor i smak . Do tego delikatna kawa , która idealnie współgra z tym ciastem i jestem w niebie :) Polecam ! 

 

orzechowe

 

Składniki :

Ciasto :

3 szklanki mąki

2 całe jajka

3/4 kostki margaryny

0,5 szklanki cukru

2 łyżki mleka

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody 

 

Krem :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

125g miękkiego masła 

100 ml śmietanki 30%

 

Masa orzechowa : 

400g orzechów ziemnych niesolonych ( lub innych )

50g cukru

2 łyżki miodu

100g masła

 

Dodatkowo : 

100g czekolady

2 łyżeczki masła 

 

Sposób przygotowania :

Krem :

Składniki na krem mieszamy razem w rondelku , do czasu aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem . Nie przerywając ucierania powoli dolewamy śmietankę .

Ciasto :

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 równe części . Jedną część od razu przekładamy na blaszkę o wymiarach 22/33 cm ( można najpierw ciasto rozwałkować i potem rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ) Boków nie wykładamy . Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem . Pieczemy spód ciasta w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 15 min . Po tym czasie ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy do przestudzenia . Delikatnie przekładamy upieczony spód na deskę i na tą samą blachę wykładamy drugą część ciasta . Na surowym cieście rozkładamy przygotowaną wcześniej masę z orzechów .

Masa z orzechów :

Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem , dodajemy orzechy i mieszamy . Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając , aż masa nabierze karmelowej konsystencji . Wykładamy równomiernie  ciepłą masę orzechową na surowe ciasto . Wkładamy całość do pieca i pieczemy 15 min . w temp. 160ºC.  

 

Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany krem , wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta , które było upieczone z orzechami . Delikatnie dociskamy . 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło . Polewą dekorujemy wierzch ciasta . 

 

orzechowe

 

orzechowe

 

Smacznego ! 


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Witajcie kochani :) Jak Wam mijają Święta ? Ja z samego ranka zostałam perfidnie oblana zimną wodą przez moją dziatwę :) Chociaż mężulek też dodał swoje pięć groszy :) W każdym bądż razie myć się już nie musiałam ;) 

Wracając do przepisu ... w Święta nie mogło zabraknąć czekoladowej babki , ta jest pyszna ! Miękka , wilgotna i bardzo , bardzo czekoladowa :) 

Moja rada : jeżeli lubicie smak gorzkiej czekolady pozostańcie przy tym przepisie , jeśli jednak wolicie mleczną dodajcie 2 łyżki cukru więcej lub zrezygnujcie z gorzkiej w ogóle . Babka bardzo mocno oddaje smak czekolady .

Przepis pochodzi z TEJ strony . 

Polecam ! 

 

babka czekoladowa

 

Składniki :

100g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

20g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3 jajka

150g masła

70g czekolady mlecznej

30g czekolady gorzkiej 

3 łyżki śmietanki 30%

3 łyżki cukru


Sposób przygotowania :

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i przelewamy do czekolady, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostudzenia . Jeśli użyjemy ciemnej czekolady, należy zwiększyć ilość cukru w przepisie. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Masło roztapiamy i przelewamy do ciasta, to samo robimy z czekoladą. Ucieramy jednolite ciasto. Niewielką formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy i studzimy. Ozdabiamy polewą czekoladową.

 

babka czekoladowa

 

babka czekoladowa

 

babka czekoladowa

 

Smacznego ! 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

niedziela, 20 kwietnia 2014

Kochani ....

Z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych i Błogosławionych Świąt , spokoju , radości i pogody ducha . Aby te Święta upłynęły Wam w rodzinnej atmosferze wśród pysznych aromatów babek i serników , białych kiełbas i żurków :) 

Wesołego Alleluja ! 

Do życzeń dołączam przepis na pyszne mini babeczki z białek . Są miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Zrobiłam je w wersji mini , która świetnie sprawdziła się jako pieczywo do koszyczka wielkanocnego . Przepis pochodzi od Karoliny , dziękuję . 

 

babeczki

 

 

Składniki :

( na 20 mini babeczek ) 

4 białka jaj 

150 g cukru

290 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml oleju

125 ml mleka


 Dodatkowo :

Polewa karmelowa 

Polewa czekoladowa 

 

Sposób przygotowania :

Białka ubijamy na sztywno.  Pod koniec ubijania dodajemy cukier nie przerywając ubijania.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Do ubitej piany dodajemy stopniowo  mleko, olej i przesianą mąkę.  Całość delikatnie łączymy .  Małe foremki do babeczek smarujemy masłem . Do każdej wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 35 minut . 

Po upieczeniu babeczki obracamy do góry nogami i dekorujemy polewą karmelową lub czekoladową . Jeżeli chcecie aby w waszych babeczkach był komin , należy za pomocą narzędzia do drylowania jabłek lub małego nożyka wyciąć otwory . 

 

babeczki

 

babeczki

 

babeczki

 

Smacznego ! 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram