czwartek, 30 kwietnia 2015

Minimum dwa razy w tygodniu piekę bułki. Bułki mleczne, hamburgerowe, kajzerki, bajgle i do hod-dogów, to obowiązkowe pieczywo jakie serwuję moim dzieciom. Dzisiaj na blogu kolejna propozycja na bułeczki. Te należą zdecydowanie do moich ulubionych. Miękka i delikatnie chrupiąca skórka a wnętrze puszyste jak obłoczek. Dzięki temu, że mają bardzo neutralny smak nadają się zarówno do jedzenia na słodko jak i na wytrawnie. Polecam Wam z całego serca !

Przepis znalazłam TUTAJ, ale proporcje ciasta były moim zdaniem nie prawidłowe. Zmodyfikowany i ulepszony przekazuję Wam.

 

bułki z kefirem

 

Składniki : 

( na 10 bułek )

600g mąki pszennej ( typ 450 )

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

25g świeżych drożdży

220 ml ciepłej wody ( niepełna szklanka )

2 łyżki oleju rzepakowego

250 ml kefiru

 

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i olej. Do mąki wlewamy kefir a następnie rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 35-40 minut. 

Wyrośnięte bułeczki nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane. 

 

bułki z kefirem

 

bułki z kefirem

 

bułki z kefirem

 

bułki z kefirem

 

Smacznego !

środa, 29 kwietnia 2015

Niecierpliwie czekam, aż rabarbar w moim ogródku urośnie, aż pojawią się wygrzane w słońcu pierwsze truskawki.... niestety pogoda jest typowo w kratkę, raz jest ciepło jak latem, na drugi dzień termometr pokazuje tylko 2 stopnie !

Dzisiaj polecam Wam pyszne drożdżowe zawijaski, niestety nie są z rabarbarem i truskawkami, ale gwarantuję Wam, że dodatek czekolady i chrupiących orzechów poprawi nie jeden zły humor i przegoni ciemne chmury, wywołując na twarzach wielki uśmiech :)

 

drożdżowe z czekoladą

 

Składniki :

( na 2 formy o śr. 26 cm )

Ciasto :

500g mąki

30g świeżych drożdży

120g cukru

szczypta soli

2 jajka

200ml mleka (letnie)

70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo :

100g czekolady

100 ml śmietanki kremówki

1 szklanka posiekanych orzechów 

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 

Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości ( ok. 2 godzin ).

 

Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę imieszamy aż do rozpuszczenia. Gładką masę czekoladową odstawiamy do wystudzenia.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na kwadraty o wymiarach ok. 20x20 cm. Każdy kwadrat smarujemy masą czekoladową i posypujemy orzechami. Ciasta zwijamy tak jak rolady. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 6 części. Ślimaczki układamy w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

 

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Pieczemy każdą formę przez 30 minut (funkcja góra/dół).

Po upieczeniu można ślimaczki dodatkowo polukrować i posypać orzechami.

 

drożdżowe z czekoladą

 

drożdżowe z czekoladą

 

Smacznego !

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kiedy na blogu Joli zobaczyłam zdjęcia pięknego, różowego schabu peklowanego wiedziałam, że muszę wypróbować jej przepis. Klamka zapadła, gdy ten sam schab pojawił się u Karoliny :) Jeszcze tego samego dnia zrobiłam zakupy i po kilku dniach peklowania delektujemy się pyszną domową wędliną. Polecam Wam z całego serca !

 

schab peklowany

 

Składniki :

1,5 kg schabu bez kości

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka soli peklowej

pieprz młotkowany

1/2 łyżki soli czosnkowej (użyłam 2 rozgniecionych ząbków czosnku )

1 łyżka majeranku

2 łyżki cukru

1/2 łyżki ostrej mielonej papryki

3 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania :

Schab dokładnie myjemy, nacieramy mieszanką soli, soli peklowej, pieprzu, czosnku, majeranku, cukru i papryki. Wkładamy mięso do pojemnika i nakrywamy folią spożywczą, można również przełożyć do woreczka strunowego. Schab pozostawiamy w lodówce na 3 doby, codziennie go obracając (raz na dobę).

Po tym czasie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zapeklowane mięso oraz cały płyn jaki wytworzył się podczas peklowania. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Od momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz. Schab pozostawiamy w wodzie na 12 godzin. Po tym czasie ponownie parzymy przez 5 minut od zagotowania. Mięso pozostawiamy w wodzie aż wystygnie. Następnie wyjmujemy z wody i możemy zajadać :). Wędlinę przechowujemy w lodówce. 

 

schab peklowany

 

schab peklowany

 

Smacznego !



piątek, 24 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie :) Połączenie płatków, bakalii i chrupiących nasion to w połączeniu z jogurtem lub mlekiem zdrowe i pożywne śniadanie. Dostarcza wielu witamin, błonnika i energii na cały poranek. Z podanych składników przygotujecie musli na cały tydzień.

Polecam !

 

musli śniadaniowe

 

Składniki :

5 łyżek oleju rzepakowego

2 szklanki płatków owsianych górskich (200g)

2,5 szklanki płatków kukurydzianych (80g)

1 szklanka rodzynek (150g)

1 szklanka + 2 łyżki suszonej żurawiny (150g)

2 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki nasion sezamu

0,5 szklanki posiekanych orzechów np.włoskich (60g)

5-6 łyżek miodu

 

Sposób przygotowania :

Na dużą patelnię wlewamy olej i wsypujemy wszystkie płatki, nasiona i bakalie. Na końcu całość zalewamy płynnym miodem. 

Wstawiamy patelnię na gaz i smażymy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż całość będzie ładnie uprażona i nabierze złocistego koloru.

Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy do słoiczka lub puszki. Przechowujemy w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. 

 

musli śniadaniowe

 

musli śniadaniowe

 

Smacznego !

środa, 22 kwietnia 2015

Szarlotka bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Puszysta budyniowa pianka, kruche, maślane ciasto i warstwa jabłek z dużą ilością cynamonu. Po prostu pycha !

W oryginalnym przepisie, który znalazłam u Arabeski, są surowe jabłka. Ja użyłam prażonych jabłek z mojej spiżarni. Możecie użyć jednych lub drugich, efekt zawsze będzie smakowity ;)

 

jabłecznik z budyniem

 

Składniki :

( forma o wymiarach 28x35 cm )


Kruche ciasto :

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g  cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

200 g zimnego masła

5 żółtek

3-5 łyżek śmietany

 

Pianka budyniowa :

2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)

0,5 l  mleka

1 łyżka masła

5 białek

180 g cukru

 

Dodatkowo :

1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1,5 l prażonych jabłek ( ze słoika )

kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek – do smaku)

cynamon do oprószenia jabłek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę i dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki na 30 minut, drugą wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem schłodzonym w lodówce wykładamy spód blachy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Studzimy. 

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem lub wykładamy prażone jabłka ze słoika.

Budynie gotujemy w 0,5 l mleka. Do ciepłego, ugotowanego budyniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Łączymy z wystudzonym budyniem.

Budyniową piankę wykładamy na warstwę z jabłek i wyrównujemy.

Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach tarki resztę ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180ºC ) i pieczemy przez 60 minut. 

Po upieczeniu wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram