czwartek, 28 kwietnia 2016
Pamiętam jak byłam dzieckiem i po szkole czasami odwiedzałam moją babcię. Nie raz zdarzało się, że babcia właśnie robiła pierogi. Często były z owocami, ale najbardziej pamiętam smak właśnie pierogów ruskich. Dziś podaję Wam przepis z zeszytu babci na pierogi ruskie :)
Składniki : ( na ok. 25-30 sztuk )
Składniki na ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej duża szczypta soli 1 szklanka gorącej wody (250ml) 1 łyżka oleju
Farsz : 250g twarogu ( zmielonego) 250g duszonych ziemniaków (pùree) 2 cebule 1 łyżka masła sól i pieprz
Do podania : masło boczek
Sposób przygotowania : Ciasto : Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody zmieszanej z olejem i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę by odpoczęło. Farsz : Twaróg mielimy minimum dwa razy, można użyć blendera. Ugotowane ziemniaki mielimy lub dusimy za pomocą praski ( można również użyć ziemniaczanego pùree, które zostało nam od obiadu ) . W misce mieszamy twaróg, ziemniaki oraz poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch. Gotowe pierogi podajemy od razu, polane roztopionym masłem i/lub podsmażonym i pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
Smacznego !
poniedziałek, 25 kwietnia 2016
Są świetne ! Wyśmienite na śniadanie z ciepłym mlekiem lub z jogurtem. Najbardziej jednak smakowały nam na sucho, podjadane od czasu do czasu, z łykiem gorącej kawy :) Bardzo ważne jest by ciasto rozwałkować jak najcieniej, między dwoma arkuszami papieru, wtedy płatki będą idealne. Przepis znalazłam na TEJ stronie. Polecam !
Składniki : ( na 2 duże blachy ) 160g mąki pszennej + łyżka do podsypywania 160g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 115g oleju kokosowego + 1 łyżka 70g brązowego cukru 50 g białego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub nasionka z jednej laski ) 2 łyżeczki miodu 120 ml maślanki
Sposób przygotowania : W dużej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu. Dodajemy 115g oleju kokosowego, brązowy cukier, 25g białego cukru, wanilię i miód. Dokładnie mieszamy mikserem z hakiem lub ręcznie. Dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto w kulę. Dzielimy ciasto na dwie połówki. Każdą porcję ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami papieru, najcieniej jak się da. Blaty nie mogą być grubsze niż 0,5 cm. Łyżkę oleju kokosowego roztapiamy i studzimy. Resztę białego cukru (25g) mieszamy z łyżeczką cynamonu. Rozwałkowane ciasta przekładamy z papierem na blachę do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym a następnie równomiernie oprószamy cukrem cynamonowym. Przy pomocy noża do pizzy kroimy blaty na małe kwadraciki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 10-15 minut.
Smacznego !
piątek, 22 kwietnia 2016
Po raz pierwszy jadłam to ciasto u mojego brata i bratowej na imieninach, bardzo nam smakowało :) Kolejnym razem u cioci na imieninach....kwestią czasu było, by Kilimandżaro pojawiło się na blogu. Kakaowe blaty ciasta przełożone masą jabłkową i kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą i oprószony wiórkami kokosowymi.....och musicie sami spróbować, to ciasto jest przepyszne !
Składniki : ( forma 25/35 cm ) Ciasto : 6 jajek 180g cukru 120g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 30g kakao 1 łyżka jogurtu greckiego 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa : 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki cytrynowe
Krem budyniowy : 500 ml mleka 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła
Polewa : 150g czekolady ( użyłam mlecznej i gorzkiej ) 100 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania : Najlepiej jest zacząć od przygotowania masy jabłkowej i kremu budyniowego, ponieważ te dwie warstwy najdłużej stygną i gęstnieją. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim starte jabłka. Po kilku minutach smażenia wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę (ok. 2 minuty ). Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. Krem budyniowy : Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy obie mąki oraz mleko. Całość wstawiamy na gaz i cały czas mieszając gotujemy tak jak budyń. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z miękkim masłem, tak by powstał aksamitny krem. Ciasto : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łyżce cukru. Puszystą masę mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki z resztą składników : mąkami, kakao, proszkiem, olejem i jogurtem. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przecinamy na pół, tak by powstały dwa blaty. Jeden blat ciasta wkładamy z powrotem do formy, w której był pieczony. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie warstwę jabłek pokrywamy kremem budyniowym. Na krem wykładamy drugi blat ciasta. Delikatnie dociskamy. W rondelku podgrzewamy śmietankę, tak by była gorąca ale się nie zagotowała. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszona czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą oblewamy dokładnie wierzch ciasta. Na koniec całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego !
środa, 20 kwietnia 2016
Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, smaczne i pożywne. W przepisie Asi, z którego korzystałam jest dodatkowo czerwona fasola, ja ją tym razem pominęłam. Nie wpłynęło to znacząco na smak potrawy, a dzięki temu danie zjadła cała moja rodzina :) Polecam serdecznie :)
Składniki : ( na 4 porcje ) 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 3/4 szklanki suchej kasy pęczak 0,5 szklanki wytrawnego białego wina szczypta oregano 2 piersi z kurczaka kawałek ostrej papryczki ( lub szczypta sproszkowanej ) sól i pieprz 2 szklanki bulionu 400g pomidorów z puszki ok.150g kukurydzy z puszki 400g czerwonej fasoli z puszki ( pominęłam )
Sposób przygotowania : W garnku podsmażamy posiekaną cebulę na oleju i maśle. Dodajemy suchą kaszę i podsmażamy całość ciągle mieszając przez 2 minuty. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy kilka minut. Wlewamy wino i dodajemy ostrą paprykę. Mieszamy. Gdy wino się wchłonie wlewamy bulion. Mieszamy, nakrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy na gorąco z natką pietruszki, kolendrą lub tartym serem.
Smacznego !
piątek, 15 kwietnia 2016
Mówi się, że kobieta potrafi zrobić dwie rzeczy z niczego : awanturę i.... sałatkę :) Ta sałatka powstała właśnie z tego co miałam w lodówce ;) Do tej sałatki możecie dodać jeszcze np. ser żółty lub świeżego ogórka, który orzeźwi smak całej sałatki. Polecam !
Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu np. świderki, kokardki 1 duży filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka np. Kamis pół średniej kapusty pekińskiej 2 jajka pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania : Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju dodając przyprawę do kurczaka. Odstawiamy. Kapustę szatkujemy. Jajka kroimy w kostkę. W misce umieszczamy ugotowany makaron, kapustę, usmażonego kurczaka, jajka i posiekany szczypiorek. Dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego ! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
KATEGORIE
KONTAKT
PRZELICZNIK WAG
ULUBIONE
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |