piątek, 31 maja 2013

 

Kolejna odsłona pysznych lodów śmietankowych , tym razem z dodatkiem pokruszonej czekolady . Można użyć czekolady takiej jaką lubicie , dobrze by przed posiekaniem i dodaniem do masy , była dobrze schłodzona . Lody są wyśmienite , robiłam już je kilka razy i nie zamierzam przestać :) . Przepis znalazłam u Adrianny ,, Pora coś zjeść " , za co dziękuję :)

Wszystkim bardzo polecam !

 

lody

 

Składniki :

320 ml śmietanki kremówki

2 jajka ( skorupki sparzone ! )

100g cukru

1 łyżka przegotowanej wody

1 tabliczka czekolady ( schłodzonej i posiekanej )

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski . W jednej ubijamy żółtka z 50g cukru i 1 łyżką wody , masa musi być biała i puszysta . W drugiej misce ubijamy na sztywno białka , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy ponownie . W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę .

Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu do masy dodajemy pokruszoną czekoladę . Mieszamy i przelewamy do pojemniczków . Zamrażamy . Po ok 3-4 godz. lody są gotowe :)

 

lody

 

lody

 

Smacznego !


środa, 29 maja 2013

 

Na ciepły dzień , na poprawę humoru , na każdą chwilę ..... orzeżwiające Smoothie ananasowo - bananowe . Polecam gorąco !

 

ananas

 

Składniki :

( na 2 - 3 porcje )

0,5 puszki ananasa

1 banan

1 szklanka lodu w kostkach

1 szklanka soku z ananasa

0,5 szklanki soku z brzoskwiń

1 łyżka brązowego cukru

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji . Rozlewamy do szklanek i podajemy . Szklanki można ozdobić plastrami ananasa . Uwaga , smoothie gdy chwilę postoi rozwarstwia się tworząc na wierzchu pyszną , puszystą piankę :)

 

ananas

 

ananas

 

Smacznego !


poniedziałek, 27 maja 2013

 

Jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) - klopsiki nadziewane z sosem , czasami jemy je z makaronem , czasem z ziemniaczkami , w każdej opcji smakują wyśmienicie !

Polecam !

 

klopsiki

 

 

Składniki :

 

Na klopsiki :

500g mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego )

1 jajko

szklanka bułki tartej

posiekana natka pietruszki

sól , pieprz do smaku

1 łyżeczka MAGGI

tłuszcz do smażenia

opakowanie serków topionych ( trójkącików )

 

Na sos :

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

3 szklanki wody

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka MAGGI

sól , pieprz , cukier do smaku

 

Sposób przygotowania :

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy jajko , bułkę tartą , natkę pietruszki i przyprawy . Wszystko razem wyrabiamy . Każdy trójkącik serka topionego przekrawamy na pół i rękami robimy z każdej części kuleczkę . Mięso mielone dzielimy na części wielkości mandarynki i każdy kawałek spłaszczamy dłońmi , na środku kładziemy kulkę serka i dokładnie owijamy mięsem . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano . Upieczone klopsiki przekładamy na talerz zabezpieczając przed wystudzeniem .

Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy rozrobiony w 2 szklankach zimnej wody . Zagotowujemy . Dodajemy przyprawy . Mąkę rozprowadzamy z 1 szklanką wody i zagęszczamy nią sos pomidorowy . Ponownie zagotowujemy . W razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz do smaku .

Sosem polewamy klopsiki i podajemy z makaronem , ziemniakami itp.

 

klopsiki

 

klopsiki

 

Smacznego !

 

 

niedziela, 26 maja 2013

 

Nasze święto nie zasługuje na taką pogodę .... :/ , miało być ciepło i słonecznie , a tu zimno i ponuro ..... niestety , nie mamy wpływu na pogodę , musi nam wystarczyć słońce na talerzu , i ja właśnie mam dziś dla Was , piękne brzoskwiniowe słoneczko w postaci Tortu brzoskwiniowego . Biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń , przełożony kremem również brzoskwiniowym , a wierzch ozdobiony owocami i galaretką o tym samym smaku :). Przepis własny .

Polecam Wszystkim gorąco a Mamom , życzę Wszystkiego najlepszego :)

 

tort

 

tort

 

tort

 

Składniki :

Na biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na krem :

3 szklanki mleka

niepełna szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100g masła

 

Dodatkowo :

Puszka brzoskwiń w syropie

2 galaretki brzoskwiniowe

 

 

Sposób przygotowania :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym . Do dużego garnka wlewamy  wodę ( 1/3 objętości ) i wstawiamy na gaz , miskę z jajkami wstawiamy do kąpieli wodnej i cały czas ubijamy na największych obrotach . Masa jajeczna musi podwoić swoją objętość . Wyciągamy z kąpieli i mieszamy z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia . Uwaga ! Mąki dodajemy powoli , po łyżce , delikatnie mieszając . Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC , pieczemy ok.20 min. na złoty kolor. 

Mleko mieszamy z cukrem i mąkami . Wstawiamy na ogień i gotujemy tak jak budyń . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Po ostudzeniu miksujemy z masłem . 5 połówek brzoskwiń z puszki ucieramy blenderem na papkę i dodajemy mus brzoskwiniowy do połowy kremu budyniowego . Drugą połowę kremu zostawiamy na wierzch tortu . 

Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy syropem z brzoskwiń . Przekładamy kremem brzoskwiniowym . Nakrywamy drugą połówką biszkoptu , lekko dociskamy . Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem budyniowym . Na górze układamy pokrojone brzoskwinie . Na końcu zalewamy brzoskwinie tężejącą galaretką , przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu . Całość schładzamy w lodówce przez całą noc .

 

tort

 

tort

 

Smacznego !

sobota, 25 maja 2013

 

Już dziś składam najlepsze życzenia wszystkim Mamom z okazji ich jutrzejszego święta :) Kochane Mamy , życzę Wam , abyście zawsze były szczęśliwe , aby każdy następny dzień był lepszy od poprzedniego , by słońce zawsze świeciło a ptaki śpiewały ......

Dla Was kochane Mamy przygotowałam pudełko słodkich czekoladek , nadziewanych pysznym kremem (masłem) orzechowym , czekoladki rozpływają się w ustach , a smaki doskonale się uzupełniają , łącząc ze sobą tworzą poezję smaku ....... rozmarzyłam się .... lecę po czekoladkę ..... mmmmmmm..... pycha !

 

czekoladki

 

czekoladki

 

Składniki :

100g mlecznej czekolady ( lub gorzkiej )

2 czubate łyżki masła orzechowego ( przepis u mnie na blogu )

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Foremki na czekoladki smarujemy dokładnie cienką warstwą rozpuszczonej czekolady . Wkładamy na 0,5 godz. do lodówki . Czynność tę powtarzamy jeszcze 2 razy . Gdy warstwy stężeją wnętrze uzupełniamy masłem orzechowym , zostawiając miejsce na pokrycie spodu czekoladek . Po nałożeniu ostatniej warstwy na spód , schładzamy całość minimum 1 godzinę w lodówce . 

 

czekoladki

 

czekoladki

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram