piątek, 30 maja 2014

Uwielbiam sezon truskawkowy , nie tylko ze względu na truskawki , które z każdym dniem są słodsze i tańsze ;) Uwielbiam ten czas ,ponieważ zwiastuje on zbliżające się wakacje , gorące dni , lody , desery , sorbety .... i moją ukochaną porę roku .... lato .

Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą tartę :)  Kruche , maślane ciasto , wypełnione po brzegi mocno truskawkowym musem . Oj była przepyszna ! Polecam !

 

tarta truskawkowa

 

Składniki :

Ciasto :

250g mąki pszennej

130g masła

1 jajko

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietanki lub mleka

 

Mus truskawkowy :

0,5 kg truskawek + do dekoracji

100 ml gorącego mleka

2,5 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki cukru

170 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 29 cm . Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut .

Piekarnik nagrzewamy do 180º C . Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto ładnie się zarumieni . Po upieczeniu folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia .

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek . Przekładamy do misy blendera i ucieramy na gładki mus . Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , po czym rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy ) .

W większej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę . Dodajemy cukier oraz powoli mus truskawkowy . Na końcu wlewamy wystudzoną i rozpuszczoną żelatynę . Dobrze łączymy i odstawiamy do lodówki .

Gdy mus zacznie tężeć , wlewamy go na upieczony wcześniej spód . Całość ponownie wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc .

Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami .

 

tarta truskawkowa

 

tarta truskawkowa

 

tarta truskawkowa

 

Smacznego !   


Milion smaków truskawek

07:29, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (6) »
środa, 28 maja 2014

Absolutny klasyk ! W sezonie truskawkowym piję go niemal codziennie . Łatwy , szybki i przepyszny ! Polecam Wszystkim :)

 

koktajl truskawkowy

 

Składniki :

( 1 duża porcja )

200g świeżych truskawek

3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

150 ml mleka

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do połączenia się składników .

Podajemy od razu .

 

koktajl truskawkowy

 

koktajl truskawkowy

 

Smacznego !  


Milion smaków truskawek

wtorek, 27 maja 2014

Dzisiaj mam dla Was propozycję podania klasycznego Lecza :) Mianowicie schowałam je pod ziołową i chrupiącą warstwą ciasta z dodatkiem oleju rzepakowego , a jak wiecie Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo polecany jako dodatek do rożnych dań . Sam cobler jest bardzo dobry , z dodatkiem ziół prowansalskich stanowi idealne połączenie z letnimi warzywami . Polecam serdecznie !

 

cobbler

 

Składniki :

( na 8 kokilek )

1 cebula

2 kiełbasy polskie wędzone

olej rzepakowy

biała część pora

2 czerwone papryki

1 cukinia

2 pomidory

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz

 

Ciasto :

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

duża szczypta soli

50 ml oleju rzepakowego

150 ml gęstego jogurtu ( lub mleka )

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

 

Sposób przygotowania :

W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę i białą część pora . Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plasterki kiełbaskę . Podsmażamy kilka minut . Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę . Cukinię myjemy , odcinamy końce i kroimy na kawałki . Wszystkie warzywa dodajemy do garnka , mieszamy . Po chwili dodajemy pokrojone pomidory . Dusimy pod przykryciem ok. 20 min. na małym ogniu , aż warzywa zmiękną . Doprawiamy do smaku ziołami , solą i pieprzem .

Gotowe leczo przekładamy do kokilek , do połowy ich wysokości . 

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC .

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , solą i ziołami . Następnie dodajemy olej i jogurt (mleko) . Szybko mieszamy tylko do połączenia się składników i łyżką nakładamy ciasto na przygotowane warzywa . 

Pieczemy 25 minut , aż wierzch ciasta będzie rumiany . 

 

cobbler

 

cobbler

 

cobbler

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 26 maja 2014

Z okazji Dnia Matki , chciałabym wszystkim Mamom złożyć najlepsze życzenia , zdrowia , siły , cierpliwości a także tego by Wasze pociechy były zawsze dla Was małymi promykami słońca , które ogrzeją w najbardziej pochmurny dzień :) 

Do życzeń dodaję przepis na pyszny deser , który każda mama może zjeść bez wyrzutów sumienia , delikatna pianka z kaszki manny i słodka galaretka , do tego pyszne truskawki ..... pycha !  Przepis znaleziony na blogu Anyżkowo . Polecam ! 

 

mus z manny

 

Składniki : 

( na 3-4 porcje )

2 galaretki truskawkowe

3 - 4 łyżki kaszy manny

250 ml wody

3 łyżki cukru

3 - 4 łyżki syropu truskawkowego

truskawki do podania 

 

Sposób przygotowania :

Galaretkę przygotowujemy według przepisu zamieszczonego na opakowaniu . Przelewamy do pucharków lub szklaneczek i odstawiamy do lodówki by galaretka stężała . 

Wodę zagotowujemy . Do gotującej się wody dodajemy cukier i kaszkę mannę . Mieszamy i gotujemy do czasu , aż kaszka zgęstnieje . 

Przekładamy ugotowaną kaszkę do misy miksera , dolewamy syrop truskawkowy i miksujemy na największych obrotach , do czasu aż powstanie puszysta pianka . 

Gotową piankę wykładamy na stężałą galaretkę i ponownie schładzamy w lodówce . Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami . 

 

mus z manny

 

mus z manny

 

Smacznego ! 


Milion smaków truskawek

piątek, 23 maja 2014

Dziś mam dla Was kolejny przepis na genialny chleb :) Jakiś czas temu , na blogu Zapach chleba , widziałam przepis na chleb sezamowy , kierując się moim sprawdzonym przepisem upiekłam ten właśnie bochenek : obficie obsypany nasionami sezamu , pełen ziaren w środku , pyszny i bardzo aromatyczny . Polecam !

 

chleb sezamowy

 

Składniki : 

2 płaskie łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego ) 

5g świeżych drożdży 

250 ml letniej wody 

500g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soli

1 szklanka nasion sezamu 


Dodatkowo : ( opcjonalnie )

garść siemienia lnianego

garść nasion słonecznika

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go (3 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki letniej wody) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki . 

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy mąkę . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki )  , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut . 

Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , uprażone na suchej patelni ziarna sezamu ( 3 łyżki nasion odkładamy do obtoczenia bochenka ) , resztę nasion oraz ponownie po łyżce mąki . 

Ciasto wyrabiamy ręcznie , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 45 minut .  Po ostatnim składaniu ciasto formujemy , dokładnie obtaczamy w nasionach sezamu i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) . 

Piekarnik nagrzewamy do 230ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą . 

Chleb przed pieczeniem nacinamy ostrym nożem . 

Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku po czym zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze 30 minut .

Studzimy na kratce . 

 

chleb sezamowy

 

chleb sezamowy

 

Smacznego ! 


Tagi: chleb sezam
09:08, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram