piątek, 29 maja 2015

Kopytka to Nasz narodowy przysmak :) Ziemniaki oraz połączenie dwóch rodzajów mąk tworzą wspaniały dodatek do obiadu. U mnie w domu podawano je zawsze z duszonym mięsem i dużą ilością sosu pieczeniowego, takie lubił najbardziej mój tata. U mnie dzisiaj w wersji słodko-kwaśnej za sprawą sosu rabarbarowego. Polecam serdecznie !

 

kopytka z sosem rabarbarowym

 

Składniki :

Kopytka :

1 kg ziemniaków

1 szklanka* mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

duża szczypta soli

 

Sos waniliowo-rabarbarowy :

2 grube łodygi rabarbaru

1 łyżeczka masła

0,5 szklanki* cukru

ziarenka z połowy laski wanilii

2 łyżki wody

 

*szklanka o pojemności 250ml

 

Sposób przygotowania :

Sos waniliowo-rabarbarowy :

Warto przygotować go na początku jeżeli danie mamy zamiar podać od razu po ugotowaniu kopytek.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojony rabarbar. Chwilę smażymy po czym dodajemy cukier, wodę i ziarenka z wanilii. Dusimy kilka minut aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje. Odstawiamy.

 

Kopytka :

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy lekko przestygną przeciskamy je przez praskę. Do zduszonych ziemniaków dodajemy resztę składników i dobrze zagniatamy. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło można dosypać trochę mąki. Wyrabiamy do czasu aż masa będzie gładka, elastyczna i nie będzie kleiła się do rąk i blatu. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w wałek, delikatnie spłaszczamy nożem i tniemy po skosie w romby.

Gotowe kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch.

Podajemy od razu polane sosem waniliowo-rabarbarowym.

 

kopytka z sosem rabarbarowym

 

kopytka z sosem rabarbarowym

 

Smacznego !

środa, 27 maja 2015

Sezon szparagowy powoli dobiega końca. Nie udało mi się przygotować wszystkich zaplanowanych szparagowych potraw, ale i tak w tym sezonie objadłam się szparagami jak nigdy ;). Dzisiaj mam dla Was ( chyba już ostatni ) przepis z wykorzystaniem szparagów. Pyszna, delikatna, kremowa zupa z białych szparagów. W oryginalnym przepisie zupa podawana jest z bekonowymi chipsami, u mnie to chrupiące grzanki z razowego chleba.  Polecam serdecznie !

 

krem z białych szparagów

 

Składniki :

( na 4 porcje )

2 pęczki białych szparagów

1 duża cebula

4 łyżki masła

1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego

drobno zmielony pieprz

100 ml śmietanki kremówki 30%

do podania :

grzanki z razowego chleba

 

Sposób przygotowania :

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obieramy i kroimy na 2 cm kawałki. Twarde końcówki możemy wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego, są łykowate i nie nadają się na zmiksowanie w zupie.

W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy. Następnie dodajemy szparagi (oprócz główek), dodajemy 2 łyżki masła i smażymy co chwilę mieszając przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i mieszamy.

Wlewamy gorący bulion. Gotujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2 minuty.  Kilka główek szparagów wyciągamy do dekoracji, po czym całość miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem śmietanki kremówki na idealnie gładki krem.

Zupę możemy dodatkowo przetrzeć przez sito, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów. Do zupy dodajemy pół łyżeczki drobno zmielonego pieprzu i podgrzewamy przed podaniem na małym ogniu. Podajemy z chrupiącymi grzankami.

 

krem z białych szparagów

 

krem z białych szparagów

 

Smacznego !



Szparagowe<3Love

Tagi: szparagi zupa
10:57, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (5) »
wtorek, 26 maja 2015

Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe ciasto :) Bardzo szybkie w przygotowaniu, wilgotne, słodkie, z dodatkiem rabarbaru, który idealnie komponuje się z ciastem. W zeszłym roku robiłam je z porzeczkami, w tym zwiększyłam ilość jogurtu co sprawiło, że ciasto jest jeszcze lepsze. Polecam z całego serca !

W Dniu Matki wszystkim Mamom życzę spokoju, radości i ogromu miłości :)

 

jogurtowe ciasto z rabarbarem

 

Składniki :

5 jajek 

300g cukru

160 ml oleju 

250g jogurtu greckiego

500g mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli 

skórka otarta z jednej cytryny

 

Dodatkowo :

1 kg rabarbaru

Lukier

 

Sposób przygotowania :

W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę . Powoli dolewamy olej cały czas miksując i dodajemy jogurt oraz skórkę z cytryny . Nie przerywając ucierania powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą . 

Ciasto przelewamy do formy ( 35x25 ) wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzch wykładamy owoce ( rabarbar myjemy obieramy i kroimy w kostkę ). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 50 minut . 

Po upieczeniu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem .

 

jogurtowe ciasto z rabarbarem

 

jogurtowe ciasto z rabarbarem



Smacznego !


Rabarbarowa rewolucja

13:20, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (10) »
czwartek, 21 maja 2015

Danie, które przygotujecie w kilka chwil, a zapewniam Was, ze będzie smakować każdemu. Mój mąż, który nie jest amatorem ryżu, zjadł całą porcję z wielkim apetytem :)

Korzystałam z przepisu Madame Edith.

Polecam z całego serca !

 

risotto ze szparagami

 

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk)

1/2 dużej cebuli (drobno posiekana)

60 g masła + 1 łyżka

500 ml bulionu

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

200 g ryżu Arborio

100 ml białego wytrawnego wina

dwie garstki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

świeży tymianek do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeśli tego wymagają obieramy delikatnie skrobaczką ( młodych, cieniutkich szparagów nie obieram, ale takie grubsze mają twarde łyka, które wolę usunąć skrobaczką do marchewki ). Szparagi tniemy na mniejsze ok. 3 cm kawałki i podsmażamy na połowie masła. Odstawiamy.

Cebulę szatkujemy i smażymy na pozostałym maśle. Do cebuli wsypujemy ryż i cały czas mieszając, smażymy ok. 2 minut. Następnie wlewamy wino. Dokładnie mieszamy, do czasu aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Zaczynamy stopniowo dolewać bulion. Zmniejszamy gaz i gotujemy całość ok. 15 minut, często mieszając i sprawdzając konsystencję i twardość ryżu. Gdy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego podsmażone szparagi, wraz z masłem, na którym były smażone oraz większość sera. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie łączymy, pozostawiamy danie przez 2 minuty pod przykryciem, po czym od razu podajemy.

Dekorujemy resztą tartego parmezanu i świeżym tymiankiem.

 

risotto ze szparagami

 

risotto ze szparagami

 

risotto ze szparagami

 

Smacznego !


Szparagowe<3Love

środa, 20 maja 2015

Witajcie kochani :) W tym roku zajadam się szparagami jak nigdy, szkoda że sezon na nie tak szybko przemija.... chociaż patrząc z drugiej strony, gdyby były dostępne przez cały rok, pewnie by tak bardzo nie smakowały ;)

Dzisiaj mam propozycje na wyśmienitą tartę z kurczakiem i szparagami. Inspirowałam się TYM przepisem.

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

Składniki :

( forma o śr. 28 cm )

Ciasto na spód :

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka lodowatej wody

 

Nadzienie :

1 filet z piersi kurczaka

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

1 łyżka oleju rzepakowego


1 pęczek zielonych szparagów (średnich lub cienkich)

400 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

4 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki startego sera cheddar lub brie

szczypta suszonego tymianku

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Ciasto na spód :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 28 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

 

Nadzienie :

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju z ulubiona przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.

 

W misce mieszamy razem śmietankę, żółtka, tarte sery oraz przyprawy.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Jeśli nasze szparagi są dosyć grube warto skrobaczką je obrać, jeśli są cienkie nie potrzeba tego robić. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. 


Na upieczony spód wykładamy upieczonego kurczaka. Wylewamy masę serowo-śmietanową a następnie układamy pokrojone szparagi.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 45 minut.

Podajemy na ciepło.

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

Smacznego !


Szparagowe<3Love

10:16, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram