niedziela, 30 czerwca 2013

 

Dziś przedstawiam Wam nasz wczorajszy podwieczorek : pyszny lodowy deser , z domowych lodów straciatella , świeżych truskawek , porcji bitej śmietany i polewy czekoladowej . PYYYCHAAAA !!!!

 

deser

 

Składniki :

( na 6 porcji )

Lody straciatella

300 ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru

0,5 kg świeżych truskawek

50g czekolady mlecznej

1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania :

Lody przygotowujemy według przepisu , którego znajdziecie TUTAJ .

Truskawki kroimy na kawałki , zostawiamy kilka do dekoracji .

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem .

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka .

 

Lody nakładamy do pucharków . Następnie układamy pokrojone truskawki , na to ubitą śmietankę . Ostudzoną roztopioną czekoladą polewamy cały deser . Na wierzchu ozdabiamy truskawką .

 

deser

 

Smacznego !


piątek, 28 czerwca 2013

 

Bardzo lubimy te ciasteczka , robię je co tydzień . W czasie sezonowych owoców dodaję do nich jagody , maliny lub truskawki . Ciasteczka są świetnym sposobem na drugie śniadanie , podwieczorek , można je zabrać do pracy albo na piknik . Sprawdzą się w podróży . Najważniejsze jest chyba jednak to , że nie zawierają dodatku cukru , mąki i tłuszczu , właściwie można je jeść bez wyrzutów sumienia :) Polecam !

 

ciacha

 

Składniki :

400g serka homogenizowanego 0% tłuszczu

1 jajko

1 łyżka cynamonu

2 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki otrębów owsianych

0,5 szklanki płatków kukurydzianych

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki posiekanych orzechów

1 szklanka pokrojonych truskawek

 

Sposób przygotowania :

Do miski wkładamy serek , jajko i cynamon . Mieszamy trzepaczką . Następnie dodajemy płatki i wszystkie bakalie . Do masy można dodawać dowolną ilość bakali , jeśli wolimy by ciastka były słodsze dodajemy suszone morele bądż figi . Całość mieszamy łyżką . Konsystencja masy musi być gęsta , w razie czego można dosypać więcej płatków . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką okrągłe , płaskie placki . Na każdym ciastku układamy pokrojone na kawałki truskawki .  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy 25 minut na złoty kolor . 

 

ciacha

 

ciacha

 

Smacznego !


środa, 26 czerwca 2013

 

Dostałam od mojej sąsiadki duży pęczek rzodkiewek , część zjadłam do kanapek , a resztę dodałam do pysznej sałatki z młodych ziemniaczków . Sałatka ta miała być iście warzywna , lecz ze względu na mojego mięsożernego męża , który wykazał zainteresowanie sałatką :) dodałam do niej trochę wędliny . Wyszło pysznie i świeżo ! Polecam !

 

sałatka

 

Składniki :

0,5 kg młodych ziemniaczków

pęczek rzodkiewek

pęczek koperku

1 duży pomidor

wędlina ( opcjonarnie , ja dałam kiełbaskę śląską )

olej rzepakowy do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Ziemniaczki gotujemy wcześniej w łupinach i odstawiamy do przestudzenia.

Zimne ziemniaczki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym . Solimy do smaku . Pod koniec smażenia dodajemy połowę z posiekanego pęczka koperku . Mieszamy i odstawiamy .

Rzodkiewkę kroimy w kawałki , pomidora także oraz wędlinę . Wszystko mieszamy delikatnie z podsmażonymi ziemniaczkami z koperkiem . Ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na końcu dodajemy resztę posiekanego koperku .

Podajemy .

 

sałatka

 

sałatka

 

Smacznego !

wtorek, 25 czerwca 2013

 

Nigdy nie jadłam tak pysznego połączenia jak to .... truskawki i rabarbar , zatopione w puszystej muffince . Pysznie polecam !

 

muffinki

 

Składniki :

200g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

160g cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

100 ml gazowanej wody

100 ml oleju rzepakowego

2 jajka

 

Dodatkowo :

pół szklanki truskawek ( posiekanych )

pół szklanki rabarbaru ( posiekanego )

1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . W jednej misce mieszamy suche składniki : mąkę , proszek do pieczenia , cukier . A w drugiej mieszamy składniki mokre : olej rzepakowy , jajka i wodę .

Składniki suche dodajemy do miski ze składnikami mokrymi . Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia się składników .

Pokrojone truskawki łączymy z pokrojonym rabarbarem i z cukrem .

Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Nakładamy połowę masy , na to łyżkę truskawek z rabarbarem i ponownie ciasto .

Wierzch można posypać pokruszonymi orzeszkami .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut . 

 

muffinki

 

muffinki

 

Smacznego !

 

Pamiętam jak byłam mała, mama robiła nam na śniadanie owsiankę , na mleku , słodziutką , pyszną , uwielbiałam ją  .... i tak mi zostało .... niestety moje dzieci mają strasznie długie zęby na owsiankę , także teraz gotuję ją tylko dla mnie i dla męża . Do mojej owsianki dodałam mus z truskawek , co sprawiło , że owsianka jest jeszcze pyszniejsza :) Polecam !

 

owsianka

 

Składniki :

2 szklanki płatków owsianych ( górskich )

2,5 szklanki mleka

1 łyżka cukru

ziarenka z połowy laski wanilii

1 szklanka świeżych truskawek 

 

Sposób przygotowania :

Mleko zagotowujemy w rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii . Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane . Chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając . Przelewamy do miseczek .

Truskawki miksujemy blenderem na mus i polewamy nim napęczniałe płatki owsiane .

Podajemy od razu lub wkładamy do lodówki by zjeść jako zimny deser :)

 

owsianka

 

owsianka

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram