środa, 31 lipca 2013

 

Tak samo jak w tym roku nie najadłam się truskawkami , tak w sezonie jagodowym wciąż mi mało jagód :) Dziś kolejna propozycja z użyciem tych pysznych małych kuleczek ;) . Po raz pierwszy robiłam crème pâtissière , jest niesamowity .... trochę w smaku przypomina krem budyniowy , ale jest bardziej aksamitny , delikatniejszy , nie zawiera masła , przez co nie jest taki ciężki . Przepis znalazłam na Słodkich Fantazjach , zmieniłam tylko kruche ciasto i do kremu dałam 2 żółtka mniej , uznałam że 6 żółtek na małą tartę to trochę za dużo ;) 

W każdym razie Tarta jest genialna ! Szybka w przygotowaniu , a połączenie jagód z tym cudnym kremem jest nieziemskie .... Polecam z całego serca :)

 

tarta

 

tarta

 

Składniki :

Na kruche ciasto :

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka krupczatki

0,5 szklanki cukru pudru

150g zimnego masła

2 żółtka

skórka otarta z połowy cytryny

 

Crème pâtissière :

4 żółtka

125g cukru

40g mąki

450 ml mleka

nasionka z połowy laski wanilii

 

Dodatkowo :

400g jagód

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto zagniatamy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez min. 0,5 godziny w lodówce . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę , wysmarowaną wcześniej masłem . Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy przez 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolką lub grochem tworząc obciążenie ( ja ostatnio z braku grochu nie obciążałam ciasta w ogóle , stałam tylko na straży z widelcem w dłoni i gdy ciasto zaczynało się gdzieś podnosić nakłuwałam szybko widelcem :)) Wyszło równiuteńkie :) Ciasto pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru . 

Crème pâtissière :

Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę . Dodajemy mąkę i mieszamy . W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami z wanilii . Gdy mleko zacznie się gotować , przelewamy je do ubitych żółtek , jednocześnie mieszając . Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla . Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut , aż krem wyraznie zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ( można krem posypać odrobiną cukru pudru , by nie pokrył się kożuchem ).

Wystudzony krem przekładamy na upieczony spód , a na wierzch wykładamy oczyszczone jagody . Przechowujemy w lodówce .

 

tarta

 

tarta

 

Smacznego !


17:28, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (8) »
wtorek, 30 lipca 2013

 

Jest bardzo delikatny i jedwabisty . Dzięki zawartości listków świeżej melisy odpręża i wprowadza w błogi nastrój . Polecam nie tylko dla zdenerwowanych ;)

 

koktajl

 

Składniki :

( na 2 małe porcje )

2 dojrzałe nektarynki

0,5 szklanki mleka

1,5 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

kilka listków świeżej melisy

 

Sposób przygotowania :

Nektarynki myjemy i kroimy na cząstki , robimy to nad miską by nie zmarnować wypływającego z nich soku . Przekładamy owoce do blendera i miksujemy . Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ponownie miksujemy . Na końcu wlewamy mleko i wrzucamy listki melisy , miksujemy po raz ostatni . Przelewamy do szklanek i podajemy .

 

koktajl

 

koktajl

 

Smacznego !


niedziela, 28 lipca 2013

 

Cobbler to angielski deser , którego głównymi składnikami są owoce , przykryte grubą skorupką z pysznego ciasta . Owoce pod wpływem ciepła piekarnika zatapiają się w gęstym , aromatycznym sosie , a ciasto z dodatkiem orzechów jest bardzo chrupiące . Deser niesamowicie prosty w przygotowaniu , polecam wszystkim zwłaszcza w takie gorące dni , ponieważ nie trzeba spędzać w kuchni długiego czasu , a przestudzony Cobbler jest wprost genialny z gałką lodów waniliowych :)

Przepis znalazłam u Beatki , bardzo dziękuję :)

 

cobbler

 

cobbler

 

Składniki :

( na 6 kokilek )

8 szt. moreli

3 brzoskwinie

garść wiśni

3 łyżki cukru

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

nasiona z 1 laski wanilii

1 łyżka likieru ( Amaretto )

tłuszcz do wysmarowania kokilek

 

Na ciasto :

200g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

50g pokruszonych orzechów laskowych

80g cukru

50 ml oleju rzepakowego

150 ml gęstego jogurtu

 

Sposób przygotowania :

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Foremki smarujemy tłuszczem .

Umyte i pozbawione pestek owoce kroimy na cząstki ( nie za małe ) i mieszamy z cukrem , mąką ziemniaczaną i likierem . Przekładamy do natłuszczonych foremek , mniej więcej do połowy wysokości każdej kokilki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , solą , orzechami i cukrem . Następnie dodajemy olej i jogurt . Szybko mieszamy tylko do połączenia się składników i łyżką nakładamy ciasto na owoce . Starajmy się by ciasto nie przykryło owoców w całości .

Pieczemy ok. 35 minut .

Podajemy na ciepło lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną .

 

cobbler

 

cobbler

 

cobbler

 

Smacznego !


sobota, 27 lipca 2013

 

Nasza wczorajsza kolacja :)  Fasolka obrodziła w tym roku w ogródku , więc można do woli objadać się nią na wszystkie sposoby . Dziś polecam wypróbowanie fasolki w sałatce . Jest delikatna , mało kaloryczna i na prawdę bardzo smaczna . Polecam !

 

sałatka

 

Składniki :

Fasolka szparagowa

2 pomidory

kilka rzodkiewek

2 jajka

100g szynki wędzonej

100g sera żółtego

pęczek koperku

pęczek natki pietruszki

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka sezamu

3 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Fasolkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Pomidory i rzodkiewki kroimy , dodajemy do przestudzonej fasolki . Ugotowane jajka kroimy na cząstki i dodajemy . Następnie dodajemy pokrojoną szynkę i ser żółty .

Z oleju rzepakowego , zieleninki , nasion i przypraw robimy dresing i nim polewamy naszą sałatkę . Delikatnie mieszamy i podajemy .

 

sałatka

 

Smacznego !

wtorek, 23 lipca 2013

 

Połączenie jak dla mnie idealne - czekolada i wiśnie ..... znakomite ! Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu , a smak .... nieziemski ! Przepis własny . Polecam !

 

murzynek

 

Składniki :

2 łyżki kakao

100g czekolady ( użyłam mlecznej )

200g masła

1 szklanka cukru

0,5 szklanki wody

 

Wszystko razem umieszczamy w garnuszku o grubym dnie i zagotowujemy cały czas mieszając . Gdy zacznie wrzeć , zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystudzenia .

 

2,5 szklanki mąki

5 jajek ( osobno żółtka i białka )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki wydrylowanych wiśni

 

Sposób przygotowania :

Wystudzoną masę czekoladową łączymy z żółtkami , mąką i proszkiem do pieczenia . Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem . Całość wylewamy na blaszkę ( 20/30 ) wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu układamy wiśnie . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC i pieczemy 35 minut . Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą i udekorować wisienkami .

 

murzynek

 

murzynek

 

Smacznego !

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram