czwartek, 31 lipca 2014
Jagody to jedne z moich ulubionych letnich owoców . Dziś polecam przygotowanie pysznej frużeliny jagodowej , która jest wspaniałym dodatkiem do ciast , naleśników , deserów czy nawet owsianki . Może być wykorzystana na milion sposobów ;) Polecam !
Składniki : 2 szklanki jagód 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania : Umyte i oczyszczone jagody umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Po 30 minutach wstawiamy jagody z cukrem na gaz i skrapiamy sokiem z cytryny . Gotujemy na małym ogniu aż część owoców zacznie się rozpadać i powstanie syrop jagodowy . Do gotujących się jagód wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Energicznie mieszamy i ponownie zagotowujemy . Odstawiamy do wystudzenia . Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań i deserów .
Smacznego !
środa, 30 lipca 2014
Nie ma lepszego ciasta na upalne dni od sernika na zimno :) Dziś polecam śmietankowy sernik z pysznymi malinami . Dobrze schłodzony z dużą ilością letnich owoców i jeszcze większą warstwą galaretki smakuje wybornie :) Polecam na lato ;)
Składniki : 400g sera twarogowego śmietankowego ( 3 krotnie mielonego , może być z wiaderka ) 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 100g masła 3 jajka 0,5 szklanki cukru nasionka z połowy laski wanilii 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szklanki mleka
Dodatkowo : 3 szklanki malin 2 galaretki ( malinowe , truskawkowe )
Sposób przygotowania : Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem . Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na białą puszystą masę . Do ubitych żółtek powoli wlewamy śmietankę i ponownie ubijamy , następnie po trochu dodajemy ser . Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie by napęczniała , a następnie zalewamy gorącym mlekiem . Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy do przestudzenia . Przestudzoną żelatynę dodajemy do misy z masą serową i mieszamy . Na końcu masę delikatnie łączymy z ubitymi wcześniej białkami . Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy całą masę serową . Całość wkładamy do lodówki by stężała . Na stężałym serniku układamy oczyszczone maliny . Całość zalewamy przygotowaną wcześniej , tężejącą galaretką . Ponownie wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .
Smacznego !
wtorek, 29 lipca 2014
Ciasto na jogurtach greckich jest niezwykłym ciastem ;) Mimo , że nie zawiera ani grama sera , smakuje zupełnie jak sernik ( zwłaszcza drugiego i trzeciego dnia ) . Jest delikatny i puszysty , aż potem żałowałam , że obciążyłam go z wierzchu kruchym ciastem , wystarczyły by same owoce .... cóż .... dzięki temu mam okazję przygotować go jeszcze raz , a wierzcie mi , warto ! Polecam serdecznie ! Przepis na masę serową znalazłam TUTAJ .
Składniki : Ciasto kruche : 200g zimnego masła 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietanki skórka starta z jednej cytryny
Masa jogurtowa : 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie w proszku 5 jajek 1/2 - 3/4 szklanki cukru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo : 2 szklanki czerwonej porzeczki cukier puder
Sposób przygotowania : Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki . Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia . Białka oddzielamy od żółtek . Żółtka ubijamy na delikatny puch , dodając powoli jogurty i ziarenka wanilii . Następnie stopniowo dodajemy proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia . Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Masę jogurtową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto . Na masie jogurtowej układamy owoce . Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego paski , które układamy na wierzchu w postaci kratki . Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 1 godzinę . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika , a następnie schładzamy przez noc w lodówce . Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem .
Smacznego !
poniedziałek, 28 lipca 2014
Witajcie ! Dziś mam dla Was kolejne wydanie przepysznych domowych lodów :) Lody cytrynowe to mocno orzeźwiający i bardzo aromatyczny smak . Są doskonałe na letnie upalne dni ! Polecam z całego serca !
Składniki : 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem ) 100g cukru 1 łyżka wody przegotowanej 1 cała cytryna
Sposób przygotowania : Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka . Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta . Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej . Śmietankę także ubijamy na sztywno . Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy skórkę startą z całej cytryny oraz powoli mieszając sok wyciśnięty z połowy cytryny , masę przekładamy do pojemniczków . Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Smacznego !
piątek, 25 lipca 2014
Jedna z najlepszych kremowych zup jakie jadłam .... szczerze ! Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to koniecznie przygotujcie właśnie tę zupę . Gęsta , kremowa , wyrazista , dodatek chrupiących grzanek zdecydowanie podkreśla jej smak . Polecam z całego serca !
Składniki : 2 młode cukinie 2,5 szklanki bulionu 2 łyżki oleju do smażenia 1 cebula biała część pora 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka śmietanki ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania : W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę , czosnek oraz por . Cukinię myjemy i kroimy w kawałki nie obierając ze skóry . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną cukinię , zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut , często mieszając . Doprawiamy solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi . Następnie wlewamy bulion i ponownie gotujemy na małym ogniu , aż cukinia będzie całkiem miękka . Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy zupę na gładki krem . Ponownie wstawiamy na gaz i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec możemy dodać trochę śmietanki . Podajemy z grzankami i natką pietruszki .
Smacznego ! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
KATEGORIE
KONTAKT
PRZELICZNIK WAG
ULUBIONE
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |