czwartek, 31 lipca 2014

Jagody to jedne z moich ulubionych letnich owoców . Dziś polecam przygotowanie pysznej frużeliny jagodowej , która jest wspaniałym dodatkiem do ciast , naleśników , deserów czy nawet owsianki . Może być wykorzystana na milion sposobów ;) Polecam ! 

 

frużelina jagodowa

 

Składniki :

2 szklanki jagód

1 szklanka cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody  

 

Sposób przygotowania :

Umyte i oczyszczone jagody umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Po 30 minutach wstawiamy jagody z cukrem na gaz i skrapiamy sokiem z cytryny . Gotujemy na małym ogniu aż część owoców zacznie się rozpadać i powstanie syrop jagodowy . Do gotujących się jagód wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Energicznie mieszamy i ponownie zagotowujemy . Odstawiamy do wystudzenia .  

Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań i deserów . 

 

frużelina jagodowa

 

frużelina jagodowa

 

Smacznego ! 


Słodkie jagodowe lato

środa, 30 lipca 2014

Nie ma lepszego ciasta na upalne dni od sernika na zimno :) Dziś polecam śmietankowy sernik z pysznymi malinami . Dobrze schłodzony z dużą ilością letnich owoców i jeszcze większą warstwą galaretki smakuje wybornie :) Polecam na lato ;)

 

sernik z malinami

 

Składniki :

400g sera twarogowego śmietankowego ( 3 krotnie mielonego , może być z wiaderka )

0,5 szklanki śmietanki kremówki 30%

100g masła

3 jajka

0,5 szklanki cukru

nasionka z połowy laski wanilii

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki mleka

 

Dodatkowo :

3 szklanki malin

2 galaretki ( malinowe , truskawkowe )

 

Sposób przygotowania :

Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem . Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na białą puszystą masę . Do ubitych żółtek powoli wlewamy śmietankę i ponownie ubijamy , następnie po trochu dodajemy ser . 

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie by napęczniała , a następnie zalewamy gorącym mlekiem . Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy do przestudzenia .

Przestudzoną żelatynę dodajemy do misy z masą serową i mieszamy . Na końcu masę delikatnie łączymy z ubitymi wcześniej białkami .

Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia a następnie wlewamy całą masę serową  . Całość wkładamy do lodówki by stężała .

Na stężałym serniku układamy oczyszczone maliny . 

Całość zalewamy przygotowaną wcześniej , tężejącą galaretką . Ponownie wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc . 

 

sernik z malinami

 

sernik z malinami

 

Smacznego ! 


Lekkie desery bez piekarnika vol 2

wtorek, 29 lipca 2014

Ciasto na jogurtach greckich jest niezwykłym ciastem ;) Mimo , że nie zawiera ani grama sera , smakuje zupełnie jak sernik ( zwłaszcza drugiego i trzeciego dnia ) . Jest delikatny i puszysty , aż potem żałowałam , że obciążyłam go z wierzchu kruchym ciastem , wystarczyły by same owoce .... cóż .... dzięki temu mam okazję przygotować go jeszcze raz , a wierzcie mi , warto ! Polecam serdecznie ! Przepis na masę serową znalazłam TUTAJ .

 

sernik z porzeczkami 

 

Składniki :

Ciasto kruche :

200g zimnego masła

3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 

3/4 szklanki cukru pudru

4 żółtka

 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki śmietanki

skórka starta z jednej cytryny 

 

Masa jogurtowa :

2 duże jogurty greckie ( po 400g)

2 budynie w proszku

5 jajek

 1/2 - 3/4 szklanki cukru 

ziarenka z połowy laski wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

2 szklanki czerwonej porzeczki 

cukier puder 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki . 

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia . 

Białka oddzielamy od żółtek . Żółtka ubijamy na delikatny puch , dodając powoli jogurty i ziarenka wanilii . Następnie stopniowo dodajemy proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia . Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.

Masę jogurtową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto . Na masie jogurtowej układamy owoce . Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego paski , które układamy na wierzchu w postaci kratki . 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 1 godzinę . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika , a następnie schładzamy przez noc w lodówce .

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem . 

 

sernik z porzeczkami

 

sernik

 

Smacznego ! 


Porzeczkowo mi 2014

poniedziałek, 28 lipca 2014

Witajcie ! Dziś mam dla Was kolejne wydanie przepysznych domowych lodów :) Lody cytrynowe to mocno orzeźwiający i bardzo aromatyczny smak . Są doskonałe na letnie upalne dni ! Polecam z całego serca ! 

 

lody

 

Składniki :

                                        330 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem )

100g cukru

1 łyżka wody przegotowanej

1 cała cytryna 

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

Śmietankę także ubijamy na sztywno .

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy skórkę startą z całej cytryny oraz powoli mieszając sok wyciśnięty z połowy cytryny , masę przekładamy do pojemniczków . Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .

 

lody

 

lody

 

Smacznego ! 


Akcja lodowa 2014

piątek, 25 lipca 2014

Jedna z najlepszych kremowych zup jakie jadłam .... szczerze ! Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to koniecznie przygotujcie właśnie tę zupę . Gęsta , kremowa , wyrazista , dodatek chrupiących grzanek zdecydowanie podkreśla jej smak . Polecam z całego serca ! 

 

krem z cukinii

 

Składniki :

2 młode cukinie 

2,5 szklanki bulionu 

2 łyżki oleju do smażenia 

1 cebula

biała część pora 

1 duży ząbek czosnku

sól , pieprz

2 łyżeczki ziół prowansalskich 

1 łyżka śmietanki ( opcjonalnie ) 

 

Sposób przygotowania :

W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę , czosnek oraz por . 

Cukinię myjemy i kroimy w kawałki nie obierając ze skóry . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną cukinię , zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut , często mieszając . Doprawiamy solą , pieprzem oraz ziołami prowansalskimi . 

Następnie wlewamy bulion i ponownie gotujemy na małym ogniu , aż cukinia będzie całkiem miękka . 

Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy zupę na gładki krem . Ponownie wstawiamy na gaz i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec możemy dodać trochę śmietanki . 

Podajemy z grzankami i natką pietruszki .

 

krem z cukinii

 

krem z cukinii

 

Smacznego ! 


Cukinia 2014

Tagi: cukinia zupa
10:20, paula.20.06 , zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram