sobota, 31 sierpnia 2013

 

Dzisiaj prosty deser z przepysznymi malinami :) Ledwie co stężał , a już go nie było ... ;) 

Polecam !

 

malinowe serniczki

 

malinowe serniczki

 

Składniki :

( na 6 porcji )

400g serka waniliowego homogenizowanego

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

3 łyżeczki żelatyny

pół szklanki mleka ( gorącego )

3 łyżki cukru

2 galaretki malinowe

2 szklanki malin

 

Sposób przygotowania :

Jedną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia . Drugą rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i również odstawiamy .

Oddzielamy żółtka od białek .

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę . Dodajemy serek waniliowy .

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku .

Białka ubijamy na sztywno .

Do masy serowej dodajemy pół szklanki malin i dobrze miksujemy .

Masę serowo-malinową mieszamy z przestudzoną żelatyną i mniejszą porcją galaretki . Następnie delikatnie dodajemy ubite białka . Wlewamy do przygotowanych salaterek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia .

Na stężałą masę serowo-malinową układamy pozostałe maliny .

Ostudzoną galaretkę wlewamy na zastygłą masę i maliny , ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ) .

 

malinowe serniczki

 

malinowe serniczki

 

Smacznego !


czwartek, 29 sierpnia 2013

 

Pewnie każdy z Was kiedyś jadł kajzerki :) . Ja dziś chciałabym przedstawić Wam przepis , na pyszne , domowe kajzerki , które są o niebo lepsze od tych sklepowych . Po pierwsze są miękkie i puszyste w środku , a po drugie mają delikatnie chrupiącą skórkę i są na prawdę przepyszne .

Przepis znalazłam TUTAJ .

Polecam serdecznie . 

 

kajzerki

 

kajzerki

 

Składniki :

( na 8-10 bułeczek )

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody 
12g drożdży świeżych (albo paczuszka suchych)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

2 łyżki roztopionego masła 

 

 

Sposób przygotowania :

 

W ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5 minut . Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 8-10 części i formujemy kuleczki. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym nacinamy ostrym nożem , smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą. 

 

P.S. Wzorek na moich bułkach uzyskałam robiąc nacięcia małą łyżeczką :) 

 

kajzerki

 

Smacznego !

 

 

wtorek, 27 sierpnia 2013

 

Danie tak pyszne , że zawsze jak je robiłam znikały zanim zdążyłam zrobić zdjęcia :) Ciasto serowe jest absolutnie genialne , fantastycznie się z nim pracuje i smakuje ....... niebo w gębie ! Knedle można zamrażać , więc można w wolnym czasie przygotować i zamrozić ( ugotowane ) . Obiad szybki i bardzo sycący . Polecam serdecznie ! 

 

knedle

 

knedle

 



Składniki :

( na ok. 20 knedli )

500g twarogu półtłustego ( 2 kostki )

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

szczypta soli 

Dodatkowo :

20 małych śliwek ( opal )

ok. pół szklanki cukru

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki zagniatamy razem , tak by powstała jedna wielka kula. Gdyby za mocno ciasto kleiło się do rąk , podsypujemy odrobiną mąki.

Z ciasta odrywamy kulki trochę większe od orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoniach . Na środku placka umieszczamy wypestkowaną śliwkę , w miejsce pestki wsypujemy odrobinę cukru . Śliwkę dokładnie oblepiamy ciastem , tak by nie było żadnych dziur . 

Knedle gotujemy kilka minut w osolonej , wrzącej wodzie do czasu , aż zaczną wypływać na wierzch .

Podajemy posypane cukrem , polane roztopionym masełkiem lub jogurtem . 

 

knedle

 

knedle

 

Smacznego !

 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

 

Dziś kolejne słoiczki , które zaprawiłam :) Tym razem zamknęłam na zimę śliwki i brzoskwinie . Połączenie okazało się bardzo trafne , dżem wyszedł słodki z wyrażnym posmakiem dość kwaskowatych brzoskwiń . Smakują idealnie do mlecznej bułeczki . Polecam ! 

 

dzem

 

dzem

 

Składniki :

( na 10 małych słoiczków )

2,5 kg śliwek

0,5 kg brzoskwiń

2 szklanki cukru

pół laski wanilii

sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania :

Śliwki i brzoskwinie drylujemy i wstawiamy na gaz , dodajemy wanilię ( w całości , lub można dać same nasionka , wtedy aromat będzie silniejszy ) . Dolewamy sok z połowy cytryny . Gotujemy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając . Gdy owoce są już prawie rozgotowane , zdejmujemy z gazu , wyciągamy laskę z wanilii i blenderem rozdrabniamy większość owoców ( można zgnieść miazgą do duszenia ziemniaków ) . Dodajemy cukier . Wstawiamy jeszcze na chwilę na gaz i ponownie zagotowujemy mieszając . Dżem przekładamy do słoiczków . Wystudzony pasteryzujemy ok . 15 minut .

 

dzem

 

dzem

 

Smacznego ! 


niedziela, 25 sierpnia 2013

 

Uwielbiam takie szybkie i nieskomplikowane ciasta :) Można je przygotować na ostatnią chwilę i podawać jeszcze ciepłe np. z gałką lodów, smakuje rewelacyjnie ! Śliwki są genialne do tego ciasta , nadają mu wilgotności i przełamują słodko-maślany smak .

Polecam !

 

ciasto

 

Składniki :

200g miękkiego masła

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

500g śliwek

cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania :

Masło ucieramy mikserem razem z cukrem , dodajemy jajka i cukier waniliowy . Cały czas miksując dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia . Jeszcze chwilę miksujemy . Ciasto przekładamy do formy ( 22/33  lub okrągłej ) wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzchu układamy śliwki  przecięte na pół i wypestkowane .

Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180º przez 45-50 minut .

 

ciasto

 

ciasto

 

 

Smacznego !






Tagi: śliwki
15:42, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram