piątek, 29 sierpnia 2014
Czekoladowe ciasto z cukinią tak bardzo nam zasmakowało , że robiłam je 2 razy pod rząd :) Fakt , że dzieciaki wcinały cukinię w nim ukrytą zmobilizowało mnie do kolejnych prób przemycenia jej ;) . Padło na muffinki , które są uwielbiane przez dzieci , nie tylko moje ;) Udało się ! Cukinia była w nich widoczna ( ponieważ starłam ją na grubych oczkach tarki ) , mimo tego w ogóle to nie przeszkadzało moim szkrabom , więcej... nie zdążyłam zrobić do nich polewy , bo połowa zniknęła jeszcze ciepła :) Babeczki wyszły miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Polecam Wam bardzo serdecznie !
Składniki : ( na ok.15 muffinek )
2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 0,5 łyżeczki cynamonu 4 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
Sposób przygotowania : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( umieszczamy miseczkę z pokruszoną czekoladą na garnuszku z gotującą się wodą , tak by woda nie stykała się z miseczką ) , odstawiamy . Mieszamy razem wszystkie suche składniki . W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy składniki mokre . Następnie łączymy razem zawartości obu misek i dodajemy startą cukinię i roztopioną czekoladę , mieszamy tylko do połączenia się składników . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 25 minut . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową .
Smacznego !
czwartek, 28 sierpnia 2014
Kolejny przepis na wykorzystanie pysznej cukinii :) Przepis ten znalazłam na stronie mientablog.com i jestem bardzo zadowolona :) Wszak , że ketchup ten nie za bardzo zasmakował moim dzieciom ( za ostry ) , ale myślę , że będzie on idealnym dodatkiem do pizzy lub mięsa czy wędliny . Polecam !
Składniki : ( na 7 słoiczków ) 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru szklanka octu łyżeczka słodkiej papryki kopiasta łyżeczka cayenne łyżeczka pieprzu 400 g koncentratu pomidorowego garść soli
Sposób przygotowania : Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki , cebulę drobno kroimy. Całość przekładamy do większego garnka , zasypujemy garścią soli , mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy). Po tym czasie warzywa stawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać . Następnie dodajemy cukier i ocet , gotujemy ok. 20 minut , mieszając od czasu do czasu . Dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Zdejmujemy ketchup z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na gładki sos . Sprawdzamy konsystencję i smak , w razie potrzeby redukujemy i doprawiamy do smaku . Przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i zakręcamy . Pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Smacznego !
wtorek, 26 sierpnia 2014
Ciasto obłędnie pyszne .... miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Cukinia jest nie wyczuwalna , a sprawia , że ciasto nabiera wyjątkowego , głębokiego smaku . Moje dzieci chociaż nie lubią cukinii , pochłonęły to ciasto w jedno popołudnie :) Przepis wypatrzyłam na zagranicznym blogu cookiesandcups.com , ale potem ten sam znalazłam u Dorotki , co upewniło mnie w przekonaniu , że ciasto wyjdzie super :) Polecam serdecznie !
Składniki : ( na tortownicę o śr. 26 cm ) 100 g miękkiego masła pół szklanki oleju 250 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże jajka pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 30 g kakao 2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g ) 100 g czekolady (dowolnej )
Polewa czekoladowa : 60 g czekolady mlecznej 4 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania : Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej . Odstawiamy . Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól . Łączymy . Po kolei wbijamy jajka nie przerywając miksowania . Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną . Następnie kakao i startą cukinię . Dobrze mieszamy . Na końcu wlewamy roztopioną czekoladę . Mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka . W rondelku rozpuszczamy na gazie wszystkie składniki polewy . Odstawiamy do wystudzenia . Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową .
Smacznego !
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Dawno na blogu nie było przepisu na bułeczki , a tak często je przygotowuję :) Przedstawiam przepis na bułeczki śniadaniowe , które są idealną propozycją dla tych , którzy nie lubią zrywać się o świcie :) Te bułeczki przygotowujemy wieczorem , przez noc rosną w lodówce , a rankiem pieczemy i po chwili mamy świeże , ciepłe pieczywo :) Polecam serdecznie !
Składniki : ( na 9 bułeczek ) 200 ml mleka 150 ml wody kopiasta łyżka masła 650g mąki pszennej 15g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 jajko
Dodatkowo : 1 jajko + łyżka mleka mak
Sposób przygotowania : W rondelku podgrzewamy mleko z wodą , gdy będzie letnie odlewamy pół szklanki i w tym rozpuszczamy drożdże . Resztę mleka ponownie wstawiamy na gaz , dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy tak by było bardzo gorące ale nie zagotowało się . Odstawiamy . Do dużej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier i wbijamy jajko . Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie łączymy je z mąką . Na końcu wlewamy resztę gorącego mleka i dobrze całość wyrabiamy . Gdy ciasto będzie elastyczne , miękkie i nie będzie kleiło się do rąk , nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce by urosło . Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Blaszkę wstawiamy na noc do lodówki . Rankiem wyciągamy wyrośnięte pieczywo z lodówki i stawiamy na blacie kuchennym na 15-20 minut . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC . Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem , posypujemy makiem i nacinamy ostrym nożem . Pieczemy w rozgrzanym piecu przez 13-15 minut aż będą rumiane .
Smacznego !
piątek, 22 sierpnia 2014
Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie :) Pyszne i zdrowe , a dodatek karmelu i owców w nim zanurzonych sprawia , że nabiera wyjątkowego smaku . Polecam !
Składniki : ( na 2-3 porcje ) 500 ml mleka 2 szklanki płatków owsianych
2 brzoskwinie kilka malin 6 łyżeczek cukru 3 łyżki wody
Sposób przygotowania : Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem , wtedy nie będziemy musieli czekać , aż wystygnie i napęcznieje . Mleko zagotowujemy i zmniejszamy gaz , wsypujemy płatki i mieszamy . Odstawiamy na 10 minut . Po tym czasie płatki przekładamy do miseczek lub kokilek . Wystudzone wkładamy na noc do lodówki . Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Podgrzewamy NIE mieszając , aż cukier zacznie się karmelizować . Brzoskwinie kroimy na cząstki i wrzucamy do karmelu razem z malinami , delikatnie smażymy obracając kilka razy . Może to trwać tylko ok. minuty , nie dłużej . Schłodzoną owsiankę przekładamy na talerzyk ,, obracając do góry nogami " :) Na owsiankę wykładamy owoce w karmelu , razem z powstałym syropem . Podajemy !
Smacznego ! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
KATEGORIE
KONTAKT
PRZELICZNIK WAG
ULUBIONE
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |