poniedziałek, 30 września 2013

Wrzesień to miesiąc gdy urodzinki obchodzą obydwaj moi chłopcy :) Tym razem urodzinowy torcik dla mojego młodszego synka , fana Angry Birds  . Synek był przeszczęśliwy ! 

 

tort

 

tort

 

W skład tego tortu wchodzi :

Biszkopt i krem budyniowy 

oraz lukier plastyczny ,

z którego wykonałam wierzch tortu oraz detale . 

 

Smacznego ! 

niedziela, 29 września 2013

Dawno już nie jadłam tak dobrego śniadania ! Robiłam już nie raz bułeczki na śniadanie lecz żadne z nich nie były tak pyszne ! Genialne ! Ich dodatkowym atutem jest to , że nie potrzeba zrywać się o 5 rano by zaserwować rodzince świeżutkie , ciepłe , domowe pieczywo . Bułeczki zagniatamy wieczorem i wstawiamy do lodówki , rano bajgle są już wyrośnięte i tylko wkładamy je do piekarnika , a po domu rozchodzi się nieziemski zapach , który wyciąga domowników z łóżek :) Przepis oraz fantastyczny opis ze zdjęciami jak zaplatać znajdziecie tutaj . Polecam bardzo serdecznie ! 

 

bajgle

 

bajgle

 

Składniki :

15g świeżych drożdży

220ml letniej wody

100ml mleka

2 łyżki oliwy

2 łyżki cukru

650g mąki pszennej + do podsypania

1 jajko

1 łyżeczka soli


Na wierzch :

sezam

łyżka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody

 

Sposób przygotowania : 

W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i oliwę . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy w kulki. Zostawiamy na 15 minut. Następnie każdą kulkę wałkujemy dłońmi na około 60-70 centymetrowy wałeczek , po czym skręcamy w spiralkę , zawijamy i sklejamy końcówki ze sobą  ( odsyłam do zdjęć które zamieściła właścicielka blogu z którego jest ten przepis, jest tam bardzo ładnie wszystko pokazane )  .

Uformowane bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Blaszkę wkładamy do lodówki na noc .

Rano wyrośnięte bajgle wyciągamy z lodówki i smarujemy wodą z miodem oraz posypujemy nasionami sezamu . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 

 

bajgle

 

bajgle

 

Smacznego ! 

piątek, 27 września 2013

 

Dzwoni telefon :,, Cześć , jesteś w domu , będę przejeżdżać obok Ciebie , wpadnę za pół godziny :) " , a Ty nie masz nic do kawy , nawet wafelka a dzieciaki wczoraj zjadły ostatnią czekoladę :( . Jest na to rada :) Miska , łyżka i kilka produktów , a jak gość wchodzi do Twojego domu , czuje zapach Pysznych Kakaowych Muffinek , które właśnie wyjechały z pieca :) 

 

muffinki

 

muffinki

 

Składniki :

( na 6 muffinek )

1 czubata szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 jajko

0,5 szklanki mleka

50 ml oleju rzepakowego

1 łyżka jogurtu naturalnego 

 

Bezy do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Piekarnik nagrzewamy do 170ºC . W jednej misce mieszamy składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia , cukier, kakao . W drugiej mieszamy składniki mokre : jajko , mleko , olej i jogurt , mieszamy trzepaczką tylko do połączenia się składników . Łączymy razem składniki mokre i składniki suche . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Pieczemy 20-25 minut  . Po upieczeniu dekorujemy bezami .

 

muffinki

 

muffinki

 

Smacznego ! 

czwartek, 26 września 2013

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to takie serniczki są idealne ! Do tego jakiś pyszny owocowy sosik , owoce lub jogurt i pyszna przekąska gotowa :) Polecam ! 

 

serniczki

 

Składniki :

250g sera twarogowego półtłustego 

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 jajko 

6 łyżek mąki pszennej

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

W misce mieszamy wszystkie składniki i rękoma opruszonymi mąką formujemy płaskie okrągłe , placuszki . Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim serniczki , od razu zmniejszając gaz ! Smażymy serniczki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu . Podajemy od razu z odrobiną sosu owocowego , jogurtu lub cukru pudru . 

 

serniczki

 

serniczki

 

Smacznego ! 

 

Tagi: ser
09:29, paula.20.06 , przekąski
Link Komentarze (8) »
środa, 25 września 2013

 

Bardzo zielona , zdrowa i rozgrzewająca zupa . Pomysł na obiad w sam raz na te chłodniejsze , jesienne dni , które nastały . Bogata w witaminki , które wspomogą naszą odporność . Polecam ! 

 

brokulowa

 

Składniki :

1 brokuł

2 szklanki bulionu

pęczek natki pietruszki 

pęczek selery naciowej

2 marchewki

1 ząbek czosnku 

sól , pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania :

Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojoną marchewką . Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy nadmiar wody , wlewamy bulion , dodajemy posiekaną zieleninkę i czosnek . Gotujemy kilka minut . Po tym czasie całość  miksujemy blenderem na gładką masę . W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem . Podajemy . 

 

brok

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram