środa, 30 września 2015

Dzisiaj kolejne ciasto z cyklu przekładanek ;). Tym razem połączenie czekolady, banana i śmietanki. Bardzo smakowite i eleganckie ciasto. Idealne na przyjęcie lub po prostu do niedzielnej kawy :). Polecam z całego serca !

Korzystałam z przepisu Kasi i Ewy.  

 

Ciasto Jamajka

 

Składniki :

Biszkopt kakaowy :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

 

Masa śmietankowa :

600 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącego mleka (opcjonalnie)

 

Dodatkowo :

7-8 bananów

2 galaretki cytrynowe

1 cytryna

ok. 5 łyżek konfitury morelowej

100g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao. 

Ciasto przelewamy do formy 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy.

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na pół. Jeden blat biszkoptowy umieszczamy ponownie w formie. Skrapiamy ponczem przygotowanym z : 2 łyżki soku z cytryny, pół szklanki wody i łyżka cukru.

Biszkopt smarujemy konfiturą morelową. Na niej układamy przecięte wzdłuż banany i skrapiamy je sokiem z cytryny. Warstwę bananów zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy formę na 1 godzinę do lodówki.

Masa śmietankowa :

Śmietankę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Zimną łączymy z masą śmietanową.

Gdy galaretka stężeje pokrywamy ją połową kremu śmietankowego. Drugi biszkopt również skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy na warstwę śmietankową. Wierzch dokładnie pokrywamy resztą kremu śmietankowego. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Ciasto Jamajka

 

Ciasto Jamajka

 

Smacznego !



poniedziałek, 28 września 2015

Jesień przyszła zdecydowanie za szybko, a wraz z nią pierwsze przeziębienia, katary i grypy :( . Do regularnie stosowanego od połowy września syropu z czosnku, pijemy jeszcze syrop z aronii. Jest on o niebo smaczniejszy i chętnie piją go moje dzieci. Bogactwo witamin, bioflawonoidów i rutyny to tylko niektóre pozytywy aronii. Owoc ten zawiera dużo pektyn i błonnika a antocyjany chronią przed nowotworami. 

Polecam !

 

syrop z aronii

 

Składniki :

( na ok. 1 litr syropu )

1 kg aronii

700g cukru

sok z cytryny

3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania :

Aronia jest bardzo cierpka w smaku, dlatego przed przygotowaniem syropu należy owoce oczyścić i zamrozić na przynajmniej 24 godziny.

Po tym czasie owoce przesypujemy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy przez ok godzinę. Owoce możemy zgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków by wydobyć jak najwięcej soku. Dodajemy sok z cytryny oraz 2 szklanki cukru. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Następnie całość przecedzamy przez gazę lub gęste sito. Sok przelewamy ponownie do garnka, dodajemy resztę cukru i gotujemy do czasu uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Profilaktycznie pijemy jedną łyżeczkę dziennie.

 

syrop z aronii

 

Na zdrowie !

wtorek, 22 września 2015

Bardzo chciałam dołączyć do wrześniowej piekarni u Amber... niestety z braku czasu nie udało mi się upiec i umieścić przepisu na ten chleb na czas. A warto go upiec , naprawdę ! Chleb ma niesamowicie chrupiącą skórkę, miękki i sprężysty miąższ, a dodatek sera i kminku wynosi ten zwykły bochenek chleba na najwyższe szczeble smaku.

Genialny ! Polecam z całego serca :)

 

Chleb jęczmienny

 

Składniki :

( na 2 bochenki )

zaczyn :

50 g aktywnego zakwasu żytniego

100 g mąki pszennej, chlebowej

120 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin.

 

bibosz :

100 g mąki jęczmiennej

150 g wody

Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin

 

ciasto chlebowe :

zaczyn

bibosz

650 g maki pszennej chlebowej

230-250 g wody

1 łyżeczka słodu jęczmiennego

1 łyżeczka soli

150 g owczego sera pleśniowego

1 łyżeczka całych nasion kminku

1/4 łyżeczki drożdży instant 

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki za wyjątkiem sera pleśniowego zagniatamy razem na gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wykładamy na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągamy je tworząc prostokąt. Ser owczy kroimy w dużą kostkę i rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta. Zwijamy ciasto z serem w rulon, jak roladę i nie dbając o jej kształt układamy w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia.

Po kolejnej godzinie dzielimy ciasto na dwie części, formujemy dwa bochenki na posypanym mąką jęczmienną blacie.
Bochenki układamy w koszykach i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Pieczemy chleb na rozgrzanym kamieniu, z parą, w 240ºC przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220ºC przez następne 25-30 minut.

 

Chleb jęczmienny

 

Chleb jęczmienny

 

Chleb jęczmienny

 

Chleb jęczmienny

 

Smacznego !

 

Tagi: chleb ser
21:32, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (2) »
środa, 16 września 2015

Przepis na ten placek wpadł mi w oko od razu jak zdobyłam tę książkę :) Chodzi oczywiście o książkę ,,Cukiernia Lidla, przepisy Pawła Małeckiego", bo to z niej właśnie pochodzi ten przepis. Placek wychodzi pyszny ! Co tu więcej pisać..... :) Użyjcie koniecznie dużej blaszki, najlepiej tej od piekarnika. Ja moje ciasto zrobiłam w formie 35/25 i jak się okazało, ciasto było fajne, grubsze, ale zostało mi tyle białka, że zrobiłam jeszcze całe mnóstwo małych bezików :)

Polecam serdecznie !

 

Placek ze śliwkami i bezą

 

Składniki :

( na blaszkę 34/42 cm )

Ciasto :

200g miękkiego masła

20g cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

6 żółtek

420g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Beza :

6 białek

200g cukru

 

Dodatkowo :

800g śliwek ( wypestkowanych i przekrojonych na pół )

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru z wanilią

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka nie przestając miksować. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do konsystencji kruszonki. 2 łyżki kruszonki odkładamy do dekoracji, a resztę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy.

Na cieście równo układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

Beza :

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na warstwę śliwek, tworząc kratkę.

Całość posypujemy odłożoną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (termoobieg) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160º i pieczemy jeszcze przez 35 minut.

 

Placek ze śliwkami i bezą

 

Placek ze śliwkami i bezą

 

Placek ze śliwkami i bezą

 

Smacznego !

Tagi: beza śliwki
10:58, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 14 września 2015

Danie szybkie i bezproblemowe, a takie ostatnio cieszą się u mnie w domu ogromnym powodzeniem :) Korzystałam z przepisu na risotto ze szparagami, które robiłam jakiś czas temu i które podbiło nasze podniebienia :) To z brokułami jest równie pyszne, polecam serdecznie :)

 

Risotto z brokułami

 

Składniki :

1 brokuł

1 cebula (drobno posiekana)

2 łyżki masła

700 ml bulionu

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

150 g ryżu Arborio

150 ml białego wytrawnego wina

dwie garstki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu


 

Sposób przygotowania :

Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki.

Cebulę szatkujemy i smażymy na maśle. Do podsmażonej cebuli wsypujemy ryż i cały czas mieszając, smażymy ok. 2 minut. Następnie wlewamy wino. Dokładnie mieszamy, do czasu aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Do ryżu dodajemy cząstki brokuła i podsmażamy przez 2 minuty często mieszając. Zaczynamy stopniowo dolewać bulion. Wlewamy  po ok. 1 szklance bulionu i mieszamy. Następną porcję wlewamy jak pierwsza zostanie całkiem wchłonięta przez ryż. Zmniejszamy gaz i gotujemy całość ok. 15 minut, często mieszając i sprawdzając konsystencję i twardość ryżu. Gdy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy ser. Delikatnie łączymy, pozostawiamy danie przez 2 minuty pod przykryciem, po czym od razu podajemy.

 

Risotto z brokułami

 

Risotto z brokułami

 

Smacznego !



 
1 , 2
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram