piątek, 22 września 2017

Ciasto idealne na jesienne popołudnia przy kawie. Miękkie, puszyste a dzięki połączeniu z ricottą wilgotne i obłędnie pyszne.

Polecam serdecznie ! 

Przepis znaleziony TUTAJ 

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Składniki :


3 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ricotty (1 opakowanie)
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie oliwa z oliwek)
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy ser ricotta i miksujemy. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do formy(26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.   

Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 50-60 minut (do suchego patyczka). 

Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Smacznego ! 

Tagi: ser śliwki
13:52, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 14 września 2017

W takie zimne i deszczowe jesienne dni jak ten, nie ma nic lepszego niż gorące, rozgrzewające danie. W oryginalnym przepisie jest młoda kapusta, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą białą lub włoską kapustą. Polecam serdecznie. 

 

Kapusta po węgiersku

 

Składniki :



1 główka kapusty
1 papryka
1 cukinia
2 pomidory
1 cebula
150g kiełbasy
100g boczku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
Sól
Pieprz
2 łyżki masła do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę, paprykę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni.

Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną z wody kapustę i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli. Gotujemy razem 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę z boczkiem, paprykę, cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.

Podajemy na gorąco. 

 

Kapusta po węgiersku

 

Smacznego ! 

Tagi: kapusta
19:22, paula.20.06 , dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram