środa, 30 października 2013

 

No i dopadło mnie także ! Szaleństwo Halloweenowe ! Myślałam , że pozostanę tylko przy wycinaniu Dyni , ale wczoraj wieczorem jakoś nie miałam humoru :( , a jak mam zły dzień , to zawsze zamykam się w kuchni . Wieczorami kuchnia należy tylko do mnie , nikt się nie kręci , nie marudzi , tylko piechu dzielnie wspomagał mnie w walce z ,, paskudnymi Wiedźmami " :) Pozostały po nich tylko paluchy :) ..... nalepiłam ok. 60 sztuk . Kruche , maślane i bardzo smaczne ! Jedno jest pewne .... dzieci , które przyjdą do mnie po słodycze , będą uciekać z wrzaskiem ...... ! Buahahahahaha ..... :)

Przepis pochodzi od Dorotki :) 

 

paluchy wiedzmy

 

Składniki :

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na gładkie ciasto . Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy ciasto, formujemy palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskamy migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia. Palce można lekko ponacinać.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC . Studzimy na kratce.

 

paluchy

 

paluchy

 

Smacznego !


Tagi: ciasteczka
13:53, paula.20.06 , ciasteczka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 29 października 2013

 

Dziś ostatni przepis w tym roku na spożytkowanie Dyni - Tarta Dyniowa . Bardzo słodka , mega Dyniowa , wilgotna i aromatyczna . Przepis znalazłam Tutaj i mam kilka uwag , które powinniście zastosować przy tym cieście . Po pierwsze koniecznie użyjcie formy do tarty z pełnym dnem , ja użyłam takiej z wyjmowanym dnem i miałam niezły wodospad w piekarniku :/ Masa Dyniowa przed pieczeniem jest dosyć rzadka i przeciekła mi nawet przez podpieczony spód . Po drugie , dla przełamania smaków Tartę podawajcie z bitą śmietaną lub polaną gorzką czekoladą , inaczej jest dość mdła . Dla Fanatyków Dyni ta tarta będzie idealna . Polecam ! 

 

tarta

 

Składniki : 

Ciasto :

200g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu( opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka zimnej wody 

 

Jeśli chcemy ozdobić brzegi tarty, będziemy dodatkowo potrzebować połowę porcji ciasta. 

Foremkę do tarty smarujemy margaryną lub masłem i lekko obsypujemy mąką.

Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny. Szybko zagniatamy na jednolitą masę ( w razie konieczności dodajemy łyżkę wody). Wałkujemy i delikatnie przekładamy do foremki( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC .

Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy , np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i pieczemy około 7-8 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 6-7minut, lub do lekkiego zrumienienia . 


Nadzienie dyniowe:

180g mleka skondensowanego niesłodzonego

425g puree z dyni( najlepiej z małą zawartością wody)
1/2 szklanki(100g) cukru
1/4 szklanki(40g) brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
2 jajka

W naczyniu mieszamy oba rodzaje cukru, przyprawy i sól. Dodajemy puree z dyni i łączymy. Następnie wbijamy dwa jajka, mieszamy. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone. Całą masę dokładnie łączymy .

 

Sposób przygotowania :

Nadzienie wylewamy na przygotowany  spód. Jeśli chcemy ozdobić brzegi, smarujemy je roztrzepanym białkiem i umieszczamy wycięte kształty na krańcach ciasta, lekko je dociskając. Pieczemy w 200ºC około 6-10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 50-55 minut( do ścięcia nadzienia). Jeśli ozdobione brzegi zaczną się za bardzo przypiekać ciasto przykrywamy folią aluminiową, uważając aby nie dotknąć nią do nadzienia. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Podajemy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi , jogurtem greckim lub polewą czekoladową .

 

tarta

 

tarta

 

Smacznego ! 


Tagi: dynia tarta
09:57, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (4) »
niedziela, 27 października 2013

 

Wyglądem przypomina małe puchate poduszeczki , smakuje jak najdelikatniejszy puch , rozpływający się w ustach niczym senne marzenie . Tak ... bardzo delikatny , pyszny , mocno cynamonowy . Kto jeszcze nie próbował go zrobić polecam bardzo serdecznie , ja na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę . Przygotowanie banalnie proste a smak .... Spróbujcie sami :)

Przepis znalazłam u Kasi , dziękuję . 

 

jabłecznik

 

jabłecznik


 

Składniki :

Ciasto:

 2,5 szklanki mąki

250 g masła

200 g waniliowego serka homogenizowanego

2/3 szklanki cukru pudru

 2 opakowania cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

 8 dużych, słodkich jabłek       

cynamon

cukier puder

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. 

Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka (tak, jak jest pokazane na zdjęciu) i oprószamy je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy. 

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

Smacznego ! 

piątek, 25 października 2013

 

Mgliście dzisiaj za oknem , chłodno , nic tylko zaszyć się w ciepłym domku , najlepiej pod kocem , z ciepłą herbatką . Można również upiec takie oto pyszne , dyniowe bułeczki :). Cynamon , który do nich dodałam , sprawił , że bułeczki najlepiej smakowały z masłem i miodem . Jeżeli wolicie bułeczki bardziej na wytrawnie proponuję pominąć cynamon a dodać w zamian jakieś zioła . Bułeczki puszyste , wilgotne i bardzo mięciutkie , z wyrażnym posmakiem dyni . Polecam !

 

bułki dyniowe

 

bułki dyniowe

 

Składniki :

( na 9 dużych bułeczek )

15g świeżych drożdży

300ml mleka

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki cukru

650g mąki pszennej + do podsypania

1 jajko

1 łyżeczka soli 

pół łyżeczki cynamonu 

1 szklanka startej dyni 



Na wierzch : 

pestki dyni 

1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody

 

Sposób przygotowania :

W rondelku lekko podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z mąką , solą , jajkiem i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy cynamon oraz startą na małych oczkach dynię . Ponownie zagniatamy ( gdyby ciasto mocno się kleiło dosypujemy garść mąki ) .  Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut. 

Przed pieczeniem smarujemy bułeczki wodą z miodem i posypujemy pestkami dyni . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 

 

bułki dyniowe

 

bułki dyniowe

 

Smacznego !


Tagi: bułki dynia
08:53, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (7) »
środa, 23 października 2013

 

Wierzcie lub nie ale to połączenie smaków jest wybitnie genialne ! Przepis podpatrzyłam w programie kulinarnym Nigela Slatera  i od razu wiedziałam , że będzie pyszne :) W oryginale Dynia została ugotowana na parze , ja ją po prostu poddusiłam na małym ogniu w odrobinie wody . Polecam ten przepis , warto wypróbować :)

 

dynia

 

Składniki :

ok. 400g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 

300g boczku wędzonego 

3 kromki chleba ( dowolnego )

2 ząbki czosnku 

1 łyżeczka świeżego tymianku

natka pietruszki

sól , pieprz

olej do smażenia 

  

Sposób przygotowania :

Pokrojoną w grubą kostkę dynię gotujemy na parze lub podduszamy w małej ilości wody . Dynia ma być ugotowana na średnio twardo , tak by można w nią wbić widelec . 

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dużej patelni . Do boczku dodajemy tymianek i posiekany czosnek . Następnie na patelnię dorzucamy pokrojony w kostkę chleb . Dolewamy oleju i smażymy aż kostki chleba ładnie się zarumienią . Na końcu dodajemy ugotowaną dynię , natkę pietruszki i przyprawy do smaku . Delikatnie łączymy i podajemy .

 

dynia

 

dynia

 

Smacznego !  


 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram