wtorek, 27 października 2015

Ciasto puszyste i delikatne, o cudownym korzennym aromacie. Dzięki dodatkowi puree z dyni ciasto jest bardzo wilgotne, ale jednocześnie nie traci na swej lekkości.

Przepis pochodzi ze strony pauladeen.com

 

Puszyste ciasto dyniowe z kremem

 

Składniki :

( forma 33x22 cm )

4 jajka

1,5 szklanki* cukru  

2 szklanki* puree z dyni** (ok.400g)

2/3 szklanki* oleju

2 szklanki* przesianej mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy dyniowej

szczypta soli

szczypta sody

 

Krem :

1 łyżka masła

250g serka mascarpone

100 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

 

* szklanka o pojemności 220 ml

 

Sposób przygotowania :

** Jeżeli nie mamy wcześniej przygotowanego musu z dyni, należy zrobić go na początku. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 30 minut do miękkości w 170ºC, następnie dynię miksujemy blenderem. Można również dynię ( ok. 400g ) ugotować z dodatkiem 1 szklanki wody. Gotujemy do miękkości a następnie zlewamy nadmiar płynu i miksujemy blenderem. 

 

Ciasto :

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek wlewamy olej i puree z dyni. Następnie delikatnie dodajemy suche składniki mieszając trzepaczką : mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, sól i sodę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. 

Krem :

Składniki na krem umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia się składników.

 

Krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto.

 

Puszyste ciasto dyniowe z kremem

 

Puszyste ciasto dyniowe z kremem

 

Puszyste ciasto dyniowe z kremem

 

Smacznego !


Sposób na dynię 2015

Tagi: dynia krem
10:46, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 21 października 2015

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam granolę :). Dzisiaj mam dla Was zupełnie jesienną wersję - dyniową. Przepełniona zdrowymi nasionami i słodkimi bakaliami. Swój niezwykły smak zawdzięcza przyprawie, której nie mogło tam zabraknąć. Polecam serdecznie ! 

 

Dyniowa granola

 

Składniki :

4 łyżki oleju rzepakowego

300g płatków owsianych górskich

70g płatków kukurydzianych

3 łyżki nasion słonecznika

2 łyżki nasion sezamu

2 łyżki nasion siemienia lnianego

3 łyżki pestek dyni

60g suszonej żurawiny

90g rodzynek

2 łyżeczki przyprawy dyniowej

3 łyżki miodu

150g puree z dyni *

 

Sposób przygotowania :

Na dużej patelni umieszczamy wszystkie składniki granoli. Smażymy kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po wystudzeniu przekładamy do pojemniczka.

Granolę możemy również przygotować w piekarniku. Składniki umieszczamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180ºC ) i pieczemy przez ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. 


* 150/200g dyni obranej i pokrojonej w kostkę umieszczamy w rondelku. Wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż dynia zacznie się rozpadać. Zlewamy nadmiar płynu a resztę miksujemy blenderem na puree.

 

Dyniowa granola

 

Dyniowa granola

 

Smacznego !


Sposób na dynię 2015

poniedziałek, 19 października 2015

Nowy tydzień zaczynam jesiennie i bardzo aromatycznie. Domowa przyprawa do potraw z dyni od tej chwili zajmuje czołowe miejsce na półce z moimi przyprawami. Tak jak przyprawę piernikową mogłabym ją dodawać do wszystkiego ;) Kompozycja idealnie pasuje do dyniowego ciasta, dań obiadowych z dynią, dyniowej kawy , dyniowej granoli..... mogłabym tak wymieniać i wymieniać.... :) 

Przepis jest banalny i wystarczy zaopatrzyć się w kilka mielonych przypraw lub po prostu zmielić  samemu w moździerzu bądź w młynku. Przepis pochodzi z TEJ strony.  

 

Przyprawa do dyni

 

Składniki :

3 łyżki mielonego cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1,5 łyżeczki mielonych goździków

 

Sposób przygotowania :

Te przyprawy, których nie udało nam się kupić już zmielonych należy zetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku.

Przyprawy mieszamy ze sobą i przekładamy do szczelnego pojemniczka lub słoiczka.

Przyprawa idealnie podkreśla i komponuje się ze wszystkimi daniami z dynią. Polecam serdecznie !

 

Przyprawa do dyni

 

Przyprawa do dyni

 

Przyprawa do dyni

 

Smacznego !

Tagi: cynamon dynia
11:32, paula.20.06
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 października 2015

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone słodkim, cynamonowym musem jabłkowym i warstwą waniliowego budyniu. Całość mocno oblana lukrem. Ciasto idealne na jesienne popołudnia. Polecam !

 

Biszkopt z musem jabłkowym i budyniem

 

Składniki :

( na blachę 25x35 cm )

Biszkopt : 

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru (150g)

nasionka z połowy laski wanilii

1 szklanka mąki pszennej (130g)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (70g)

 

Warstwa z musem jabłkowym :

1 litr musu jabłkowego

szczypta cynamonu

3 galaretki cytrynowe

0,5 litra wody

 

Warstwa budyniowa :

1 litr + 1 szklanka mleka

3 budynie waniliowe

3-4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut .

 

Warstwa z musem jabłkowym :

Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l. wody. Mus jabłkowy mieszamy z cynamonem. Przestudzone galaretki wlewamy do musu. Mieszamy i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć.

 

Warstwa budyniowa :

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale w zmniejszonej ilości mleka.

 

Upieczony biszkopt przecinamy wzdłuż na połowę. Spód wkładamy z powrotem do formy, w której był pieczony. Tężejący mus jabłkowy wykładamy na spód biszkoptowy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Na zastygłym musie jabłkowym rozsmarowujemy przestudzony budyń. Warstwę budyniu nakrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch pokrywamy grubą warstwą lukru lub oprószamy cukrem pudrem. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Biszkopt z musem jabłkowym i budyniem

 

Biszkopt z musem jabłkowym i budyniem

 

Smacznego !



Jabłko z cynamonem 2015

wtorek, 13 października 2015

Zanim na dobre zagości u mnie dynia, mam dla Was przepis na pyszny obiad. Pachnący trochę jeszcze ciepłymi dniami, bo ze świeżym koperkiem, który zebrałam jeszcze z ogródka przed przymrozkami. Danie to świetnie smakuje z ziemniaczkami lub z kluskami. Polecam !

 

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

 

Składniki :

( na 2-3 porcje )


Klopsiki :

500g mielonego mięsa z indyka

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

pęczek koperku

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Sos koperkowy :

250 ml bulionu

250 ml wody

pęczek koperku

0,5 szklanki śmietanki ( 18% )

1 łyżka mąki pszennej + 0,5 szklanki zimnej wody

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania :

Składniki na klopsiki oprócz oleju łączymy razem i formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Po usmażeniu mięsa zdejmujemy klopsiki z patelni. Wlewamy na nią bulion oraz wodę. Dodajemy posiekany koperek. Zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w wodzie i zabielamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podajemy z kluskami lub z ziemniaczkami.

 

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

 

Smacznego !

 
1 , 2
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram