poniedziałek, 10 października 2016

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten przepis u Bernadetty, chlebek piekłam już kilka razy, a dziś przepis przekazuję dalej. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i mięciutki. Po zapieczeniu w tosterze i posmarowaniu masłem to już po prostu niebo w gębie ;) 

 

Chleb tostowy

 

Składniki :

( na dwie keksówki ) 

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) + mąka do podsypania stolnicy

450 g mąki pszennej typ 450-480

610 g letniej wody

40 g masła

20 g soli

1 czubata łyżka cukru

15 g świeżych drożdży 

 

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondelku. 

Do misy z mąkami wlewamy letnią wodę z drożdżami. Za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie zaczynamy zagniatanie ciasta. Po 10 minutach zagniatania dodajemy roztopione masło. Dokładnie łączymy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1,5 godziny). Po tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ponownie zagniatamy i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą umieszczamy w osobnej foremce keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-40 minut by podrosło. 

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200ºC ( góra-dół ). Na dnie pieca umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą. Chlebki pieczemy przez 45-50 minut, pod koniec można chlebki wyjąć z foremek i dopiec tak by się zarumieniły z każdej strony. 

Po upieczeniu studzimy na kratce. 

 

Chleb tostowy

 

Chleb tostowy

 

Chleb tostowy

 

Smacznego ! 

16:36, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (5) »
środa, 05 października 2016

Bardzo lubię kaszę pęczak, idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik sałatki lub tak jak w moim dzisiejszym przepisie do faszerowania. Kaszę połączyłam z mielonym mięsem z indyka co sprawiło, że faszerowane papryki stały się nie tylko dodatkiem do obiadu, czy przystawką, stały się daniem głównym ;)

Polecam !

 

Papryki faszerowane

 

Składniki :

6 średniej wielkości papryk

0.5 kg mielonego mięsa z indyka

200g kaszy pęczak ( waga przed gotowaniem )

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

garść świeżej bazylii

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz

szczypta mielonej papryki

 

Sposób przygotowania :

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Papryki myjemy, odcinamy górną część (której nie wyrzucamy)  i oczyszczamy z gniazd nasiennych. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mieloną paprykę. Mieszamy i odstawiamy. 

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. 

Farszem napełniamy przygotowane papryki. Każdą nakrywamy odciętą wcześniej częścią i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Do tegoż naczynia wlewamy ok. pół szklanki wody. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 1 godzinę. 

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Smacznego ! 

 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram