poniedziałek, 08 października 2018

Ciasto idealne na jesienną porę , smaki perfekcyjnie wyważone ....słodycz waniliowej pianki cudownie przełamuje kwaskowe śliwki . Całość to prawdziwa poezja .....

Polecam serdecznie ! 

Przepis znalazłam u Kasi :)

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Składniki :

Ciasto :

1,5 szklanki mąki tortowej

80 g miękkiego masła

3 żółtka

1 płaska łyżka śmietany 18%

3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piana :

7 białek

1 szklanka cukru pudru

2 budynie waniliowe

3/4 szklanki oleju

 

Dodatkowo :

1 kg śliwek 

1 budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania :

Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki równomiernie rozkładamy na cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.

Pianę przekładamy na warstwę śliwek, wyrównujemy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Smacznego ! 


14:17, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (3) »
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram