wtorek, 27 lutego 2018

Pyszna, domowa, zdrowsza wersja popularnej przekąski :) 

 

Domowe Nachos

 

Składniki :

Ciasto na Tortille :

( na ok. 10 placków )

500g mąki pszennej

niepełna filiżanka oleju ( ok.110 ml )

1 łyżeczka soli

1 filiżanka gorącej wody (ok.170 ml)

 

Dodatkowo :

150 ml oleju rzepakowego

po pół łyżeczki mielonych przypraw : soli, pieprzu, czerwonej papryki, chili, oregano, kurkumy, kolendry

 

Sposób przygotowania :

Aby przygotować Nachos musimy na początku zagnieść ciasto na placki tortilli. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę , robimy wgłębienie na środku i wlewamy do niego olej . Dodajemy sól. Na końcu wlewamy gorącą wodę , mieszamy łyżką i po chwili ugniatamy wszystko rękoma .

Zagniatamy w kulę i odstawiamy na chwilę by ciasto odpoczęło. Odrywamy kulki wielkości mandarynki i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki ( najcieniej jak się da ) .

Placki smażymy na suchej patelni, tylko kilkanaście sekund z każdej strony, do momentu aż będą pojawiały się brązowe plamki i zaczną tworzyć się bąble.

Każdą upieczoną tortillę odkładamy na talerz ( jedna na drugą ), który następnie nakrywamy wilgotną ściereczką.

Olej mieszamy z przyprawami. Można użyć dowolnej, ulubionej mieszanki przypraw. 

Upieczone placki tniemy ostrym nożem na trójkąty dowolnej wielkości. Układamy je na blachę jeden obok drugiego. Przy pomocy pędzla nakładamy na trójkąty mieszankę oleju i przypraw (wystarczy posmarować je z jednej strony). 

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 10-15 minut do czasu aż nabiorą złotej barwy. 

Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia . 

 

Domowe Nachos

 

Domowe Nachos

 

Domowe Nachos


Smacznego ! 

piątek, 19 stycznia 2018

Zupa mocno kwaśna, z dużą ilością wędzonego mięsa i warzyw. Sycąca i rozgrzewająca, polecam na zimowe chłody. 

Przepis znalazłam TUTAJ

 

Kwaśnica góralska

 

Składniki :

50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

15-20 dag wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

400g kiszonej kapusty

1 duża cebula

włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora (opcjonalnie; można pominąć warzywa i dać same ziemniaki)

3 ząbki czosnku

3-4 ziemniaki

2 liście laurowe

3 suszone grzybki

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

1,5 łyżeczki majeranku

2 łyżki masła

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania :

W garnku umieszczamy pokrojone żeberka i boczek. Zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Następnie poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Gotujemy aż warzywa i  kapusta będą miękkie.

Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem,cukrem,  kminkiem i majerankiem. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 30 minut. 

Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Kwaśnica góralska 

 

Smacznego ! 

10:09, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 27 grudnia 2017

Bûche de Noël to tradycyjne Bożonarodzeniowe ciasto rodem z Francji. Z racji niecodziennego wyglądu postanowiłam przygotować je dla moich dzieci na te Święta. Ciasto to mimo, że wygląda na skomplikowane wcale takie nie jest. Jest to czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym zwinięty w roladę , przycięty i udekorowany tym samym kremem.

Polecam serdecznie ! 

 

Buche de Noel

 

Składniki :

Ciasto biszkoptowe :

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2/3 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mocnego kakao

 

Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka 

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

125 ml śmietany kremówki 

125g masła 

200g gorzkiej czekolady 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao.

Ciasto przelewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut .

Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe zwijamy w rulon w bawełnianą ściereczkę. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krem :

Mleko , cukier , cukier waniliowy i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia .

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 

Po wystudzeniu kremu miksujemy go z masłem, śmietanką i roztopioną czekoladą. 

 

Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy , w środku umieszczamy połowę czekoladowego kremu. Zawijamy. Odcinamy końce rolady pod ukosem i doklejamy je po bokach rolady na kształt pnia drzewa. 

Wierzch dekorujemy resztą kremu, robiąc charakterystyczne wgłębienia za pomocą noża. 

 

Buche de Noel

 

Buche de Noel

 

Buche de Noel

 

Smacznego ! 

Z okazji minionych Świąt Bożego Narodzenia składam Wam najlepsze życzenia zdrowia i spełnienia marzeń, a Nowy Rok niech przyniesie Wam szczęście i wiele miłości. 

Jak co roku na Święta Bożego Narodzenia przygotowuję piernikową chatkę. Tegoroczna była inspirowana chatką z bajki, kolorową i cukierkową.           

W całości wykonana z ciasta na pierniczki, ozdobiona lukrem i słodkościami. 

 

 

Chatka z piernika 2017

 

Chatka z piernika 2017

 

Chatka z piernika 2017

środa, 06 grudnia 2017

Przepis na ten keks znalazłam u Karolinki w zeszłym roku. To ciasto dojrzewające i powinno się go piec 3 tygodnie przed Świętami, więc to ostatni moment by je upiec :) 

Przepełniony bakaliami, pyszny i aromatyczny, polecam Wam bardzo serdecznie. 

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Składniki :

( na tortownicę o śr. 22 cm )


350 g rodzynek sułtańskich
110 g rodzynek
50 g koryntek
50 g kandyzowanych wiśni
50 g kandyzowanych skórek
60 ml brandy lub sherry
110 g masła w temp. pokojowej
90 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 jajka
1 łyżka dżemu pomarańczowego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie owoce i skórki kandyzowane wkładamy do miski i zalewamy alkoholem. Pozostawiamy na noc. 

Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.  Formę wykładamy podwójną warstwą brązowego papieru do pieczenia.  Ma wystawiać około 10 cm z ponad brzegi formy.

Masło ucieramy z cukrem na  puszystą masę.  Dodajemy otarte skórki z cytryny i pomarańczy.  Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.  Następnie dodajemy dżem pomarańczowy.  Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sól i przyprawy.  Na zmianę dodajemy do utartego masła z jajkami mąkę i namoczone owoce.  Mieszamy po każdym dodaniu składników.  Na koniec dodajemy esencję migdałową i mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.  Pieczemy przez 2 - 2,5 godziny, do suchego patyczka.

Upieczone, gorące ciasto smarujemy kilkoma łyżkami alkoholu.  Zawijamy w folię aluminiową (w formie) i studzimy w ten sposób.  Kiedy ciasto już ostygnie przekładamy do nowej folii i zamykamy w puszce.  Odstawiamy na około 3 tygodnie.  Keks możemy polać lukrem przed podaniem.

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Keks Bożonarodzeniowy Nigelli

 

Smacznego ! 

Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram