niedziela, 13 stycznia 2013

 

 

Tartaletki z budyniem i musem truskawkowym

 

Pyszna przekąska na słodkie popołudnie w rodzinnym gronie - polecam wszystkim !!!

 

tarte

 

Składniki :

170g mąki pszennej

125g margaryny

1 łyżka cukru pudru

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka śmietany 18 %

 

Dodatkowo:

1 budyń waniliowy

kilka sztuk mrożonych truskawek

1 łyżka cukru

 

tarte

 

Sposób wykonania :

Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy ( w razie potrzeby dosypujemy mąki ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki . Po tym czasie ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła . Wykładamy nimi foremki na babeczki wysmarowane masłem . Na każdej babeczce umieszczamy kawałek folii aluminiowej i wysypujemy fasolką ( by ciasto zbytnio nie wyrosło ). Pieczemy tak babeczki w 190ºC przez 10 min .

Wyciągamy tartaletki , usuwamy folię z fasolką i wypełniamy je uprzednio przygotowanym budyniem . Na budyniu robimy kleks z rozmrożonych , dosłodzonych truskawek . Na koniec można z reszty ciasta powycinać paseczki i poukładać na wierzchu tartaletek .

Całość pieczemy ok 30 min . w 190ºC na złoty kolor . Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem . 

 

tarte

 

Smacznego !!!

sobota, 12 stycznia 2013

Karmelki z płatków


Dziś mam dla Was pyszny smakołyk , który przygotowuje się dosłownie w 10 min. Co gorsza równie szybko znika ;)


karmelki

 

Składniki :

2 batoniki Mars

2 szklanki płatków kukurydzianych

4 krówki mleczne

1 łyżka masła


karmelki

 

 

Sposób wykonania :

W garnuszku roztapiamy masło , dodajemy pokruszone batoniki i krówki . Cały czas energicznie mieszamy . Jak masa będzie jedwabista wsypujemy płatki , mieszamy i gotowe .

Mieszankę wykładamy do małych foremek , papilotek lub formujemy ręcznie kulki .

Można na chwilę odstawić do lodówki to cukiereczki szybciej stwardnieją .

 

 

karmelki

 

 

karmelki

 

Smacznego !!! 

 


czwartek, 10 stycznia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE


Kolejny przepis dietetyczny , z serii przepisów Dukana . Nie zawiera mąki pszennej , cukru , ani tłuszczu . Mimo tego ciasto jest smaczne , w oryginalnym przepisie jest słodzik , ja jednak nie używam takich specyfików ;) Można dodać trochę miodu jeśli dla kogoś byłoby mało słodkie , ale wtedy już nie będzie takie dietetyczne :)


marchewkowe

 

Składniki :

4 jajka

2 łyżki otrębów pszennych

4 łyżki otrębów owsianych

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżka przyprawy piernikowej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże marchewki


marchewkowe

 

Sposób przygotowania :

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach . Oddzielić żółtka od białek . Białka ubić na sztywno . Osobno ucieramy żółtka , dodając do nich skrobię , proszek , otręby , kakao i marchew . Dobrze mieszamy( można mikserem). Na końcu ręcznie mieszając dodajemy ubite białka . Wlewamy ciasto do korytka i pieczemy ok. 1 godz. w 170ºC .


marchewkowe

 

Smacznego !!!

22:53, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (5) »

 

 

TARTALETKI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM


Od obiadu zostało mi trochę szpinaku, jak mogłabym tego nie wykorzystać Szybko zagniotłam ciasto , do tego trochę kurczaka i pyszna kolacja gotowa :)


t

 

Składniki :

Ciasto:

150g mąki

125g masła

1 żółtko

1 łyżka śmietanki 18%

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

 

1 pierś z kurczaka

200g startego  żółtego sera

olej do smażenia

sól, pieprz

szpinak w brykietach (ok.6 szt.)

ząbek czosnku


t

 

Sposób przygotowania :


Mąkę przesiać na stolnicę , dodać proszek , sól , żółtko , śmietanę i margarynę . Wszystko wysiekać nożem , szybko zagnieść ciasto ( można dosypać mąki gdy ciasto będzie się za bardzo kleić ) . Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 min . do lodówki . Po tym czasie wyciągnąć , rozwałkować i wyciąć szklanką koła . Wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną . Z folii aluminiowej wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek , wyłożyć nią ciasto i wysypać suchą fasolkę . Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 10 min . Po tym czasie wyciągnąć babeczki , wyciągnąć folię z fasolą i nałożyć farsz .

Farsz : Szpinak rozmrażamy podlewając wodą , doprawiamy solą , pieprzem , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Chwilkę dusimy .

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju , doprawiamy solą i pieprzem .

Do podpieczonych babeczek wkładamy po łyżce szpinaku i kilka kostek kurczaka . Na końcu posypujemy każdą startym żółtym serem . Wkładamy do piekarnika na 20 min . w 180ºC. 


t

 

Smacznego !!!

środa, 09 stycznia 2013

 

 

CIASTO BANANOWE 


U każdego z nas czasami w domu zostają banany , których nikt już nie chce zjeść , bo są po prostu przejrzałe. Kiedyś w telewizji natknęłam się jak właśnie z takich przejrzałych bananów zrobiono ciasto.Przepis jest bardzo łatwy do zapamiętania , bo większość składników ma tyle samo gramów;). Mając 2 biedne opuszczone bananki , które z samotności dostały czarnych plamek , postanowiłam dać im drugą szansę :). Ciasto wyszło pyszne , wilgotne , z kawałkami gorzkiej czekolady , która doskonale przełamuje słodycz ciasta .

banan

 

SKŁADNIKI :

175g masła

175g cukru ( 3/4 szklanki )

175g mąki pszennej ( 1 czubata szklanka )

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g pokruszonej gorzkiej czekolady

2 banany


banan

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę . Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . Żółtka dodajemy do masła z cukrem . Ucieramy Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia . Mikser odstawiamy .  Do ciasta wsypujemy pokruszoną czekoladę i dodajemy banana połamanego na kawałki . Delikatnie mieszamy łyżką . Na końcu dodajemy uprzednio ubitą pianę z białek . Wlewamy ciasto do korytka i pieczemy w 170ºC przez ok. 1 godzinę . Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem .


banan

 

Smacznego !

22:25, paula.20.06 , ciasta
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram