niedziela, 20 stycznia 2013

 

 

Z myślą o mojej babci , zrobiłam pyszne przekładane kremem budyniowym markizy z ciasta ptysiowego . Do tego ozdobna różyczka z lukru plastycznego ......

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Babci i Dziadków !

 

ptysie

 

Składniki :

Ciasto :

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

0,5 kostki margaryny

szczypta soli

 

Krem :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 kostki masła

 

ptysie

 

Sposób wykonania :


Ciasto:

W garnuszku roztapiamy tłuszcz z wodą i szczyptą soli . Zagotowujemy . Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy , aż powstanie gęsta ″ klucha ″. Odkładamy do całkowitego ostudzenia.

Zimną masę mieszamy mikserem z jajkami . Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego formujemy niewielkie stożki lub placki . Pieczemy 15 min. w 200ºC . Po upieczeniu przez 10 min . nie otwieramy piekarnika . 


Krem:

Mieszamy razem wszystkie składniki kremu i gdy nie będzie już grudek zagotowujemy wszystko tak jak budyń . Schładzamy . Zimny budyń rozcieramy z masłem . 

Gotowy krem wkładamy w przekrojone ptysie .

Na wierzchu można oprószyć cukrem pudrem .

 

ptysie

 

Smacznego ! 

środa, 16 stycznia 2013

 

Kilka dni temu kupiłam fantastyczne silikonowe foremki na czekoladki lub inne małe pyszności , nie mogłam się doczekać kiedy będę miała chwilkę czasu by je wypróbować ....oto one ! Można zrobić je z każdego rodzaju czekolady . Ja wybrałam mleczną ....i delikatne nadzienie truskawkowe .

 

czekoladki

 

Składniki :

150g mlecznej czekolady

100g białej czekolady

kilka mrożonych truskawek


czekoladki

 

Sposób wykonania :

Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej . Formę na czekoladki dokładnie smarujemy roztopioną czekoladą . Powtarzamy tę czynność 2 lub 3 razy w odstępach 0,5 godz. , za każdym razem schładzamy warstwę w lodówce .

Czekoladę białą roztapiamy . Truskawki rozmrażamy i miksujemy w blenderze . Dodajemy do białej czekolady . Mieszamy .

Foremkę z zastygłą czekoladą wypełniamy musem truskawkowym , zostawiając miejsce na ostatnią warstwę czekolady by zamknąć każdą czekoladkę . 

Odstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .

 

czekoladki

 

Smacznego !

 

wtorek, 15 stycznia 2013

Sałatka składająca się ze składników wysokobiałkowych . Szczególnie polecana przy diecie Dukana . Jest lekka i bardzo sycąca . Polecam , jest bardzo smaczna !

 

sałatka białkowa

 

Składniki :

1 pierś z kurczaka

4 jajka

300g serka grani wiejskiego 0% tłuszczu ( lub o niskiej zawartości )

natka pietruszki

2 łyżeczki przyprawy do Gyrosa

 

 

Sposób wykonania :

Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię , doprawić przyprawą do Gyrosa. Dolać trochę wody i dusić  przez 15 min. od czasu do czasu mieszając .

Jajka ugotować na twardo . Pokroić w kostkę .

Miękkiego kurczaka wymieszać z jajkami i dodać serek grani oraz pokrojoną natkę pietruszki.

Przyprawiać nie potrzeba , sałatka nabiera smaku od pieczonego mięsa kurczaka w Gyrosie .

 

sałatka białkowa

 

Smacznego !!!

niedziela, 13 stycznia 2013

 

 

Tartaletki z budyniem i musem truskawkowym

 

Pyszna przekąska na słodkie popołudnie w rodzinnym gronie - polecam wszystkim !!!

 

tarte

 

Składniki :

170g mąki pszennej

125g margaryny

1 łyżka cukru pudru

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

1 łyżka śmietany 18 %

 

Dodatkowo:

1 budyń waniliowy

kilka sztuk mrożonych truskawek

1 łyżka cukru

 

tarte

 

Sposób wykonania :

Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy ( w razie potrzeby dosypujemy mąki ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki . Po tym czasie ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła . Wykładamy nimi foremki na babeczki wysmarowane masłem . Na każdej babeczce umieszczamy kawałek folii aluminiowej i wysypujemy fasolką ( by ciasto zbytnio nie wyrosło ). Pieczemy tak babeczki w 190ºC przez 10 min .

Wyciągamy tartaletki , usuwamy folię z fasolką i wypełniamy je uprzednio przygotowanym budyniem . Na budyniu robimy kleks z rozmrożonych , dosłodzonych truskawek . Na koniec można z reszty ciasta powycinać paseczki i poukładać na wierzchu tartaletek .

Całość pieczemy ok 30 min . w 190ºC na złoty kolor . Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem . 

 

tarte

 

Smacznego !!!

sobota, 12 stycznia 2013

Karmelki z płatków


Dziś mam dla Was pyszny smakołyk , który przygotowuje się dosłownie w 10 min. Co gorsza równie szybko znika ;)


karmelki

 

Składniki :

2 batoniki Mars

2 szklanki płatków kukurydzianych

4 krówki mleczne

1 łyżka masła


karmelki

 

 

Sposób wykonania :

W garnuszku roztapiamy masło , dodajemy pokruszone batoniki i krówki . Cały czas energicznie mieszamy . Jak masa będzie jedwabista wsypujemy płatki , mieszamy i gotowe .

Mieszankę wykładamy do małych foremek , papilotek lub formujemy ręcznie kulki .

Można na chwilę odstawić do lodówki to cukiereczki szybciej stwardnieją .

 

 

karmelki

 

 

karmelki

 

Smacznego !!! 

 


Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram