czwartek, 27 grudnia 2012

 

 

Świąteczna Piernikowa Chatka

Jak co roku już od listopada w Naszym domu roznosi się cudowny zapach pierników . W tym roku oprócz całej masy pierniczków, postanowiłam trochę zaszaleć i zrobiłam Piernikową Chatkę . Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny, mimo wszystko opłaca się . Dla cudownego aromatu i miodowego smaku warto poświęcić swój czas .

 

chatka


Składniki na ciasto piernikowe:

50g margaryny

200g miodu

200g cukru

450g mąki pszennej

1 jajko

40g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do pierników

 

Lukier :

Ubite na sztywno białko z jednego jajka

Cukier puder

 

Sposób przygotowania :

Miód cukier i margarynę rozpuścić w rondelku z łyżką wody . Dodać przyprawę do pierników. Całość zagotować a następnie ostudzić . Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodać jajko i masę z rondelka . Składniki zagnieść na elastyczne ciasto , posypać mąką i zawinąć w folię aluminiową . Odstawić do lodówki na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ) . Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm . Powycinać 4 ścianki , dach , komin itd . Piec 10-13 min . w piekarniku nagrzanym do 180' . Elementy chatki ozdabiamy i łączymy lukrem .

Wesołych i smakowitych świąt !!! 



 

Drożdżowe paszteciki do barszczu

Znalazłam ten przepis na jednym z moich ulubionych blogów , nie wierzyłam ,że się uda , bez konieczności czekania aż ciasto wyrośnie , a jednak :) . Ciasto jest banalnie proste i bardzo smaczne . Mimo że drożdżowe smakuje jak ciasto kruche , idealne do barszczu :) .

paszteciki

Składniki :

250g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

125g margaryny

0,5 szklanki śmietany

0,5 łyżeczki soli

1 jajko do posmarowania

 

Farsz mięsny :                                         Farsz postny :

300g mięsa mielonego                             300g kapusty kiszonej

200g pieczarek                                      200g pieczarek

1 cebula                                                 szczypta kminku

sól, pieprz                                              sól , pieprz

olej do smażenia                                     łyżka masła


Sposób na farsz :

Farsz mięsny - na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz mięso mielone , dodajemy pokrojone pieczarki . Przyprawiamy do smaku i dusimy wszystko na małym ogniu do miękkości .

Farsz postny - gotujemy kapustę , osobno smażymy drobno pokrojone pieczarki . Jak kapusta zmięknie odcedzamy ją i dodajemy do niej pieczarki , sól , pieprz , kminek i masło .

 

Sposób przygotowania ciasta :

Mąkę przesiewamy , dodajemy sól , pociachaną margarynę oraz śmietanę wymieszaną z pokruszonymi drożdżami . Ciasto zagnieść a następnie rozwałkować . Powycinać koła i na każde nakładać wybrany farsz . Zlepić  tak jak pierożki . Poukładać na blaszce i posmarować rozbełtanym jajkiem . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ' przez ok 25 min.

Smacznego !

 

paszteciki

Cynamonowe ciasteczka

Cynamon jest chyba moją ulubioną przyprawą , dlatego mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka .

 

Cynamonowe ciasteczka

Składniki :

100g mąki pszennej

50g masła

1 żółtko

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przyprawami . Przesypać na stolnicę , dodać pokrojone zimne masło , śmietanę i żółtko . Zagnieść ciasto i rozwałkować . Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty . Przełożyć na blaszkę i włożyć na 30 min. do lodówki . Po tym czasie ciasteczka upiec w piekarniku nagrzanym do 180' . Pieczemy przez ok. 10 min.  Na końcu oprószamy cukrem pudrem .

Pyszności !!!

Tagi: ciasteczka
13:29, paula.20.06 , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
1 ... 126 , 127 , 128 , 129
 
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram