poniedziałek, 07 stycznia 2013

 

 Łatwe i szybkie w zrobieniu ciasteczka , uwielbiane przez mojego Psiaka . Trochę zmodyfikowane przeze mnie, bo bez cukru , soli i miodu ( w oryginale są , ale ja uznałam że to niepotrzebne ) , a Psiak wcina , że aż mu się uszy trzęsą ..... dosłownie :)

 

Dasti

 

ciacha

 

SKŁADNIKI :

2 średnie marchewki ( obrane i starte na drobnych oczkach )

250g mąki pszennej 

0,5 szklanki otrębów pszennych

1 jajko

50 g miękkiej margaryny 

 

ciacha

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Podane składniki zagniatamy , w razie potrzeby dosypujemy mąkę by  ciasto nie kleiło się do rąk . Rozwałkowujemy na placek o grubości 4mm , wycinamy dowolną foremką . Ja użyłam małego serduszka i wyszło mi ponad 40 ciasteczek ! Rozkładamy na blaszkę ,( można blisko siebie bo ciacha nie rosną ) . Pieczemy 20 min. w temp. 180ºC .

 

 

Smacznego dla piesków :) !   

 

 

 

 

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM LUB JABŁKAMI


Pyszne , delikatne rogaliki , które bardzo łatwo przygotować , a smakują .....pycha !!!

rogale

 

Składniki :

( na 24 rogaliki )

50g świeżych drożdży

2 żółtka

1 całe jajko

250 ml mleka (szklanka )

0,5 szklanki cukru

650g mąki + trochę do podsypania 

60g masła


rogale

 

Na nadzienie 1 :

1 budyń waniliowy (ugotowany wg. opisu i ostudzony )

Na nadzienie 2 :

2 starte jabłka

2 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu


rogale

 

Sposób wykonania :

Drożdże rozkruszyć i rozrobić z letnim mlekiem , dosypując łyżkę cukru i łyżkę mąki . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Jajka ubijamy z cukrem i wlewamy do nich wyrośnięte drożdże . Dodajemy mąkę i wyrabiamy . Pod koniec wyrabiania dodajemy uprzednio roztopiony , ciepły tłuszcz . Wyrabiamy chwilkę , aż tłuszcz się wchłonie . Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Gdy ciasto ładnie wyrośnie , dzielimy je na 3 części . Bierzemy pierwszą kulę i rozwałkowujemy na średnicę ok . 30 cm ( w razie potrzeby dosypując mąki ) Dzielimy okrąg tak jak pizzę na 8 trójkątów . Na każdym układamy łyżkę budyniu lub starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem . Zawijamy i układamy na blaszkę . Przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozbełtanym białkiem . Pieczemy na złoto ok . 20 min. w temp . 160ºC . Upieczone rogaliki można polukrować lub obsypać pudrem .


rogale

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 03 stycznia 2013

 

Biała Masa Cukrowa

LUKIER PLASTYCZNY


gwiazda

 

Wszystkie ozdoby i pokrycia moich Tortów wykonane są z masy cukrowej tzw . Lukru Plastycznego . A oto jak zrobić taki lukier :


SKŁADNIKI :

800g cukru pudru ( 4 szklanki )

100g glukozy ( 0,5 szklanki )

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody ( 5 dużych łyżek )

 

WYKONANIE :

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę ( można nad palnikiem ale trzeba uważać by się nie zagotowała ) . Dodajemy trochę cukru pudru i mieszamy . Masę przenosimy na stolnicę i stopniowo dodajemy resztę cukru pudru , wyrabiając rękoma . W trakcie wyrabiania można dodawać barwniki spożywcze ( ja dodaję zawsze tych proszkowych ) . Gdy masa będzie już dość plastyczna ( jakieś 20 minut wyrabiania ), wałkujemy na cienki placek i od razu nakładamy na przygotowany wcześniej tort. Pamiętajmy , że biszkopt nie może być przełożony kremem śmietanowym , gdyż masa nam się rozpuści . Po nałożeniu masę wygładzamy i przycinamy brzegi . Z reszty lukru wykrawamy ozdoby . Masa szybko wysycha i twardnieje , więc pozostałą masę , którą mamy zamiar jeszcze użyć zawijamy w szczelny woreczek . To czego nie wykorzystamy ze spokojem możemy zamrozić i użyć w razie potrzeby .


komunia


pizza1

 

Składniki na ciasto :

250g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

3/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

 

Mąkę , sól i cukier przesiewamy . Ciepłą wodę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i oliwą . Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki z solą i cukrem .  Zagniatamy wszystko na elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Następnie wałkujemy w okrąg zostawiając grubsze brzegi.


pizza1

 

Składniki na sos :

175g koncentratu pomidorowego

350 ml wody ( 1,5 szklanki )

80 ml oliwy z oliwek ( 1/3 szklanki )

ząbek czosnku ( zgnieciony )

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki bazylii

sól , pieprz do smaku

Wszystko razem wymieszać i odstawić do wymieszania się smaków

 

Wierzch pizzy :

Kolejno na rozsmarowanym sosie kładziemy :

200g szynki (pokrojonej )

1 kulka mozzarelli ( pokrojonej w kostkę )

300g sera żółtego Gouda (startego )

 

pizza2

 

Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210ºC i pieczemy ok. 15 min.

 

SMACZNEGO !!!

22:22, paula.20.06 , pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 stycznia 2013

Długo szukałam idealnego sernika pieczonego . Wreszcie na pewnym blogu natrafiłam na sernik który wreszcie spełnił moje oczekiwania , jest lekki , puszysty, taki jak z cukierni tyle, że bez żadnych spulchniaczy :).

Jest z nim trochę gimnastykowania ,ale naprawdę się opłaca .

Polecam wszystkim .

SKŁADNIKI :

1 kg tłustego sera twarogowego mielonego

10 żółtek

10 łyżek cukru pudru

10 łyżek mąki pszennej

100 g płynnego masła

8 łyżeczek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

450 ml mleka

10 białek

0,5 szklanki cukru

cukier puder do oprószenia 

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia , boków nie wykładamy , ja użyłam blaszki o wymiarach 25/35 cm . Piekarnik nagrzewamy do 220º C.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę . Dodajemy po trochu zmielonego sera , cały czas ucierając . Dodajemy przestudzone roztopione masło , obie przesiane mąki , mleko i aromat waniliowy . Mieszamy . Białka ubijamy na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier . Piana powinna być bardzo sztywna . Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Masę przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy w tej temp. 5 min. Po tym czasie otwieramy piekarnik i ostrym nożem oddzielamy brzegi masy od blaszki . Obniżamy temp. do 180ºC i pieczemy tak przez 30 min. Następnie lekko i delikatnie uchylamy piekarnik  i pieczemy sernik przy tak uchylonych dżwiczkach przez 15 min . Po upływie tego czasu powoli zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 15-20 min. w 180ºC. Sernik studzimy w piekarniku . Należy pamiętać że serniki nie lubią nagłych zmian temperatury . Wystudzony sernik opruszamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .

Smacznego !

Tagi: sernik
17:10, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (2) »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram