czwartek, 03 stycznia 2013


pizza1

 

Składniki na ciasto :

250g mąki pszennej

25g świeżych drożdży

3/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

 

Mąkę , sól i cukier przesiewamy . Ciepłą wodę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i oliwą . Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki z solą i cukrem .  Zagniatamy wszystko na elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Następnie wałkujemy w okrąg zostawiając grubsze brzegi.


pizza1

 

Składniki na sos :

175g koncentratu pomidorowego

350 ml wody ( 1,5 szklanki )

80 ml oliwy z oliwek ( 1/3 szklanki )

ząbek czosnku ( zgnieciony )

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki bazylii

sól , pieprz do smaku

Wszystko razem wymieszać i odstawić do wymieszania się smaków

 

Wierzch pizzy :

Kolejno na rozsmarowanym sosie kładziemy :

200g szynki (pokrojonej )

1 kulka mozzarelli ( pokrojonej w kostkę )

300g sera żółtego Gouda (startego )

 

pizza2

 

Tak przygotowaną pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210ºC i pieczemy ok. 15 min.

 

SMACZNEGO !!!

22:22, paula.20.06 , pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 stycznia 2013

Długo szukałam idealnego sernika pieczonego . Wreszcie na pewnym blogu natrafiłam na sernik który wreszcie spełnił moje oczekiwania , jest lekki , puszysty, taki jak z cukierni tyle, że bez żadnych spulchniaczy :).

Jest z nim trochę gimnastykowania ,ale naprawdę się opłaca .

Polecam wszystkim .

SKŁADNIKI :

1 kg tłustego sera twarogowego mielonego

10 żółtek

10 łyżek cukru pudru

10 łyżek mąki pszennej

100 g płynnego masła

8 łyżeczek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

450 ml mleka

10 białek

0,5 szklanki cukru

cukier puder do oprószenia 

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia , boków nie wykładamy , ja użyłam blaszki o wymiarach 25/35 cm . Piekarnik nagrzewamy do 220º C.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę . Dodajemy po trochu zmielonego sera , cały czas ucierając . Dodajemy przestudzone roztopione masło , obie przesiane mąki , mleko i aromat waniliowy . Mieszamy . Białka ubijamy na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier . Piana powinna być bardzo sztywna . Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Masę przelewamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy w tej temp. 5 min. Po tym czasie otwieramy piekarnik i ostrym nożem oddzielamy brzegi masy od blaszki . Obniżamy temp. do 180ºC i pieczemy tak przez 30 min. Następnie lekko i delikatnie uchylamy piekarnik  i pieczemy sernik przy tak uchylonych dżwiczkach przez 15 min . Po upływie tego czasu powoli zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 15-20 min. w 180ºC. Sernik studzimy w piekarniku . Należy pamiętać że serniki nie lubią nagłych zmian temperatury . Wystudzony sernik opruszamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .

Smacznego !

Tagi: sernik
17:10, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (2) »

Pyszna i zdrowa , wspaniały dodatek do wędliny czy mięsa . Polecam ! 

 

sałatka jarzynowa

 

SKŁADNIKI :

4 ugotowane ziemniaki

3 jajka ugotowane na twardo

3 marchewki gotowane

3-4 ogórki kiszone

1 seler gotowany

pół małej pory

strąk czerwonej papryki 

1 jabłko

pół puszki kukurydzy

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

natka pietruszki

sól i pieprz

 

Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę , dodać majonez i przyprawić , wymieszać .

Sałatkę jest dobrze odstawić na kilka godzin do lodówki aby się przegryzła .

 

sałatka jarzynowa

 

Smacznego !

 

wtorek, 01 stycznia 2013

Bakcyla tortowego złapałam jakieś 2,5 roku temu , kiedy to mój synek ,fan filmu Auta , poprosił mnie o urodzinowy tort w kształcie jego ulubionej postaci . Zachwyt jego nie miał końca :) Metodą pantoflową rozeszła się wiadomość , że robię torty urodzinowe z postaciami z bajek , a Mamy zaczęły zamawiać u mnie torty dla swoich pociech :)

Oto kilka z nich :

 

 

 

spiderman

 

 

 

zygzak

 

 

 

 

 

tort

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Cynamon

 

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna , którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego

( najbardziej ceniony ) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju . Występuje w dwóch postaciach ,

utarty na proszek „PYŁ” lub w niewielkich,

zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny , lekko piekący smak i silny aromat .

Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram