czwartek, 10 stycznia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE


Kolejny przepis dietetyczny , z serii przepisów Dukana . Nie zawiera mąki pszennej , cukru , ani tłuszczu . Mimo tego ciasto jest smaczne , w oryginalnym przepisie jest słodzik , ja jednak nie używam takich specyfików ;) Można dodać trochę miodu jeśli dla kogoś byłoby mało słodkie , ale wtedy już nie będzie takie dietetyczne :)


marchewkowe

 

Składniki :

4 jajka

2 łyżki otrębów pszennych

4 łyżki otrębów owsianych

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżka przyprawy piernikowej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże marchewki


marchewkowe

 

Sposób przygotowania :

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach . Oddzielić żółtka od białek . Białka ubić na sztywno . Osobno ucieramy żółtka , dodając do nich skrobię , proszek , otręby , kakao i marchew . Dobrze mieszamy( można mikserem). Na końcu ręcznie mieszając dodajemy ubite białka . Wlewamy ciasto do korytka i pieczemy ok. 1 godz. w 170ºC .


marchewkowe

 

Smacznego !!!

22:53, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (5) »

 

 

TARTALETKI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM


Od obiadu zostało mi trochę szpinaku, jak mogłabym tego nie wykorzystać Szybko zagniotłam ciasto , do tego trochę kurczaka i pyszna kolacja gotowa :)


t

 

Składniki :

Ciasto:

150g mąki

125g masła

1 żółtko

1 łyżka śmietanki 18%

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

 

1 pierś z kurczaka

200g startego  żółtego sera

olej do smażenia

sól, pieprz

szpinak w brykietach (ok.6 szt.)

ząbek czosnku


t

 

Sposób przygotowania :


Mąkę przesiać na stolnicę , dodać proszek , sól , żółtko , śmietanę i margarynę . Wszystko wysiekać nożem , szybko zagnieść ciasto ( można dosypać mąki gdy ciasto będzie się za bardzo kleić ) . Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 min . do lodówki . Po tym czasie wyciągnąć , rozwałkować i wyciąć szklanką koła . Wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną . Z folii aluminiowej wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek , wyłożyć nią ciasto i wysypać suchą fasolkę . Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 10 min . Po tym czasie wyciągnąć babeczki , wyciągnąć folię z fasolą i nałożyć farsz .

Farsz : Szpinak rozmrażamy podlewając wodą , doprawiamy solą , pieprzem , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Chwilkę dusimy .

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju , doprawiamy solą i pieprzem .

Do podpieczonych babeczek wkładamy po łyżce szpinaku i kilka kostek kurczaka . Na końcu posypujemy każdą startym żółtym serem . Wkładamy do piekarnika na 20 min . w 180ºC. 


t

 

Smacznego !!!

środa, 09 stycznia 2013

 

 

CIASTO BANANOWE 


U każdego z nas czasami w domu zostają banany , których nikt już nie chce zjeść , bo są po prostu przejrzałe. Kiedyś w telewizji natknęłam się jak właśnie z takich przejrzałych bananów zrobiono ciasto.Przepis jest bardzo łatwy do zapamiętania , bo większość składników ma tyle samo gramów;). Mając 2 biedne opuszczone bananki , które z samotności dostały czarnych plamek , postanowiłam dać im drugą szansę :). Ciasto wyszło pyszne , wilgotne , z kawałkami gorzkiej czekolady , która doskonale przełamuje słodycz ciasta .

banan

 

SKŁADNIKI :

175g masła

175g cukru ( 3/4 szklanki )

175g mąki pszennej ( 1 czubata szklanka )

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g pokruszonej gorzkiej czekolady

2 banany


banan

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę . Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . Żółtka dodajemy do masła z cukrem . Ucieramy Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia . Mikser odstawiamy .  Do ciasta wsypujemy pokruszoną czekoladę i dodajemy banana połamanego na kawałki . Delikatnie mieszamy łyżką . Na końcu dodajemy uprzednio ubitą pianę z białek . Wlewamy ciasto do korytka i pieczemy w 170ºC przez ok. 1 godzinę . Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem .


banan

 

Smacznego !

22:25, paula.20.06 , ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 stycznia 2013

 

 

DIETETYCZNE  CIASTECZKA  Z  MUSLI


Jakiś czas temu , odchudzając jednego z członków mojej rodziny , przygotowywałam całą masę dietetycznych potraw , bez tłuszczowych , bez cukrowych , ograniczając węglowodany , jednym słowem dieta Dukana :) . Od tamtej pory wracam czasami do pewnych przepisów , a te ciastka robię systematycznie raz w tygodniu . Są fantastyczną przegryzką np. w pracy . Dzięki bakaliom w musli są słodkie , chociaż bez cukru . Łatwe i szybkie w przygotowaniu . Polecam wszystkim !


owsiane

 

SKŁADNIKI :

( na 16 sztuk )

375g musli tropikalnego ( całe opakowanie )

400g serka homogenizowanego 0% tłuszczu ( lub o obniżonej zawartości )można dać 500g

1 jajko

1 łyżka cynamonu

0,5 szklanki otrębów ( pszennych lub owsianych )

 

Można dodać więcej rodzynek lub orzechów , wtedy ciastka będą bardziej słodkie :)


owsiane

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Do miski przekładamy cały serek , dodajemy jajko i cynamon . Mieszamy łyżką . Następnie wsypujemy całe opakowanie musli i otręby . Mieszamy . Masa musi być dość gęsta , więc w razie czego dosypujemy otrębów lub płatków owsianych , w zależności od ilości dodanego serka . Taką  gęstą masę nabieramy dużą łyżką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .   Jedna łyżka to jedno ciastko . Ciastko spłaszczamy układając na blaszce . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy 25 - 30 min. 


owsiane

 

Smacznego !

 


poniedziałek, 07 stycznia 2013

 

 Łatwe i szybkie w zrobieniu ciasteczka , uwielbiane przez mojego Psiaka . Trochę zmodyfikowane przeze mnie, bo bez cukru , soli i miodu ( w oryginale są , ale ja uznałam że to niepotrzebne ) , a Psiak wcina , że aż mu się uszy trzęsą ..... dosłownie :)

 

Dasti

 

ciacha

 

SKŁADNIKI :

2 średnie marchewki ( obrane i starte na drobnych oczkach )

250g mąki pszennej 

0,5 szklanki otrębów pszennych

1 jajko

50 g miękkiej margaryny 

 

ciacha

 

SPOSÓB WYKONANIA :

Podane składniki zagniatamy , w razie potrzeby dosypujemy mąkę by  ciasto nie kleiło się do rąk . Rozwałkowujemy na placek o grubości 4mm , wycinamy dowolną foremką . Ja użyłam małego serduszka i wyszło mi ponad 40 ciasteczek ! Rozkładamy na blaszkę ,( można blisko siebie bo ciacha nie rosną ) . Pieczemy 20 min. w temp. 180ºC .

 

 

Smacznego dla piesków :) !   

 

 

Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram