wtorek, 03 stycznia 2017

Pozostając w klimacie świąteczno-noworocznym dziś chciałabym polecić Wam kolejny przepis na domowy likier jajeczny czyli Eggnog. Tak jak poprzednim razem przepis znalazłam u Karoliny i tak jak poprzednim razem jestem zachwycona. Ten likier jest o tyle lepszy od poprzedniego, iż dłużej zachowuje świeżość (u mnie wytrzymał spokojnie 10 dni w lodówce), nie rozwarstwia się, do końca utrzymał konsystencję likieru. Można go pić w wersji bezalkoholowej na ciepło lub z dodatkiem alkoholu na zimno. Polecam serdecznie ! 

 

Eggnog II

 

Składniki :



500 ml mleka

5 całych goździków

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

60 ml słodzonego mleka skondensowanego (dałam 100ml )

4 żółtka

60 g cukru 

250 ml śmietany kremówki

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania :

Do garnka wlewamy mleko, mleko skondensowane i dodajemy goździki i cynamon. Podgrzewamy na niewielkim ogniu. 

W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. 

Gdy mleko będzie się prawie gotować, powoli, po jednej łyżce wlewamy je do misy z żółtkami, nie przerywając ucierania. Gdy żółtka będą zahartowane wlewamy je do garnka z resztą gotującego się mleka. Mieszamy energicznie przez 3 minuty aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji sosu. Następnie dolewamy śmietankę i dodajemy gałkę oraz wanilię. Podgrzewamy całość nie doprowadzając do zagotowania. 

Tak przygotowany Eggnog przelewamy do butelki i schładzamy. 

Jeżeli wybierzemy wersję z alkoholem to na 1 litr Eggnog dodajemy 250 ml rumu, whiskey lub brandy. 

Przechowujemy w lodówce.

 

Eggnog II

 

Eggnog II

 

Smacznego ! 

wtorek, 27 grudnia 2016

Wierzyć się nie chce, że to już 5 lat ! Przez ten czas bardzo wiele się nauczyłam. Poznałam wielu wspaniałych ludzi, a gotowanie, pieczenie i fotografowanie stało się moją wielką pasją. 

Przepis na to ciasto znalazłam u Kasi i wiedziałam, że będzie idealne na Święta oraz na rocznicę bloga. Ciasto bardzo słodkie, miodowe, puszyste i delikatne, iście królewskie ;) 

 

Ciasto Królewiec

 

Składniki :

Miodowe blaty :

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

150g masła

1 jajko

3 łyżki płynnego miodu



Biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju



Krem budyniowy:

0,5l  mleka

200g  masła

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

 

Dodatkowo :

Lukier i kakao do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Miodowe blaty :

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w kulę i dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek o wymiarach blachy w której będziemy piekli ciasto ( u mnie 22x33 cm ). Blaty ciasta pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Po upieczeniu blaty wyjmujemy z formy i studzimy. 

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Następnie za pomocą trzepaczki masę delikatnie mieszamy z mąkami i olejem. Ciasto przekładamy do formy, w której były pieczone blaty miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 25 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy. 

Krem budyniowy :

Z pół litra mleka odlewamy niepełną szklankę. Mieszamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i energicznie mieszamy tak by nie było grudek. Mieszamy gotując przez 30 sekund a następnie zdejmujemy krem z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. 

Tak przygotowanym GORĄCYM kremem przekładamy blaty ciasta : na spód formy układamy pierwszy miodowy blat, smarujemy połową kremu budyniowego, na kremie układamy biszkopt, na biszkopt wykładamy resztę kremu i całość nakrywamy drugim miodowym blatem. Wierzch w oryginale był polany polewą czekoladową, ja użyłam lukru, przygotowanego z cukru pudru i gorącej wody. 

Całość dobrze schładzamy. Blaty miękną po upływie 24 godzin. Ciasto spokojnie można przygotować dwa dni przed podaniem. 

 

Ciasto Królewiec

 

Ciasto Królewiec

 

Smacznego ! 

19:00, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 24 grudnia 2016

Z okazji Świat Bożego Narodzenia chciałabym wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia : zdrowia, spokoju i radości w gronie najbliższych. Niech w te Święta spełnią się Wasze marzenia, a każdy dzień przepełniony jest miłością. Wesołych Świąt ! 

 

Jak co roku umieszczam na blogu zdjęcia świątecznej piernikowej chatki :) Oto ona :

Chatka z piernika 2016

 

Chatka z piernika 2016

 

Chatka z piernika 2016

 

Chatka z piernika 2016

 

Chatka z piernika 2016

 

Wesołych Świąt ! 

piątek, 23 grudnia 2016

Ostatni przepis przed Świętami pochodzi z książki Kuchnia Polska według Karola Okrasy, jest to obłędny bigos na kaczce z dodatkiem suszonych śliwek. W smaku odbiega całkowicie od bigosu, którego przygotowywałam do tej pory. Wyrazisty, idealny ....po prostu genialny ! Polecam ! 

 

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

 

Składniki :

300g kapusty kiszonej

woda

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

6 kaczych ud

sól i pieprz

150g wędzonego boczku

2 cebule

200 ml białego wytrawnego wina

3 suszone podgrzybki

500g słodkiej kapusty

1 jabłko

7 śliwek suszonych

 

Sposób przygotowania :

Kapustę kiszoną odciskamy z wody, siekamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. 

Słodką kapustę siekamy i również gotujemy do miękkości. 

Uda kacze oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem i smażymy na oleju na brązowy kolor. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony i posiekaną cebulę. Smażymy ok. 10 minut. Następnie wlewamy białe wino. Gdy alkohol odparuje mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy do miękkości (ok.1,5 godz.)

Ugotowane kapusty odsączamy z wody, w której były gotowane. Łączymy je razem w jednym garnku.

Miękkie mięso z kaczki wyciągamy z patelni, w której było duszone i dzielimy na kawałki, oczyszczając z kości i skór. Do garnka z ugotowanymi kapustami dodajemy obrane kawałki mięsa oraz sos powstały z duszenia kaczych ud. 

Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki oraz pokrojone jabłko. 

Wszystko razem wstawiamy na mały ogień i dokładnie mieszając przesmażamy kilka minut. 

Bigos najlepszy jest po odgrzaniu następnego dnia. 

 

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

 

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

 

Smacznego ! 

środa, 14 grudnia 2016

Wigilijne krokiety to potrawa, która nigdy nie gościła na moim stole....a warto je przygotować. Na przepis natknęłam się u Kasi i powiem Wam, że nigdy nie przypuszczałam, że dodatek gazowanej wody może tak poprawić strukturę i smak ciasta naleśnikowego. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i puszyste, idealne w połączeniu z grzybowym nadzieniem i chrupiącą panierką.  

 

Wigilijne krokiety z grzybami

 

Składniki :

Ciasto naleśnikowe :

 

250 g mąki pszennej tortowej (typ.450)     

250 ml gazowanej wody mineralnej

250 ml tłustego mleka

 2 jajka

2 łyżki oleju roślinnego

1/2 łyżeczki soli

1 szczypta cukru

1 szczypta sody

Farsz:

 

1 kg pieczarek

50 g suszonych podgrzybków

1 duża cebula (lub 2 średnie)

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo :

2 jajka

2 szklanki bułki tartej

olej do smażenia 


Sposób przygotowania :

Farsz :

Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na minimum pół godzinki, aby zmiękły. 

 Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Można użyć szatkownicy .

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pieczarki. Na początek można dolać odrobinę wody, w której moczą się grzybki suszone, aby pieczarki się nie przypaliły. Do garnka dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz i wszystko razem dusimy na średnim ogniu.

W między czasie odcedzamy grzybki suszone. Siekamy je drobno i również dorzucamy do garnka. Tak przygotowany farsz odstawiamy. 

Ciasto naleśnikowe :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, można mikserem. Następnie smażymy nie za grube naleśniki. 

Przygotowany wcześniej farsz nakładamy na upieczone z obu stron naleśniki i zawijamy.

Na koniec panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na oleju , na złoty kolor.  

Wigilijne krokiety z grzybami

Smacznego ! 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram