piątek, 23 grudnia 2016

Ostatni przepis przed Świętami pochodzi z książki Kuchnia Polska według Karola Okrasy, jest to obłędny bigos na kaczce z dodatkiem suszonych śliwek. W smaku odbiega całkowicie od bigosu, którego przygotowywałam do tej pory. Wyrazisty, idealny ....po prostu genialny ! Polecam ! 

 

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

 

Składniki :

300g kapusty kiszonej

woda

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

6 kaczych ud

sól i pieprz

150g wędzonego boczku

2 cebule

200 ml białego wytrawnego wina

3 suszone podgrzybki

500g słodkiej kapusty

1 jabłko

7 śliwek suszonych

 

Sposób przygotowania :

Kapustę kiszoną odciskamy z wody, siekamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. 

Słodką kapustę siekamy i również gotujemy do miękkości. 

Uda kacze oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem i smażymy na oleju na brązowy kolor. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek wędzony i posiekaną cebulę. Smażymy ok. 10 minut. Następnie wlewamy białe wino. Gdy alkohol odparuje mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy do miękkości (ok.1,5 godz.)

Ugotowane kapusty odsączamy z wody, w której były gotowane. Łączymy je razem w jednym garnku.

Miękkie mięso z kaczki wyciągamy z patelni, w której było duszone i dzielimy na kawałki, oczyszczając z kości i skór. Do garnka z ugotowanymi kapustami dodajemy obrane kawałki mięsa oraz sos powstały z duszenia kaczych ud. 

Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki oraz pokrojone jabłko. 

Wszystko razem wstawiamy na mały ogień i dokładnie mieszając przesmażamy kilka minut. 

Bigos najlepszy jest po odgrzaniu następnego dnia. 

 

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

 

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

 

Smacznego ! 

środa, 14 grudnia 2016

Wigilijne krokiety to potrawa, która nigdy nie gościła na moim stole....a warto je przygotować. Na przepis natknęłam się u Kasi i powiem Wam, że nigdy nie przypuszczałam, że dodatek gazowanej wody może tak poprawić strukturę i smak ciasta naleśnikowego. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i puszyste, idealne w połączeniu z grzybowym nadzieniem i chrupiącą panierką.  

 

Wigilijne krokiety z grzybami

 

Składniki :

Ciasto naleśnikowe :

 

250 g mąki pszennej tortowej (typ.450)     

250 ml gazowanej wody mineralnej

250 ml tłustego mleka

 2 jajka

2 łyżki oleju roślinnego

1/2 łyżeczki soli

1 szczypta cukru

1 szczypta sody

Farsz:

 

1 kg pieczarek

50 g suszonych podgrzybków

1 duża cebula (lub 2 średnie)

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo :

2 jajka

2 szklanki bułki tartej

olej do smażenia 


Sposób przygotowania :

Farsz :

Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na minimum pół godzinki, aby zmiękły. 

 Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Można użyć szatkownicy .

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pieczarki. Na początek można dolać odrobinę wody, w której moczą się grzybki suszone, aby pieczarki się nie przypaliły. Do garnka dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz i wszystko razem dusimy na średnim ogniu.

W między czasie odcedzamy grzybki suszone. Siekamy je drobno i również dorzucamy do garnka. Tak przygotowany farsz odstawiamy. 

Ciasto naleśnikowe :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, można mikserem. Następnie smażymy nie za grube naleśniki. 

Przygotowany wcześniej farsz nakładamy na upieczone z obu stron naleśniki i zawijamy.

Na koniec panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na oleju , na złoty kolor.  

Wigilijne krokiety z grzybami

Smacznego ! 

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Drożdżowe baby zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami wielkanocnymi, a tymczasem oryginalne Panettone to rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Sposób jej przygotowywania jest dość skomplikowany i czasochłonny, dlatego postanowiłam skorzystać z przepisu Oany i upiec jej mini wersję. Babeczki wyszły pyszne, puszyste, wilgotne i pełne bakalii. Idealne na przekąskę do szkoły lub pracy. Polecam ! 

 

Mini Panettone

 

Składniki :

( na 12 sztuk )

225 ml cieplej wody

15g świeżych drożdży

0,5 szklanki cukru

 

2,5 szklanki mąki pszennej (ok.400g)

2 jajka

szczypta soli

 

0,5 szklanki rodzynek

2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych 

2 lyżki rumu

 

80g masła

 

Sposób przygotowania :

Do miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce by drożdże ruszyły. 

Rodzynki i skórki zalewamy rumem i odstawiamy.

Masło roztapiamy w rondelku.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wlewamy wodę z rozpuszczonymi, spienionymi drożdżami i mieszamy mikserem z hakami. Dodajemy bakalie wraz z alkoholem. Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto jest rzadkie, dlatego wyrabiamy je za pomocą miksera z hakiem lub mieszamy dużą łyżką. Wymieszane ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej wysokimi papilotkami (jeżeli takich nie mamy możemy uformować je z papieru do pieczenia).

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 30 minut  ( do suchego patyczka ). 

 

Mini Panettone

 

Mini Panettone

 

Mini Panettone

 

Smacznego ! 

wtorek, 22 listopada 2016

Zanim na dobre zagoszczą na blogach zimowo-świąteczne smakołyki, mam dla Was przepis na typowo jesienne ciasto. Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto, a w nim pełno cząstek jabłek i chrupiących orzechów. Przepis znaleziony na blogu Zjem to!

Polecam serdecznie na jesienne wieczory :)

 

Ciasto Salceson

 

Składniki :

( na formę o wymiarach 20x30 cm )

 

3 duże jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Dodatkowo :

4 duże jabłka

1 szklanka orzechów włoskich 

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt i olej. Dobrze mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i orzechy, lekko mieszając. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 50-60 minut , do suchego patyczka. 

Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 

 

Ciasto Salceson

 

Ciasto Salceson

 

Ciasto Salceson

 

Smacznego ! 

środa, 09 listopada 2016

Fantastyczne jesienne danie z dynią w roli głównej. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Polecam !

 

Quiche z dynią

 

Składniki :

Ciasto :

( forma o śr. 28 cm )

Ciasto na spód :

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka lodowatej wody

 

Nadzienie :

1 kg dyni

400g mielonego mięsa

100g wędzonego boczku

pół cebuli

ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz

400 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

szczypta gałki muszkatołowej 

200g tartego sera mozzarella

 

Sposób przygotowania :

Ciasto na spód :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 28 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Nadzienie :

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i boczek pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i chwilę smażymy. Odstawiamy. 

Śmietankę mieszamy z żółtkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową .

Na upieczony spód wykładamy mięso mielone z dynią. Całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypujemy tartym serem mozzarella. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 30-35 minut. 

 

Quiche z dynią

 

Quiche z dynią

 

Smacznego ! 

Tagi: dynia
09:24, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (5) »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram