środa, 02 listopada 2016

Listopad rozpoczynam rozgrzewającą i bardzo sycącą kremową zupą ziemniaczaną. Idealna na jesienne chłody.

Polecam ! Przepis znalazłam TUTAJ.

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Składniki :

( na 6 porcji )

0,5 łyżki oleju 

2 marchewki 

1 cebula

niewielki korzeń selera 

5 średniej wielkości ziemniaków

sól, pieprz

1 litr bulionu z kurczaka

0,5 szklanki mleka

natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania :

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę, pokrojoną marchew i seler. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut, po czym do garnka wlewamy bulion. Gotujemy całość na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na krem. Ponownie wstawiamy na gaz, zabielamy mlekiem i w razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Smacznego ! 

09:19, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 10 października 2016

Jakiś czas temu wypatrzyłam ten przepis u Bernadetty, chlebek piekłam już kilka razy, a dziś przepis przekazuję dalej. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i mięciutki. Po zapieczeniu w tosterze i posmarowaniu masłem to już po prostu niebo w gębie ;) 

 

Chleb tostowy

 

Składniki :

( na dwie keksówki ) 

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) + mąka do podsypania stolnicy

450 g mąki pszennej typ 450-480

610 g letniej wody

40 g masła

20 g soli

1 czubata łyżka cukru

15 g świeżych drożdży 

 

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondelku. 

Do misy z mąkami wlewamy letnią wodę z drożdżami. Za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie zaczynamy zagniatanie ciasta. Po 10 minutach zagniatania dodajemy roztopione masło. Dokładnie łączymy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1,5 godziny). Po tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Ponownie zagniatamy i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą umieszczamy w osobnej foremce keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30-40 minut by podrosło. 

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200ºC ( góra-dół ). Na dnie pieca umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą. Chlebki pieczemy przez 45-50 minut, pod koniec można chlebki wyjąć z foremek i dopiec tak by się zarumieniły z każdej strony. 

Po upieczeniu studzimy na kratce. 

 

Chleb tostowy

 

Chleb tostowy

 

Chleb tostowy

 

Smacznego ! 

16:36, paula.20.06 , pieczywo
Link Komentarze (5) »
środa, 05 października 2016

Bardzo lubię kaszę pęczak, idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik sałatki lub tak jak w moim dzisiejszym przepisie do faszerowania. Kaszę połączyłam z mielonym mięsem z indyka co sprawiło, że faszerowane papryki stały się nie tylko dodatkiem do obiadu, czy przystawką, stały się daniem głównym ;)

Polecam !

 

Papryki faszerowane

 

Składniki :

6 średniej wielkości papryk

0.5 kg mielonego mięsa z indyka

200g kaszy pęczak ( waga przed gotowaniem )

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

garść świeżej bazylii

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz

szczypta mielonej papryki

 

Sposób przygotowania :

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Papryki myjemy, odcinamy górną część (której nie wyrzucamy)  i oczyszczamy z gniazd nasiennych. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mieloną paprykę. Mieszamy i odstawiamy. 

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. 

Farszem napełniamy przygotowane papryki. Każdą nakrywamy odciętą wcześniej częścią i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Do tegoż naczynia wlewamy ok. pół szklanki wody. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 1 godzinę. 

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Smacznego ! 

 

poniedziałek, 26 września 2016

Tort przygotowany na trzynaste urodziny mojego starszego syna :) Biszkoptowe blaty przełożone kremem czekoladowym i konfiturą morelową. Wierzch ozdobiony całą masą czekoladowych słodyczy, ulubionych czekoladek moich dzieci :) 

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Składniki :

(forma o średnicy 26 cm)

Biszkopt :

6 jajek

1 niepełna szklanka cukru ( 150g )

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej ( 130g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła 

100 ml śmietanki kremówki

 

 

Dodatkowo :

150 g konfitury morelowej

100g czekolady roztopionej i połączonej z łyżką masła ( na polewę )

czekoladowe słodycze do dekoracji 

 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25-30 minut ( do suchego patyczka ) . Studzimy w piekarniku.


Krem czekoladowy :

 Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Składniki na krem  ( oprócz masła, śmietanki i czekolady ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem, a następnie wlewamy śmietankę i roztopioną, przestudzoną czekoladę.

 

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy, na której będzie serwowany i smarujemy konfiturą morelową. Na konfiturę wykładamy 1/3 kremu. Następnie układamy drugi blat biszkoptowy, smarujemy konfiturą i kremem. Ostatni blat delikatnie dociskamy i całość dokładnie pokrywamy resztą kremu. 

Na koniec tort dekorujemy polewą czekoladową i ozdabiamy czekoladowymi słodyczami. 

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Tort czekoladowy Kinder

 

Smacznego ! 

czwartek, 22 września 2016

Absolutny światowy klasyk ....pomidory, ser mozzarella, świeża bazylia i szczypta przypraw, całość skropiona oliwą z oliwek....nic więcej nie potrzeba.... 

 

Sałatka Caprese

 

Składniki :

pomidory ( u mnie koktajlowe 250g )

ser mozzarella ( w wersji mini 250g )

garść świeżych liści bazylii

sól, pieprz 

oliwa z oliwek 

 

Sposób przygotowania :

Pomidorki myjemy i przekładamy do miski. Mozzarellę odsączamy z zalewy i dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy oczyszczone liście bazylii. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem a następnie skrapiamy oliwą z oliwek. 

Podajemy od razu ze świeżym pieczywem. 

 

Sałatka Caprese

 

Sałatka Caprese

 

Smacznego ! 

13:11, paula.20.06
Link Komentarze (1) »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram